Καταιγίδα πάνω από το Τελ Αβίβ..


Καταιγίδα στο ηλιόλουστο Τελ Αβίβ.. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι βρίσκεται στο καναβάτσο μετά από απανωτά, ηχηρά χαστούκια και το front office καλείται να βρεί λύση. Οι Glory Days του Μεντιολάνουμ υπό τον Ντέηβιντ Μπλατ μοιάζουν πολύ μακρινές.. Υπάρχει γυρισμός? Το Hoopfellas κάνει μια βουτιά στα άδυτα του Ισραηλινού powerhouse..


Όλα τα φώτα και το gossip της ευρωπαϊκής πιάτσας έχουν συγκεντρωθεί πάνω από το κοσμοπολίτικο Τελ Αβίβ. Η κατάσταση στη Μακάμπι είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις καθημερινές συζητήσεις με τους συνεργάτες μου στο εξωτερικό. Τα απανωτά χαστούκια του τελευταίου δεκαημέρου όπου η “ομάδα του λαού” έχει μετρήσει 60 πόντους διαφορά στο κεφάλι -σε 3 ματς, τα δύο στην Ισραηλινή λίγκα όπου σκόραρε αθροιστικά 121 πόντους, νούμερο ντροπιαστικό για Μακάμπι..- σε συνδυασμό με τον τελευταίο τραυματισμό του Πνίνι στον αχίλλειο (πιθανότατα χάνει τη σεζόν) ανάγκασαν το front office της Μακάμπι σε συνεχή έκτακτα meetings που θα φέρουν αλλαγές, σε πρώτη φάση σε επίπεδο ρόστερ. Κάτι δεν πήγε καλά στο πρότζεκτ του καλοκαιριού..


Πριν καν κοπάσουν τα πανηγύρια και η μυρωδιά της σαμπάνιας μετά τον περυσινό θρίαμβο, το μάνατζμεντ της Μακάμπι σχεδίασε την επόμενη ημέρα. Μια ημέρα η οποία πολύ πιθανόν θα ξημέρωνε χωρίς τον Ντέηβιντ Μπλατ μιας και οι θέσεις που είχαν ανοίξει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν αρκετά καλές και το status του Αμερικανο-εβραίου κόουτς στα ύψη. Τότε ακριβώς πάρθηκε η απόφαση να ακολουθήσει η Μακάμπι το δρόμο που χάραξε ο Ολυμπιακός, δουλεύοντας σε ένα παρόμοιο μοντέλο, με μεγαλύτερο σύμμαχο και αφετηρία του πρότζεκτ την ίδια την κατάκτηση που είχε προηγηθεί πριν λίγο καιρό..


Έχοντας να αντιμετωπίσει την αποχώρηση ενός mastermind (όπως και ο ΟΣΦΠ με τον Ίβκοβιτς) μετά από έναν ευρωπαϊκό τίτλο, η Μακάμπι αποφάσισε να αναθέσει το τιμόνι της ομάδας σε ένα νέο “εγχώριο” προϊόν της προπονητικής, τον Γκάι Γκούντες, ο οποίος δεν είχε την εμπειρία της Ευρωλίγκας ως head coach όπως ο Γιώργος Μπαρτζώκας αλλά αποτελούσε πρόταση του Ντέηβιντ Μπλατ και φυσική συνέχεια του ως συνεργάτης. Αποφάσισε να χαμηλώσει το μπάτζετ δίνοντας χώρο σε Ισραηλινούς παίκτες (πρώτο ρόλο σε Λάντεσμπεργκ, αυξημένα λεπτά σε Κοχέν) και να επενδύσει σε ένα μόνο μεγάλο συμβόλαιο, αυτό του Πάργκο (περίπτωση Σπανούλη) κυμαινόμενη για τη μετέπειτα στελέχωση σε συμβόλαιο των 300 το πολύ 400 χιλιάδων.

Το αγωνιστικό πρόβλημα..


Από τα παιχνίδια του Ιντερκοντινένταλ απέναντι στη Φλαμένγκο  μέχρι σήμερα, η Μακάμοι αντιμετωπίζει φανερό πρόβλημα στη προσωπική άμυνα. Για αυτό ακριβώς δε μπορεί να αποκτήσει αμυντική συνοχή καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα προπονητικά τρικς του Μπλατ με την εναλλαγή της ματς-απ ζώνης με σύνθετες άμυνες και καθαρό απλωμένο μαν το μαν. Οι παίκτες της Μακάμπι χάνουν θέσεις και χώρο σε προσωπικό επίπεδο απέναντι στους αντιπάλους τους και για αυτό η ομάδα αδυνατεί να ελέγξει ομάδες με χαμηλότερο δείκτη ποιότητας στο ρόστερ. Ρίχνοντας μια ματιά στο παιχνίδι του Τάιους για παράδειγμα, ο οποίος μασούσε σίδερα αμυνόμενος στο pick’n roll και προστατεύοντας το ζωγραφιστό πέρυσι την άνοιξη, μπορεί να καταλάβει πολλά. Η κόντρα του Αμερικανο-ισραηλινού mobile center με τη διοίκηση έχει βαρέσει κόκκινο μιας και ο Τάιους δηλώνει τραυματίας τη στιγμή που τα ιατρικά τεστς της ομάδας τον δείχνουν στο 100% και δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα. Στη πραγματικότητα έχει σπάσει ο κώδικάς εμπιστοσύνης μεταξύ παίκτη και ομάδας, η οποία δεν τον στήριξε σε ανάλογη περίπτωση το καλοκαίρι στις υποχρεώσεις του με την εθνική. Off the record, o Τάιους φαίνεται χολωμένος από την επιλογή της διοίκησης να μην επαναδιαπραγματευτεί το χαμηλό, είναι αλήθεια, συμβόλαιο του μετά τις εκπληκτικές εμφανίσεις του παίκτη πέρυσι την άνοιξη μέχρι και το φάιναλ-φορ. Ο Τάιους μοιάζει νωχελικός μέχρι αδιάφορος στο αμυντικό κομμάτι, τη στιγμή που η Μακάμπι μάλιστα αναγκάστηκε να ζήσει χωρίς τον Σχορτσανίτη προσφέροντας βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο (ύψους 150 χιλ. δολαρίων) στον Μάριτς μέχρι τις 20/12.. Αυτό φυσικά, μαζί με τον τραυματισμό του all-around defender Ντέβιν Σμιθ, είχε άμεσο αντίκτυπο και στο αμυντικό και στο επιθετικό κομμάτι όπου η ομάδα έχασε το σημείο αναφοράς της στο παραγωγικό κομμάτι στο μισό γήπεδο δηλ. τη θέση “5”, όπου στήριζε μεγάλο μέρος της post και pick’n roll επίθεσης της υπό τον Μπλατ.


Ο Γκούντες χρησιμοποιεί στο playbook του καταστάσεις βασισμένες στην Princetton-offense του προκατόχου του, η οποία όμως δε μοιάζει το ίδιο λειτουργική χωρίς το face up παιχνίδι ενός σπουδαίου stretch-4 όπως ο Μπλού και τη δημιουργία ενός πόιντ-φόργουορντ όπως ο Ινγκλς, όπως και αρκετά παιχνίδια βασισμένα στη Horns offense. To πρόβλημα είναι ότι η Μακάμπι υστερεί σε spacing και δε μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο χώρων να επιτεθεί, ειδικά στα σχήματα που έχει τον Μπράιαν Ραντλ στο “4”. Ο 29χρονος πρώην φόργουορντ της Χάιφα είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι μέχρι τώρα στη σεζόν, με το all-around/hustle παιχνίδι του, την ικανότητα του να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να ανεβάσει την ομάδα με τα αθλητικά του προσόντα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Όμως ποτέ δεν υπήρξε το stretch-4 που θα ανοίξει το γήπεδο και τη ρακέτα για το ποστ παιχνίδι του Σχορτσανίτη, για αυτό και ο σοβαρός τραυματισμός του Πνίνι γονατίζει τη Μακάμπι τη συγκεκριμένη περίοδο.


Εκτός αυτού, συνολικά η (φημισμένη) επίθεση της ομάδας του λάου μοιάζει να μην έχει στόχους. Στο επιθετικό κομμάτι παρουσιάζει ένα one man show/ επίδειξη ατομικών ικανοτήτων του Τζέρεμι Πάργκο, η βραδιά του οποίου κυριολεκτικά καθορίζει το σκορ της ομάδας. Η Μακάμπι το καλοκαίρι υπέγραψε έναν πολύ καλό περιφερειακό όπως ο Μαρκίς Χέηνς από τη Σιένα, όμως τον ταίριαξε λάθος με τον Πάργκο με τον Γκούντες μάλιστα να του δίνει ρόλο 6ου παίκτη (λογικά από τη στιγμή που και οι δύο ταιριάζουν καλύτερα δίπλα στον Οχαγιόν) ο οποίος αυτή τη στιγμή μοιάζει μακριά από την ιδιοσυγκρασία του Αμερικανού. Παράλληλα, η επιλογή του κόουτς να παίζει με βαρύτερες lineups (Σμιθ στο “3”, Ραντλ στο “4”) έχει μειώσει τους χώρους για την τριάδα των γκαρντ-διεμβολιστών του. Ότι ακριβώς λέμε τα τελευταία δύο χρόνια για τη Μακάμπι.. Το ίδιο λάθος.


Από την άλλη, ο Σύλβεν Λάντεσμπεργκ, το μεγάλο στοίχημα της σεζόν και αστέρι της φετινής pre-season, αδυνατεί να βάλει το παιχνίδι του σε μια επίθεση χωρίς έναν πόιντ που θα τον αναμείξει σε αυτή βρίσκοντας τον στις σωστές θέσεις. Ο Λάντεσμπεργκ έχει τα προσόντα να αποτελέσει το κλειδί, σε μια πιο μοιρασμένη όμως επίθεση δίπλα σε έναν πιο passive Πάργκο, μιας και έχει σπουδαία scoring-insticts και παιχνίδι μακριά από τη μπάλα, όμως εξαρτάται από τον εκάστοτε playmaker..

Oι αλλαγές που συζητούνται.. 


Αρχικά μιλάμε αποκλειστικά για το ρόστερ. Ο Γκούντες θα πάρει (σωστά) και άλλο χρόνο καθώς είναι σημαντικό χαρτί για το κλαμπ και κανείς δε θέλει να καεί τόσο νωρίς. Για αυτό η διοίκηση του έβαλε δίπλα τον Γκέρσον άλλωστε (που ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πριόνι στα χέρια του αλλά..ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος για να χαθείς και πολύ μικρός για να σε ξαναβρώ Πίνι..). Η Μακάμπι θα κόψει το συμβόλαιο Νέητ Λίνχαρτ (είχα πεί το καλοκαίρι μετά την ανακοίνωση του ότι κανείς δε κατάλαβε το χιούμορ της διοίκησης..) και θα τελειώσει με τον Μάριτς το αργότερο τον Δεκέμβρη. Πλέον, με τον τραυματισμό του Πνίνι κοιτάζει άμεσα να εντάξει έναν Ισραηλινό παίκτη στο ρόστερ (ο 20χρονος high-flyer Σόουν Ντόουσον  και ο βετεράνος Ροθ είναι στη λίστα..) και κοιτάζει έναν κόμπο-φόργουορντ με καλό περιφερειακό σουτ και πιθανόν έναν κόμπο-γκαρντ σε περίπτωση που δε δοθεί πίστωση στον Χέηνς, επίσης με καλό μακρινό σουτ. Είναι εμφανές ότι η Μακάμπι θέλει να ανοίξει το γήπεδο, να δημιουργήσει χώρους για τα βασικά επιθετικά της όπλα..


No1 υποψήφιος στην αγορά αυτή τη στιγμή για τη θέση του φόργουορντ είναι ο Σκότι Χόπσον, πρώην παίκτης του Κολοσσού, που μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική περίπτωση για τη Μακάμπι. Αθλητικός φόργουορντ, με συνεχώς βελτιωμένο περιφερειακό σουτ, πολύ πετυχημένη θητεία στο Ισραήλ και μεγάλα upsides (πολύ καλός στο πέρασμα του από την Εφές) για το υψηλό επίπεδο, μπορεί να κάνει πού καλό δίδυμο με τον Σμίθ στα φόργουορντς. Πολύ ενδιαφέρον.. Ίσως βγεί τις επόμενες ημέρες στην επιφάνεια καθώς οι Ισραηλινοί εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση του. Αυτή είναι πληροφορία εντός του οργανισμού για αυτό κρατείστε το..

Ο πραγματικός στόχος..


Στη συγκεκριμένη φάση η διοίκηση θέλει πάνω από όλα να χτίσει από την αρχή τη σχέση της με τον κόσμο. Αυτός είναι ο βασικός της στόχος. Πάτησε στη περυσινή επιτυχία για να μειώσει το κόστος της ομάδας χωρίς μουρμούρες, όμως ένα τέτοιο κατόρθωμα δημιουργεί και υποχρεώσεις. Το κοινό της Μακάμοι είναι τρομερά απαιτητικό. Δε συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από καλό μπάσκετ και τη ζωντανή προοπτική ενός ακόμα φάιναλ-φορ. Υπάρχει πολύ γκρίνια για το μάνατζμεντ, τις φτωχές επιλογές και τα ..χαμένα λεφτά από την πώληση του Ράις στη Κίμκι. Άδεια καθίσματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη NOKIA Arena.. Η διοίκηση λοιπόν πρέπει να ξαναχτίσει αυτή τη σχέση με τη κινητήριο δύναμη της ομάδας. Αυτό είναι το σκεπτικό τώρα. Η Μακάμπι έχει δυνατότητες και με μια-δύο κινήσεις μπορεί να εμφανιστεί πολύ καλύτερη στη συνέχεια. Προς το παρών, υπάρχει στήριξη στον Γκούντες με την ελπίδα ότι θα αλλάξει η εικόνα. Γιατί είναι τέτοια η πίεση που και αυτό σύντομα μπορεί να αλλάξει.. Αν πέσει αυτή η σταθερά, το επόμενο όνομα που θα αποτελέσει το αφεντικό στον πάγκο της πρωταθλήτριας Ευρώπης μπορεί να προκαλέσει αίσθηση, ειδικά στα μέρη μας. Οι συνεργάτες μου στο Ισραήλ συνεχώς μου μιλούν για την εκτίμηση που υπάρχει εντός των τειχών του συλλόγου στο πρόσωπο του Γιώργου Μπαρτζώκα..


Υ.Γ: Ελεύθερος λοιπόν ο Νεμάνια Νέντοβιτς.. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι σύντομα θα συμφωνήσει με ομάδα της Ευρωλίγκας με τη Βαλένθια να προβάλλει ως φαβορί. Εξαιρετικός παίκτης. Δεν έχει το leadership του Σπανούλη ή του Διαμαντίδη ούτε αυτή τη στιγμή μπορεί να κυριαρχήσει όπως ο Τεόντοσιτς, όμως είναι κίνηση από το πάνω-πάνω ράφι. Τρομερά upsides.  Θα τον βούταγε ο Ντούντα στο σιγανό αλλά χωράει..?

Υ.Γ1: Στο πόσο η Μπάγερν…? Αλήθεια..?

Οι αποδόσεις της αγωνιστικής από τη Stoiximan.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ