End of the road: Ραγδαίες εξελίξεις, “τέλος” ο Πεδουλάκης-Είναι η σωστή απόφαση..?


“Ορφανός” έμεινε ο πάγκος του Παναθηναϊκού μετά την απόφαση της διοίκησης να διακόψει τη συνεργασία με τον Αργύρη Πεδουλάκη. Σωστή ή λάθος κίνηση..? Το Hoopfellas αξιολογεί και παίρνει θέση..


“Τέλος” λοιπόν ο Αργύρης Πεδουλάκης από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Το χθεσινό αγωνιστικό “βατερλώ” εναντίον της Λαμποράλ στο ΟΑΚΑ δεν ..καταπινόταν και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε τη μεγάλη απόφαση, κάνοντας πραγματικότητα αυτό που ψιθυριζόταν καιρό αλλά φαινόταν συνάμα μακρινό ως προς την υλοποίηση του. Την αλλαγή στη τεχνική ηγεσία της ομάδας..

Προσωπικά δε θα κάτσω να κάνω απολογισμό στη θητεία του κόουτς στο ΟΑΚΑ. Η ιστορία “έγραψε” και αυτή θα τον κρίνει, αν και νομίζει τα ντοκουμέντα μιλούν από μόνα τους. Όπως και τα επιτεύγματα. Εχθές το βράδυ κόλλησε το ..mailbox μου από τα αδιάβαστα. Κόλλησε.. Δε προλάβαινα να διαβάζω, εισπράττοντας την αγανάκτηση των οπαδών του τριφυλλιού για την ήττα-κεραυνό από τους Βάσκους. Η ήττα αυτή, για την οποία ο Έλληνας κόουτς φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης κάνοντας ο ίδιος ένα κακό ματς, μπορεί να κοστίσει στον Παναθηναϊκό την πρόκριση. Η απόφαση όμως της διοίκησης μπορεί να κοστίσει στην ομάδα τη σεζόν ολόκληρη. Τεράστιο, αψυχολόγητο λάθος θα τη χαρακτήριζα. Από αυτά που συμβαίνουν συχνά στον ελληνικό αθλητισμό, σε μια χώρα με μοναδική οπτική σε αυτό το κομμάτι.

Καταλαβαίνω κάθε γραμμή που διάβαζα μέχρι σχεδόν το πρωί από τους αγανακτισμένους οπαδούς και την απογοήτευση στις τάξεις των πρασίνων. Όμως ο πρόεδρος φέρει αυτόν τον τίτλο γιατί δεν πρέπει να ενεργεί σαν οπαδός. Η διοίκηση ενός κλαμπ απαιτεί διαχείριση των κρίσεων με καθαρό μυαλό. Αυτή λοιπόν η αποπομπή, στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο της περιόδου δεν χαρακτηρίζεται από καθαρό μυαλό. Μοιάζει εν θερμώ.. Οποιαδήποτε δικαιολογία/αιτιολογικό για την λήψη αυτής της απόφασης διαβάζω μου φαίνεται αστεία. Αστεία.. Όχι ότι ο Πεδουλάκης είναι ο μοναδικός προπονητής που μπορεί να φτάσει αυτή την ομάδα ψηλά. Σαφώς όχι. Έχει κάνει σημαντικά λάθη στο κομμάτι του recruiting ενώ η αδυναμία του στη “γνώση” της αγοράς ήταν εμφανής. Όπως και η limited offense που παρουσίαζε η ομάδα, αδυνατώντας να παίξει πάνω από τους 70 πόντους σε τοπ-επίπεδο. Όμως αυτά τα γνωρίζεις. Ο κόουτς ποτέ δεν είχε παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο στο επιθετικό κομμάτι. Ποτέ. Ακούω για τους νεαρούς που έπρεπε να παίξουν.. Ξεχάστε το κύριοι.. Δε το αντέχεις φίλε του Παναθηναϊκού να παίξουν αυτά τα παιδιά τώρα.. Ήταν γνωστό από το καλοκαίρι όπου το κλαμπ έθετε στόχο την κορυφή της Ευρώπης. Παράλληλα  με την -απολύτως δίκαιη- “ανανέωση” της συνεργασίας με τον Αργύρη Πεδουλάκη και την στελέχωση του ρόστερ πάντα σε συνάρτηση με τους στόχους, οι πράσινοι έφτιαχναν ένα αγωνιστικό πλαίσιο όπου τα παιδιά αυτά δε μπορούσαν να “επιβιώσουν” (μιλάω για την πρώτη τους χρονιά). Η διοίκηση λοιπόν γνώριζε το μπάσκετ που θα παρουσιάσει στον κόσμο από τότε. Γνώριζε ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα για αυτά τα παιδιά. Γιατί εαν ήθελε να ακολουθήσει πορεία “παραγωγής/ανάπτυξης” θα υπέγραφε έναν διαφορετικό κόουτς και θα ξεκαθάριζε στους οπαδούς την κατάσταση μειώνοντας τον πήχη των απαιτήσεων. Πιστέψτε όμως, αυτό είναι πολύ δύσκολο για ένα τέτοιο κλαμπ, τη στιγμή μάλιστα που έχεις κάνει το νταμπλ και έχεις την αίσθηση ότι βρισκόσουν έναν.. Κάρι μακριά από το δισκοπότηρο της Ευρωλίγκας.


O Παναθηναϊκός οφείλει να είναι defensive-minded. Αυτό είναι το στυλ στο οποίο γαλουχήθηκε το κλαμπ, αυτά τα στοιχεία και αυτή την ταυτότητα πρεσβεύει. Όπου πας στην Ευρώπη στο άκουσμα της λέξης ..Panathinaikos θα σου μιλήσουν αυτόματα για “pick’n roll execution” και “stiffly defense”. Αυτό αντιπροσωπεύει το κλαμπ, αυτό έχτισε στις glory days του Ομπράντοβιτς. Φυσικά κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι η επίθεση σου θα έχει αυτό το χάλι. Σίγουρα ο απαιτητικός κόσμος του Παναθηναϊκού θέλει να δεί κάτι πιο ποιοτικό σε αυτό το κομμάτι. Αν και κόουτς, δε μπορώ να διανοηθώ ότι δεν έβλεπες την έλλειψη ενός post-5 που θα ξελάσπωνε.. Από την άλλοι όσοι νομίζουν ότι μπορεί να έρθει το 80’s showtime του Φόρουμ ΟΑΚΑ είναι εκτός πραγματικότητας. Αλλά σίγουρα ο κόσμος δικαιούται να περιμένει κάτι πιο σύγχρονο στο επιθετικό κομμάτι.

Θεωρώ ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει κάνει προεργασία για να φτάσει σε μια τέτοια απόφαση. Βασικά είμαι σίγουρος. Δε διανοούμαι ότι προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση τελείως εν θερμώ, είναι αρκετά έξυπνος για κάτι τέτοιο. Δε έφτασε εδώ για να πάει στη τελική ευθεία με τον Αλβέρτη (που δεν είναι προπονητής) γιατί εαν το έκανε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια την απόφαση.. Ομπράντοβιτς δε γεννιούνται κάθε μέρα.. Είναι φανερό ότι οι πράσινοι χρειάζονται ένα πραγματικά ικανό προπονητή. Όμως αυτό δεν αλλάζει τη γνώμη μου για τα όσα συνέβησαν.. Αδιανόητο να καις έτσι τη δουλειά μιας σεζόν διώχνοντας τον προπονητή και μαζί του τα “όσα” έχει δουλέψει η ομάδα τόσο καιρό δηλ. τα δυνατά σου κομμάτια με τα οποία θα έπαιζες τη ζαριά σου από εδώ και στο εξής. Παρορμητική απόφαση που μοιάζει να βγήκε από το μυαλό οπαδού, όχι προέδρου..

 Με την αποπομπή Πεδουλάκη η πράσινη διοίκηση μου δίνει την εντύπωση ότι ουσιαστικά παραδέχεται την αποτυχία του όλου πλάνου και της επένδυσης που η ίδια έκανε. Και με γνώμονα το συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο οποίο πάρθηκε η απόφαση αυτή, μου βγάζει μια “ηττοπάθεια” χαρακτηριστικό που αν μη τι άλλο δεν είχε παρουσιάσει ποτέ πριν η παρούσα διοίκηση.


Γνώμη μου είναι λοιπόν ότι δεν έπρεπε σε αυτό το χρονικό σημείο να αλλάξει τιμονιέρη η ομάδα. Θα είναι πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε νέο προπονητή να παρουσιάσει τη δουλειά του κάτω από καθεστώς τεράστιας πίεσης. Ανεξαρτήτου ικανότητας. Και αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Η πραγματικότητα στην αγορά έχει ως εξής : Δύσκολα ένας σπουδαίος προπονητής θα δεχθεί να οδηγήσει την (όχι δική του) ομάδα σε αυτό το χρονικό σημείο, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας οποιαδήποτε διαβεβαίωση και εαν έχει πάρει για τη νέα σεζόν μπορεί να πάει περίπατο.. Άρα οι πράσινοι μπορούν να προσελκύσουν κάποιον κόουτς από το κατώτερο ράφι, δίνοντας του την ευκαιρία με το σκεπτικό ότι ένας τέτοιος προπονητής θα πάρει ευχαρίστως το ρίσκο. 



Προπονητές υπάρχουν στην αγορά αλλά σε συντριπτικό ποσοστό δύσκολα θα ταιριάξουν με τα χνώτα του κλαμπ και την κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται στο αγωνιστικό κομμάτι. Σίγουρα δεν είναι διαθέσιμος  ο Ντέηβιντ Μπλατ. Ούτε ο Πασούτιν στον οποία διακρίνω εξαιρετικά στοιχεία. Ο Περάσοβιτς (πολύ καλή περίπτωση, μιλήσαμε στην αρχή της σεζόν στο basketblog.gr) μόλις ανανέωσε με τη Βαλένθια. O Πασκουάλ επίσης. Σπουδαίοι προπονητές που θα μπορούσαν να αναπτύξουν το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού. Από τους ελεύθερους.. Ο Πιανιτζιάνι (γρήγορο μπάσκετ, transition offense αλλά και πολλές εκκεντρικές/αιρετικές απόψεις) είναι μια περίπτωση με εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο, ο Ιβάνοβιτς (θα ανοίξει το τέμπο, έχει καλή αμυντική βάση σαν κόουτς) ειλικρινά δε μου ταιριάζει σε μια τέτοια κατάσταση (η χημεία είναι κάτι βασικό ξέρετε..), ο Μαχμούντι με καταρρακωμένη την ψυχολογία από την αποτυχία της Εφές δε νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει πράγματα στην ομάδα προς το καλύτερο ενώ ο Σπάχια (παρακολουθεί Σπερς στην Αμερική) δε με πείθει. Βασικά δε με έπεισε ποτέ ότι μπορεί να παρουσιάσει κάτι “ολοκληρωμένο” με αγωνιστική  ισορροπία παρά το εντυπωσιακό βιογραφικό του (είχε παίξει και παλιότερα για τον ΠΑΟ, είναι σε πτώση η καριέρα του βέβαια και θα δεχόταν μια τέτοια πρόκληση πάντως).

Ποιους βλέπω ως τις καλύτερες περιπτώσεις..? Πάντα με το σκεπτικό ότι και εδώ οι υποθετικές πιθανότητες δεν είναι σίγουρα υπέρ τους, με βάση την κατάσταση και το χρονικό σημείο της περιόδου.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ



Το πρώτο όνομα που ακούστηκε και όχι άδικα. Σαφώς ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρει τον Φώτη μιας και είναι ένας τοπ-πάγκος που του δίνει την ευκαιρία να πάει στο άμεσο μέλλον βαθιά στην Ευρωλίγκα. Το μεγάλο συν του Κατσικάρη είναι ότι γνωρίζει την “ειδική κατάσταση” που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, τη φιλοσοφία του προκατόχου του και το τι παραλαμβάνει, γεγονός που θα τον βοηθήσει σημαντικά σε ταχύτητα αντίληψης/αντίδρασης. Είναι προπονητής που μπορεί να παρουσιάσει κάτι ολοκληρωμένο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η επίθεση του ήταν πάντα guard-based με αρκετό pick & roll, καλό spacing συνεργασίες και τρανζίσιον σε λογικά πλαίσια μιας και του αρέσει να βάζει τη σκέψη του ως πρόβλημα στον αντίπαλο στο μισό γήπεδο. Όχι, δεν είναι ο Πατ Ράιλι.. Δεν είναι τόσο πρακτικός όσο ο Πεδουλάκης ο οποίος δε φοβόταν να ρισκάρει ακόμα και με ανορθόδοξες εκ πρώτης όψεως τακτικές για να “γίνει η δουλειά”. Με τον Παππά είχε το προηγούμενο της Μπιλμπάο όπου ο νεαρός πέρασε και δεν ακούμπησε, αλλά σίγουρα άλλοι καιροί άλλες καταστάσεις τότε.. Θα βάλει νέα πράγματα (σχήματα, τρανζίσιον που σίγουρα θα ικανοποιήσει τον κόσμο μιας και η ομάδα έχει προδιαγραφές) αλλά το ξαναλέω, στη φετινή σεζόν ο Παναθηναϊκός θα είχε την καλύτερη τύχη με τον Πεδουλάκη στον πάγκο. Από του χρόνου θα είναι αλλιώς.. Να σημειωθεί ότι ο Κατσικάρης είναι τοπ-υποψήφιος για τους καλύτερους πάγκους της Ευρώπης..

ΓΙΟΥΡΙ ΖΝΤΟΒΤΣ 



Είχε προταθεί στην ΚΑΕ πριν υπογράψει ο Πεδουλάκης.. Καλή περίπτωση αλλά με συμβόλαιο. Έχω εντυπωσιαστεί από την αμυντική προσήλωση και συνοχή με την οποία “πότισε” την Γκαζιάντεπσπορτ μετά από 1 μηνά δουλειάς. Έξυπνος κόουτς με αντίληψη, ψάχνει την καλή κατάσταση (μετά την επιτυχία στην Αγ. Πετρούπολη, όπου είχε και τον Μαυροκεφαλίδη) για να σκαρφαλώσει στο τοπ-επίπεδο. Μετράει 7-1 το 2014 με την Γκαζιαντεπ (ανέλαβε τέλη Νοέμβρη) με παθητικό στην άμυνα (το σημειώνω, το σημείο αναφοράς και του νέου κόουτς πρέπει να είναι αυτό..) 65 πόντους.  Pick’n roll επίθεση και εδώ. Σίγουρα θα τον ιντρίγκαρε η περίπτωση του Παναθηναϊκού, όμως έχει συμβόλαιο μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι. Η Royal Hali (χορηγός της Γκαζιαντεπσπορτ) είναι  μεγάλη εταιρία παραγωγής χαλιών σε Τουρκία και Μέση Ανατολή και τα οικονομικά της ομάδας είναι αρκετά καλά, οπότε καταλαβαίνετε ότι δε ψάχνεται για χρήμα σε μια ενδεχόμενη προσέγγιση. Σαφώς  και εδώ η περίπτωση εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, μιας και ο Σλοβένος (εκτός του ότι έχει συμβόλαιο) δεν έχει δοκιμαστεί σε τοπ-επίπεδο. Αλλά ούτε και ο Πεδουλάκης μη ξεχνάτε.. Ο Ζντόβτς ήταν προπονητής της χρονιάς στο Eurocup το 2011 όπου οδήγησε τη Σπαρτάκ στο Final-4 ενώ στο Eurobasket του 2009 στη Πολωνία έφτασε στην 4η θέση με την Εθνική Σλοβενίας παρουσιάζοντας πολύ αξιόλογη δουλειά. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η επαναπρόσληψη του στην Εθνική ομάδα μάλιστα.. Ρίσκο ναι, καλά στοιχεία επίσης, το ξαναλέω..

Περιμένω τις απόψεις σας..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ