5 ΔΕΔΟΜΕΝΑ (..?) ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ



Το Hoopfellas σας παραθέτει 5 δεδομένα για το μεγάλο ντέρμπι του κυπέλλου μεταξύ των των δύο «αιωνίων» και γαρνίρει με σκέψεις στο κομμάτι της τακτικής..


Σας έλειψε..? Έχουμε ντέρμπι σήμερα κύριοι.. Όχι ακριβώς με τις συνθήκες  που θα το θέλαμε οι περισσότεροι μπασκετικοί  (άδειες κερκίδες, απουσίες και για τις δύο ομάδες) αλλά πάντα με τεράστια αίγλη.  Ο Ολυμπιακός γυρνά στον.. τόπο μαρτυρίου του και έχει σίγουρα μια έξτρα πίεση απέναντι στον under construction Παναθηναϊκό του Ιβάνοβιτς, ο οποίος με τη σειρά του ΠΡΕΠΕΙ σήμερα να δείξει τουλάχιστον ανταγωνιστικός για να αγοράσει χρόνο ώστε να δουλέψει με ηρεμία (γιατί χρόνος είναι δεδομένο ότι υπάρχει).

Στο 2.15 από τη Stoiximan.gr  το Under 64.5 για την παραγωγικότητα του Παναθηναϊκού στο σημερινό ματς


Πάμε λοιπόν να δούμε 5 δεδομένα για το σημερινό ντέρμπι. Αλήθεια, σε αυτά τα ματς υπάρχουν δεδομένα..? Ας πούμε ναι. Τουλάχιστον μέχρι το τζάμπολ (..)

1.     Ο Ολυμπιακός  είναι  σήμερα η καλύτερη ομάδα εκ των δύο.  Χωρίς καμία αμφιβολία και αναστολές, ειδικά από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί με σημαντικές απουσίες στο παρκέ του ΟΑΚΑ.  Οι ερυθρόλευκοι κράτησαν τον προπονητή και τον κορμό τους κάτι που συνεπάγεται πιο προχωρημένου σταδίου προπόνηση αυτή την εποχή και μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας για ένα τέτοιο ματς.  Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι και η ομάδα δουλεύει να απορροφήσει καινούργια χαρακτηριστικά και  επιλογές στο παιχνίδι της. Εκτός των άλλων, συγκρίνοντας τα δύο ρόστερ που θα  μπούν στη μάχη το βράδυ, γίνεται κατανοητό ότι ο Ολυμπιακός υπερέχει σχεδόν σε όλες τις γραμμές. Σήμερα 9/10/14, ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα ανεξάρτητα από τι θα συμβεί το βράδυ στο ΟΑΚΑ.

2.       Σε τέτοια ματς, λογισμοί όπως ο 1 (από πάνω..) μπορούν εύκολα να πάνε περίπατο. Μιλάμε για ματς ειδικών συνθηκών όπου το πνευματικό κομμάτι και η διαχείριση των συναισθημάτων μέσα στα 40 λεπτά παίζει τεράστιο ρόλο. Το έχουμε δεί πολλάκις στο παρελθόν. Πολύ σημαντική μεταβλητή η απουσία οπαδών του Παναθηναϊκού λόγω της τιμωρίας των πρασίνων.  Θέλω πολύ να δω πως θα προσεγγίσει το ντέρμπι ο καινούργιος προπονητής των γηπεδούχων, Ντούσκο Ιβάνοβιτς , σε επίπεδο τακτικής  και διαχείρισης του συναισθηματικού κομματιού. Είναι πολύ σημαντικό στα δικά μου μάτια καθώς μπορεί να μας δείξει πράγματα για το υπόλοιπο της σεζόν σχετικά με τις σκέψεις του Μαυροβούνιου για τον «αιώνιο» αντίπαλο.

3.       Ο Παναθηναϊκός θα είναι σίγουρα διαφορετική ομάδα με τον βασικό του πόιντ γκαρντ (Νέλσον) και ένα πολύ σημαντικό, στο φετινό rotation, ψηλό όπως ο Μαυροκεφαλίδης που δίνει βάθος και κυρίως τη δυνατότητα διαφορετικών σχημάτων στη φροντκόρτ. Με αυτούς τους δύο και τον Γκιστ υγιή θα μιλούσαμε σε τελείως διαφορετική βάση για το σημερινό ματς παρά το πιο υψηλό επίπεδο συνεργασιών και ποιότητας, όσον αφορά το κομμάτι αποτελεσματικότητα, του Ολυμπιακού σήμερα.

4.       Ο Ολυμπιακός θεωρώ ότι θα στηριχτεί πολύ στην άμυνα σε αυτό το νοκ άουτ παιχνίδι. Η φετινή ομάδα χτίστηκε με αυτό το σκεπτικό, δηλ. να είναι πιο σκληρή και να δίνει «λιγότερα» στα μετόπισθεν. Παρά την υπεροχή της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα σε επίπεδο συνεργασιών και αυτοματισμών (για ευνόητους λόγους),  αυτή την εποχή η άμυνα είναι η μεγαλύτερη σταθερά για να βγείς όρθιος από μια τέτοια κατάσταση, με την έννοια ότι οι ερυθρόλευκοι ακόμα βάζουν και δουλεύουν πράγματα στο επιθετικό τους κομμάτι. Έχω την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κρατήσει χαμηλά τη παραγωγικότητα του αντιπάλου του σε αυτό το σημείο της σεζόν όπου οι η επίθεση των πρασίνων ψάχνει σταθερές  και τα γκαρντ ψάχνουν ακόμα ρόλους.

5.     Πρόκειται για ματς από εκείνα που μπορούν να .. «γυρίσουν διακόπτη» σε διάφορες καταστάσεις μέσα σε μια ομάδα, ακόμα και εάν είναι το πρώτο επίσημο της σεζόν.  Αναφέρομαι στο ψυχολογικό αντίκτυπο, θετικό ή αρνητικό, αν και η αλήθεια είναι ότι ακριβώς επειδή αποτελεί το πρώτο επίσημο ματς είναι πιο εύκολο να μείνει..πίσω.  Τέτοια ματς πολλές φορές βοηθούν πολύ τους προπονητές να δούν πιο καθαρά καταστάσεις και ενίοτε να αναθεωρήσουν για κάποια πράγματα. Ο νικητής αγοράζει ηρεμία, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση ενώ το κέρδος μπορεί να είναι  μεγάλο εκατέρωθεν στη περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι παίκτες, κυρίως από αυτούς που προσπαθούν τώρα να κάνουν το βήμα μπροστά (δηλ. το 60% περίπου του πράσινου ρόστερ ή οι Κατσίβελης/Αγραβάνης  από την πλευρά του Ολυμπιακού), καταφέρουν να ξεχωρίσουν. Τέτοια εμφάνιση σε τέτοιο ματς μπορεί μέχρι και να σε σηκώσει στο rotation.. Καλή τύχη στους υποψηφίους..

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



Στο 1.87 στη Stoiximan.gr το Over 5.5 για τις ασσίστς του Σπανούλη

-Ο Ολυμπιακός έχει πλεονέκτημα με τον Ντάνστον, τον οποίο θα δυσκολευτεί να ματσάρει ο Παναθηναϊκός, ειδικά από τη στιγμή που ο Γκιστ δε θα είναι στο 100% που θα του επέτρεπε  να μείνει μαζί με τον Αμερικανό του Ολυμπιακού χαμηλά για κάποια λεπτά. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την απουσία του μοναδικού περιφερειακού defensive stopper των πρασίνων φέτος, Ντε Μάρκους Νέλσον ο οποίος θα  μπορούσε να ματσάρει τους καλύτερους δημιουργούς των ερυθρολεύκων (Σπανούλη, Σλούκα, Λοτζέσκι). Και στις δύο γραμμές μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός.  Σκεφτείτε μάλιστα ότι στο φετινό ρόστερ του ο Παναθηναϊκός δεν έχει την περυσινή defensive firepower που του έδιναν στο «3» οι Ματσιούλις-Μπράμος, δύο παίκτες που μπορούσαν να αμυνθούν και στις δύο γραμμές του παρκέ, να ανέβουν στη περιφέρεια ή να κατέβουν κα να αμυνθούν στο χαμηλό ποστ.

Το όνομα Εστεμπάν Μπατίστα είναι κυκλωμένο στα playbooks και των δύο προπονητών. Αυτό πάρτε το ως δεδομένο (..) Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δύο στόχους αναφορικά με τον Ουρουγουανό:

1.) Να τον κρατήσει μακριά από το καλάθι (δηλαδή μακριά από ριμπάουντ, σκοράρισμα στο ποστ). Αυτό θα είναι  ένα δυνατό τεστ για τον Ολυμπιακό που αντιμετώπισε πρόβλημα πέρυσι σε ανάλογες περιστάσεις και στη φετινή off-season κινήθηκε προσπαθώντας να το βελτιώσει.

2.) Να τον φθείρει. Θα τον σημαδέψει στην επίθεση, παίζοντας τον στα πλάγια και πίσω βήματα αφού τον έχει σύρει ψηλά με καταστάσεις  pick & roll. Ο Ντάνστον επίσης μπορεί να πάρει μπάλες χαμηλά, δεδομένου του ότι σε καταστάσεις ένας/ένας στο ποστ η πιθανότητα  να φορτώσει τον Μπατίστα με φάουλ είναι μεγαλύτερη. Και σε ένα ματς στο οποίο οι πράσινοι δεν έχουν τον Μαυροκεφαλίδη και με τον Γκιστ από τραυματισμό, το πλήγμα από τη φθορά του Μπατίστα θα είναι μεγάλο.

Στο 6.50 στη Stoiximan η υποψηφιότητα του Μπατίστα για πρώτος σκόρερ του παιχνιδιού

Από την άλλη ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς θα πατήσει  στην ποστ επίθεση του Ουρουγουανού, πιθανόν από νωρίς στο παιχνίδι κάτι που με βάζει σε σκέψεις  ότι ο κόουτς-Μπαρτζώκας ίσως αφήσει στον πάγκο τον Ντάνστον στο ξεκίνημα και αναθέσει στον Χάντερ ή τον Σίμονς να πάρουν τους..πρώτους κραδασμούς για την αποφυγή φθοράς του βασικού ψηλού του Ολυμπιακού. Ο Μπατίστα θα είναι ένα καλό τεστ για την άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα πραγματικά καλό, παραγωγικό παιχνίδι  από έναν –τουλάχιστον- εκ των Σλότερ-Παππά (ή Γιάνκοβιτς). Αυτό αποτελεί ανάγκη για τους πράσινους οι οποίοι χρειάζονται τον περιφερειακό που θα αποτελέσει σταθερά μετά τον Μπατίστα. Θέλει υπομονή (ώστε να έρθει το παιχνίδι σε εσένα) και καθαρό μυαλό (στις επιλογές), όχι γιουρούσια.. Ενδιαφέρον θα έχει και η επιλογή του ρυθμού από τους δύο προπονητές. Και οι δύο ομάδες έχουν κατευθύνσεις για ανοιχτό γήπεδο. Αυτή την εποχή οι ερυθρόλευκοι μπορούν να παράγουν πιο οργανωμένα σε αυτό το κομμάτι ενώ έχουν και καλύτερους αυτοματισμούς στο  5/5 απέναντι σε έναν αντίπαλο χωρίς PG (περιμένω πίεση από τον Ολυμπιακό, ο Λαφαγιέτ είναι αρκετά καλός σε αυτό το κομμάτι). Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω την επιλογή του Ιβάνοβιτς να φέρει έναν off-guard τη στιγμή που η ομάδα του είχε ξεμείνει στον «άσσο»..