Πάμε Φώτη..!

Η εποχή Κατσικάρη ξεκίνησε και επίσημα σήμερα με την ανακοίνωση των 16 παικτών που δουλέψουν μαζί στην προετοιμασία για το παγκόσμιο της Ισπανίας. Το Hoopfellas σχολιάζει τις επιλογές και τη φιλοσοφία του νέου προπονητή της Εθνικής..

Ξεκινάω με την 16αδα του κόουτς Κατσικάρη και αμέσως μετά σας παραθέτω τα πρώτα σχόλια μου..


Γιάννης Αθηναίου 1.96 27/5/1988 γκαρντ Αρμάνι Μιλάνο
Γιάννης Αντετοκούνμπο 2.08 6/12/1994 φόργουορντ Μιλγουόκι Μπακς
Κώστας Βασιλειάδης 2.00 15/3/1984 γκαρντ Αναντολού Έφες
Ίαν Βουγιούκας 2.11 31/5/1985 σέντερ Ούνιξ Καζάν
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς 2.02 3/3/1990 φόργουορντ Παναθηναϊκός
Νίκος Ζήσης 1.97 16/8/1983 γκαρντ Ούνιξ Καζάν
Κώστας Καϊμακόγλου 2.05 15/3/1983 φόργουορντ Ούνιξ Καζάν
Νικ Καλάθης 1.98 7/2/1989 γκαρντ Μέμφις Γκρίζλις
Κώστας Κουφός 2.13 24/2/1989 σέντερ Μέμφις Γκρίζλις
Βαγγέλης Μάντζαρης 1.95 16/4/1990 γκαρντ Ολυμπιακός
Γιώργος Μπόγρης 2.10 19/2/1989 σέντερ ΠΑΟΚ
Γιάννης Μπουρούσης 2.13 17/11/1983 σέντερ Ρεάλ Μαδρίτης
Κώστας Παπανικολάου 2.06 31/7/1990 φόργουορντ Μπαρτσελόνα
Γιώργος Πρίντεζης 2.06 22/2/1985 φόργουορντ Ολυμπιακός
Κώστας Σλούκας 1.87 15/1/1990 γκαρντ Ολυμπιακός
Μιχάλης Τσαϊρέλης 2.08 23/2/1988 φόργουορντ ΠΑΟΚ

-Δεν είμαι απέναντι στο 12+4 του κόουτς δηλ. την επιλογή δωδεκάδας ουσιαστικά από την αρχή και την κλήση τεσσάρων συμπληρωματικών παιδιών που θα “μυρίσουν” Εθνική και θα βοηθήσουν στην προετοιμασία. Μάλιστα βγάζει τον κόουτς από “δύσκολα μονοπάτια” και ψυχοφθόρες αποφάσεις όπως κοψίματα παιδιών που τα έχουν δώσει όλα στο “training camp”. Οι ενστάσεις μου όμως είναι αλλού.. Ο Κατσικάρης μίλησε για “επιβράβευση” των 4 ουσιαστικά συμπληρωματικών παιδιών (Αθηναίου, Γιάνκοβιτς, Τσαϊρέλης, Μπόγρης) με βάση την πολύ καλή χρονιά που έκαναν. Αυτό έχει τα ρίσκα του.. Πέρυσι, αναλύσαμε πόσο σημαντικό είναι για την εθνική (και όσον αφορά το κομμάτι της στελέχωσης) να μην λειτουργεί με τη λογική ολ-σταρ ομάδας αλλά σαν ένα ενιαίο σύνολο/οργανισμός, με κομμάτια που δένουν μεταξύ τους. Όχι οι καλύτεροι λοιπόν, αλλά οι καλύτεροι για τη λειτουργία του συνόλου.. Το ίδιο πάνω-κάτω είχε προτείνει και πέρυσι ο Τρινκιέρι που είχε σταθεί στην τριάδα Κατσίβελη-Γιάνκοβιτς-Καββαδά αλλά στη πορεία κατάφερε να πάει χωρίς γκαρντς στη Σλοβενία.. Ο κόουτς Κατσικάρης προσπάθησε να δώσει κίνητρο σε αυτά τα παιδιά λέγοντας πως “στο χέρι τους είναι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τη θέση στην τελική δωδεκάδα” για να πετύχει καλύτερο επίπεδο προπονήσεων με υγιή εσωτερικό ανταγωνισμό, ο οποίος όμως δε ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να πιάσει το επίπεδο μοντέλων 18 παιδιών που μάχονταν (έστω οι μισοί) από το μηδέν. Είναι ο Αθηναίου ο ιδανικός γκαρντ για να συμπληρώσει το μπακόρτ σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τον Καλάθη..? Ο Τσαϊρέλης θα μπορέσει να καλύψει ένα ενδεχόμενο κενό που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω τραυματισμού? Μήπως αυτές οι 4 θέσεις έπρεπε να πάνε σε παιδιά της νέων που υπολογίζονται στον προγραμματισμό για το επόμενο τουρνουά της μεγάλης εθνικής..? Το ξαναγράφω, δεν είμαι κατά της λογικής απλά νομίζω ότι αξίζει να το συζητήσουμε.. Από τα 4 αυτά παιδιά, μόνο ο Γιάνκοβιτς θεωρώ πως έχει πιθανότητες να “ανέβει” στην δωδεκάδα μέσα από την προετοιμασία..


-Μου αρέσει αρκετά η στελέχωση της ομάδας. Θεωρώ ότι ο κόουτς έπιασε το μέγιστο εδώ ενεργώντας και χτίζοντας πάνω στο πλάνο της αγωνιστικής του φιλοσοφίας (που εκτιμώ αρκετά). Μόνον έτσι η ομάδα μας μπορεί να παρουσιάσει κάτι καινούργιο, πιο φρέσκο στο παρκέ. Ο Κατσικάρης παίζει μοντέρνο μπάσκετ, δομημένο πάνω στις σύγχρονες ανάγκες του αθλήματος και είναι ο προπονητής που μπορεί να παρουσιάσει την εξελιγμένη version του ελληνικού μπάσκετ, συνδυάζοντας την παραδοσιακά καλή, ποιοτική άμυνα με μια πιο γρήγορη, κινητική στο μισό γήπεδο, παραγωγική  επίθεση. Δηλαδή, να παρουσιάσει το μπάσκετ της ισορροπίας. Αυτό είναι που κερδίζει πλέον..


Ο Κατσικάρης λοιπόν πολύ σωστά έχτισε το ρόστερ πάνω στο μπάσκετ που θέλει να παρουσιάσει και με γνώμονα την ταχύτητα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το μοντέλο είναι πολύ πολύ ενδιαφέρον.. Και το ρόστερ περιέχει πολλά εργαλεία για τέτοιου είδους μπάσκετ. Έχει γκαρντς με quarteback skills (Καλάθη, Μάντζαρη), κόμπο δημιουργούς/εκτελεστές (Σλούκας, Ζήσης), μια γραμμή φόργουορντς που μπορεί να τρέξει εκπληκτικά το παρκέ (Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Πρίντεζης), παίκτες που μπορούν να ανοίξουν το γήπεδο  (Βασιλειάδης, Kαϊμακόγλου) και μια τριάδα ψηλών στη θέση “5” που μπορεί να αποτελέσει τη γραμμή αιχμής της ομάδα στο επιθετικό κομμάτι. Ενώ λοιπόν (εν απουσία του Σπανούλη) τα γκαρντς μας είναι περισσότερο facilitators, οι ψηλοί μας προσφέρουν πολλαπλές επιλογές επίθεσης (ποστ, πρόσωπο, κοντά και μακριά από το καλάθι) και νομίζω ότι ο κόουτς θα πατήσει σε αυτό. Η συνεργασία του Καλάθη μάλιστα με τον εκάστοτε ψηλό μπορεί να αποτελέσει το βαρύ σασί στο επιθετικό κομμάτι όσον αφορά το μισό γήπεδο. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η παρουσία του γκαρντ του Μέμφις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Μάντζαρης έχει τουλάχιστον εξίσου καλά quarterback προσόντα αλλά στο επιθετικό κομμάτι ο Καλάθης φέρνει πράγματα που δύσκολα θα αντικαταστηθούν από άλλον παίκτη. Είναι δεδομένο ότι η ομάδα θα ψάξει το τρανζίσιον παιχνίδι καθώς έχει τα όπλα. Θα ήθελα να δω επίσης τον Αντετοκούνμπο ως μπαλαντέρ στις θέσεις των φόργουορντς, ειδικά μαζί με τον Παπανικολάου (τα πεντάρια μας βοηθούν για να παίξουμε με τέτοιο σχήμα).


Είναι πολύ σημαντικό ότι ο κόουτς θα χτίσει πάνω στον άξονα αμυντική προσήλωση-ταχύτητα ανάπτυξης. Θεωρώ ότι εάν παρουσιάσουμε μια TOP-3 ή 4 αμυντική επίδοση στο τουρνουά, έχουμε καλές πιθανότητες διάκρισης. Από αυτό το κομμάτι ξεκινάμε. Έχουμε τα γκαρντς να ελέγξουμε τον ρυθμό, με 4 παίκτες (στα πρότυπα της Σερβίας επί Ντούντα) που μπορούν να μας εξασφαλίσουν ότι θα παίζουμε κυρίως με two-guard lineups στο μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών. Αστερίσκος, η έλλειψη  ταχύτητας -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες θέσεις της πεντάδας- στη θέση “2” (αν και ο Σλούκας έχει δουλέψει πολύ τον τελευταίο χρόνο). Έχουμε αρκετά καλούς pick’n roll guards για αυτό θα είναι σημαντικό (σημειώστε το) να σουτάρουν καλά οι φόργουορντς (και από το “3” και από το “4”) ώστε να βρούμε χώρους να παίξουμε ιδανικά τέτοιες καταστάσεις. Πολύ σημαντικό αυτό μιας και τα παιδιά αυτά φέρνουν στο τραπέζι πάρα πολλά πράγματα αλλά κανείς τους δε σουτάρει τόσο αξιόπιστα και σε συνέχεια όσο ο Περπέρογλου ή ο Φώτσης.. (ελπίζω ο Καϊμακόγλου να φέρει τα ποσοστά της φετινής σεζόν και στην Ισπανία..) Προσδοκώ επίσης πράγματα από τον κόουτς και στο κομμάτι των συνεργασιών σε συνδυασμό με την ταχύτητα στο μισό γήπεδο που παραδοσιακά υστερούμε.


Overall, είμαι με τον κόουτς. Τον στηρίζω σε οτιδήποτε νέο θέλει να παρουσιάσει γιατί πολύ απλά γνωρίζω τη φιλοσοφία του και θεωρώ ότι μπορεί να φέρει το πολυπόθητο ισορροπημένο μπάσκετ στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Σίγουρα κάτι πιο φρέσκο, πιο συναρπαστικό, πιο ωραίο στο μάτι. Η στελέχωση είναι η καλύτερη δυνατή, η προοπτική υπάρχει ενώ παράλληλα μπαίνουν καινούργια παιδιά στην ομάδα (και θα μπούν περισσότερα σταδιακά) κάτι που μεταδίδει θετική ενέργεια. Προσωπικά μου αρέσουν αυτά που βλέπω μέχρι τώρα. Το τουρνουά δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να μάθουμε να κρίνουμε σε βάθος χρόνου, ειδικά τώρα σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η ομάδα. Ο Κατσικάρης είναι ένα από τα πιο βαριά χαρτιά του νέου κύματος της ελληνικής προπονητικής σχολής και ειλικρινά δε θα ήθελα να το κάψουμε εύκολα.. Vamos Φώτη..!

Υ.Γ: Η Ούνιξ Καζάν και οι Μέμφις Γκρίζλις έχουν περισσότερους παίκτες στο ρόστερ της Εθνικής ομάδας από τον..Παναθηναϊκό. Άλλαξαν οι καιροί..

Υ.Γ1: Ελπίζω να μην υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή παικτών όπως του Καλάθη ή των παιδιών του Ολυμπιακού (ειδικά του Πρίντεζη) με το θέμα της ασφάλισης που έχει τεθεί..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ