ΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ Ο.. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ (What should I do..?)

Με τον πυρετό στα ύψη από νωρίς, το Hoopfellas επιστρέφει στην ενότητα «αν ήσασταν ο..» με το πιο καυτό ίσως πρόσωπο του φετινού καλοκαιριού. Πάμε να αξιολογήσουμε τις επιλογές του Βασίλη Σπανούλη στην αγορά..

ΤHE CHOICE..


What should I do? (αλά Λεμπρόν Τζέημς).. O Bασίλης Σπανούλης έχει τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα επάνω του ως προς τι επιλογή θα κάνει για το μέλλον του, με τα τοπ κλαμπς του Ευρωπαϊκού μπάσκετ να προσπαθούν να μπούν στο παιχνίδι για την απόκτηση του. What should I do λοιπόν..

Υ.Γ: Μη ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή μπασκετική σκηνή είναι ένα παζλ, στο οποίο εμπεριέχονται και περιπτώσεις ντόμινο..  Ελεύθερος είναι και μέσα στο παιχνίδι των ελίτ κλαμπς και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.. Η έλευση του σε κάποιον πάγκο αποκλείει την περίπτωση Σπανούλη. Και το αντίθετο..

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ



Ο όμιλος Αρμάνι δε το βάζει κάτω συνεχίζοντας την επένδυση του στο μπάσκετ και την Ολίμπια, παρά τα απανωτά χαστούκια και το «φιάσκο Σκαριόλο» που κόστισαν και φέτος ένα σεβαστό ποσό χωρίς αντίκρισμα. Η ΕΑ7 έχει βγάλει πλέον τον Πορταλούπι μπροστά και έχει συμφωνήσει με τον Λούκα Μπάνκι (μη δείτε και τον Μινούτσι να ανεβαίνει και να αναλαμβάνει το γενικό κουμάντο, εφόσον την βγάλει καθαρή με το νόμο..) για τη θέση του κόουτς, ο οποίος έχει επανειλημμένως εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Έλληνα σταρ. Η περίπτωση της Λομβαρδίας δεν είναι καθόλου άσχημη για τον Σπανούλη.  Επιλέγοντας Μιλάνο, πηγαίνει σε αστικό κέντρο στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης, σε έναν σύλλογο που θέλει να ξορκίσει φαντάσματα και φέρνει τον  Έλληνα νικητή για να ..νικήσει. Θυμηθείτε το χειροκρότημα που εισέπραξε στο Φόρουμ φέτος.. Το κίνητρο για την κορυφή στην Ιταλία είναι μεγάλο (η Μοντεπάσκι είναι αμφίβολο πως θα εμφανιστεί τη νέα σεζόν και αν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική) και οι παραμένοντες στο ρόστερ πολύ ποιοτικοί ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια του Kill Bill για κάτι πολύ καλό σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Λάνγκφορντ, Μέλι, Α. Τζεντίλε, με συμβόλαιο ο Χέντριξ ενώ είναι συζητήσιμη η περίπτωση παραμονής του Χαίρστον. Το up tempo style του Μπάνκι με το execution στην τρανζίσιον επίθεση και την κυκλοφορία της μπάλας  ταιριάζει στον Σπανούλη, ο οποίος θα αναλάβει το γενικό κουμάντο μέσα στο παρκέ (λογικά από τη θέση «1»). Το Μιλάνο μπορεί να του προσφέρει  παραπάνω από 2 εκ. ευρώ ετησίως, αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που δεν είναι όμως, είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για το φάιναλ-φορ. Σε διαδικασία –σχεδόν- rebuilding οι Λομβαρδοί με νέο και όχι πολύπειρο προπονητή και την αύρα του loser νωπή, δε δείχνουν (τώρα, γιατί μέσα στο παρκέ αλλάζουν αυτά) να βρίσκονται μέσα στα λίγα πολύ  δυνατά άλογα της κούρσας.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ



Προβάλλει αυτή τη στιγμή ως φαβορί για την υπογραφή του Έλληνα γκαρντ. Αυτό βέβαια είναι σχετικό, θα πω εγώ. Με την απώλεια του πρωταθλήματος και της συμμετοχής στον τελικό της Ευρωλίγκας να είναι αναμνήσεις νωπές, τον Ναβάρο «απών» (8’ Ελ Σιντ..) στο κρισιμότερο ματς της σεζόν και τον Σάρας να χαιρετά, η ανάγκη για μια πολύ δυνατή προσθήκη έγινε έντονη. Με τα 1.4 εκ.  του Χουέρτας για κάθε ένα από τα δύο επόμενα χρόνια, η ανάγκη προσθαφαιρέσεων έγινε επίσης μεγάλη. Το θέμα είναι «μπορεί να κόψει» η Μπαρτσελόνα το συμβόλαιο του Χουέρτας..? Αν όχι, δεν είναι πολυτέλεια να δίνει τόσα χρήματα για έναν παίκτη 15-17 λεπτών ή θέλει να τον παντρέψει με τον Σπανούλη ως βασικό μπακόρτ? Οι Καταλανοί έχουν τον Όλεσον και φυσικά τον Ναβάρο (θα ξεκουραστεί αυτό το καλοκαίρι) στο «2», τον Σάδα στο «1» και ο Σπανούλης θα ήταν ιδανική προσθήκη για να παίξει σαν συνδυασμός με τον πρώην γκαρντ της Κάχα (και ο Ναβάρο με τον Σάδα αντίστοιχα).Το στυλ του Πασκουάλ περιλαμβάνει αρκετή «Ελληνική λογική» με πολύ διάβασμα και ελεγχόμενο τέμπο. Στη φρόντκορτ δεν βρίσκονται οι σκρίνερς που είχε στον Πειραία ή παλιότερα στο ΟΑΚΑ όμως υπάρχουν ψηλοί με πολύ καλό touch και ικανότητα να τελειώσουν. Αυτό που έχει βγεί προς τα έξω είναι ότι οι Καταλανοί προσφέρουν 2εκ. ετησίως για τον Σπανούλη και μαζί την ευκαιρία να υπογράψει σε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ που κοιτά αποκλειστικά και μόνο την κορυφή οπουδήποτε συμμετέχει. Κάτι μου λέει όμως ότι θα πρέπει να ανεβάσουν την προσφορά τους.. Καλό το brandname και η «αύρα» του συλλόγου, αλλά στη περίπτωση του Σπανούλη δε ξέρω πόσο ρόλο θα παίξει.. Ο Έλληνας γκαρντ βγαίνει στην αγορά ως MVP-Πρωταθλητής Ευρώπης και ως τέτοιος πρέπει να πληρωθεί. Για το καλός τους στο Παλάου Μπλαουγκράνα, νομίζω να έχουν καταλάβει τη διαφορά του με τον Λόρμπεκ..

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ



Για να είμαι ειλικρινής, πριν λίγο καιρό θεωρούσα ότι είναι η μόνη ομάδα που μπορεί να «πάρει» τον Έλληνα σταρ από τον Πειραιά. Η υπογραφή του Πάργκο όμως θόλωσε λίγο το τοπίο..  Ο Αμερικανός off guard είναι παίκτης που παίζει πολύ με τη μπάλα στα χέρια (μετά την πρώτη πάσα όπως και ο Σπανούλης) και σίγουρα είναι αμφίβολη η λειτουργικότητα του με τον Kill Bill. O Mεσίνα εικάζεται ότι κοιτάζει να κολλήσει δίπλα στον Πάργκο έναν pass first PG όπως ο Πλάνινιτς, όμως στα δικά μου μάτια το perfect fit  θα ήταν ένας ball mover/stopper όπως π.χ. ο Τζαμόν Λούκας ή ο Πάτρικ Μπέβερλι (και ένα πιο γρήγορο τέμπο συνολικά στην επίθεση). Ο Σπανούλης από την άλλη, γνωρίζει ότι οι Ρώσοι μπορούν να του δώσουν τα χρήματα που ζητάει (πάνω από το φετινό 2.4 του συμβολαίου του) ενώ είναι γνωστό στο χώρο ότι η ΤΣΣΚΑ προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες εργασίας για κάθε αθλητή/προπονητή στην Ευρώπη. Παράλληλα, η αρκούδα αποτελεί το πιο σίγουρο άρμα για το ταξίδι στο φάιναλ-φορ, ενώ θα είναι πρόκληση για τον Έλληνα σταρ, μετά τον Ομπράντοβιτς, τον Ίβκοβιτς, να δουλέψει και να κατακτήσει  την κορυφή και με τον Μεσίνα. Ο Ιταλός φυσικά γνωρίζει (και ένιωσε) τη διαφορά του «πηγαίνω σε ένα φάιναλ-4 έχοντας στο κουμάντο τον Τεόντοσιτς» από το «πηγαίνω με κουμάντο τον Σπανούλη».. Ο Σέρβος είναι αγκάθι για την «αρκούδα» και το μάνατζμεντ της ΤΣΣΚΑ κοιτάζει να τον ξεφορτωθεί γιατί είναι μεγάλο το κόστος του εφόσον του δοθεί ένας δεύτερος ρόλος στην ομάδα. Κακά τα ψέματα, η ΤΣΣΚΑ είναι δέλεαρ για κάθε παίκτη. Ενδεχόμενη συμφωνία του Ραζνάτοβιτς για τον Χάινς με τους Ρώσους, μπορεί να πυροδοτήσει σενάρια και για τον Έλληνα άσσο..

ΤΟΥΡΚΙΑ



Ο άλλος «μεγάλος παίκτης» της αγοράς και χώρα επίσης εκτός ευρώ.. Χρήμα υπάρχει, αλλά ο Σπανούλης, σε αυτή τη φάση της καριέρας του θα απαιτήσει και τις συνθήκες ώστε να μπορεί να πατήσει κορυφή.

ΓΑΛΑΤΑ


Ο μάγος της TBL Αταμάν τον θέλει, είναι ξεκάθαρο. Όπως επίσης ξεκάθαρο είναι ότι δε μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά οικονομικά όσο η Φενέρ την παρούσα στιγμή. Οι πρωταθλητές Τουρκίας στοχεύουν σε μπακόρτ Αρόγιο-Σπανούλη (πιθανόν και Γκόρντον) για τη νέα σεζόν το οποίο θα τους βάλει σε άλλο επίπεδο. Το υλικό τους είναι καλό (Μάτσβαν-Μαρκοϊσβίλι-Αλντεμίρ), η έδρα τους «καίει» μιας και το κοινό της στηρίζει πολύ την ομάδα και οι προϋποθέσεις για κάτι καλό υπάρχουν στην Ευρώπη. Δεν θα την τοποθετούσα όμως στις κορυφαίες επιλογές του Έλληνα γκαρντ.  Για να πάει ο Σπανούλης στη γειτονική χώρα θα πρέπει το οικονομικό κομμάτι της πρότασης να είναι κοντά σ τα 3εκ. Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον.. Ε, αυτά τα λεφτά δε τα διαθέτει η Γαλατά..

ΦΕΝΕΡ



Υπό προϋποθέσεις, είναι το κλαμπ της Τουρκίας που μπορεί να υπογράψει τον Σπανούλη. Χωρίς να είναι εύκολο κάτι τέτοιο. Παρά τη μείωση του μπάτζετ που θέλει να βγάλει προς τα έξω η διοίκηση, χρήμα υπάρχει και μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε επιλογή και όχι ανάγκη. Το τρίπτυχο Ίβκοβιτς-Χάινς-Σπανούλης θα ήταν ιδανική συνθήκη για να κάνει το βήμα ο V-Span, όμως το θέμα του προπονητή έχει «κολλήσει» με τις τελευταίες φήμες να φέρνουν και τον Ορχούν Ενέ της Μπάνβιτ στο προσκήνιο (ο οποίος θα κρατήσει κάποιους παίκτες σε αντίθεση με τον Ντούντα που πάει για «σάρωση»). Γενικά τα πράγματα στη Μικρασιατική πλευρά του Βοσπόρου είναι ρευστά σε όλα τα επίπεδα. Η Φενέρ θέλει πλήρης αλλαγή DNA και χτίσιμο από τα θεμέλια για να κοιτάξει κορυφή στην Ευρώπη. Το χρήμα και η περίπτωση Ίβκοβιτς είναι  τα δυνατά χαρτιά της στην παρτίδα για τον Σπανούλη.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ


Τα τελευταία νέα για τη μείωση της χορηγίας από την Εφές (μετά τη θέσπιση του νόμου περί αλκοόλ από τον Ερντογάν) φέρνουν δραστική μείωση στο μπάτζετ κατά τα φαινόμενα. Σε διαφορετική περίπτωση ο Σπανούλης θα μπορούσε να πάρει τα λεφτά του Φάρμαρ (που κοιτάζει την επιστροφή στις Η.Π.Α) και να επανασυνδεθεί με τον Τζαμόν Λούκας δημιουργώντας ένα φοβερό μπακόρτ. Η Αναντολού αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται να κρατήσει τον Μαχμούντι, θα ματώσει για τον Γκονλούμ ενώ άφησε ελεύθερους τους Τουντσερί-Γκιουλέρ. Καταλαβαίνετε ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στο οικονομικό κομμάτι (υπάρχει πάντως μια ελπίδα, θα σας πω εν καιρώ), η διοίκηση της ομάδας με τα διαθέσιμα χρήματα δε μπορούν να πάρουν τον Σπανούλη τηλέφωνο ούτε ..για καφέ.

ΡΕΑΛ



Οι Μαδριλένοι έχουν επενδύσει στον Γιούλ, ο Ροντρίγκεθ είναι ο μοναδικός pure πόιντ τους που αλλάζει την εικόνα της ομάδας, ο Κάρολ αμετακίνητος και ο Ρούντι μπετόν.. Μια προσθήκη του Σπανούλη θα ήταν λίγο too much σε αυτή τη γεμάτη περιφερειακή γραμμή. Όχι ότι δε θα άλλαζε όλα τα δεδομένα (ασυζητητί..) αλλά δε ξέρω κατά πόσο είναι διατεθειμένοι  οι  πρωταθλητές Ισπανίας να επενδύσουν σε μια τέτοια μεταγραφή. Η ομάδα πήρε την ACB, έπαιξε τελικό Ευρωλίγκας και με μερικές πινελιές στη φροντκόρτ μπορεί να διεκδικήσει το πολυπόθητο τρόπαιο και τη νέα σεζόν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ



Ο τρόπος που έκλεισε η σεζόν χάλασε λίγο το κλίμα αλλά και πάλι οι ερυθρόλευκοι παίζουν δυνατά για την υπογραφή του Σπανούλη, κατευθύνοντας το κομμάτι των διαπραγματεύσεων σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, πέρα από την ψυχρή λογική του Ραζνατοβιτς. Ο Ολυμπιακός έχει τραβήξει γραμμή στα 2εκ. με τα βάση τα νέα δεδομένα και περιμένει να δεί πόσο «πραγματικό» χρήμα θα παιχτεί στην αγορά για τον παίκτη. Οι ερυθρόλευκοι προσφέρουν το μεγάλο δέλεαρ του θρι-πιτ (με την ίδια ομάδα γιατί ο Σπανούλης μπορεί ατομικά να το κάνει και αλλού..), την παραμονή στη χώρα που σαφώς  ικανοποιεί και την οικογένεια του αλλά και τα κλειδιά του πρωταθλητή Ευρώπης, της ομάδας για την οποία πριν μια τριετία διέσχισε την μεγάλη απόσταση ..Αθήνα-Πειραιάς. Σαφώς οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικοί (και δε βρίσκω το λόγο να μην το κάνουν) για να προσελκύσουν τον παίκτη. Μια νίκη στη μάχη για τον Χάινς θα ήταν μια πολύ καλή αρχή.  Η πλευρά του ηγέτη των ερυθρολεύκων βλέπει το θέμα και από άλλη όψη. Σαν MVP και δις πρωταθλητής Ευρώπης το κασέ του είναι αδιανόητο να πέσει για αυτό και στις πρώτες κουβέντες με τον Ολυμπιακό έγινε ξεκάθαρο ότι η όποια συζήτηση ξεκινά από 2.4εκ. μίνιμουμ ετησίως δηλ. το περυσινό του κασέ. Σωστά, αλλά με την αλλαγή του συντελεστή στην φορολόγηση  οι ερυθρόλευκοι πολύ δύσκολα θα ανέβουν σε τέτοιο ποσό. Όσο λοιπόν και αν μοιάζει ως «ιδανική επιλογή» για τον Σπανούλη η παραμονή του  στο λιμάνι και η διατήρηση του περυσινού κορμού των πρωταθλητών Ευρώπης,  σε καμία περίπτωση δεν είναι το πιο κοντινό ενδεχόμενο σήμερα. Το πιο επιθυμητό και από τις δύο πλευρές όμως, ναι. Και αυτό από μόνο του αφήνει ένα μεγάλο παράθυρο ανοικτό..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ