Keep an eye on..


Πίσω από τα φώτα και τη “γκλαμουριά” της Ευρωλίγκας και των ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο στα κορυφαία εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, υπάρχουν Αμερικανοί παίκτες με ταλέντο και δυνατότητες οι οποίοι μπορούν να ξεχωρίσουν φέτος. Το Hoopfellas ξεκλειδώνει την πόρτα πίσω από τη βιτρίνα για το κοινό του, υπογραμμίζοντας ονόματα που καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε τη τρέχουσα σεζόν..





Πίσω λοιπόν από τη βιτρίνα της “ελίτ” του ευρωπαϊκού μπάσκετ κρύβεται ταλέντο και παιδιά που δουλεύουν ώστε να πάρουν την ευκαιρία με το κάλεσμα από ψηλά. Πέρυσι (ακριβώς έναν χρόνο πριν) είχα γράψει στο Basketblog.gr για τα παιδιά που είχαν ξεκινήσει δυνατά τη σεζόν. Φέτος πάμε ακόμα πιο βαθιά.. 6 ονόματα λοιπόν που αξίζει να παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν..


Kerron Johnson (1990, 1.85-PG):  Ο ηγέτης της fast-paced Λούντβισμπουργκ και ένας από τους καλύτερους floor generals στη Μπουντεσλίγκα αυτή τη στιγμή. Old school περιφερειακός, χωρίς ιδιαίτερα φυσικά ή αθλητικά προσόντα την έλλειψη των οποίων ματσάρει με την οξυδέρκεια και το πνεύμα νικητή που τον χαρακτηρίζει από τις ημέρες του στο Μπελμόντ. Εξαιρετική αντίληψη του χώρου και ικανότητα στο penetration, δυνατός στο ανοιχτό γήπεδο (με τις αγαπημένες του αλλαγές κατευθύνσεων), δημιουργικός στην close-out επίθεση. Ο Τζόνσον έχει τρελάνει κόσμο στη Γερμανία, στο ξεκίνημα του ουσιαστικά στο επαγγελματικό μπάσκετ. Ακόμα δουλεύει το σουτ του (από τη φύση του κοιτάζει περισσότερο το drive) ενώ τα playmaking abilities του είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Οι New Zealand Breakers είχαν την φαεινή ιδέα να σπάσουν το συμβόλαιο μαζί του (“εξαιρετικός παίκτης, απλά ψάχνουμε άλλον τύπο PG..”) γεγονός που καρπώθηκαν εκεί κοντά στη Στουτγάρδη.. Οδηγεί την BBL σε σκοράρισμα (22.3)..


Brandon Triche (1991, 1.93-G): Ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Workhorse του Boeheim στο Σίρακιουζ, αναζήτησε στην Ιταλία την τύχη του, αρχικά στο Τρέντο όπου κατέκτησε τον τίτλο και την άνοδο στη Lega A μαζί και ένα συμβόλαιο με τη Ρόμα, στην οποία αγωνίζεται τη φετινή σεζόν. Δυνατό παιδί, με εξαιρετικούς μηχανισμούς στο σουτ και γρήγορο release, έχει σωστές βάσεις από το πρόγραμμα στο οποίο φοίτησε. Off-guard-πολυεργαλείο, παίζει καλύτερα στο “2” με παίκτες όπως ο Αντρές Φοράη (πέρυσι) ή ο Στίπσεβιτς (φέτος) δίπλα του. Ξέρει να παίξει με τη μπάλα στα χέρια, τρέχοντας pick’n roll ή φτιάχνοντας για τον εαυτό του. Καλός finisher στο ανοιχτό γήπεδο, βάζει έξυπνα το κορμί του. Προσοχή: Μιλάμε για ένα παιδί που έχει ξεκινήσει την Lega A με 8.3 π.μ.ο. και 10/38 σουτ (3.3 ριμπ.-4.5 τελικές) όμως γρήγορα θα “πατήσει” στη λίγκα και θα αφήσει τα διαπιστευτήρια του μιας και έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης. Ήδη στο ξεκίνημα του Eurocup κάνει θραύση.. 22.3 π.μ.ο. (57.7% διπ.-50.0% τριπ) 5.0 ριμπ.-4.3 τελικές-2.3 κλεψίματα..


Khalif Wyatt (1991, 1.93-SG): Εδώ η σελίδα ευλογεί λίγο τα γένια της μιας και “μπόμπερ” του Τεμπλ, πρόγραμμα με μακρά παράδοση σκόρερς στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ήταν μια από τις βασικές καλοκαιρινές επιλογές στη γνωστή πλέον λίστα των MADE IN USA (2014) όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτόν. Ο Wyatt έχει κάνει εξαιρετικό δίδυμο με τον Κέβιν Πάλμερ στα “φτερά” της Χαποέλ Εϊλάτ, οδηγεί τη Winner League σε σκοράρισμα (19.6) και μετράει 46.2% στο τρίποντο συν 5.0 τελικές.. Καλά δεν είναι..?


Jajuan Johnson (1989, 2.08-F/C): Μια από τις καλύτερες κινήσεις για αυτό το καλοκαίρι στη γείτονα χώρα, από μια ομάδα (Μπεσίκτας) που δείχνει ότι ξέρει καλά την αγορά και κινείται σωστά στην Αμερική τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην δυναμίτης του Περντιού και μέλος των Σέλτικς (36 παιχνίδια τη σεζόν 2011-12) με το σούπερ αθλητικό πακέτο και το τεράστιο wingspan (7’2”) έχει μπεί πολύ δυνατά τη φετινή σεζόν με τους “Αετούς”. Η ικανότητα του να παίξει κοντά και μακριά από το καλάθι (όπου μάλιστα με τον τρόπο που σουτάρει και από το ύψος που το κάνει είναι μάλλον αδύνατο να κοπεί..), να αμυνθεί ψηλά και να τρέξει το γήπεδο είναι παροιμιώδης. Εξαιρετικός finisher, καλό footwork και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Του λείπει η δύναμη και αυτό του κόστισε μια καλύτερη τύχη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεδομένου του ότι είχε χαρακτηριστικά που του άνοιγαν πόρτες στη λίγκα αλλά αυτό του το μειονέκτημα (δεν είναι μόνο σωματικό το θέμα, προσωπικά θεωρώ ότι του βγαίνει πολλές φορές και στο παιχνίδι του) σήμαινε αυτόματα αδυναμία επιβίωσης στο ζωγραφιστό. Στη TBL o άλλοτε first-rounder “γράφει” 18.0 π.μ.ο.-6.0 ριμπ.-1.8 κλεψ.-2.0 τάπες ενώ ανάλογα νούμερα έχει και στο Eurocup (16.7 π.μ.ο.-8.0 ριμπ.-2.7 κλεψ.-2.0 τάπες)..


Ahmad Nivins (1987, 2.06-C/F): Tο ..μπαρμπάκι της λίστας μιας και είναι ο μοναδικός που ξεπερνά τα 25 έτη (27). Ένας από τους ποιοτικότερους και πιο αξιόπιστους παίκτες στην Pro A την τελευταία διετία. Mobile ψηλός με πολύ δυνατό κορμί, καλός pick’n roll αμυντικός και εξαιρετικός ριμπάουντερ (ειδικά στο επιθετικό, πραγματικά είναι δύσκολο να τον κρατήσεις μακριά από το καλάθι) που παράγει και στην επίθεση ειδικά σε face-up καταστάσεις. Φέτος ανέβηκε επίπεδο με τη Βιλερμπάν στην οποία κάνει ..παπάδες στο ξεκίνημα της σεζόν, αποτελώντας με το δυνατό frame του ιδανικό συμπλήρωμα για τον Άντερσεν. Πρώτος σκόρερ της ASVEL (15.5)και πρώτος ριμπάουντερ (7.2), με το εντυπωσιακό 68.5% στα FGs (περιττό να πω ότι και εδώ είναι πρώτος..). Παίκτης που έχει βάλει το πόδι στο σκαλοπάτι για τη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο όπου μπορεί να αποτελέσει έναν ποιοτικό blue-collar ψηλό ..


Mike James (1990, 1.86-G): Wanted.. Ο “εκτελεστής” της δικής μας λίγκας (24.3 π.μ.ο..-5.3 ριμπ.-4.5 τελικές, 63.3% FGs-48% 3PT.) που δίκαια έχει τραβήξει τα βλέμματα τον πρώτο μήνα της σεζόν. Δεν είναι μόνο τα scoring insticts του αλλά και η ποικιλία στο ρεπερτόριο του. Σούπερ εκρηκτικός, πολύ δυνατό πρώτο βήμα και σταυρωτή που ..τσακίζει λαιμούς, επιτίθεται στο καλάθι με αυτή τη no fear αύρα τον διακατέχει. Στο Ζάγκρεμπ έκανε πολλούς -δύστροπους- Κροάτες να του βγάλουν το καπέλο. Η επιρροή του σε αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού είναι αισθητή. Μου αρέσει να τον βλέπω δίπλα στον Στεφανίδη σε 2-guard lineup.. Χρειάζεται να βελτιώσει λίγο τη σκέψη του και τον τρόπο που διαβάζει τις αντίπαλες άμυνες για να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όταν πλέον θα τον αποκωδικοποιήσουν. Και δεν υπάρχει καλύτερη λίγκα από την ελληνική ώστε να αναπτύξει ένας σκόρερ αυτή την πτυχή του παιχνιδιού του..

Υ.Γ: Μπορεί ο Ζοτς απέναντι στη Μπαρτσελόνα..?  Πολύ ενδιαφέρον ματς στη Πόλη από πολλές απόψεις.. Και το αποτέλεσμα της Φενέρ στο ΟΑΚΑ το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ