NBA PLAYOFFS 2013: Eyes on the prize.. (περιλαμβάνεται και η Δυτική περιφέρεια)


Τα μπράτσα σφίγγουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καθώς σήμερα αρχίζουν τα πλέη-οφς του ΝΒΑ με μερικά πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια. Που θα σκάσει η βόμβα..? Το Hoopfellas δίνει τις εκτιμήσεις του..

Επέλεξα σήμερα να αποσυμπιεστούμε λίγο από την Ευρωλίγκα, με την ευκαιρία της έναρξης των playoffs του ΝΒΑ για τα οποία έχουμε πολλά πράγματα να πούμε μιας και ενδιαφέρουν πολύ κόσμο. Τα ματς των ομάδων μας είναι Πέμπτη & Παρασκευή οπότε πολύ σύντομα θα ανέβει ανάρτηση για το τι έγινε  και το τι μπορεί να συμβεί στο 4ο και το 5ο παιχνίδι των δύο αιωνίων. Πάμε USA λοιπόν..

ΑΝΑΤΟΛΗ    


                                                       

ΧΙΤ-ΜΠΑΚΣ



ΣΤΗ REGULAR SEASON: 3-1, ξέρετε ποιος..


Η ΣΕΙΡΑ: O Mπράντον Τζένγκινς είχε πεί πριν λίγο καιρό ότι θέλει (τι λε ρε παιδί μου..) τους Χιτ στον πρώτο γύρο της ποστ σίζον γιατί «νιώθει» ότι η ομάδα του ματσάρει καλά απέναντι τους. Μου αρέσει η επιθετικότητα του πρώην σταρ της Λοτομάτικα(τότε) Ρόμα και το θράσσος του αλλά μόλις αρχίσει η σειρά είναι πολύ πιθανόν να «νιώσει» άλλα πράγματα.. Το Μαϊάμι είναι σε αγρία κατάσταση και ο Σπόελστρα θα επικεντρωθεί στην άμυνα απέναντι στο μπακόρτ των Τζένινγκς-Έλις ώστε να κάνει τη δουλειά του πιο εύκολη, ετοιμάζοντας τον Ουέηντ ως defensive stopper. Ο Μπόυλαν από την άλλη πλευρά γνωρίζει ότι η ομάδα του έχει περιορισμένες δυνατότητες και θα προσπαθήσει με τον Λάρρυ Σάντερς να προστατέψει το ζωγραφιστό και να βγάλει τον Μπος εκτός. Η εκτελεστική δεινότητα από το τρίποντο του Μαϊάμι όμως και ο Τζέημς δεν αφήνουν περιθώρια..

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Θεωρώ ότι θα είναι σπουδαίο επίτευγμα για το Μιλγουόκι εφόσον δώσει δύο δυνατά παιχνίδια στους Χιτ (δώσει, όχι νικήσει..) και καταφέρει να νικήσει το ένα από αυτά..

ΝΙΚΣ-ΣΕΛΤΙΚΣ



ΣΤΗ REGULAR SEASON: 3-1 οι Νικς..


Η ΣΕΙΡΑ:  Ναι, αυτή είναι η σειρά της οποίας θα προσπαθήσω να δω όλα τα ματς live.. Υπάρχει θέμα μεταξύ των δύο ομάδων, είναι φανερό. Πρόπερσι στο entrance του Καρμέλο στο Μεγάλο Μήλο η συνάντηση με τους Σέλτικς στον 1ο γύρο είχε πολύ ένταση και πολλοί (μεταξύ τους και εγώ..) πιστεύουν ότι οι Νικς θα είχαν δυσκολέψει αρκετά τη Βοστόνη με τον Μπίλαπς υγιή.  Φέτος ο Μέλο κυνήγησε μέχρι το λεωφορείο τον Γκαρνέτ  ενώ στα 4 παιχνίδια της κανονικής περιόδου υπήρξε μάλλον περίσσιο πάθος.. Οι Νικς έκαναν πολύ δυνατό finishing παρά τα προβλήματα τραυματισμών, δείχνοντας το σπουδαίο βάθος του πάγκου τους  και την ποιότητα του ρόστερ που διαθέτουν. Με βάζει σε σκέψεις μια ενδεχόμενη απουσία του –στάρτερ τον τελευταίο καιρό- Πριγκιόνι από το 1ο ματς, καθώς είναι πιθανή να διαταράξει την two-guard lineup μακράς διαρκείας που παρατάσσει ο Γούντσον και έχει αποβεί εξαιρετικά λειτουργική στην pick’n roll offense τρέχουν οι Νικς. Ο Τζεφ Γκριν μπορεί να αποτελέσει τον παίκτη κλειδί στην πλευρά της Μασαχουσέτης ειδικά από τη στιγμή που αναμένεται ο Ρίβερς να ακολουθήσει τα σχήματα των Νικς για να ματσάρει το απόλυτο επιθετικό όπλο του Αμερικανικού μπάσκετ, Καρμέλο Άντονι στο «4», με τους Πίρς-Γκριν ως παουερ φόργουορντς ή ζευγάρι στα φόργουορντς. Η περιφερειακή άμυνα των Σέλτικς μπορεί να είναι το κλειδί της σειράς, μιας και οι Νικς (είτε στο τρανζίσιον είτε με εξαιρετικό spacing στο μισό γήπεδο) βρίσκουν πολλά καλά σουτ από το τρίποντο. Τεράστια απώλεια ο Ρόντο, ενώ βαρόμετρο θα είναι η κατάσταση του μέχρι προσφάτως τραυματία Τάησον Τσάντλερ. Στα 4 ματς της κανονικής περιόδου οι Νεοϋορκέζοι κυριάρχησαν στα ριμπάουντς και το ζωγραφιστό γενικότερα..

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Οι Νικς είναι καλύτερη και πιο γεμάτη ομάδα αλλά μη ξεχνάτε ότι η πίεση (μετά από 13 χρόνια χωρίς νικηφόρα σειρά στην ποστ σίζον) είναι τεράστια  και ο αντίπαλος ίσως η καλύτερη τακτικά ομάδα στη λίγκα με έναν σπουδαίο προπονητή και φυσικά τον ..Πολ Πίρς. Ο Άντονι έχει πολλά να αποδείξει. Βλέπω πολύ σκληρά ματς. Φαβορί οι Νικς αλλά η πιθανότητα «έκπληξης»  είναι ισχυρή.

ΠΕΗΣΕΡΣ-ΧΟΚΣ



ΣΤΗ REGULAR SEASON: 2-2..


Η ΣΕΙΡΑ:  Οι προβλέψεις μιλούν για δυνατό ματς απ. Οι Πέησερς είναι μια σούπερ αμυντική ομάδα, physical και με αρχές, η οποία εντυπωσίασε φέτος στην Ανατολική περιφέρεια. Βέβαια τους λείπει το star quality μιας και ο οργανισμός λανσάρει ως σουπερ σταρ τον εξαιρετικό Πολ Τζόρτζ που περνά το δικό του τεστ τώρα. Η Ιντιάνα έχει μια ομάδα με καλά πόδια απέναντι της και η transition defense της θα είναι βαρόμετρο, μιας και οι Χόκς έχουν δείξει ότι μπορούν να σκοράρουν απέναντι στην αμυντική μηχανή των Πέησερς. Ο Λάρυ Ντριού θα προσπαθήσει να ανοίξει το γήπεδο ώστε να πάρει πλεονέκτημα στο ματσάπ του Σμίθ με τον Ουέστ και αισιοδοξεί ότι θα ματσάρει τον Χίμπερτ με τον Αλ Χόρφορντ (πολύ καλός, φυσικά και μπορεί).

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: H Iντιάνα είναι αμυντική μηχανή και το φαβορί της σειράς αλλά θα σας συμβούλευα να μην ποντάρετε βάσιμα κάπου και αυτό γιατί το mentality της ομάδας του Βόγκελ είναι υπό διαμόρφωση..

ΝΕΤΣ-ΜΠΟΥΛΣ


ΣΤΗ REGULAR SEASON: 1-3 οι Ταύροι..

Η ΣΕΙΡΑ: Must watch για τους φαν του Ανατολικού μπάσκετ.. Πολύ αμφίρροπο ζευγάρι. Οι Μπούλς (εκτός του Ρόουζ) έχουν πρόβλημα με τον Νόα και δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα είναι σε θέση να παίξει και εφόσον τα καταφέρει σε τι κατάσταση θα βρεθεί. Καταλαβαίνετε το πόσο σημασία έχει η μάχη στο ζωγραφιστό και το ποιος θα κυριαρχήσει στα ριμπάουντς. Ο Καρλέσιμο (πιθανόν να παίζει και το συμβόλαιο του σε αυτή τη σειρά, μη το γελάτε..) θα προσπαθήσει να βρεί «γήπεδο» ο Ντερόν Ουίλιαμς και θα χρησιμοποιήσει τα γνωστά του cross screens στον Μπρούκ Λόπεζ, στοχεύοντας να τον βρεί η μπάλα πάντα σε κίνηση (στη ρακέτα) προς το καλάθι όπου είναι τρομερά  αποτελεσματικός. Θεωρώ ότι στο μισό γήπεδο (παρουσία Νόα πάντα) οι Νετς θα έχουν πρόβλημα με την πολύ ικανή στο να κατευθύνει τη μπάλα εκεί όπου αυτή θέλει, άμυνα των Μπούλς. Ο Θίμποντο στοχεύει στο να μειώσει την παραγωγικότητα του Ντερόν Ουίλιαμς, (ξεκάθαρα ο καλύτερος παίκτης της σειράς) ο οποίος μπορεί να κυριαρχήσει.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Θα πάει μακριά, το πιο πιθανό.. Βαρόμετρο ο Νόα. Η ποιότητα του performance του θα καθορίσει το φαβορί. Πολύ κοντά οι δύο ομάδες..

ΔΥΣΗ



ΘΑΝΤΕΡ-ΡΟΚΕΤΣ



ΣΤΗ REGULAR SEASON: 2-1 η Οκλαχόμα..

Η ΣΕΙΡΑ: Η ιδιαιτερότητα της παρουσίας του Χάρντεν δίνει άλλο χρώμα στα παιχνίδια. Φάνηκε άλλωστε από τα τρία ματς της κανονικής περιόδου όπου η Οκλαχόμα αμύνθηκε άψογα στα δύο πρώτα απέναντι στον “the beard” ενώ στο τρίτο άνοιξε η κάνουλα και το πήρε μόνος του. Ο Μακχέηλ έχει φτιάξει μια πραγματικά fun to watch ομάδα, η οποία παίζει γρήγορα, έχει δημιουργία και πραγματικά «επιτίθεται» στο καλάθι αλλά στην ποστ σίζον δε φτάνει αυτό καθώς θα χρειαστεί άμυνα, ειδικά πάνω στον Ντουράντ πρωτίστως και τον Ουέστμπρουκ μετέπειτα, αποστολή η οποία μοιάζει βουνό για το Χιούστον. Η Οκλαχόμα είναι σε αποστολή σε αυτά τα playoffs ενώ ο Κέβιν Μάρτιν θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, η οποία μπήκε στην ποστ σίζον μετά από 3 χρόνια.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: H Οκλαχόμα θα την πάρει τη σειρά.Αν και το στυλ που παίζουν οι Ρόκετς κρύβει εκπλήξεις (βαρόμετρο ο Λιν) νομίζω ότι αμυντικά θα βαρεθούν να μετράνε..

ΣΠΕΡΣ-ΛΕΗΚΕΡΣ


ΣΤΗ REGULAR SEASON: 2-1 οι Σπέρς σε τρία πολύ κλειστά ματς..

Η ΣΕΙΡΑ: «Έχασε» με την απουσία του Κόμπι, όπου η μάχη θα ήταν διαφορετική. Οι Λέηκερς δέχτηκαν ένα σοκ και τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς για αυτούς, απέναντι στους Σπέρς τα περιθώρια δεν είναι πολλά. Βαρόμετρο για την ομάδα του L.A. στη σειρά ο Στιβ Νας. Παρότι ο Μπλέηκ κάνει όργια στη μετά-Κόμπι εποχή, στην ποστ σίζον οι Λέηκερς έχουν ελπίδες μόνο εάν βγεί μπροστά ο Νας, ο οποίος είναι τραυματίας και αμφίβολος για το 1ο ματς, και πάρει εξ’ολοκλήρου το κουμάντο στα χέρια του. Ο Πόποβιτς άφησε ελεύθερο τον Στ. Τζάκσον υπογράφοντας τον Μακρέιντι, είχε εκτός τον Τζινόμπιλι για 9 ματς  με τον Αργεντίνο να παίρνει 12’ στο τελευταίο/αδιάφορο ματς της ρέγκιουλαρ σίζον. Θα βρεί απέναντι του τον παραδοσιακό αντίπαλο, Μάικ Ντ’Αντόνι. Δε βλέπω τρόπο με τον οποίο οι Λέηκερς θα μπορέσουν να σταματήσουν την motion offense των Σπερς και τον Τόνυ Πάρκερ. Με υγιή τον Τζινόμπιλι δίπλα του, θα είναι too much για το L.A.  ειδικά εάν τα Σπιρούνια ισορροπήσουν τα ριμπάουντς.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Spurs.. Εάν οι Λέηκερς είχαν 10 παιχνίδια μπροστά τους ώστε να δουλέψουν με τον Νας μετά την απουσία του Κόμπι ίσως να ήταν “πιο μέσα” στο παιχνίδι. Τώρα δύσκολα. Ειδικά με τον Τζινόμπιλι υγιή, οι Σπέρς είναι πολύ καλύτερο σύνολο.

ΝΑΓΚΕΤΣ-ΟΥΟΡΙΟΡΣ



ΣΤΗ REGULAR SEASON: 3-1 το Ντένβερ..

Η ΣΕΙΡΑ:  Σας προτρέπω μετά από δύο εβδομάδες -σετ επίθεσης και slow pace- Ευρωλίγκας να παρακολουθήσετε κάποιο/α από τα ματς της σειράς αυτής, έτσι για αλλαγή ώστε να δείτε τις διαφορετικές πτυχές του αθλήματος. Δε μιλώ για ποιότητα, στα μάτια μου είναι επίσης υψηλό επίπεδο και στις δύο διοργανώσεις αλλά για ρυθμό. Δύο high octaine offense ομάδες που παίζουν σε πολύ υψηλό τέμπο, με αρκετά διαφορετικό όμως τρόπο ανάπτυξης καθώς οι Νάγκετς είναι πιο αθλητική-φυσική ομάδα με σαφώς καλύτερα κορμιά η οποία τρέχει το γήπεδο για να περάσει από πάνω σου και να φτάσει μέχρι τέλους, σε αντίθεση με τους gunners των Ουόριορς που σουτάρουν από το τρίποντο καλύτερα από κάθε άλλον στο ΝΒΑ.  Η μονομαχία Λόουσον-Κάρι (πάνω τους απεικονίζεται το στυλ μπάσκετ των ομάδων τους) θα είναι συναρπαστική, με τον turbo-nitro-boost Τάρχιλ  να προσπαθεί να φθείρει με το aggressiveness του τον αντίπαλο, ο οποίος αποτελεί πραγματικό «τέρας» φέτος (ειδικά όταν «πατήσει» καλά μετά τα πρώτα σουτ απλά δεν μαρκάρεται..). Ο Καρλ θα στοχεύσει να χτυπήσει με τον Τσάντλερ στο «4» στη γνωστή του πλέον συνταγή με το pick’n fade με την οποία χτυπά (με το κατάλληλο spacing) τον αντίπαλο φόργουορντ στα πόδια, ώστε να φθείρει τον Λι. Βαρόμετρο η περιφερειακή άμυνα του Ντένβερ στη σειρά, απέναντι στην τριάδα Κάρι-Κλέη Τόμπσον-Τζακ. Ο Γκαλινάρι είναι εκτός, ο Κουφός όμως εντός και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: O Θεός βοηθός.. Οι Νάγκετς είναι πιο βαθιά (σαφώς) ομάδα και με περισσότερες λύσεις. Η περιφερειακή ικανότητα του αντιπάλου σαφώς και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω για αυτό και στην Αμερική πολύ θεωρούν ότι η σειρά θα πάει μακριά. Το Ντένβερ είναι σπουδαία έδρα, για αυτό και οι Σβώλοι έχουν ένα –με βαριά καρδιά- πλεονέκτημα.

ΚΛΙΠΕΡΣ-ΜΕΜΦΙΣ



ΣΤΗ REGULAR SEASON: 2-2.. Χαμός.


Η ΣΕΙΡΑ: Kαθαρά αγωνιστικά το πιο αμφίρροπο match up της λίγκας στο ξεκίνημα των playoffs. Eκτιμώ και τις δύο ομάδες απεριόριστα. Βρίσκονται αντίπαλοι για δεύτερη σερί σεζόν και απλά θυμηθείτε τι έγινε πέρυσι. Το Μέμφις είναι μια σούπερ αμυντική ομάδα. Σκληρή, με αρχές, πολύ δυνατή στο ποστ όπου βασίζει και ένα μεγάλο μέρος της επίθεσης του με το γνωστό high low των Γκαζόλ (κορυφή)-Ράντολφ (ζωγραφιστό). Θεωρώ ότι η τρανζίσιον άμυνα τους θα παίξει σημαντικό ρόλο, όπως και η επίδοση των Άλεν-Κόνλεη πάνω στον Πολ στο μισό γήπεδο. Οι Κλίπερς έχουν όραμα φέτος. Παίκτης σαν τον Πολ δεν υπάρχει στον αντίπαλο, ενώ υπερέχουν σημαντικά σε βάθος μιας και η ποιότητα του πάγκου τους είναι εξαιρετική ειδικά σε σχέση με το Μέμφις όπου μόνο ο Μπέηλες μπορεί να βγεί μπροστά και σε μικρότερο βαθμό οι Άρθουρ-Ντέηβις.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Όποιος περάσει από τον πόλεμο γίνεται αυτόματα το μεγαλύτερο underdog για τον τίτλο στη Δύση και μη σας φαίνεται καθόλου παράξενο, με μόνο μείον τις πιθανές απώλειες (κούραση, ψυχολογική φθορά) που θα επιφέρει η σειρά. Σας παραπέμπω σε αυτό που είχα γράψει και πέρυσι τέτοιο καιρό για το ίδιο ζευγάρι. Σε ένα ενδεχόμενο ματς θανάτου, ο Κρίς Πολ μπορεί να αποδειχθεί too much ακόμα και και για την καλοκουρδισμένη άμυνα του Χόλινς. Οι Κλίπερς έχουν δυνατότητες να βγούν από τη Δύση ως πρωταθλητές φέτος.