“ΕΜΦΥΛΙΟΣ” ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ..


Λίγα μίλια από το Αιγαίο, στα παράλια της ασιατικής Τουρκίας, θα διεξαχθεί μια μάχη που λίγοι πίστευαν ότι θα δουν τόσο σύντομα, εν έτει 2013.. Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρης Ιτούδης, βρίσκονται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους και  θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους  με έπαθλο τον τίτλο της TBL. H κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη απέναντι στο λιμάνι της Μπαντίρμα.. ! 

Μετά από έναν μακρύ δρόμο συνεργασίας, στα πλαίσια της συνύπαρξης τους στον Παναθηναϊκό, ο καθένας χάραξε καινούργια πορεία στην καριέρα του αναλαμβάνοντας δύο ενδιαφέροντα πρότζεκτ  σε τουρκικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σίγουρα το συναίσθημα θα είναι περίεργο όταν βρεθούν αντιμέτωποι. Και ακόμα περισσότερο εφόσον τα φέρει η μοίρα έτσι ώστε να κληθούν να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό.. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα δύο πρότζεκτ..

ΦΕΝΕΡ                                                               

               

Ξαφνικά έγινε το hot ticket του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, εφόσον η ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσει τον τόπο της μεγάλης επιστροφής του mastermind   Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.  Το πρότζεκτ είναι φιλόδοξο, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, γεγονός που ξεκαθάρισε αμέσως και ο ίδιος ο Ζοτς ζητώντας ηρεμία, στήριξη και υπομονή. Το περυσινό δίδαγμα είναι ακόμα νωπό..

Η αλήθεια που δεν βλέπει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι στη Φενέρ οι περισσότεροι μάνατζερς είχαν μυριστεί ψητό και όρμησαν προσπαθώντας να βάλουν «πόδι»  μέσα στο σύλλογο, όμως τώρα η παρουσία του Ομπράντοβιτς λειτουργεί αποτρεπτικά (και ευεργετικά για το σύλλογο σε όλα τα επίπεδα) περιορίζοντας τους στο να βγάζουν συνεχώς φήμες στα media που στην πλειοψηφία τους δεν αληθεύουν. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ζοτς έχει ξεκινήσει δουλειά για την στελέχωση του ρόστερ με αρχικό στόχο να «κλείσει» με τον εγχώριο κορμό, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση Τούρκων παικτών.  Οι Εμίρ Πρέλντζιτς, Ιλγκάν Κάραμαν, Μπαρίς Ερμίς , Μπο Μακάλεμπ και Ρομέην Σάτο έχουν συμβόλαιο για τη νέα σεζόν. Ο  Ζότς έχει εισηγηθεί θετικά για την παραμονή του               Ομέρ Ονάν, γκαρντ του οποίου η προσωπικότητα λειτουργεί θετικά μέσα στην ομάδα και το έξυπνο παιχνίδι του μπορεί να βοηθήσει στο νέο στυλ της. Από όλους τους παραπάνω δύο  που είναι μετέωρη αυτή τη στιγμή είναι ο σταρ της ομάδας, Μπο Μακάλεμπ και ο Αφρικανός wing. Ο Ομπράντοβιτς εκτιμά πολύ τον χαρακτήρα και το working ethic του Αμερικανού αλλά είναι τέτοια η ιδιαιτερότητα του παίκτη (έχω πεί, αποτελεί μια transition offense μόνος του) στην κατάσταση που είναι αποτελεσματικός, που δημιουργεί δίλημμα για τον εάν ταιριάζει στα χνώτα του Ζοτς. Ο Μακάλεμπ είναι τοπ-γκαρντ για το κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά η λογική λέει ότι ο Σέρβος θα ήθελε ένα πιο πικ εν ρολ γκαρντ. Είναι δεδομένο ότι μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας θα αναλάβει ο Πρέλντζιτς, ο οποίος έχει τις δυνατότητες να γίνει το νέο πουλέν και ο franchise player του Ζοτς. Αρκεί να έχει και τον χαρακτήρα.. Για τον Σάτο υπάρχει αναμονή. Ο Ομπράντοβιτς θα τον ήθελε ίσως μόνο ως δίδυμο με τον Μπογκντάνοβιτς (στον οποίον σχεδιάζει να αναθέσει ..μπροστινό ρόλο) αλλά η θέληση του Κροάτη να πάει στο ΝΒΑ έχει ανατρέψει αυτή τη σκέψη. Πάντως οι μνήμες της τελευταίας σεζόν που συνεργάστηκαν οι δυό τους, έχουν επηρεάσει τον Ομπράντοβιτς και πιθανόν να “κόψει” τον Σάτο. Αντίθετα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πειστεί ο Μπογκντάνοβιτς, για τον οποίο αμφιβάλλω όμως ότι θα αφήσει στην άκρη το ΝΒΑ..

Πάμε σε κάτι άλλο τώρα.. Βασικά επιστρέφουμε σε αυτό που έγραψα στην αρχή της προηγούμενης παραγράφου. Ενδιαφέρον για τον Κρίστιτς δεν υπήρξε ποτέ. Καθαρά αβάσιμη φήμη που κάποιον εξυπηρετεί. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Αύριο μπορεί, αλλά από ότι γνωρίζω ο παίκτης θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση της post offense του Μεσίνα. Ο Ομπράντοβιτς δε τον ζήτησε ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τον Λαμπέ. Είναι πιο προσιτή περίπτωση και μπορεί εφόσον «κλείσει» η αγορά να γίνει κάποια κίνηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι. Ο ψηλός που θέλει ο Σέρβος κόουτς (και δεν έχει γραφτεί πουθενά) είναι ο Λούκα Ζόριτς της Ουνικάχα. Η περίπτωση του είναι δύσκολη μιας και δεσμεύεται με συμβόλαιο, αλλά η Φενέρ θα κάνει την κίνηση σκοπεύοντας ακόμα και να δώσει κάτι παραπάνω για τον παίκτη, πάνω στον οποίο θα χτιστεί η φροντλάιν της νέας ομάδας.  Πολύ καλό ποστ παιχνίδι, γρήγορα πόδια, ικανότητα ψηλά εμπεριέχονται στο πακέτο του Κροάτη και σωστά ο Ζοτς κοιτάζει προς τα εκεί. Οι περιπτώσεις των Σαβάς-Βίντμαρ-Πεκέρ περιμένουν έγκριση ενώ είναι σίγουρο ότι οι Τούρκοι θα ψάξουν 1-2 παίκτες ακόμα στις θέσεις 4&5 και αναλόγως θα συμπληρώσουν με κάποιον/ους από τους τρείς stand buy.  To ενδιαφέρον για τον Μπιέλιτσα είναι υπαρκτό..  Η υπόθεση Τούρκογλου τέλος είναι αυτή τη στιγμή σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο. Είναι δεδομένη η εκτίμηση του Τούρκου φόργουορντ στο πρόσωπο του Ζοτς. Πολλά θα εξελιχθούν από τη διάθεση του παίκτη να κλείσει σχετικά γρήγορα και όχι να περιμένει την καλή πρόταση παραμονής στην Αμερική.

Όπως καταλαβαίνετε το έργο του Ζοτς μόνο εύκολο δεν είναι, αυτή την πρώτη του χρονιά στην Πόλη. Σταδιακά θα «χτίσει» αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμα ανοιχτό. Η Γαλατά είναι πιο έτοιμη ομάδα, η Εφές θα είναι ανταγωνιστική, υπάρχει και η Μπάνβιτ.. Το σίγουρο είναι ότι η Φενέρ θα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτς  τη νέα σεζόν στη προσπάθεια της να αποκτήσει τροχιά προς την αγωνιστική κατεύθυνση του Σέρβου.

ΜΠΑΝΒΙΤ



Η ανάθεση του πρότζεκτ της Μπάνβιτ στον Δημήτρη Ιτούδη είναι μέρος της φιλοσοφίας των δευτεραθλητών Τουρκίας, οι οποίοι έψαχναν έναν νέο, ταλαντούχο προπονητή για να καλύψουν τη θέση του επιτυχημένου Ορχούν Ενέ και να οδηγήσει το κλαμπ ένα βήμα παραπέρα. Ο Ιτούδης  λοιπόν μπαίνει σε μια καλή, υγιής κατάσταση. Το θέμα είναι να μπορέσει και ο ίδιος να αναπτύξει τις δυνατότητες του δεδομένου του ότι οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες πλέον και υπάρχει και η «παγίδα» των προκριματικών της Ευρωλίγκας νωρίς στη σεζόν, στην οποία ενδεχόμενη αποτυχία μπορεί  να επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε μια ομάδα που σχεδιάζεται για να παίξει στους ομίλους.

Ο Ιτούδης έχει ξεκινήσει μεθοδικά να χτίζει το ρόστερ (από τον τρόπο που ακούω ότι κινείται στην αγορά), θέλοντας να αυξήσει την ποιότητα και το βάθος του. Η Μπάνβιτ έχει 4 βασικά στελέχη με συμβόλαιο, τα οποία θα αποτελέσουν τη «μαγιά».  Τον εξαιρετικό F/C «Τσακ» Τσαρλς Ντέηβις  (ανατρέξτε λίγο στις  λίστες μας, http://hoopfellas.blogspot.gr/2012/07/2012-2.html) , τον γνωστό μας Σάμι Μέχια (ποντάρει πολλά επάνω του), τον wing Κιθ Σίμονς (εργαλείο, ετοιμάζεται για την 5η χρονιά του στην Μπάνβιτ) και την κολώνα της ομάδας, τον Σέρβο σέντερ Βλαντιμίρ Στίματς ο οποίος έκανε παπάδες προπερσι στην Ολίν και πέρυσι η Μπάνβιτ επένδυσε πάνω του. Αντίθετα ο Ιτούδης δεν ανανέωσε με τον killer Σερκάν Ερντογάν, φοβόμενος τα «γέρικα» πόδια του. Ο Ερντογάν, ο οποίος πέρυσι έβαλε αρκετά clutch καλάθια, υπέγραψε για 2 χρόνια στην Γκαζιάντεπ. Ο Ιτούδης έχει επίσης στην διάθεση του έναν καλό 90αρη, των Αϊζέτ Τουρκιλμάζ (σέντερ, 2.14μ.) Νο50 στο περυσινό ντραφτ από τους Νάγκετς. Παίκτης σκιάχτρο κάτω από το καλάθι, με καλό τάιμινγκ στο μπλοκ και αρκετά ταχύς, χρειάζεται να βάλει κιλά για να «δείξει» περισσότερα και να πάει καθαρά προς τα μέσα, στο «5». Μαζί με τον 92αρη πόιντ Σαφάκ Έντζ  (1.88μ.) αναμένεται να ανέβουν στο ροτέησιον φέτος.

Η πρώτη κίνηση του Έλληνα κόουτς στην αγορά ήταν να κλείσει τον E.J. Rowland (την δική μας φετινή πρόταση για τον Παναθηναϊκό) στον άσσο, εκτιμώντας τον συνδυασμό quarterback/playmaking abilities που προσφέρει ο μοντέρνος Αμερικανός γκαρντ, γνωρίζοντας ότι  εκτός από έναν ηγέτη στο επιθετικό κομμάτι θα θωρακίσει και την περιφερειακή του άμυνα. Πολύ καλή επιλογή, κόουτς.. Οι χθεσινές  πληροφορίες επίσης μιλούσαν για επαφή με τον Λιόρ Ελιάγχου, του οποίου ο πατέρας έχει μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει με την Μπάνβιτ και άλλη μια ομάδα.

Γενικά γίνεται προσπάθεια να κλείσει το ρόστερ σχετικά γρήγορα για να μπορεί η ομάδα να δουλέψει  ενόψει προκριματικών (ξεκινάει με Νίρμπουργκ). Στον Ιτούδη δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία, σε μια πολύ καλή και ανταγωνιστική λίγκα, να δείξει την αξία του. Εγώ θα πω ότι η Ευρωλίγκα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Γιατί ο στόχος δεν είναι εύκολος και πιθανή επιτυχία μπορεί να κοστίσει παραπάνω από όσο πρέπει. Ο σκοπός πρέπει να είναι η βελτίωση της ομάδας, μέρα με τη μέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι. Εκεί θα φανεί η δουλειά του Ιτούδη και όχι με τον αν θα βρεθεί στους ομίλους..

Υ.Γ: Οι ..ξυπνητζίδες θα κατάλαβαν ότι με τη φυγή του από την Τοσκάνη, ο Μπάνκι πήρε μαζί του και τη λίστα των παικτών που τον ενδιαφέρον ώστε να χτίσει αυτό που είχε σχεδιάσει λίγο πιο βόρεια. Θα θυμάστε τη σχετική μας αποκάλυψη καιρό πρίν.. Ήδη το Μιλάνο ετοιμάζει πρόταση για τον Ντάνστον και περιμένει την υπόθεση Μακάλεμπ για να ενεργήσει αναλόγως με τον Τράβις Ντίνερ..

Υ.Γ1: H Ρόμα τίμησε πέρυσι τις λίστες του Hoopfellas δεόντως..  Λαβάλ -Τέηλορ. Καλά δεν της βγήκαν και οι δύο..? http://hoopfellas.blogspot.gr/2012/07/2012-2.html Η καλύτερη ανταμοιβή για τη σελίδα είναι ότι προτείνει και μιλάει με εσάς για παίκτες τους οποίους οι υπόλοιποι μαθαίνουν πολύ μετά.. Ο Λαβάλ έχει βάλει τη..μούρη του σε όλες τις φυλλάδες και γράφουν για αυτόν άνθρωποι που μέχρι πέρυσι νόμιζαν ότι τον όνομα αναφέρεται σε..οικιακές συσκευές ή στη καλύτερη έψαχναν τον χάρτη δυτικά της Γαλλίας..

Y.Γ2: Το πρωί θα αναχωρήσω για περίπου μια εβδομάδα  στο εξωτερικό. Οπότε θα κανονίσω (ανάλογα και με τη δουλειά μου) να μπαίνω περισσότερο να τα λέμε. Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν αναρτήσεις με νέα φυσικά. Σας θέλω φρόνιμους..

Υ.Γ3: To άρθρο μου στο basketblog.gr για την απόφαση του Ντάνι Έηντζ να δώσει τα ηνία στον κόουτς των «Μπούλντογκς»,  Μπράντ Στίβενς ..
http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=125042%3Aexciting-and-refreshing&catid=243%3A2013-06-06-19-24-58&Itemid=254

Μπείτε στη παρέα μας στο Facebook.. https://www.facebook.com/pages/Hoopfellasgr/559656750730274