EUROLEAGUE PLAY-OFFS 2013-14: IMPOSSIBLE IS NOTHING..

Το Hoopfellas δίνει τα προγνωστικά του πριν τα play-offs της Ευρωλίγκας..



Έφτασε η μεγάλη μέρα.. Ο πόλεμος αρχίζει.. Πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και μεταβλητές τραυματισμών. Δύσκολα τα πράγματα για τις ελληνικές ομάδες, ανοιχτό όμως το παράθυρο του upset αρκεί να παίξουν πάνω από αυτό που έχουμε δεί μέχρι σήμερα. Υπάρχει το μπαγκράουντ να γίνει αυτό..? Οι τελευταίες εξελίξεις (τραυματισμός Τεόντοσιτς, επιλογή Ρεάλ) έχουν αλλάξει κάτι στην ατμόσφαιρα. Το Hoopfellas δίνει τις εκτιμήσεις του στη καθιερωμένη -πριν την ποστ σίζον- ανάρτηση..



ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΓΑΛΑΤΑ


Ειλικρινά, νωρίτερα στο TOP-16 περίμενα τη Λοκομοτίβ που θεωρώ ότι θα δυσκόλευε  περισσότερο τη Μπαρτσελόνα (το’χει αποδείξει άλλωστε ο Πασούτιν με την Ούνιξ παλιότερα, όποιος είχε δει τη σειρά θυμάται..). Πανάξια όμως ο Αταμάν ξεπέρασε όλες τις κακοτυχίες και βγάζει επιδεικτικά τη γλώσσα στους υπόλοιπους “φορτωμένους” (σε χρήμα) Τούρκους. Το πρόβλημα της Γαλατά έγκειται στο αμυντικό κομμάτι, για αυτό και θεωρώ ότι δύσκολα μπορούν να ελέγξουν τη Μπαρτσελόνα. Πρόκειται για ομάδα με αρκετό βάθος, σωστά στελεχωμένη με σπουδαίο επιθετικό ταλέντο που παίζει σε λίγες κατοχές, με ελάχιστα λάθη αλλά δεν έχει καμία αμυντική συνοχή για να υποστηρίξει αυτά τα καλά στοιχεία ενώ παράλληλα είναι αδύναμη στο επιθετικό ριμπάουντ ώστε να ελέγξει τον ρυθμό. Ο Πασκουάλ θα σημαδέψει τη δημιουργία του Αρόγιο (και το φορμάρισμα του Έρτσεγκ) για να βραχυκυκλώσει τις συνεργασίες των Τούρκων και γνωρίζει ότι έχει περιθώριο λάθους, ακόμα και εαν χάσει παιχνίδι στη Βαρκελώνη (δεν είναι τόσο απίθανο..) Νομίζω ότι η άμυνα των Καταλανών μπορεί να διαβάζει τέτοιους αντιπάλους και σε διάρκεια χρόνου να τους φέρει σε αδιέξοδο. Ο χαρακτήρας του απόλυτου αουτσάιντερ είναι το μεγαλύτερο συν για τον Αταμάν που έχει να διαχειριστεί πλέον και το πρόβλημα με τον Μπονσού. Περιμένω να δω τον Αλντεμίρ κόντρα στον Τόμιτς, πολύ ενδιαφέρον..

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Για εμένα στα play-offs δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από 70-30 στο φαβορί.. Ακόμα και εαν στραβοπατήσει η Μπάρτσα, έχει την ποιότητα να καθαρίσει μετά. 70-30 λοιπόν στη Μπαρτσελόνα..


ΕΑ7-ΜΑΚΑΜΠΙ


Ντερμπάρα ολκής, εκ πρώτης όψεως η πιο αμφίρροπη σειρά της ποστ σίζον. Το Μιλάνο έχει πίσω τον Λάνγκφορντ αλλά έχασε τον πολύ σημαντικό Τζεντίλε. Ο Μπλάτ ζει και αναπνέει για τέτοια ματς και η Μακάμπι έχει τον μανδύα της πιο “παιγμένης” ομάδας σε τέτοιο επίπεδο. Οι Ισραηλινοί μάλιστα βολεύονται από το small ball που χρησιμοποιεί ο Μπάνκι (ματσάρουν και τις light lineups του Μπάνκι με τον Μος στο “4” χρησιμοποιώντας τον Σμιθ εκεί..) αλλά μη γελιόμαστε το Μιλάνο είναι φονική μηχανή.. Πιάνει τον αντίπαλο από τον λαιμό και τον στραγγαλίζει με μια πρωτόγνωρη για τα δικά μας δεδομένα πίεση σε ολόκληρο ή στο μισό γήπεδο. Κλειδί ο Σοφοκλής και το πόσο αποτελεσματικά θα μπορέσει να ακουμπήσει τη μπάλα εκεί η Μακάμπι (ο Μπάνκι θα τον σημαδέψει στη δική του επίθεση) ενώ η μονομαχία Τάιους-Λαβάλ πάει να γίνει διαχρονική. Η πιο σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει τη σειρά κατά τη γνώμη μου είναι το πόσο θα μπορέσει να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό λαθών η Μακάμπι απέναντι σε αυτή την άμυνα (βαρόμετρο ο Χίκμαν). Πιστέψτε με είναι δύσκολο.. Θεωρώ δεδομένο ότι η match-up άμυνες του Μπλάτ θα δυσκολέψουν την iso (και σχετικά ευανάγνωστη) επίθεση του Μπάνκι που θα ποντάρει πολύ στο τρίποντο. Στα συν της Μακάμπι το ότι οι Ιταλοί δεν έχουν σφυρηλατήσει χαρακτήρα ακόμα (στο κύπελλο πνίγηκαν, είναι γενικά ακόμα επιρρεπείς..)

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Πιθανόν να πάει μακριά η σειρά. Τεράστιο προπονητικό ενδιαφέρον.. 55-45 για την πολεμική μηχανή του Μπάνκι οριακά. Στα ίσα δηλαδή..


ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Remake του περυσινού τελικού.. Βέβαια τα κόζια έχουν αλλάξει λίγο. Με φοβίζει η απειρία σημαντικών παικτών του Ολυμπιακού σε ανάλογες καταστάσεις. Πετγουέη, Ντάνστον, Λοτζέσκι.. Όπως και το ότι λείπει μέρος της περυσινής σκληράδας, της mucho team του Ολυμπιακού που έφτασε στην  κορυφή που θα ήταν ότι πρέπει σε μια τέτοια κατάσταση. Η Ρεάλ παίζει σε υψηλό τέμπο με ελάχιστα λάθη και υψηλό επίπεδο συνεργασιών στο μισό γήπεδο. Νομίζω πως ο Μπαρτζώκας θα πάει βαθιά στο ροτέησιον του. Παιδιά όπως ο Κατσίβελης ή ο Κόλινς μπορούν να βρούν ρόλο απέναντι σε μια υπερβολικά ταλαντούχα/δαντελένια περιφέρεια. Αυτή θα είναι η μάχη που θα κρίνει τη σειρά μιας και πιστεύω ότι η ελληνική ομάδα μπορεί να ισορροπήσει τη μάχη της φροντκόρτ (ειδικά εάν ματσάρει τον Μίροτιτς). Πιο πολύ από ποτέ βαρόμετρο ο Σπανούλης.. Θα πρέπει να εμφανιστεί έτοιμος σε μια σειρά-πρόκληση. Η Ρεάλ δεν έχει καθαρά τον παίκτη που θα τον ματσάρει και νομίζω ότι ο Λάσο θα πάει σε Γιούλ, Ντάρντεν (κεφάλι σε ζώνη 3-2 για να σταματήσει το κεντρικό πικ εν ρολ του Ολυμπιακού) Ντρέηπερ και ζον πρες 2-1-2 για να ανοίξει το τέμπο. Ο Λοτζέσκι είναι ο έξτρα-παίκτης για την ελληνική ομάδα.. Αμυντικό ριμπάουντ, ελάχιστα λάθη. Αυτή είναι η βάση για την ελληνική ομάδα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Φαβορί η Ρεάλ αλλά είναι ιδιαίτερη σειρά όπου η έδρα δε παίζει σπουδαίο ρόλο με τη λογική ότι ο καθένας μπορεί να κερδίσει  οποιοδήποτε ματς οπουδήποτε. 60-40 στους Ισπανούς.. Και υπόψιν, το 40% είναι πολύ σοβαρό ποσοστό.. Ήμουν έτοιμος να δώσω λιγότερο  αλλά η “επιλογή” που έγινε στο Κάουνας με έχει βάλει σε σκέψεις..


ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


Αντίθετα με τη σειρά του Ολυμπιακού, εδώ θεωρώ ότι οι έδρες είναι πιο δυνατές. Το πλεονέκτημα μετρά. Πολύ πολύ σημαντική η απουσία (τουλάχιστον από τα δύο πρώτα ματς, θα δοκιμάσει πρίν το τρίτο) του Τεόντοσιτς. Όποιος έχει δει ΤΣΣΚΑ αρκετά τον τελευταίο καιρό καταλαβαίνει. Οι Ρώσοι υπερέχουν σε μεγάλο βαθμό στο ζωγραφιστό (θα επιδιώξουν να φθείρουν τον Λάσμε νωρίς με το μεγάλο κορμί του Κρίστιτς που δε του πάει..) αλλά τα γκαρντ τους δύσκολα μπορούν να κυριαρχήσουν και να επιβάλλουν ρυθμό. Ο Ουίμς θα είναι κομβικός. Παίρνει πολύ δημιουργία (όπως και οι Κριάπα Μίτσοβ) και στήνει πολλές καταστάσεις για τους Ρώσους (δε λειτουργεί καθαρά ως εκτελεστής όπως πέρυσι). Ο Μεσίνα θα τον βάλει στο “2” κλείνοντας το ροτέησιον στο “1”, αφου έχει μείνει μόνο με τους Τζάκσον-Πάργκο. Ο Παναθηναϊκός θα τζογάρει με το σουτ του Τζάκσον (κομβικός παράγοντας το ποσοστό του στα ελεύθερα σουτ), πιθανόν θα ανεβάσει τον Γκιστ στο “3” για να ματσάρει τις heavy lineups του Μεσίνα (αν και ο Μασιούλις μπορεί να ανταποκριθεί εδώ) αλλά ειλικρινά θα χρειαστεί παραπάνω πράγματα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει απέναντι στη ρώσικη άμυνα. Εδώ πιθανόν θα υπάρξει θέμα.. (σημαντικός ο Κάρι και οι Ούκιτς-Φώτσης). Ο Μαυροκεφαλίδης μπορεί να γίνει ο έξτρα ψηλός (?) όμως η υφή των ψηλών της ΤΣΣΚΑ δε τον βολεύει παρόλο που μπορεί να χτυπήσει με πρόσωπο. Και οι δύο ομάδες παίζουν σετ επίθεση, σε χαμηλό αριθμό κατοχών. Η διαφορά είναι ότι οι Ρώσοι (με Τεόντοσιτς) είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί. Η ελληνική ομάδα ΠΡΕΠΕΙ να ελέγξει το μπακόρτ και να αμυνθεί μέχρι θανάτου στο ποστ με στόχο να μη ματώσει από εκεί..Οι πράσινοι θα πρέπει να ματσάρουν το μέγεθος των Ρώσων στο μισό γήπεδο (μπορούν εκτός από το “5”) και θεωρώ ότι έχουν καλή τύχη στα δύο ματς του ΟΑΚΑ.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Περιμένω τον Παναθηναϊκό να με διαψεύσει κάνοντας το break στη Μόσχα. Αδιαπραγμάτευτα σας λέω, η ΤΣΣΚΑ είναι underachiever όσον αφορά την ποιότητα του μπάσκετ της φέτος, σε κανένα σημείο δε με έχει πείσει. Είναι φαβορί όμως. Με τον Τεόντοσιτς υγιή θα έδινα άλλα ποσοστά (65-35).. Τώρα, 60-40 για την ΤΣΣΚΑ.. 

Και μη ξεχνάτε..




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ