ΒILL RUSSELL..!

Το δίδυμο Λάσμε-Γκιστ έβγαλε κάτι από Μπιλ Ράσελ στον 1ο τελικό της Α1 κατεβάζοντας τα ..πολύφωτα του ΣΕΦ στο πάτωμα και μετατρέποντας τη ρακέτα του Παναθηναϊκού σε πεδίο μάχης. Το Hoopfellas σχολιάζει..

Καλησπέρα σε όλους.. Όπως σας ενημέρωσα την Παρασκευή βρίσκομαι στο εξωτερικό αλλά ξέκλεψα λίγο χρόνο, περισσότερο για να ανανεώσω το βήμα ενόψει του σημερινού 2ου τελικού.. Πάμε να πούμε δύο πραγματάκια λοιπόν για το ματς του ΣΕΦ..

-Απόλυτα δίκαια ο Παναθηναϊκός πήρε το ματς του ΣΕΦ υλοποιώντας σχεδόν σε απόλυτο βαθμό το πλάνου που είχε καταστρώσει ο Αργύρης Πεδουλάκης για το συγκεκριμένο ματς. Είμαι σίγουρος ότι οι πράσινοι έβγαλαν εικόνες που ονειρεύονταν οι άνθρωποι που σχεδίασαν αυτή την ομάδα νωρίς στη σεζόν. Όχι, δεν απέδωσαν  το εντυπωσιακό μπάσκετ, σε καμία περίπτωση, για να μην παρεξηγηθώ. Όμως  έπαιξαν πάνω στο πλάνο τους  παρουσίασαν υψηλό βαθμό συγκέντρωσης αναλογικά με τον αντίπαλο και τις απαιτήσεις του ματς και ήταν εξαιρετικοί στο αμυντικό κομμάτι με ένα performance σε αυτόν τον τομέα που δικαιολογεί πλήρως τον τίτλο της «καλύτερης αμυντικής ομάδας στην Ευρώπη», ο οποίος προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο.  Όπως είπαμε και στο mini preview, ο Παναθηναϊκός

1.) έλεγξε το αμυντικό ριμπάουντ, βασική προϋπόθεση για να «κλείσει» το γήπεδο και να επιβάλλει το δικό του τέμπο επιλογής και

2.)έβαλε τον Σπανούλη σε μεγάλο ποσοστό των προσπαθειών να παίξει πάνω σε Λάσμε ή Γκιστ μετά από switch..

Το δίδυμο των πιτ μπουλς στη ρακέτα ύψωσε δίχτυ μπροστά από το καλάθι των πρασίνων. Ειδικά ο Λάσμε (μπορεί στα νούμερα να μη φαίνεται τόσο) ήταν εκπληκτικός σε ατομική και ομαδική άμυνα ενώ το hedge out του Μπαρτζώκα πάνω στον Διαμαντίδη, έφερε μπάλες στον Γκαμπονέζο σε χρόνους που δεν έχει συνηθίσει μέχρι τώρα στην πράσινη επίθεση, ενεπλέκωντας τον στο κομμάτι της απόφασης όπου και πάλι ανταποκρίθηκε. Το impact των δύο ξένων του Παναθηναϊκού στη ρακέτα καθόρισε και το νικητή σε μεγάλο βαθμό, με τους πράσινους να κερδίζουν τη μάχη της ρακέτας, της ενέργειας στο μισό γήπεδο απαγορεύοντας παράλληλα το σκοράρισμα εντός του ζωγραφιστό (η παρουσία του απέτρεπε ακόμα και το εγχείρημα για προσπάθεια..). Ο Διαμαντίδης ήταν μέτριος  επιθετικά, με τον Μπαρτζώκα να πετυγχάνει να μεταφέρει το κέντρο αποφάσεων της επίθεσης του αντιπάλου αν και θα πω ότι ο αρχηγός των πρασίνων δημιούργησε καταστάσεις για τους υπόλοιπους. Πάντως παρουσία Κάρι, οι πράσινοι έδειξαν ότι μπορούν να κρατήσουν το μυαλό τους.. Ο Αμερικανός χωρίς φανφάρες ήταν ακριβώς αυτό που έλειπε από το πράσινο μπακόρτ σε τέτοια ματς προσθέτοντας 20 ποιοτικά λεπτά σωστών αποφάσεων, ακολουθόντας το πλάνο με φανερή την ποιότητας σκέψης/απόφασης που διαθέτει. Πολύ καλός και ο Ούκιτς μετά από καιρό, ο οποίος πέτυχε σημαντικά καλάθια.

Ο Ολυμπιακός έχασε το μυαλό του. Πήγε εκεί που τον πήγε ο αντίπαλος. Εκνευρισμός, αστοχία έλλειψη καθαρού μυαλού και του χαρακτήρα που συνήθως δείχνει αυτή η ομάδα. Τα ποσοστά του μαρτυρούν πολλά. Παρόλα αυτά, σκεφτείτε ότι βρήκε σουτ, περιμένοντας να ευστοχήσει σε ένα-δύο από αυτά τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι (οι ερυθρόλευκοι φέτος απέδειξαν ότι είναι ίσως η πιο επικίνδυνη ομάδα όταν έρχεται από πίσω στο σκορ..) Η απουσία του συνδυασμού αποφασιστικότητας /μαχητικού πνεύματος/mentality που φέρνει ο Λο, γονάτισε την επίθεση των ερυθρολεύκων, η οποία δε πήρε τίποτα από παίκτες-κλειδιά. Κάθε χαμένο «καλό» σουτ του Σλούκα ή του Παπανικολάου έριχνε την ψυχολογία στο πάτωμα και μείωνε το οξυγόνο.  Αμυντικά δεν ήταν κακοί οι ερυθρόλευκοι, έφαγαν 64π. από μια ομάδα η οποία παίζει έτσι κι αλλιώς κάτω από 70 αυτά τα παιχνίδια φέτος  όμως η μη προσβασιμότητα στη ρακέτα και η περιφερειακή αστοχία έβαλαν τον ΟΣΦΠ στα νεύρα.. Και με την «υφή» της σειράς, φαίνεται ότι οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν το περιφερειακό σουτ..

Είναι φανερό ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να στοχεύσει σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού

1.)παίζοντας πάνω από τους 70π. τα ματς, με γρήγορη ανάπτυξη και περιφερειακό σουτ στο τρανζίσιον

2.) ..υποστηρίζοντας παράλληλα την επίθεση του με επιθετικό ριμπάουντ.

Εν κατακλείδι, επιστρέφω σε αυτά που έγραψα πριν τους τελικούς και στην πρόβλεψη μου ότι η σειρά είναι πολύ ανοιχτή και οι δύο ομάδες αρκετά κοντά. Τόσο (είχαμε γράψει) που για πρώτη χρονιά παίζει δυνατά το μπρέηκ εκατέρωθεν.. Ακόμα και στο 0-2 να πάει σήμερα είναι ΟΛΑ ανοιχτά..  Και οι δυό τους έχουν να διαχειριστούν μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Περιμένουμε το βράδυ με αγωνία και έπειτα μιλάμε..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ