EUROLEAGUE 2013-14 POWER RANKINGS (1)



To Hoopfellas ανοίγει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη σεζόν παρουσιάζοντας τα πρώτα power rankings και παράλληλα αξιολογώντας/σχολιάζοντας  το recruiting των 24 μονομάχων..                

Η κατάσταση δεν είναι για πολλές κουβέντες για αυτό αφήνω τους προλόγους προς το λαό του Hoopfellas.. Κατευθείαν τζάμπολ..!

1. REAL MADRID



RECRUITING: Παίρνει εύκολα –κατ’εμέ- το Νο1 στο συγκεκριμένο κομμάτι, δεδομένου του ότι κράτησε ακέραιο το περυσινό ρόστερ και προέβηκε σε ένα-δύο πινελιές, με σημαντικότερη την αναβάθμιση της θέσης «5», με την υπογραφή του Μπουρούση αντί του Μπέγκιτς (συν τον Μεζχρί).  Η Ρεάλ έχει συνοχή, δύναμη, ποιότητα και μερικά από τα καλύτερα  υλικά για να παίξει σύγχρονο μπάσκετ και να επιβιώσει στο υψηλό επίπεδο. Από την αρχή πλέον φέτος στο «3» ο Τρέμελ Ντάρντεν και το δυνατό αθλητικό/φυσικό του πακέτο, το οποίο ισορροπεί το παιχνίδι των Γιούλ-Ρούντι ως στάρτινγκ-μπακόρτ.

ΣΧΟΛΙΟ:  O Λάσο θα πατήσει στην περυσινή σεζόν (πρωταθλητής ACB, Φιναλίστ Ευρωλίγκας) ώστε να αναπτύξει την ομάδα του και κυρίως τα αμφισβητούμενα winner instincts αυτής. Η Ρεάλ δεν έχει το δολοφονικό ένστικτο ακόμα και πρέπει να δουλέψει προς τα εκεί. Παίκτης κλειδί στην πορεία, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Καλά τα συμβόλαια και οι επενδύσεις στον Γιούλ ή τα σταριλίκια του Ρούντι, όμως όταν σφίγγουν τα πωπουδάκια ο Ροντρίγκεθ είναι ο πιο αξιόπιστος αθλητής της Ρεάλ. Η Ρεάλ δεν είναι πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Όχι. Διατήρησε τα κεκτημένα και βελτίωσε κομμάτια στα οποία έχανε. Για αυτό και ξεκινά από την pole position..

2. CSKA MOSCOW



RECRUITING: Ο Μεσίνα έφαγε γερό χαστούκι πέρυσι στο Λονδίνο και πλέον φέτος η κορυφή είναι μονόδρομος. Έδωσε άλλη διάσταση στο μπακόρτ του, με τους Πάργκο-Φριντζόν και πιστοποίησε την Αμερικανική λογική που κληροδότησε από το πέρασμα του στο ΝΒΑ με τις big lineups καθώς πάντρεψε τον Κρίστιτς με τον Χάινς στην ίδια πεντάδα. Straight θα μιλήσω.. Αν η ΤΣΣΚΑ είχε ένα πόιντ όπως ο Σέρχι Ροντρίγκεθ αντί του Τεόντοσιτς θα σας μιλούσα για  πλήρη ισορροπία στο ρόστερ. Τώρα..? Το σταυρό σου και πήδα..

ΣΧΟΛΙΟ: To υλικό που έχει ο Μεσίνα είναι εξαιρετικό, του διασφαλίζει το δικαίωμα να κοιτάζει στο Μιλάνο. Ειλικρινά δεν γνωρίζω όμως εάν άλλαξε ή θα αλλάξει και κάτι στον χαρακτήρα αυτής ομάδας, που στα χαρτιά ξεκινά σαν πρώτο (ή το πολύ πρωτο-δεύτερο) φαβορί και πάλι τη σεζόν. Αυτό το προσόν δεν πωλείται..

3. PANATHINAIKOS



RECRUITING: O Παναθηναϊκός μετά το περυσινό πάθημα, γέμισε το ρόστερ του έχοντας βάθος και λύσεις σε όλες τις θέσεις ενώ παράλληλα κοίταξε και στο μέλλον ενισχύοντας το ελληνικό στοιχείο και δημιουργώντας μια ισχυρή βάση νέων γηγενών παικτών. Κενά υπάρχουν, σίγουρα. Δε βλέπω τον floor general, τη στιγμή που η ομάδα έχει ως μόνο δημιουργό τοπ-επιπέδου τον Διαμαντίδη. Επίσης ένας sevenfooter με σκληρό κορμί ίσως αποδεικνυόταν  χρυσάφι μέσα στη μακριά σεζόν. Προσωπικά δε ξέρω εάν θα το ρίσκαρα. Συνολικά όμως, η δουλειά του καλοκαιριού στην αγορά, ήταν καλή. Το μόνο που μένει είναι να βγεί στο γήπεδο τον χειμώνα..

ΣΧΟΛΙΟ: Ο Πεδουλάκης έχει μακράν πιο δύσκολο έργο φέτος. Το μοίρασμα ρόλων, οι επιτυχημένες καινοτομίες, η δημιουργία συνοχής και η εύρεση χημείας  είναι κομμάτια δύσκολα όταν το ρόστερ είναι μεγαλύτερο. Βλέποντας τη δουλειά του πέρυσι θεωρώ ότι μπορεί να αναπτύξει αυτή την ομάδα και να προετοιμάσει παράλληλα το μέλλον. Ο Παναθηναϊκός θα βρεί σίγουρα δυσκολίες αλλά πλέον είναι πιο έτοιμος να τις αντιμετωπίσει.

-BARCELONA



RECRUITING: Καλές και κακές στιγμές.. Αυτή ήταν για εμένα η off season των Καταλανών.. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε καλύτερη προσθήκη δίπλα στον Τόμιτς από τον ωμό/defensive high flyer Τζόη Ντόρσεη που μαζί με τον Παπανικολάου αύξησαν το επίπεδο ενέργειας /δύναμης και αμυντικής απόδοσης κάνοντας την ομάδα πιο hard-caliber. Δε μου άρεσε ιδιαίτερα η επιλογή Λαμπέ, δε κατάλαβα την επιλογή Νάχμπαρ (περίμενω κάποιον που θα βάλει δυνατά πόδια δίπλα στον Λόρμπεκ). Το ρόστερ συνολικά, σαφώς και είναι top-class. Απλά το περίμενα overall πιο μοντέρνο.. Πιο έτοιμο να παίξει σύγχρονο μπάσκετ.

ΣΧΟΛΙΟ: Σίγουρα οι Καταλανοί βρίσκονται μέσα στα φαβορί για το φάιναλ φορ, δε χωρά αμφισβήτηση. Αυτό συμβαίνει για κάποιες επιλογές τους. Ο χαρακτήρας της ομάδας θα δοκιμαστεί σκληρά και φέτος. Θα βρίσκεται «εκεί», όμως μπορεί να τερματίσει..? Βαρόμετρο η υγεία του Ναβάρο.  

5. OLYMPIAKOS



RECRUITING: Σας έχω πεί ότι μου αρέσει ο φετινός Ολυμπιακός και η φιλοσοφία με την οποία κινήθηκε στην αγορά. Ο τρόπος που τοποθέτησε τα χρήματα του σε αυτήν, χαμηλώνοντας το κόστος όχι όμως και την ποιότητα του, κάνοντας επένδυση παράλληλα στην επόμενη ημέρα. Μεγαλύτερος σύμμαχος αυτών των κατευθύνσεων για τις ελληνικές ομάδες είναι η τεχνογνωσία να επιλέγουν αλλά κυρίως να αναπτύσσουν νέα υλικά μέσα σε γερά θεμέλια. Οι ερυθρόλευκοι βελτίωσαν το αθλητικό τους επίπεδο. Αντικατέστησαν τον Χάινς με ποσότητα, προσθέτοντας βάθος στη φροντκόρτ τους. Κοίταξαν τον αντικαταστάτη του Παπανικολάου σε βάθος χρόνου με τον Παπαπέτρου και πολύ προσεκτικά –για αυτή τη διαδικασία- προσέθεσαν στο «σήμερα» τον Λοτζέσκι. Φυσικά και υπάρχουν στοιχήματα. Για παράδειγμα ο Πετγουέη.. Ή ο Μπέγκιτς, από τον οποίο θεωρώ μπορούσε να υπογράψει καλύτερο ο Ολυμπιακός. Όμως είναι η «αίσθηση» της προετοιμασίας της επόμενης ημέρας που κάνει «χρήσιμη» ακόμη και ενδεχόμενη αποτυχία.

ΣΧΟΛΙΟ: Oι ερυθρόλευκοι ξεκινούν σαν outsider στην Ελλάδα και αυτό προσπαθούν να το γυρίσουν υπέρ τους. Η δίψα των πρασίνων τους κατασπάραξε στους τελικούς. Τώρα πρέπει να είναι αυτοί οι διψασμένοι. Στην Ευρωλίγκα γνωρίζουν ότι έχουν το know how να επιβιώσουν. Ο στόχος είναι υψηλός και εδώ. Η περυσινή πορεία οδηγός. Παραμένει η team to beat στη διοργάνωση, ως πρωταθλητής. Το performance του Γιώργου Μπαρτζώκα θα είναι κομβικής σημασίας..

6. FENERBAHCE




RECRUITING: Σε λευκό χαρτί και με μπόλικο χρήμα (το όνειρο κάθε προπονητή..) ξεκίνησε να σχεδιάζει σχεδιάζει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τη νέα Φενέρμπαχτσε και βλέποντας το τελικό «μείγμα» μπορώ να πω (ειδικά με τις απώλειες στόχων που είχε στο ξεκίνημα στην αγορά) ότι έκανε αρκετά καλή δουλειά. Πολύ ταλέντο, με παιδιά που  τώρα ξεκινούν τα πραγματικά καλά τους χρόνια. Το δίδυμο Μπογκντάνοβιτς-Μπιέλιτσα στα φόργουορντς είναι must see (σε συνδυασμό με τον Πρέλντζιτς στα γκαρντς) , ο Ζόριτς θα παίξει τον ρόλο του mobile ψηλού ενώ πολύ ενδιαφέρον θα έχει η διαχείριση του Κλέιζα. Προσωπική μου άποψή..? Για τη Φενέρ (όχι μόνο τα επόμενα χρόνια αλλά και φέτος) σπουδαίο ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη των γηγενών νέων  παιδιών (Σιπάχι, Μαχμούτογλου, Τουρκιλμάζ, Κάραμαν κ.α. ) τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ομάδα με τη δίψα τους να κερδίσουν λεπτά στο παρκέ μέσω της αμυντικής τους επίδοσης και της ενέργειας που θα φέρουν.  Αυτό μπορεί να αποτελέσει την ώθηση για τη Φενέρ για αυτό και εντέχνως ο Ζοτς έχει αφήσει «κενά» στην πρώτη γραμμή του ρόστερ ώστε να υπάρχει η χαραμάδα της ελπίδας και η ευκαιρία για τους νεότερους, που θα αυξήσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και το επίπεδο προπόνησης.

ΣΧΟΛΙΟ: Πρώτη χρονιά του Ομπράντοβιτς με τη Φενέρ και ο κύριος στόχος του είναι να εμφανιστεί ανταγωνιστικός. Ρεαλιστικά, η ομάδα θέλει να γράψει χιλιόμετρα για να κοιτάξει προς τα..λούσα του Μιλάνο, παρότι έχει την ποιότητα (όχι ακόμα όμως τη συνοχή). Ο Ομπράντοβιτς δε το κοιτά αυτό, ξέρει ότι η συμμετοχή στα πλέη-οφς είναι σημαντική, αν και στο πίσω μέρος του μυαλού του είμαι σίγουρος ότι περιμένει την ευκαιρία που θα του δοθεί για την υπέρβαση. Για να την κερδίσει όμως θα χρειαστεί δουλειά. Ξαφνικά η Φενέρ είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον πείραμα της διοργάνωσης..

7. GALATASARAY




RECRUITING: Η Γαλατά επένδυσε πάνω στη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα συμπληρώνοντας το ήδη πολύ καλό ρόστερ της με παίκτεςπου της δίνουν περισσότερο βάθος. Κακά τα ψέματα, οι Τούρκοι είναι υπερπλήρεις και έχουν την ποιότητα να κοιτάξουν τα πλέη-οφς. Κορμιά στη φροντκόρτ και παιχνίδι πρόσωπο-πλάτη, ποιότητα  στην πολυπρόσωπη περιφερειακή γραμμή. Το μπακόρτ των Αρόγιο-Γκόρντον σε συνδυασμό με τον εκάστοτε wing-shooter  του «3» (Μαρκοϊσβίλι-Ντομερκαντ) είναι η ραχοκοκαλιά της. Κρίμα που δεν έχει και τον Ντέηβιντ Χόκινς (από τις συμπάθειες της σελίδας και ένας εκ των κορυφαίων πλάγιων στην Ευρώπη). Ας όψονται τα ..κοκόρια.

ΣΧΟΛΙΟ: Η Γαλατά ξεκινά τη χρονιά ως φαβορί στην TBL, πάνω από τη Φενέρ του Ζοτς και την Αναντολού, ενδεικτικό της ποιότητας της του ρόστερ αλλά και του κατεστημένου που έχει δημιουργήσει ο Αταμάν στη γειτονική λίγκα. Από τη διαχείρηση και το performance του Τούρκου κόουτς θα εξαρτηθούν πολλά και στην Ευρωλίγκα. Είναι γάτος, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά και λίγο μάγειρας.. Μπορεί να σε φέρει προ εκπλήξεων (όλων των ειδών). Ο στόχος πάντως είναι τουλάχιστον η ποστ σίζον .. Μένει να δείξει η Γαλατά ότι διαθέτει εκτός από καλό ρόστερ και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να προχωρήσει..

8. MACCABI TEL AVIV



RECRUITING: Είναι μερικές ομάδες που «με κάνουν» να δείχνω πιο έξυπνος από ότι είμαι στο κομμάτι της στελέχωσης και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μακάμπι. Πέρυσι φωνάζαμε για την έλλειψη ενός stretch-4 που «κολλάει» όλη την επίθεση της ομάδας «κλείνοντας» το γήπεδο από χώρους και βγάζοντας «εκτός» δύο σπουδαίους penetrators όπως ο Χίκμαν και ο Οχαγιόν. Φέτος ο Μπλατ μας άφησε με ανοιχτό το στόμα όταν μετά την υπογραφή του Σοφοκλή είχε στο πλάνο να κάνει το ίδιο λάθος με τον Τάιους στο «4».. Βέβαια η έλλειψη λειτουργικότητας ήταν σαφής, με αποτέλεσμα στροφή 360 μοιρών και χρησιμοποίηση του γρήγορου, μοντέρνου, light σχήματος με τους Ινγκλς και Σμιθ στα φόργουορντ (δουλεύει καλύτερα με τον Τζέημς «5»)και η υπογραφή του Ντέηβιντ Μπλού, παίκτη που με τα ατσαλένια balls του και το σουτ του μπορεί να δώσει άλλη διάσταση ερχόμενος από τον πάγκο (αν και θέλει λίγο δουλίτσα στα πόδια από το διάστημα της αποχής στο L.A..) Αμφιβολίες για τον Ράις. Ίσως είναι το μεγαλύτερο individual bet του Μπλατ φέτος..

ΣΧΟΛΙΟ: H Mακάμπι στη σημερινή μορφή της είναι ένα γεμάτο σύνολο για επίπεδο υψηλού ανταγωνισμού. «Βάζει» πράγματα (όπως όλοι) στο παιχνίδι της και χρειάζεται λίγο χρόνο αλλά πιστεύω ότι  είναι από τις ομάδες που μπορούν ξεχωρίσουν, ειδικά στο β’ μισό της σεζόν..

9. ANADOLU EFES


RECRUITING: Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρος ότι ο Πλάνινιτς ήταν το κομμάτι που έλειπε από την Εφές στη φετινή off season.. To ότι προέρχεται από μια σπουδαία σεζόν ή ακόμα ότι μπορεί να κάνει και άλλη μία φέτος, δε λέει κάτι.. Το θέμα είναι πως θα αντανακλά η νευραλγική παρουσία του στο σύνολο. Οι Τούρκοι κατέβασαν το κόστος φέτος με επιλογές σαν του Χόπσον, στις οποίες θα έπρεπε να στραφούν χρόνια. Πώς να στραφούν όμως..? Έχουν την τεχνογνωσία να τις κάνουν και πόσο μάλλον να τις υποστηρίξουν/αναπτύξουν..? Για αυτό και πληρώνουν. 

ΣΧΟΛΙΟ: Λείπει το αμυντικό φίλτρο στο ρόστερ. Ο γρήγορος ψηλός, τα πόδια π.χ. του Γκιουλέρ, τραυματίστηκε και ο Γκονλούμ.. Στα μάτια μου η Εφές, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται φανερά πίσω από τις συμπολίτισσες..

– LOKOMOTIV KUBAN



RECRUITING: Έχασε στο τέλος τον Καλάθη και το λέω αυτό γιατί με τα quarterback skills και το έξυπνο μπάσκετ του Έλληνα γκαρντ στο μείγμα θα μιλούσαμε σε άλλη βάση τώρα. Παραμένει ένα αρκετά αξιόλογο σύνολο με ένα από τους καλύτερους νέους προπονητές.  Επιτυχία η παραμονή του Ρίτσαρντ Χέντριξ. Της λείπει ο floor leader, μιας και το μπάσκετ που πρεσβεύει ο Πασούτιν δύσκολα μπορεί να το «βάλει» στο παρκέ με τον Καλνιέτις. Ο Μπίκοφ είναι εξισορροπιστής στη περιφέρεια και οι Μάρκους Ουίλιαμς-Σιμόν-Γιασάιτις  οι τοξοβόλοι.. Καλό ρόστερ. Ο Καλάθης όμως ήταν «κολλητικό υλικό». Όπως είπα, περίμενα έναν fundamental guard για να βάλει την ομάδα να παίξει στο μισό γήπεδο.

ΣΧΟΛΙΟ: Το «άστρο» του Πασούτιν ανατέλλει στους Ευρωπαϊκούς πάγκους  και στο Κράσνονταρ θέλουν να επενδύσουν πάνω του. Η Λοκομοτίβ δεν είναι πρώτης ταχύτητας ομάδα (μιλάω για το τοπ επίπεδο της Ευρωλίγκας) όμως εκεί φιλοδοξεί να φτάσει. Ο όμιλος είναι «αυτός, αυτή και τα μυστήρια..» όμως θεωρώ ότι οι Ρώσοι μπορούν να βρούν το κλειδί της πρόκρισης..

11. UNICAJA



RECRUITING: Ο Πλάθα νοικοκύρεψε το ρόστερ και η φετινή Ουνικάχα είναι δομημένη έτσι ώστε να παίξει πιο ορθολογικό μπάσκετ.  Ο Ισπανός κόουτς δημιούργησε ένα καλοπροπονημένο σύνολο, με προσανατολισμό να μπορεί να επιβιώσει σε κάθε τέμπο. Υπέγραψε δύο καλά ποστ «3» (Κουζμίνσκας-Σουάρεθ), αντικατέστησε τον Ουίλιαμς με τον Γκρέηντζερ, τζογάρει με τον Μέντλεη (τον πήρε στις..εκπτώσεις αλλιώς δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα τον κοίταζε), έβαλε κιλά με τον Στίματς και firepower με τον Τούλσον. Έχει βάθος και ποιότητα, σίγουρα και πολύ δουλειά όμως για να «πατήσει» σαν ομάδα.

ΣΧΟΛΙΟ: Καλύτερη από πέρυσι, η πρόκριση στην επόμενη φάση είναι must. Η παρουσία του Πλάθα εγγυάται ότι θα μπεί λίγο φρένο στο «αλέγκρο» attitude που έχει υιοθετήσει το κλαμπ τα τελευταία χρόνια. Έχει καλές προδιαγραφές σαν ομάδα, σε αντίθεση με πέρυσι μου αρέσει.

-EA7


RECRUITING: Μπερδεμένο.. Έχει πάρει καλούς παίκτες –με καλύτερη κίνηση αυτή του Μος- αλλά δε θα είναι εύκολο να τους ταιριάξει. Η απόκτηση του Τζέρελς το «μπέρδεψε» παραπάνω το πράγμα, τη στιγμή που η ομάδα ήθελε έναν pass first PG δίπλα στον Λάνγκφορντ. Ο Μπάνκι παίζει -αλά Πιανιτζιάνι το καλοκαίρι- τους Μος-Τζεντίλε στα φόργουορντς και προσπαθεί να βάλει την ταχύτητα των παικτών του ως ενιαία δύναμη στο παρκέ. Δε θα είναι εύκολο. Κατά τη γνώμη μου ο Μπάνκι θα έπρεπε (κάνοντας enter σε μια τέτοια κατάσταση) να πάρει πιο κοφτές αποφάσεις στο χτίσιμο της ομάδας (π.χ. αποπομπή του μακράν καλύτερου individual παίκτη της, του Λάνγκφορντ, «πόντα» σε Τζεντίλε-Μέλι..)

ΣΧΟΛΙΟ: Ο Μπάνκι είναι έξυπνος άνθρωπος και καλός προπονητής. Έκανε θαύματα πέρυσι στην Τοσκάνη και πλέον καλείται να κάνει ένα μεγαλύτερο στον βαριά άρρωστο από νεοπλουτίστικη συμπεριφορά και έλλειψη know how οργανισμό του Μιλάνο. Θέλω να τους δώ να προχωρούν, μπορούν να δώσουν ώθηση στη διοργάνωση. Θα χρειαστούν χρόνο πάντως. Σίγουρα..

13. LABORAL KUXTA



RECRUITING: Ο Σέρτζιο Σκαριόλο σε νέες περιπέτειες αναλαμβάνοντας το Μωσαϊκό της Βασκονίας.. Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα βγεί από την..κατσαρόλα. Τα υλικά είναι καλά πάντως. Ο Κερεχέτα επιχείρησε να δώσει έναν πιο νεανικό τόνο στην ομάδα, χαμηλώνοντας παράλληλα το κόστος. Εκτός από την κλεισμένη μεταγραφή του Χάμιλτον, η Λαμποράλ υπέγραψε τον Χοτζ (τον ήθελε ο Σκαριόλο από πέρυσι στο Μιλάνο) και στα πρώτα τεστ έπαιξε αρκετά με δύο γκαρντ (δίπλα στον Ερτέλ). Το ρόστερ «φωνάζει» ότι παίρνει ανάπτυξη και μάλιστα σύντομη, με νέα παιδιά που έχουν ποιότητα, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω αν ο Ιταλός είναι ο κατάλληλος για αυτή την κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΟ: Οι Βάσκοι έχουν προδιαγραφές να παίξουν γρήγορο και καλό μπάσκετ. Το υλικό μπορεί να φέρει χρήμα στα ταμεία τα επόμενα χρόνια αρκεί να αναπτυχθεί σωστά (μιλάω για τα νέα παιδιά). Η πρόκριση είναι μέσα στις δυνατότητες της Λαμποράλ στον όμιλο. Ο αποκλεισμός επίσης, σε αυτές του Σκαριόλο..

-MONTEPASCHI



RECRUITING: Έξω από τα δόντια, επειδή τυχαίνει να είμαι γνώστης της κατάστασης. Μια χαρά είναι η Μοντεπάσκι. Αν κρατούσε και τον Τζάνινγκ (του ζητήθηκε μείωση, ζήτησε NBA opt-out.. τρέχα γύρευε) θα ξεκίναγε σε καλύτερη βάση ως προς το κομμάτι «συνοχή». Οι επιλογές από την Αμερικανική αγορά δεν είναι άσχημες, ειδικά ο Γκριν που όπως σας έχω πεί, ήταν ένας εκ των καλύτερων σκόρερς του NCAA. Αντί του Καραρέτο έφερε τον Βιτζιάνο (παίρνει χρόνο στις small lineups κυρίως του Κρέσπι), διατήρησε τον οικονομικό Ορτνερ ενώ με τον Κάρτερ θα καλύψει το «3» και το «4». Επέλεξε γενικότερα πολυθεσίτες για να γλιτώσει ένα-δύο συμβόλαια παραπάνω.. Στοιχήμα ο Ινγκλς. Mεγαλύτερο στοίχημα ο Κρέσπι. Σαν σύνολο με τη πρωτή ματιά βλέπεις ότι μπορεί να σουτάρει, χαρακτηριστικό της περυσινής ομάδας. Ο Χάκετ είναι το επόμενο «καλύτερο γκαρντ της Ευρώπης». Ελπίζω να ακολουθήσατε εχθές το tip μου για αυτόν στο fantasy..

ΣΧΟΛΙΟ: Πέρυσι ξεκίνησε με τις ίδιες προδιαγραφές, άργησε να πάρει μπρός αλλά όταν το έκανε, η Ευρώπη κοίταζε με το δάχτυλο στο στόμα. Έφτασε να αυτοκτονήσει για να  μείνει εκτός ποστ σίζον. Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Η ομάδα «έχασε» την έδρα της Παλα Έστρα μετακομίζοντας στη Φλωρεντία και τον κόουτς Μπάνκι. Το ρόστερ –βάσει των χρημάτων που μπορούσαν να δαπανηθούν- είναι μια χαρά (και σας το λέω από πρώτο χέρι γιατί τα οικονομικά προβλήματα του καλοκαιριού «φόβισαν»). Είναι ένα σύνολο που θα βελτιώνεται. Μπορεί να περάσει την πρώτη φάση. Αν και δεν είναι αυτό που «καίει» τη παρούσα στιγμή..

15. PARTIZAN



RECRUITING: Βλέπω καλή δουλειά για τα λεφτά που δαπανήθηκαν.  Το σύνολο είναι πολύ ανταγωνιστικό και κυρίως η πιθανότητα βελτίωσης του μέσα στη σεζόν μεγάλη. Σπουδαία περιφερειακή γραμμή (με τον Κίνσεη), φρεσκάδα, ταχύτητα, αμυντική ικανότητα. Κολλάω λίγο στη φροντκόρτ. Θα ήθελα ένα «4» με πιο γρήγορα πόδια. Overall για μπάτζετ  κάτω των 4εκ. η προοπτική του συνόλου είναι εξαιρετική και το βαρύ χαρτί σε αυτή την κατάσταση δεν είναι οι εξαιρετικές επιλογές από τη Γαλλική αγορά αλλά ο Βουγιόσεβιτς.

ΣΧΟΛΙΟ: Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τους Σέρβους. Η φετινή ομάδα είναι ουσιαστικά συνέχεια του περυσινού πρότζεκτ που ξεκίνησε με την επάνοδο του Ντούλε στο κλαμπ.  Εφόσον η Παρτίζαν βγεί από την πρώτη φάση όρθια, μέρα με μέρα θα γίνεται πιο επικίνδυνη.  Αν και η ομάδα έχει προδιαγραφές να παίξει και πιο ψηλά, από τα συνηθισμένα, όσον αφορά στο σκορ, το αμυντικό performance θα είναι το τιμόνι.. Αυτό θα δείξει την κατεύθυνση.

16. BROSE BASKETS


RECRUITING: Έχω εκφραστεί πολύ θετικά από τον Αύγουστο για τη στελέχωση των Βαυαρών σε ξεχωριστό άρθρο μου http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=126562:2013-08-10-14-31-08&catid=243:2013-06-06-19-24-58&Itemid=254

ΣΧΟΛΙΟ: Πολύ ενδιαφέρον. Η  είναι πλέον φαβορί στη Γερμανία και τη φετινή χρονιά έχει να υπερασπιστεί πολλά. Πιστεύω ότι έχει την ποιότητα να περάσει την πρώτη φάση, μέσα από ένα δυνατό γκρούπ μάλιστα.  Περιμένω να δω τη motion επίθεση του Φλέμινγκ με περισσότερα συστατικά και φυσικά τον Βελίτσκοβιτς να έρχεται στην επιθυμητή κατάσταση. Με βάζει σε σκέψεις ότι σαν αγωνιστικό προφίλ Αμερικανίζουν λίγο και μιλώ για τον κυνισμό που χρειάζεται στα ματς της Ευρωλίγκας..

17. LIETUVOS RITAS



RECRUITING: H oμάδα του Βίλνιους έχει βελτιωθεί αρκετά φέτος, έχοντας δημιουργήσει ένα καλό σύνολο,  χωρίς υπερβολές στην αγορά. Είναι από τις «σωστές» καλοκαιρινές δουλειές, για αυτό και πέρασε την ψυχοφθόρα (κυρίως για το φαβορί) διαδικασία των προκριματικών.  Ο Μπάουερμαν έχτισε μια πολύ ισχυρή περιφερειακή γραμμή η οποία θα κουβαλήσει την ομάδα στη σεζόν και βασίζεται στην τετράδα των Κούκ, Τέπιτς, Σεημπούτις, Γκεσεβίτσιους που θα δίνει μάλιστα πληθώρα σχημάτων από το «1» μέχρι το «3». Έχει το πολυεργαλείο Παλάσιος δίπλα στους Γλυνιαδάκη-Λίντεκα στη φρόντκορτ ενώ πρόσφατα πρόσθεσε και τον Σονγκάιλα. Καλή δουλειά, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος από τον Μπάουερμαν.

ΣΧΟΛΙΟ: Η Λιέτουβος Ρίτας δείχνει φέτος ότι είναι η καλύτερη ομάδα της Λιθουανίας, όμως ο όμιλος στην Ευρωλίγκα είναι «πολεμικής φύσεως» και ο ανταγωνισμός τεράστιος που θα χρειαστεί κόπο για να βγείς ακόμη και ..6ος. Ξεκινά σαν outsider, είναι καλή ομάδα, σε καμία περίπτωση φαβορί για πρόκριση μιας και οι αντίπαλοι  δεν αστιεύονται. Ανοιχτά όλα.

18. BAYERN MUNICH


RECRUITING: «Φορτωμένη», «βαθιά» ομάδα όσον αφορά το ρόστερ και πάντα σε σύγκριση με τα γερμανικά πρότυπα στην Ευρωλίγκα. Ο Πέσιτς έχει επιλέξει ένα ευρύ ροτέησιον, κατάσταση στην οποία στηρίζει την επιμονή του να πιέσει στην άμυνα παίζοντας με επαφή, ενώ παρουσιάζει μια ζυγισμένη επίθεση βασισμένη σε πολλά πρόσωπα. Σάβοβιτς-Μπένζινγκ στα φόργοουντ, Μπράιαντ-Τρούτμαν και φυσικά Ντιόν Τόμπσον στο ζωγραφιστό, Ντζέντοβιτς-Τέηλορ στα φτερά, Ντιλέηνι συν το γερμανικό δίδυμο (Σάφαρτζικ-Χάμαν) στα γκαρντς..

ΣΧΟΛΙΟ: Με τις ευλογίες της διοργάνωσης, οι Βαυαροί είναι το κλειδί για ανοίξει η πόρτα της γερμανικής αγοράς που θα εξασφαλίσει οικονομική ευημερία τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια. Βρίσκονται μάλιστα σε όμιλο με ανοιχτές πιθανότητες πρόκρισης. Μεγάλο της όπλο ο προπονητής της. Με άλλον, διαφορετικής ταχύτητας κόουτς, αυτό το «βαθύ» ρόστερ θα μπορούσε να καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτο..

19. CRVENA ZVEZDA:


RECRUITING:   Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του Σέρβικου μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, με πολλά ερωτηματικά που αφορούν την λειτουργικότητα της φροντκόρτ, την αμυντική ικανότητα της ομάδας και αυτή του προπονητή να διαχειριστεί μια τέτοια επένδυση. Η τριάδα Νέλσον-Τζένινγκς-Μπλάζιτς μπορεί να σκοτώσει στο τρανζίσιον και ο Σκίλμπ να παίξει το ρόλο του εξισορροπιστή και στις δύο πλευρές του παρκέ. Λείπει το γρήγορο αμυντικό 4/5..

ΣΧΟΛΙΟ:  Για κάποιο λόγο βλέπω αλλαγές, ίσως και σύντομα στον Ερυθρό Αστέρα. Το γκρούπ στην Ευρωλίγκα είναι δύσκολο, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα θα χρειαστεί να είναι έτοιμη νωρίς. Αρκετό ταλέντο, δε βλέπω όμως εύκολα να βρίσκεται «συνοχή»..

20. ZALGIRIS:



RECRUITING: Η Ζαλγκίρις πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι και για αυτό κινήθηκε οικονομικά, δίνοντας βάση στο εγχώριο στοιχείο και αναθέτοντας την ομάδα στον Ηλία Ζούρο, γνώστη της κατάστασης. Το εξτραδάκι ήταν η υπογραφή του Γιασικεβίτσιους που μπορεί να δώσει άλλη αύρα στο σύλλογο (στη παρούσα φάση) μαζί με την επιστροφή του Μαρτίνας Πότσιους. Μόνος Αμερικανός ο Ντέντμον στο «1» (σκόρινγκ-γκαρντ). Η παλιά φρουρά (Γιανκούνας-Γιαβτόκας-Κσιστόφ) του λιθουανικού μπάσκετ θα είναι εκεί, μαζί με νέα παιδιά που θα βγούν μπροστά (Κούπσας, Λιμκεβίτσιους) για να στηρίξουν τη φετινή ομάδα. Τα οικονομικά ήταν πολύ περιορισμένα και φάνηκε. Λίγα πράγματα..

ΣΧΟΛΙΟ: Δύσκολο έργο για τον Ηλία Ζούρο. Πρέπει να βάλει στην ίδια σελίδα παλιούς και νέους παίκτες, σε μια όχι και τόσο καλή περίοδο για το κλαμπ. Ρεαλιστικά η Ζαλγκίρις δεν είναι ποιοτικά καλύτερη π.χ. από τη Στρασμπούργκ, έχει όμως τη τεχνογνωσία για να παλέψει στο γκρούπ τέτοιες ομάδες. Ενδεχόμενη πρόκριση στην επόμενη φάση θα είναι επιτυχία και μάλιστα σπουδαία. Μυστήρια κατάσταση..

21. STRASBOURG:



RECRUITING: Οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν φαβορί στη λίγκα τους για φέτος ενώ θεωρούν ότι η Στρασμπούργκ μπορεί να φτάσει στο τοπ-16 της Ευρωλίγκας.  Δε θα είναι εύκολο. Έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην ομάδα πάντως, αυτό φαίνεται και πάντα σε συνάρτηση με το τι βλέπουμε από τις ομάδες των Γάλλων διαχρονικά. Με Αζινσά στο «5», Ντιότ στα γκαρντ και Κολέτ στον πάγκο έχουν λίγο από την αύρα των πρωταθλητών του καλοκαιριού αν και η δύναμη τους είναι στα φτερά με το δίδυμο του Μέρφι (εξαιρετικός, τσεκάρετε τον) με τον γερόλυκο do it all Γκρίρ. Το θέμα είναι ότι δεν έχει βάθος, κάτι που είναι απαραίτητο σε μια τέτοια διοργάνωση.

ΣΧΟΛΙΟ: Δε θα είναι εύκολα τα πράγματα. Για παράδειγμα, θεωρώ τη Μπάμπεργκ καλύτερη των Γάλλων αλλά όχι τόσο την Ζαλγκίρις (μπορεί να καβαλήσει εδώ ο Κολέτ).Ο όμιλος είναι πολύ ανταγωνιστικός. Η ομάδα ακόμα «χτίζει» το προφίλ της, στοχεύοντας σε κάτι καλό φέτος.

22. BUDIVELNIK


RECRUITING: Mε οδηγό την ομάδα του ..Φρατέλο, η Μπουντιβέλνικ ετοιμάζεται για τα σαλόνια της Ευρωλίγκας στοχεύοντας για την μεγάλη έκπληξη. Κινήθηκε το καλοκαίρι στην αγορά έντονα για ουκρανική ομάδα υπογράφοντας τους Μπλέηκ Αχέρν (τον θυμάστε στις λίστες μας?), Ντεχουάν Σάμερς και Ντάριους Λαβρίνοβιτς μεταξύ άλλων. Φτάνουν λέτε..? Εξαρτάται τι ζητάς. Αξιοπρεπή παρουσία ή ..δεύτερη φάση?

ΣΧΟΛΙΟ: Όντως οι Ουκρανοί κοιτούν το μεγάλο κόλπο. Η φύση του ομίλου τους αφήνει ανοιχτό παράθυρο(?) τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Αν και κατά τη γνώμη μου κύριε Βουγιόσεβιτς, θα πρέπει να αυτοκτονήσετε για να χάσετε την πρόκριση..

23. ZIELONA GORA


RECRUITING: Οι Πολωνοί  ξήλωσαν όλη σχεδόν την ομάδα και έχτισαν από την αρχή. Κακός σύμβουλος, ειδικά από ομάδες που δεν έχουν αποδεδειγμένα τεχνογνωσία και βάσεις. Υπέγραψαν τον Γκρέγκ Μπράκινς, έφεραν στην Πολωνία τον Γκουίν και –στην καλύτερη τους κίνηση- έδωσαν το κουμάντο στον Ράσελ Ρόμπινσον, που δυστυχώς τραυματίστηκε.

ΣΧΟΛΙΟ:  Η συμμετοχή, το ότι θα αντιμετωπίσουν τους καλύτερους και η τριβή με αυτούς θα είναι ότι καλύτερο μπορούν να αποκομίσουν οι Πολωνοί, οι οποίοι θεωρητικά πάντα, παίζουν το ματς της χρονιάς με το καλημέρα υποδεχόμενοι τη Μπάγερν.

24. NANTERRE


RECRUITING: Oι δυνατότητες της ομάδας ήταν έτσι και αλλιώς συγκεκριμένες και το περυσινό θαύμα δε θα άλλαζε 360 μοίρες το οικονομικό στάτους της ομάδας σε καμία περίπτωση. Το ότι κατάφερε να υπογράψει τον Αλί Τραορέ ήταν μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι ότι θα αποτελέσει τον παίκτη που θα στηριχθεί το οικοδόμημα.Ο Ουίλ Ντάνιελς, από τα κόμπο φόργουορντ που μας αρέσουν, παίκτης με δυνατότητες,  έκανε φύλλο και φτερό τους ψηλούς του Κολέτ στο Στρασβούργο τις προάλλες. Αλλά μη γελιόμαστε, οι Γάλλοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες σαν ομάδα για αυτό το επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΟ: Η Ναντέρ βρισκόταν στην τελευταία κατηγορία του Γαλλικού μπάσκετ, τη 13η, καταφέρνοντας  μέσα σε 25 χρόνια να φτάσει στην Ευρωλίγκα. Πως σας φαίνεται αυτό.. Στη Γαλλία μου λένε ότι εάν η ομάδα κάνει νίκη στη φετινή διοργάνωση θα γίνει χαμός.. Τους απαντώ «εδώ έφτασε στην Ευρωλίγκα, η νίκη θα σας πειράξει..» Πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν από τα πρώτα φαβορί για …φούντο στην ProB.

Σας περιμένω και στη σελίδα μας στο Facebook..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ