PRIDE & GLORY


Έφτασε αυτό που όλοι περιμέναμε από την αρχή.. Οι τελικοί μεταξύ των «αιωνίων» ξεκινούν και το Hoopfellas κάνει μερικά σχόλια για τη «μητέρα των μαχών»..

Τζάμπολ στις 20:00.. Μερικές σκέψεις..


-Το πρόβλημα και η κατάσταση του Έησι Λο είναι  αξιοσημείωτο γεγονός και παράγοντας που μπορεί να καθορίσει πολλά, από την άποψη της σημασίας/επιρροής  του παίκτη στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Ειδικά από τη στιγμή που ο Μάντζαρης τραυματίστηκε, ο Αμερικανός γκαρντ ανέλαβε ένα ρόλο quarterback (αν και δεν είναι τέτοιος..) βγαίνοντας μπροστά στο αμυντικό κομμάτι τη περιφερειακής γραμμής του Γιώργου Μπαρτζώκα με το δυνατό κορμί και τα γρήγορα πόδια του, συμπληρώνοντας άριστα τον Σπανούλη. Πλέον με τη παρουσία του Κάρι, το μπακόρτ του Ολυμπιακού θα έχει πολύ δουλειά στην άμυνα ενώ δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Λο αποτελεί έναν από τους κύριους εκφραστές της γρήγορης ανάπτυξης των ερυθρολεύκων στο επιθετικό κομμάτι μιας και είναι «θεριστής» σε καταστάσεις τρανζίσιον. Ο παίκτης προπονήθηκε εχθές, αλλά η φύση της ασθένειας (γαστρεντερίτιδα) που τον ταλαιπώρησε είναι τέτοια που ειλικρινά δε μπορούμε με βεβαιότητα να εκφραστούμε για τις δυνάμεις που θα πάρει μαζί του στο παρκέ του Φαλήρου..

-Ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι έχει καλή ευκαιρία σήμερα. Αυτό είναι δεδομένο.. Η ομάδα έδειξε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στα πλέη-οφς και ένα πιο φρέσκο πρόσωπο με την προσθήκη των δύο Αμερικανών οι οποίοι άνοιξαν το ροτέησιον. Ο Κάρι φυσικά είναι η ουσιαστική αλλαγή, καθώς με την παρουσία του οι πράσινοι έχουν τον έξτρα περιφερειακό και προσέθεσαν μια ένεση ποιότητας, με τη σκέψη και πολύ καλό σουτ του, στα γκαρντ τους. Αυτή η σειρά θα δείξει πολλά για τον Κάρι. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το επίπεδο των υπηρεσιών του αλλά για το πόσο θα αντέξουν τα πόδια του σε συνεχόμενα παιχνίδια, στο τοπ-επίπεδο της Ευρωλίγκας. Πάντως είναι σίγουρο ότι και ο ίδιος γνωρίζει πως εάν τα καταφέρει απέναντι στο μπακόρτ του Ολυμπιακού και η ομάδα του κατακτήσει τον τίτλο, «παίζει» το ενδεχόμενο ανανέωσης, έστω και εάν τη νέα σεζόν θα πατήσει τα 34.. Σε ομάδα που είχε στις τάξεις της τον Ντάριλ Μίντλεντον δε μετράνε αυτά (χαχα..). Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια οι πράσινοι πρέπει να ντύσουν το veteran-backourt των Διαμαντίδη-Κάρι με φρέσκα/δυνατά πόδια αλλά αυτό είναι μια μακρινή περίπτωση. Το θέμα είναι ότι ο Αμερικανός θα έχει έξτρα κίνητρο (αν και αυτό είναι δεδομένο σε τέτοια σειρά παιχνιδιών..)

-Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αξιολογώντας το βαθμό ετοιμότητας του Λο και των εναλλακτικών του σίγουρα κάνει σκέψεις  γύρω από το αμυντικό κομμάτι. Ο Κατσίβελης μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο (ακόμα και ως στάρτερ..) ενώ κάπου νομίζω ότι ο Έλληνας τεχνικός περιμένει να δεί από τον Σλούκα το αμυντικό performance του Λονδίνου, το οποίο είχαμε σχολιάσει και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη από τον γκαρντ του Ολυμπιακού. Ο Σλούκας έχει το μέγεθος να «μείνει» πάνω στο μπακόρτ του Παναθηναϊκού και το «δηλητήριο» ώστε να βάλει πίεση στην πράσινη άμυνα. Επίσης, η σκέψη να ανέβει ο Παπανικολάου πάνω στον Διαμαντίδη, όσο ο Παναθηναϊκός παίζει με τρία τον Μπράμος (ο οποίος δεν έχει post offense και έτσι μπορεί να αμυνθεί πάνω του ένας ερυθρόλευκος γκαρντ) και όχι τον Μασιούλις, νομίζω δουλεύεται αρκετά.

Πολύ σημαντικό κομμάτι για τους ερυθρόλευκους θα αποτελέσει η άμυνα στο ποστ, μορφή επίθεσης στην οποία θα στηριχτεί ο Παναθηναϊκός (αν και πλέον με τη παρουσία του Κάρι και τον Λάσμε στο παρκέ, οι πράσινοι την περισσότερη ώρα θα παίξουν pick’n roll offense με τον Διαμαντίδη δημιουργό). Στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός πήρε άριστα στον τρόπο που αμύνθηκε στην εισαγωγή της μπάλας στο ποστ. Απέναντι στον Σχορτσιανίτη, το κομβικό σημείο είναι η άμυνα θέσης, ώστε να κερδηθούν πόντοι βγάζοντας τον μακριά από τα σημεία που «σκοτώνει». Ο διεθνής Έλληνας σέντερ δείχνει σε καλή κατάσταση και σίγουρα ο Αργύρης Πεδουλάκης θα τον «ταΐσει» ψάχνοντας εύκολους πόντους , φθορά του αντιπάλου και ασφαλές/ισορροπημένο αμυντικό τρανζίσιον, καταστάσεις για το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοιας μορφής επίθεση.

-Ο Αργύρης Πεδουλάκης  θα στηρίξει το αμυντικό του πλάνο πάνω στα δύο πιτ-μπουλ της ρακέτας του (Λάσμε-Γκιστ), ευελπιστώντας ότι θα ελέγξει τη μάχη ψηλά, κάτι που ο Παναθηναϊκός μπορεί να το κάνει δεδομένου του ρόστερ του. Πολύ προσοχή στο αμυντικό ριμπάουντ, box out στις εισόδους των Πρίντεζη-Παπ, όχι δεύτερες επιθέσεις στον αντίπαλο. Κανόνας απαράβατος και προαπαιτούμενο για να διατηρηθούν οι φιλοδοξίες νίκης.  Ενδιαφέρον θα έχει τι θα επιλέξει πάνω στον Σπανούλη. Η flot άμυνα εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμό. Θεωρώ ότι οι πράσινοι θα θελήσουν να βάλουν τον αρχηγό του Ολυμπιακού να παίξει σε καταστάσεις που δεν του αρέσουν με αλλαγές και ένας εναντίον ενός απέναντι σε Λάσμε-Γκιστ, οι οποίοι μπορούν να ακολουθήσουν μέχρι τέλους και να σταματήσουν οποιονδήποτε γκαρντ. Έχω προβλέψει ότι μέσα στη σειρά πιθανόν να βγάλει τον Αμερικανό “καθαρά” κάποια στιγμή πάνω στον Σπανούλη μάλιστα..


Σημαντικό κομμάτι και η άμυνα στο δίδυμο φόργουορντ Πρίντεζη-Περπέρογλου, το οποίο έχει αποδείξει ότι έχει το μπαγκράουντ να σκοράρει πόντους σε τέτοια ματς. Ειδικά ο Πρίντεζης είναι πολύ επικίνδυνος καθώς μπορεί να επιτεθεί με multiple offense (πρόσωπο/πλάτη). Στα λεπτά του Συριανού φόργουορντ στο παρκέ, η συμμετοχή Γκουίν κρίνεται απαγορευτική. Όσο πιο πολύ ρίξει τον αριθμό κατοχών και καλύτερα προστατέψει το καλάθι του (κυρίως παίρνοντας  το αμυντικό ριμπάουντ), τόσο πιο κοντά στο στόχο του φτάνει ο Παναθηναϊκός..

Για πάμε λοιπόν.. Η πρώτη μάχη θα έχει την ένταση (και τη γυαλάδα στο μάτι) της αρχής, με τον κάθε μονομάχο να θέλει να πάρει τα ηνία της σειράς. Παράλληλα, οι αγώνες αυτοί αποτελούν και ένα πολύ μεγάλο τεστ για παίκτες και προπονητές. Το γήπεδο είναι ο μόνος καθρέπτης..

Υ.Γ: Αύριο νωρίς το πρωί θα φύγω για εξωτερικό (επιστροφή την Τρίτη) για αυτό και δε ξέρω αν, πόσο και τι θα μπορέσω να γράψω για τα δύο πρώτα ματς. Εννοώ εάν θα γίνει ανάλυση, λόγω του περιορισμένου χρόνου μου.. Φυσικά και θα είμαι on line να μιλάμε και να σχολιάσουμε τα παιχνίδια και θα σας ανταμείψω με.. rumors!

Y.Γ1: Σήμερα (όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε) ξεκίνησα και πρακτικά να αρθρογραφώ και στο basketblog.gr οπότε περιμένω τα σχόλια σας και εκεί. Φυσικά η ροή του Hoopfellas δεν θα επηρεαστεί στο παραμικρό (αντίθετα στόχος μου είναι να αυξηθούν οι αναρτήσεις).. Εδώ είναι η φωλιά μας, το σπίτι μας, η βάση μας, ο χρόνος επαφής μας δε θα μειωθεί καθόλου και αυτό γιατί έλαβα κάποια μηνύματα από φίλους με σχετική απορία. Δεν αλλάζει τίποτα..

Στο basketblog.gr –για όσους δεν ενημερώθηκαν από τη σελίδα του Hoopfellas στο facebook – γράφω για τον «καλύτερο προπονητή της φετινής Α1», παρουσιάζοντας τους διεκδικητές και απονέμοντας το βραβείο. Εδώ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ