2014 FIBA WORLD CUP: POWER RANKINGS & ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»


Το μπάσκετ της εθνικής μας ομάδας μιλάει κατευθείαν στη καρδιά μας και μετά το 5-0 και τη νίκη επί της Αργεντινής το Ηoopfellas προσφέρει ένα σπέσιαλ πιάτο στους αναγνώστες του. Power Rankings, προβλέψεις για τα ζευγάρια της φάσης των “16” και οι εκτιμήσεις του Σάσα Ομπράντοβιτς για το παιχνίδι της Κυριακής στη σελίδα μας..

Μεγάλη βραδιά εχθές για την Εθνική μας που ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων με ένα εμφατικό 5-0 και κυρίως ποιοτικό μπάσκετ και σοβαρότητα χωρίς φανφάρες. Ο Ζήσης (το βλέπεις στη γλώσσα του σώματος ότι ζει για τέτοια ματς, θέλει να είναι μέρος της ιστορίας που γράφεται και από τον ίδιο..) ξέπλυνε τη ..ρετσινιά για παλαιότερους συμπαίκτες του, ο Πρίντεζης ήταν εξαιρετικός απέναντι σε έναν πολύ physical αντίπαλο κάνοντας την υπέρβαση και φυσικά ο Μπουρούσης, ο οποίος είναι μια άλλη ιστορία. Ο κάθε παίκτης έχει κάποια παιχνίδια στη καριέρα του (ειδικά σε τέτοιο επίπεδο) για τα οποία τον θυμόμαστε. Ο Μπουρούσης λοιπόν έσβησε όλα τα προηγούμενα εχθές και έκανε μια εμφάνιση-ανάμνηση. Το καρπώνεται η υστεροφημία του.. Μακράν ο κορυφαίος του γηπέδου, θύμισε Βλάντε Ντίβατς όχι μόνο στη μαγική πάσα στο τέλος για το τελείωμα του Πρίντεζη αλλά με τη συνολική παρουσία του στο παρκέ. Πιο αναλυτικά για το ματς εάν θέλετε μιλάμε και στα σχόλια γιατί έχω ετοιμάσει κάτι διαφορετικό σήμερα..

Πάμε..

2014 FIBA WORLD CUP POWER RANKINGS (2)

   1.)      SPAIN (5-0,  88.0-62.8): Κομμένα τα γελάκια όλων αυτών που πήραν κάπως.. «ελαφρά» τη ταμπέλα του φαβορί για τους οικοδεσπότες πριν το τουρνουά. Οι Ισπανοί παίζουν μακράν το πιο ολοκληρωμένο  μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ αυτή τη στιγμή και δίνουν σόου κάθε βράδυ. Ο Πάου οδηγεί την κούρσα των ΜVP της διοργάνωσης αλλά το κλειδί είναι η καλή κατάσταση του Ναβάρο. Να δούμε ποιός θα τους βάλει τεστ χαρακτήρα στα νοκ-άουτς. Το χρειάζονται..

  2.)       USA (5-0, 102.2-69.0): Παρέλαση στον πρώτο γύρο σε ένα εύκολο γκρούπ, με μοναδικό μελανό σημείο τα 30’ δημοσιότητας που έδωσαν στον Αταμάν.. Φαρίντ & Ντέηβις  έχουν κλέψει τις εντυπώσεις ενώ παρουσιάζουν και εξαιρετική χημεία μεταξύ τους. Βούρ μέχρι τον τελικό,  το πρόγραμμα τους μοιάζει με βόλτα στο πάρκο..

3.)      GREECE (5-0, 82.8-69.8): Η Ελλάδα χαλιναγώγησε επικίνδυνα underdogs με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, με την ικανότητα της να επιβιώνει σε κάθε τέμπο. Το χάιδεμα του Κατσικάρη στο ..γκάζι (στο επιθετικό κομμάτι) έχει αποφέρει θεαματικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα παίζει αυτή τη στιγμή το καλύτερο (μαζί με την Ισπανία) μπάσκετ-συνεργασίας στη διοργάνωση. Άτυχη στις διασταυρώσεις. Το 5-0 άξιζε κάτι καλύτερο για αυτό και υπάρχει πείσμα να το διεκδικήσει..

4.)      BRAZIL (4-1, 83.2-66.6): Ο Μανιάνο πήρε το «αλέγκρο» πνεύμα του Βραζιλιάνου και παρουσίασε μια από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες στη διοργάνωση.  Με τους Ισπανούς βέβαια ζητούσαν   τάιμ-άουτ  για να δούν τι ..μάρκα είναι η μπάλα αλλά έδειξαν χαρακτήρα στη συνέχεια και παρουσίασαν διαστήματα   αρκετά καλού μπάσκετ. Το νοκ-άουτ των «16» είναι τεράστια πρόκληση..

5.)     FRANCE (3-2,  75.2-71.4): Αμυντικό είναι το θέμα των Γάλλων αυτή τη στιγμή περισσότερο καθώς στην επίθεση τους λείπει το πραγματικά πολύ γκαρντ που ανεβάσει επίπεδο τη λειτουργία της.  Είναι αξιόμαχοι, θεωρώ ότι μπορούν να παίξουν καλύτερα στη συνέχεια αν και η πιθανή διασταύρωση με τους Ισπανούς στους «8» ταβανιάζει κάπως τις φιλοδοξίες τους..

6.)       LITHUANIA (4-1, 76.6-64.8): Στο ύψος των περιστάσεων στέκονται οι Λιθουανοί  που εν τη απουσία δημιουργικού γκαρντ στο επιθετικό κομμάτι έχουν στραφεί στην άμυνα με εξαιρετικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Έχασαν στα ίσα από τους Αυστραλούς  όμως κέρδισαν παλικαρίσια τους Σλοβένους με σεμιναριακή άμυνα στην τέταρτη περίοδο. Βαλαντσιούνας και Μοντεγιούνας και γενικότερα η φροντλάιν είναι το βαρύ σασί του συνόλου του Καζλάουσκας  που  έχει βατό δρόμο μέχρι την τετράδα. Θετικός ο Γιασικέβιτσιους.

7.)       AUSTRALIA (3-2, 80.8-74,6):  Οι Αυστραλοί δε ..ρίσκαραν και διάλεξαν να φτιάξουν οι ίδιοι τον δρόμο τους χάνοντας προκλητικά από την Ανγκόλα (ματς στο οποίο άφησαν έξω τους Ινγκλς-Μπέηνς), ακούγοντας έντονο διεθνές κράξιμο από εχθές. Οι Βοοmers που σουτάρουν με το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ 51.9% στα τρίποντα, έχουν δυνατότητες τετράδας όμως οι μεγάλες διακυμάνσεις τους μέσα στο 40λεπτο στο αμυντικό κομμάτι  διόλου απίθανο να τους κοστίσουν.

8.)       SLOVENIA (4-1, 85.0-74.8): Οι Σλοβένοι ήταν πραγματικά σοβαροί αλλά για να είμαι ειλικρινής παρά το 4-1 δε με έπεισαν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους δύο μεγάλους αντιπάλους τους στον όμιλο.  Σε πολύ καλή κατάσταση οι αφοί Ντράγκιτς. Δυστυχώς έπεσαν θύμα ..συνωμοσίας και πιθανόν (εάν περάσουν τους Δομινικανούς) τρακάρουν με τους Αμερικάνους στους «8»..  Σε εξαιρετική κατάσταση ο Ντ. Λόρμπεκ.

9.)     CROATIA (3-2, 82.8-79.6): Το οικοδόμημα που χτίζουν από πέρυσι οι Κροάτες δέχθηκε σοβαρά χτυπήματα στον πρώτο γύρο του τουρνουά και η αμφιβολία που έχει ριζώσει στο μυαλό τους είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Πνευματικά μοιάζουν εύθραυστοι.  Ενώ έχουν δημιουργία και δε σουτάρουν άσχημα υστερούν πολύ στο αμυντικό κομμάτι. Κάλλιστα (βλ. ματς με Φιλιππίνες) θα μπορούσαν να ήταν εκτός αυτή τη στιγμή με 2-3..

10.)  SERBIA (2-3,  77.4-75.6): Οι Σέρβοι  αδίκησαν τον εαυτό τους χάνοντας δύο ματς στα οποία μπήκαν στην τελική ευθεία ως φαβορί είτε γιατί μέσα στον Μπιέλιτσα ξύπνησε ο..Πέτζα Στογιάκοβιτς είτε γιατί  δε μπόρεσαν να ελέγξουν το ζωγραφιστό (ποιος ο λόγος τότε να παίζουν τόσο BIG..?).  Δεν έχουν καλή αμυντική ισορροπία και spacing στην επίθεση αλλά είναι ακόμα επικίνδυνοι, ειδικά εάν ο Σάλε αποφασίσει να παίξει με πιο ελαφριά σχήματα και όχι με τον Στίματς στο «4»..

11.)   ARGENTINA (3-2, 84-74.2): Η Αργεντινή απέτυχε να κερδίσει πραγματικά ποιοτικό αντίπαλο στη φάση των ομίλων, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με τις ομάδες που είχαν βάθος. Παίζουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά τώρα που το επίπεδο ανεβαίνει δε ξέρω πως μπορούν να κάνουν outscore αντιπάλους  που μπορούν να χαλιναγωγήσουν την ορμή και το γρήγορο τέμπο τους. Η συνεργασία Πριγκιόνι-Σκόλα παραμένει one of a kind και το μόνο που έχω να πω είναι ότι οι δύο αυτοί παίκτες είναι ακόμα εδώ, απολαύστε τους..!

12.)   TURKEY (3-2, 73.0-74.4): Οι Τούρκοι βελτίωσαν την άμυνα τους μετά το ξεκίνημα του τουρνουά και άρχισαν να παίζουν καλύτερα με τον Αταμάν να έχει καταλήξει σε ένα πυρήνα 7-8 παικτών που αποτελούν τη βάση της ομάδας για τον απλούστατο λόγο ότι μπορούν να δώσουν καλύτερο αποτέλεσμα στα μετόπισθεν. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι ιδιαίτερο όμως η φύση των νοκ-άουτς αφήνει ανοιχτό παράθυρο σε τέτοιες ομάδες ειδικά από τη στιγμή που οι Αυστραλοί δεν είναι απαγορευτικός αντίπαλος.

13.)   SENEGAL (2-3,  69.6- 75.2):  Σούπερ-επιτυχημένοι οι Σενεγαλέζοι, έφτασαν σε σημείο να χάσουν στο παρά ένα στη κυριολεξία το θετικό ρεκόρ στην παράταση από τις Φιλιππίνες. Ο Ντιένγκ είναι εξαιρετικός ψηλά, ο Νταλμέϊδα αποτελεί το κουμάντο στο..έδαφος. Αρκετά καλό τουρνουά από τον Φαγιέ, πιθανόν να του χτυπήσουν την πόρτα από ψηλότερα σύντομα.. Είχαν πρόβλημα με ομάδες δυνατές στο μυαλό και physical. Τώρα μπορούν χωρίς κανένα άγχος να δείξουν το ταλέντο τους για 40 λεπτά στη πρώτη σκηνή του τουρνουά απέναντι στους οικοδεσπότες.. Μπράβο!

4.)   DOMINICAN REPUBLIC (2-3, 69.4- 77.6): Κατάφεραν και πέρασαν ως τρίτοι σε γκρούπ που έμεινε εκτός μια αρκετά καλύτερη τους ομάδα, η Ουκρανία. Limited offense, όμως ένας εξαιρετικός Φραντσίσκο Γκαρσία (πραγματικός ηγέτης, το είπα και στην αρχή του τουρνουά, παράδειγμα για τον δικό μας Παπανικολάου) τους έχει δώσει αύρα ανταγωνιστικής ομάδας με την προσωπικότητα του να μετράει σημαντικά όταν χρειάστηκε. Επιτυχία σαφώς και εδώ..

15.)   MEXICO (2-3, 74.0-74.4): Το Μεξικό πήρε τα παιχνίδια που έπρεπε με πειστικό τρόπο μάλιστα στηριζόμενο στην καλή του άμυνα και το Αγιόν. Καλό performance από τους Κρούζ-Χερνάντεθ. Ανταμοιβή και εδώ ένα ματς στο front stage με όλα τα φώτα πάνω τους απέναντι στην Team USA.

16.)   NEW ZEALAND (2-3, 69.4  Και όμως πέρασαν.. Δεν έκαναν το μπαμ όταν τους περίμενα (Τουρκία) κρατώντας τα δύο βεγγαλικά για το τέλος. Μακράν η πιο overachieving ομάδα της φάσης αυτής, οι δυνατότητες της δεν ήταν για το TOP-16 όμως τις ξεπέρασαν κρατώντας μια ακόμα ακόμα Χάκα για όλους εμάς.. Μπράβο!

        ΦΑΣΗ ΤΩΝ “16”


 ΚΡΟΑΤΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ

Ισορροπημένο ματς με ερωτηματικό το ψυχολογικό status των Κροατών. Η ομάδα του Ρέπεσα έχει την απαιτούμενη για ένα τέτοιο παιχνίδι ποιότητα, αμφιβάλλω όμως για αυτήν σοβαρά σε επίπεδο πνευματικής συγκρότησης. Οι Γάλλοι θεωρώ ότι έχουν τύχη παραπάνω. Η άμυνα τους είναι καλύτερα από ότι δείχνουν τα νούμερα της πρώτης φάσης και ίσως ήρθε η ώρα για το δίδυμο Μπατούμ-Ντιαό να κάνει το καλό του παιχνίδι. Κλειδί η μάχη της φροντκόρτ. Σημαντικό το γεγονός ότι ο νικητής πέφτει πάνω στην Ισπανία μετά. Όποιος μπορέσει να το βγάλει από το κεφάλι του έχει κάνει το πρώτο βήμα.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 45-55

Οι αποδόσεις για το παιχνίδι

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Η Σενεγάλη παίρνει την ευκαιρία που ζητούν όλοι οι νεαροί πυγμάχοι απέναντι στον κορυφαίο. Όχι όμως, εδώ δε μυρίζει παραμύθι. Δε χρειάζονται παραπάνω κουβέντες..

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 90-10

Οι αποδόσεις για το παιχνίδι

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι Σλοβένοι έχουν φάει γροθιά στο πρόσωπο με τη τροπή που πήρε το τουρνουά μετά τη χθεσινή ημέρα καθώς απέτυχαν να πάρουν την πρωτιά συν ότι έπεσαν πάνω στην Αμερική στους «8». Αυτό δίνει έξτρα ενδιαφέρον στο παιχνίδι καθώς η ομάδα του Ζντοβτς δε φημίζεται για τον ατσαλένιο χαρακτήρα της ενώ ο αντίπαλος δεν έχει άγχος. Βεβαίως και παραμένει φαβορί η Σλοβενία και μάλιστα δυνατό. Ο καλός προπονητής πεισμώνει την ομάδα του να παίξει against all odds ξεκινώντας από το ματς με τους Δομινικανούς.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 68-32

Οι αποδόσεις για το παιχνίδι

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Ομάδες χωρίς γκαρντ συνήθως «κωλώνουν» σε αυτά τα παιχνίδια όμως η διαφορά ποιότητας και η πολύ καλή αμυντική απόδοση των Λιθουανών δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Θεωρώ ότι θα δυσκολευτεί σημαντικά η επίθεση των Tall Blacks..

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 70-30

Οι αποδόσεις για το παιχνίδι

ΗΠΑ-ΜΕΞΙΚΟ

Ωραία δε θα ήταν να βλέπαμε καμιά Σερβία/Γαλλία/Αυστραλία απέναντι στην ομάδα του Σιζέφσκι. Το Μεξικό θα προσκυνήσει..

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 90-10

Οι αποδόσεις για το παιχνίδι

ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ντέρμπι θανάτου.. Μετά από πολλά χρόνια «κατοχής» οι Βραζιλιάνοι μπαίνουν στο παρκέ με παραπάνω πιθανότητες νίκης και τον κόουτς Μανιάνο στο πλευρό τους, από τον οποίο περιμένουν παραπάνω  leadership σε αυτό το παιχνίδι. Η  Αργεντινή θα προσπαθήσει να πάει το παιχνίδι στις πολλές κατοχές και να σπάσει τον αμυντικό κώδικα στο μυαλό των Βραζιλιάνων κάνοντας το παιχνίδι ..ανεμόμυλο. Οι «γκαούτσος» έχουν εμπειρία από τέτοια ματς και winning spirit όμως φέτος η αποστολή παραείναι δύσκολη. Ο αντίπαλος έχει να παρατάξει μια πολύ βαθιά και ποιοτική φροντκόρτ για να αναχαιτίσει τον Σκόλα και είναι φανερά πιο γεμάτος σαν ομάδα. Ο νικητής εδώ διασταυρώνεται με το δικό μας ζευγάρι.. Από μικρός στην αιώνια αυτή κόντρα είμαι υποστηρικτής των Αργεντίνων (όχι ότι ενδιαφέρει κανέναν..) και θα ήθελα πολύ να τους δω να περνούν στους «8» όμως εδώ Βραζιλία είναι πιο ποιοτική στο σύνολο και έχει και τον κόουτς Μανιάνο στο πλευρό της.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 60-40

Οι αποδόσεις για το παιχνίδι

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αυστραλία μπορεί να καταπιεί αμάσητους τους Τούρκους.. Όμως είναι πολλές οι παράμετροι που με κάνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις.  Αυτό το «διαλέγω» αντίπαλο (όχι δε θα πω ότι ιστορικά το πληρώνεις..) δημιουργεί αυτομάτως περίεργους συνειρμούς στο μυαλό της ομάδας που το διαπράττει και ασυναίσθητα μια υποτίμηση του αντιπάλου. Επίσης η άμυνα των Βoomers είναι ασανσέρ. Ο Αταμάν θα πατήσει σε αυτά γνωρίζοντας ότι έχει τύχη αν πάει σε κλειστό παιχνίδι με μετρημένες κατοχές και τις ομάδες κοντά στο σκορ. Παρ’όλα αυτά θα πάρω Αυστραλία, ακόμα και έτσι, με το αυτό το μυστήριο ψυχολογικό πέπλο του ματς. Είναι απλά καλύτερη ομάδα.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 62-38

Οι αποδόσεις για το παιχνίδι

ΕΛΛΑΔΑ-ΣΕΡΒΙΑ

Σίγουρα όχι ότι καλύτερο να παίρνεις ως έπαθλο για το 5-0 των ομίλων ένα «βαλκανικό» ντέρμπι στη φάση των «16». Η Εθνική μας παίζει σαφώς καλύτερο μπάσκετ, είναι σύνολο με αρκετά μεγαλύτερη συνοχή από τον αντίπαλο και πρέπει να συνεχίσει να παίζει στον αυτόματο. Δεν είναι εύκολο βέβαια.. Η Σερβία έχει ακόμα σπουδαίο ατομικό ταλέντο στη δεξαμενή της και μια μεγάλη ευκαιρία να φέρει τα πάνω-κάτω (μετά από μια πρώτη φάση με αρκετή γκρίνια) μέσα σε 40’ αλλάζοντας τη μοίρα της στο τουρνουά. Φυσικά ούτε για αυτούς θα είναι εύκολο. Ή άμυνα τους έχει πολλά προβλήματα και θα αντιμετωπίσει κι άλλα απέναντι στη γεμάτη κίνηση και ταχύτητα ελληνική επίθεση. Ο Τζόρτζεβιτς θα φορτώσει πολύ το ποστ και στοχεύει (σας το λέω από τώρα) να φθείρει τον Μπουρούση με κάθε..τρόπο. Νομίζω πως αν συνεχίσουμε να ελέγχουμε το αμυντικό ριμπάουντ και να παίζουμε σε χαμηλό αριθμό λαθών (όπως κάνουμε μέχρι τώρα) θα επιβάλλουμε την κυριαρχία μας, δεδομένου ότι είναι έτσι δομημένη η επίθεση μας που «παράγει» από μόνη της. Σίγουρα έχουμε τύχη παραπάνω αλλά το παιχνίδι είναι ντέρμπι και νοκ-άουτ. Όποιος μπεί στη λογική ότι παίζει ο 5-0 με τον 2-3, καληνύχτα.. Οι Σέρβοι είναι πολύ επικίνδυνοι και φοβάμαι το ότι ακόμα δεν έχουν κάνει καλό παιχνίδι στο τουρνουά.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: 58-42


Στη Stoiximan.gr 

 Eλλάδα  1.53  (-4.5, 1.83)
 Σερβία   2.93  (+4.5, 1.95)

Οι τελευταίες αποδόσεις και τα ειδικά στοιχήματα για το ματς   (0% γκανιότα +89 ειδικά στοιχήματα)

Το μεσημέρι μιλούσα με τον Σάσα Ομπράντοβιτς, προπονητή της Αλμπα και μεγάλη μορφή της Εθνικής ομάδας της Σερβίας, για το παιχνίδι της Κυριακής.

Τι είπε ο Σάσα..

«Η Ελλάδα έπαιξε πολύ καλά στη φάση των ομίλων αντίθετα με εμάς που είχαμε σοβαρά προβλήματα , όπως οι τραυματισμοί παικτών-κλειδιά (Τεόντοσιτς,Κρίστιτς)και το στάδιο προσαρμογής νέων παιδιών (Γιόβιτς, Σιμόνοβιτς, Μπίρσεβιτς, Κάλινιτς) σε τοπ-επίπεδο. Η Ελλάδα είναι καλύτερη στα χαρτιά, διαθέτοντας έναν συνδυασμό εμπειρίας ταλέντου, γνωρίζοντας πως θα παίξουν μαζί με πολύ καλό κοουτσάρισμα όμως οι δικοί μας αθλητές είμαι σίγουρος ότι θα δώσουν τα πάντα τη Κυριακή. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε ακόμα αρκετό ταλέντο στο ρόστερ μας με τους Τεόντοσιτς, Μπογκντάνοβιτς, Μπιέλιτσα και Κρίστιτς ο οποίος είναι εκτός ρυθμού αλλά δύο ημέρες προετοιμασίας είναι αρκετές για να βρεθεί στο μάξιμουμ πάλι απέναντι σε μια ομάδα-φαβορί για το μετάλλιο. Για την Ελλάδα και μετά από 5 σερί νίκες είναι μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο underdog κατά τη γνώμη μου. Αυτό μπορεί να είναι και το πλεονέκτημα της δική μας ομάδας..»