The Match..


Η ματιά του Hoopfellas για τον Σέντρικ Σίμονς  και τη νέα φροντκόρτ που χτίζουν οι ερυθρόλευκοι. Τι παίζει με Νικ Καλάθη στον Παναθηναϊκό..? Βόμβα Μακάλεμπ ετοιμάζουν στη Λομβαρδία..

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει λοιπόν την αναδόμηση  του στη γραμμή των ψηλών υπογράφοντας τον 27χρονο Σέντρικ Σίμονς. Ο παίκτης είναι γνωστός στους περισσότερους από εσάς από την εξαιρετική  θητεία του στην Καβάλα (2010-11), οπότε δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες.. Οι ερυθρόλευκοι είχαν το όνομα του στα αρχεία τους, μιας και βρέθηκε στις επιλογές του Ντούσαν Ίβκοβιτς κάποια στιγμή, πριν η ομάδα καταλήξει στον Ντόρσεη (μαζί με τον Ακιντέλε).

Ο Σίμονς αποτελεί καθαρά  μια επιλογή των πρωταθλητών Ευρώπης, στην κατεύθυνση να ματσάρουν το athleticism του διδύμου Λάσμε-Γκιστ που έγειρε με εντυπωσιακό τρόπο την πλάστιγγα υπέρ του αντιπάλου στους τελικούς. Όπως ακριβώς το περασμένο καλοκαίρι ο Αργύρης Πεδουλάκης έψαχνε την αγορά για να ματσάρει τους Ντόρσεη-Χάινς..  Τα διακριτά χαρακτηριστικά του Σίμονς μας δείχνουν λοιπόν την σκέψη των ερυθρολεύκων.

Αυτό που ξεχωρίζει κανείς στο πρώην σέντερ του North Carolina State είναι το «φυσικό» και αθλητικό πακέτο του.  Είναι ένα παιδί κοντά στο 2.08μ. με ένα άνοιγμα χεριών περίπου 2.20μ. σπουδαία αλτική ικανότητα και καλό footwork. Αυτά κύριοι είναι τα χαρακτηριστικά που έψαχνε ο Ολυμπιακός και γενικότερα το πακέτο που «πληρώνεται» ή επιλέγεται στην αγορά από τις καλές ομάδες στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ. Το δυνατό κομμάτι του Αμερικανού είναι η ικανότητα του να παίζει πάνω από το καλάθι, το “above the rim” παιχνίδι και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Έχει ικανότητα και timing στο μπλοκ, καλά δεύτερα άλματα και εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα του ότι είναι «μακρύς» καθώς με το μέγεθος των χεριών του μπορεί να κερδίζει φάσεις εκτός θέσης βγάζοντας εντυπωσιακές εικόνες μάλιστα.  


Στην επίθεση τους οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να τον ταιριάξουν και να τον βάλουν να παίξει με τα γκαρντ τους. Είτε σε πικ εν ρολ καταστάσεις όπου είναι αποτελεσματικός κυρίως με την ικανότητα του να τελειώνει πραγματικά δυνατά (ουσιαστικά επιτίθεται στο καλάθι) γύρω από τη μπασκέτα, είτε ερχόμενος από τη base line ή παίζοντας με λόμπες, παιχνίδι στον κενό χώρο και φυσικά τρανζίσιον όπου έχει την ταχύτητα και την ενεργητικότητα να ακολουθήσει και να τελειώσει. Είναι αποτελεσματικός στο κομμάτι της συνεργασίας με λίγα λόγια και έτσι μπορεί να προσφέρει. Αντίθετα στην προσωπική φάση θέλει δουλειά και αρχικά τουλάχιστον θα φανεί σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι ο παίκτης που θα ακουμπήσεις τη μπάλα επάνω του στο ποστ για να «παράγει» ή να «φθείρει» αν και θα υπάρξουν φορές που θα χρησιμοποιήσει το baby ή το turnaround hook του. Ο χρόνο απελευθέρωσης στο τελείωμα του είναι, πάντως, ύποπτος, φανερώνοντας ότι δεν είναι τόσο άνετος στα γυρίσματα του ώστε να αποτελέσει σταθερή απειλή από το ποστ.  Βελτίωση θέλει και στο κομμάτι του ballhandling, όπου δεν είναι κακός αλλά το γεγονός ότι έβγαινε ανοιχτά στην «πλευρά» για να υποδεχθεί τη μπάλα και να παίξει τον ανάγκαζε να εκτεθεί και να υποπίπτει σε λάθη. Αν και το συντριπτικό ποσοστό των πόντων του θα έρθει μέσα από το ζωγραφιστό, έχει δείξει δείγματα ότι μπορεί να επιδιώξει face up καταστάσεις μέχρι μάξιμουμ τα 3.5-4μ. (δεν έχει το range του Πάουελ) με τη μηχανική του να έχει προσωπικά στοιχεία.. (σουτάρει από ψηλά)  Οι προσωπικές δεν είναι το φόρτε  του, αν και πέρυσι στη Μπρίντιζι έπιασε το καλύτερο ποσοστό της καριέρας του (68.7%). Σημειώστε κάτι εδώ .. Ούτε ο Χάινς, ούτε ο Ντόρσεη ήταν δυνατοί στην προσωπική φάση, δεν είχαν επίσης ποστ παιχνίδι ή midrange shoot.. Δεν είναι αυτά που κυνηγάει ο Ολυμπιακός από τον συγκεκριμένο παίκτη στη θέση αυτή..  Αντίθετα, τα χαρακτηριστικά που έψαχναν οι ερυθρόλευκοι, βρίσκονται στο πακέτο-Σίμονς. Ξεκάθαρα πράγματα.

Στο αμυντικό κομμάτι ο Αμερικανός σέντερ διακρίνεται για την ικανότητα του να προστατέψει το καλάθι της ομάδας του. Είπαμε πιο πάνω για το καλό του τάιμινγκ, τα μακριά του χέρια, τα δεύτερα άλματα που θα τον βοηθήσουν και στο επιθετικό ριμπάουντ. Παρεμπιπτόντως να πω ότι πρόκειται για καλό καλό ριμπάουντερ, όχι «θέσης» (fundamental) αλλά ωθούμενος από τα μακριά του χέρια, το αθλητικό του πακέτο και τη διάθεση του να κυνηγήσει. Έχει καλό footwork, σημαντικό εργαλείο στο αμυντικό κομμάτι και μπορεί να δώσει στον προπονητή του επιλογές στην άμυνα, αν και δεν είναι τόσο ικανός όσο οι Χάινς, Ντόρσεη, Λάσμε ή Γκιστ  στο να «αλλάξει» και να μείνει/ακολουθήσει έναν κοντύτερο παίκτη μέχρι το τέλος της προσπάθειας. Γενικότερα είναι αρκετά καλός στο να αμύνεται ψηλά και average στο έδαφος όπου μπορεί να τον δείτε να χάνει το body control του(απέναντι σε προσποιήσεις)  ή να χαθεί και ο ίδιος σε κάποια περιστροφή. Έχει καλή αντίληψη παιχνιδιού (και στο τακτικό κομμάτι αλλά και στο παρκέ-καταστάσεις), αλλά οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να δουλέψουν μαζί του στο κομμάτι της συγκέντρωσης . Όταν τη χάνει γίνεται λίγο ράθυμος, απογοητεύεται, αν και θεωρώ ότι πλέον το κίνητρο είναι τόσο μεγάλο που και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι περιθώρια για κάτι τέτοιο απλά δεν υπάρχει.. Θετικό παιδί, καλή παρουσία στα αποδυτήρια, δε θα δημιουργήσει πρόβλημα σε καμία περίπτωση.

Overall, ο Σίμονς είναι καλή επιλογή για τον Ολυμπιακό με γνώμονα ότι παίρνει στο ροτέησιον τη θέση του Σερμαντίνι, προορίζεται στο ροτέησιον για τρίτη επιλογή στη θέση «5». Πολύ καλή λύση, πάντα με βάσει τα ζητούμενα της ομάδας από τον ρόλο αυτό. Μην ξεχνάμε ότι ένας παίκτης έτσι πρέπει πάντα πάντα να αξιολογείται (και φυσικά με το οικονομικό). Η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός θα παλέψει να φέρει έναν ικανό, ποιοτικό post player. Με τον Μαυροκεφαλίδη υπάρχει απόσταση, ο Ντέηβις από την άλλη είναι αρκετά καλή λύση με πληθώρα καλών χαρακτηριστικών που δίνει άλλο offensive status στο σκορ από τη γραμμή ψηλών για τον ΟΣΦΠ. Λογικά ο Ολυμπιακός, εφόσον υπογράψει τον Ντέηβις ή τον ζητούμενο post player, θα πάει σε ξένο με «μούσκουλα» για τον ρόλο του Χάινς. Υπάρχει και η δεύτερη άποψη που λέει ότι οι εάν πρωταθλητές Ευρώπης πάνε για κόμπο Αμερικανό (οπότε κλείνουν την τετράδα)πιθανόν να κοιτάξουν τον Καββαδά (έχοντας ήδη και τον Μαυροειδή) ή κοινοτικό, οπότε υπάρχει η πιθανότητα ο Σίμονς να βγεί μπροστά στον σχεδιασμό.  Τότε αλλάζουν τα δεδομένα.. Μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας ζήτησε για τη φροντκορτ της νέας ομάδας τους Πρίντεζη-Πετγουέη στο «4» και τους Χάινς-Μαυροκεφαλίδη-Σερμαντίνι στο «5». Σαν τρίτη επιλογή λοιπόν για τη θέση «5» , ο Σίμονς είναι καλή λύση. Έχει μάλιστα και την προοπτική να προσπεράσει κόσμο στο ροτέησιον..  Όταν συμβαίνει αυτό και συνειδητοποιείς  ότι ο παίκτης τελικά είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στο παρκέ για περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά είχες σχεδιάσει, τότε η επιλογή είναι επιτυχημένη αυτομάτως.

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ


Έχω εκφράσει εδώ και καιρό τη γνώμη, ότι κανένας από τους παίκτες που εγκατέλειψαν το καράβι πέρυσι δεν έχει ιδιαίτερη τύχη να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό. Το ίδιο ισχύει και για τον Καλάθη. Για πολλούς λόγους, η μεταγραφή μοιάζει πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο παίκτης έχει συμβόλαιο με μια ομάδα η οποία εκτός ότι το «φυσάει» σε οικονομικά θέματα, στηρίζει και πολλά πάνω του ενόψει της νέας σεζόν. Το παιδί θέλει ΝΒΑ. De facto αυτό και κρατήστε το υπόψιν. Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει ότι με την επιστροφή φτιάχνει ένα τοπ μπακόρτ.. Δε ξέρω κατά πόσο όμως πιστεύει ότι μπορεί να κάνει αυτό το colpo grosso ή αν θέλει να δείξει ότι προσπαθεί.. Το buy out είναι τεράστιο. Με 400χιλ. μάξιμουμ το συζητάγαμε αλλά με ένα εκατομμύριο η ιδανική αγωνιστικά προσθήκη για τον Παναθηναϊκό γίνεται ..κακή αγορά.  Μεταξύ άλλων το συμβόλαιο του είναι υψηλό (1,4 εκ. δολάρια ετησίως, 1.1 σε..γιούρος) και η ιεραρχία τηρείται στο ΟΑΚΑ.. Να σας πω την αλήθεια πριν 1 μήνα θεωρούσα ότι ο Καλάθης θα παίζει τη νέα χρονιά ή στο ΝΒΑ ή στην ΤΣΣΚΑ. Αλλά οι πρωταθλητές Ρωσίας δεν.. (σούπερ θα ήταν με τον Πάργκο). Σίγουρα θα αποτελέσει υπέρβαση για τους πράσινους αλλά και η υπερβάσεις θέλουν μια λογική. Ή τσέπη Φενέρ.. (μη σας φανεί περίεργο να «μπεί» ο Ζοτς..)Με τα τωρινά δεδομένα εξακολουθώ να πιστεύω ότι κανείς από αυτούς που άφησαν την ομάδα πέρυσι δεν επιστρέφει. Όπως και ο Νίκος Ζήσης (να σας λυθεί η απορία γιατί φοριέται πολύ στο μπλογκ όντως φέτος κάτι που δεν έγινε πέρυσι που τότε αποτελούσε εξαιρετική λύση)  ο οποίος πέρυσι απέφυγε διπλωματικά τις συζητήσεις με τους πρασίνους (αν και είχε προφορική συμφωνία με τη Μπιλμπάο από την άνοιξη).

ΒΟΜΒΑ-ΜΑΚΑΛΕΜΠ

Μπουουμμμμ.. Στο Μιλάνο περιμένουν σε αναμμένα κάρβουνα την απόφαση του Ομπράντοβιτς όσον αφορά τα κομμάτια που θα κρατήσει  για το νέο ρόστερ της Φενέρ. Έχουν τους λόγους τους βέβαια, μιας και ο Λούκα Μπάνκι έχει  ενημερώσει τη διοίκηση για τα συναισθήματα του απέναντι στον πρώην παίκτη του στην Τοσκάνη, Μπο Μακάλεμπ. Για αυτό και το Μιλάνο έχει βάλει στην άκρη το θέμα Ντίνερ, προς το παρών. Ο Αμερικανός σούπερ σταρ της Φενέρ, βρίσκεται στην αρχή του δεύτερου χρόνου στο τριετές συμβόλαιο του που του αποφέρει ετησίως 2εκ. δολάρια. Δίνοντας, ο Ομπράντοβιτς,  τη συγκατάθεση του για την παραμονή του Μακάλεμπ, γνωρίζει αυτόματα ότι θα πρέπει να πάει σε μια διαφορετική λογική στο επιθετικό τουλάχιστον κομμάτι μιας και ο Αμερικανός είναι απλά μια.. transition offense μόνος του, ανεξαρτήτου αριθμού αντιπάλων.. Ο Μπάνκι μαζί με τον Μακάλεμπ έχει ζητήσει και τον Ντέηβιντ Μος (σιγά μη τον άφηνε) για να ενισχύσει την περιφερειακή άμυνα της ΕΑ7, ενώ στην ομάδα θα παραμείνουν οι Λάνγκφορντ, Τζεντίλε, Μέλι (καλές πιθανότητες και οι Τζιαγκέτι-Κιότι για τις δύο τελευταίες θέσεις του ροτέησιον). Για να δούμε, θα φτιάξει επιτέλους το Μιλάνο..?

Υ.Γ: Zοτς στη Φενέρ, Ιτούδης στη Μπάνβιτ.. Έχουμε πραγματάκια να πούμε για τις δύο ομάδες που θα χτίσουν.. Ήδη η αγορά «την έχει ακούσει» με την ανάληψη του τιμονιού των Τούρκων από τον Ομπράντοβιτς, με τη Φενέρ να γίνεται πολύ δελεαστική σε..παντρεμένους άνθρωπους που μέχρι εχθές την κοίταζαν παντελώς αδιάφορα. Ο Ζότς έχει κάνει προεργασία, δεν πήγε έτσι εκεί. Πολύ ενδιαφέρον το να δούμε το όλο πρότζεκτ..

Υ.Γ1: Για την υπόθεση-Μασιούλις έχω πεί τη γνώμη μου. Το αμυντικό performance του, η καρδιά, το ποστ παιχνίδι του και κυρίως η ικανότητα του να αμυνθεί κοντά και μακριά από το καλάθι  ευνοούσε πολύ αυτό που έπαιξε ο Παναθηναϊκός φέτος. Τώρα βέβαια γίνεται πιο λιτό το ρόστερ, πιο ευέλικτο. Δεν θα πάει για παίκτη μπετόν στο «3» ο Πεδουλάκης, πιθανόν να μην πάει καθόλου για παίκτη (και να εξοικονομήσει το ποσό). Αν θα κοιτάξει κάτι, αυτό λογικά θα είναι φρέσκο, ανταγωνιστικό (και οικονομικό) στα πρότυπα των Μπράμος-Γιάνκοβιτς (σου’χω κάτι τεφαρίκια κόουτς..)

Υ.Γ2: Iδανική προσθήκη -θα ήταν- ο Ξανθόπουλος για Άρη.. Αν και οι κίτρινοι έχουν ήδη έτοιμους τους Αθηναίου-Γκίκα για το «1». Το βασικό χαρακτηριστικό που στερήθηκαν πέρυσι ήταν τα «πόδια» στα γκαρντς. Μαζί με τους Μούρτο-Λ. Μποχωρίδη θα είναι αξιόλογη τετράδα..

Σας περιμένω και στη παρέα μας στο Facebook..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ