Brent Petway, “The Answer”..


Η κυριαρχία του διδύμου Λάσμε-Γκιστ στους τελικούς της Α1, οδηγεί τους ερυθρόλευκους στην..απάντηση. Το όνομα αυτής Μπρεντ Πετγουέη.. Ο Αμερικανός έχει αναρριχηθεί ψηλά στη λίστα των πρωταθλητών Ευρώπης η οποίοι προβάλλουν φαβορί για την απόκτηση του αυτή τη στιγμή, αρκεί να κινηθούν αποφασιστικά..

Η πληροφορία λέει ότι  παίκτης ήταν στα υπόψη, αλλά χαμηλά στη λίστα, αφού αξιολογείται ως περίπτωση με όχι υψηλή δυσκολία. Στην ουσία οι πρωταθλητές Ευρώπης τον ήθελαν σταντ-μπάι.. «Ψήλωσε» απότομα κατά τη διάρκεια των τελικών, όπου τα ωμά αθλητικά προσόντα των Λάσμε-Γκιστ έκρυψαν τον «ήλιο» στους ερυθρόλευκους, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να ματσάρουν τον αντίπαλο. Ο Αμερικανός φόργουορντ-σεντερ είχε προταθεί και νωρίτερα μέσα στη σεζόν και στους δύο «αιωνίους». Ο ίδιος πριν λίγο καιρό εξέφρασε σαφή προτίμηση στους πρωταθλητές Ευρώπης..

Βέβαια η πιάτσα είχε «βουήξει» για συμφωνία με την Μπάμπεργκ.. Σωστά, συμφωνία υπήρξε. Αλλά άλλο Μπάμπεργκ, άλλο πρωταθλητής Ευρώπης..  Για αυτό και ο Αμερικανός «τρενάρει» τη συμφωνία με τους Γερμανούς, η οποία παρουσιαζόταν ως δεδομένη. Η Brose Baskets σαφέστατα αποτελούσε ένα σπουδαίο βήμα για την καριέρα του Πετγουέη. Euroleague club, μόνιμα πρωταθλητές σε μια λίγκα η οποία θεωρείται η «ημέρα που ξημερώνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ» και κυρίως φημισμένοι για την τεχνογνωσία στην ανάπτυξη γρήγορων/αθλητικών  παικτών ρακέτας, τους οποίους ουσιαστικά “ετοιμάζουν” για τα τοπ-κλαμπς.. Άλλωστε από εκεί ψώνισαν οι ερυθρόλευκοι τον Χάινς, η Ρεάλ τον Σλότερ.. Επίσης το πρόγραμμα του Φλέμινγκ έχει παράγει και άλλους καλούς ψηλούς παίκτες όπως ο Έλτον Μπράουν ή ο Πλεής. Γιατί λοιπόν να τον πληρώσει 2-3 φορές επάνω ο Ολυμπιακός του χρόνου? (μετά από μια ενδεχόμενη καλή σεζόν στην Ευρωλίγκα..)

Ο 28χρονος, 2.06μ. Αμερικανός (13.3π.-63.9% 2π.-5.9 ριμπ. 2.4 τάπες) είναι κλασσική περίπτωση sky-jumping φόργουορντ-σέντερ, με φοβερή αθλητική ικανότητα ενώ παράλληλα έχει το σωματικό πακέτο. Τεράστιο wingspan, επιτόπιο άλμα εξωγήινο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καλό footwork, timing στο μπλοκ (1ος στη λίγκα μας), βελτίωσε σημαντικά το παιχνίδι του την τελευταία σεζόν στην Ελλάδα. Εκεί που θέλει δουλειά είναι στο κομμάτι της σκέψης. Το up tempo στυλ του ΑΓΟΡ με έμφαση στην προσωπική φάση, τον βοήθησε σημαντικά να δείξει τις ικανότητές του. Ανεβαίνοντας πολλά σκαλιά πάνω πλέον, θα χρειαστεί να σκεφτεί (σε άμυνα και επίθεση) για να παίξει. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί χρόνο εκμάθησης (και θέληση από τη μεριά του)σε ένα περίπλοκο (για τα δικά του δεδομένα) στυλ μπάσκετ.  Αλλά αυτά θα τα πούμε εν καιρώ και εφόσον..

Το θέμα είναι πόσο τον θέλει ο Ολυμπιακός.. Πόσο σίγουρος είναι για αυτόν, ώστε να κινηθεί άμεσα.. Και –βασικό- γιατί ακριβώς τον θέλει? Το τοπίο στην φροντκόρτ (και όχι μόνο..) είναι θολό.  Ο Πέτγουεη (με την ικανότητα του να παίξει πρόσωπο και να αμυνθεί ψηλά) μπορεί να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Άντιτς (στο «4»), του Σερμαντίνι (ως τρίτο «5»), του Πάουελ ή ακόμα και του Χάινς..  Στο οικονομικό κομμάτι αναμένεται μια πρόταση  ύψους περίπου  120-150χιλ. αν και μαθαίνω ότι η πρόταση των Γερμανών παίζει πάνω από αυτά τα λεφτά (δική μου υπόθεση το ποσό, όχι πληροφορία). Το ερώτημα είναι θα ρισκάρει ο Πετγουέη να «χάσει» τη Μπάμπεργκ, περιμένοντας..

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην τακτική κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπς (Μοντεπάσκι, Μακάμπι) να ψωνίζουν από τις εγχώριες λίγκες , με πολλές επιτυχημένες επιλογές οικονομικών παικτών που γνωρίζουν «που πάνε». Βέβαια η διαφορά εδώ είναι ότι στην Ιταλία οι ομάδες βρίσκονται «πιο κοντά» μιας και το επίπεδο των μεσαίων και μικρότερων ομάδων είναι καλύτερο από το δικό μας ενώ το Ισραήλ φημίζεται σαν μια εκ των top scouting-leagues σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Αμερικανός της Α1 έχει να διανύσει λοιπόν μεγαλύτερη απόσταση από τη στιγμή που εντάσσεται σε έναν εκ των δύο «αιωνίων»..  Για οτιδήποτε νεότερο «εδώ» και στη σελίδα μας στο Facebook..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ