2012-13 EUROLEAGUE PLAY-OFFS: ONLY THE BRAVE..



Τα play-offs αρχίζουν, κρύψτε τα γυναικόπαιδα.. Είναι η περίοδος που για δύο εβδομάδες το μπάσκετ καθηλώνει. Το Hoopfellas δίνει τις δικές του πιθανότητες για τα 4 ζευγάρια..

Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για το καλύτερο κομμάτι της χρονιάς. Με ελκύει ακόμα περισσότερο και από το ίδιο το φάιναλ φορ μιας και έχει μεγαλύτερη διάρκεια, εύρος αγώνων, διακυμάνσεις (συναισθηματικά κυρίως) στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο. Μέσα από αυτά τα ματς έχουμε δεί masterpieces προπονητών, παίκτες να βγαίνουν μπροστά από το πουθενά ή να «μεγαλώνουν» μέσα από αυτή τη διαδικασία, underdogs και ομάδες που έλαβαν τρομερή ώθηση για να τερματίσουν τη χρονιά με το γκάζι στο πάτωμα.. Η ιστορία έχει διδάξει οτι το πάνω χέρι το έχει ΑΥΤΟΣ που θα μπορέσει να διαχειρισθεί καλύτερα τις συναισθηματικές εναλλαγές σε πολύ σύντομο χρόνο, τις οποίες προσφέρουν τα πλέη-οφς. Αυτό είναι το κλειδί..

ΤΣΣΚΑ-ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ


Είναι το μόνο ζευγάρι –στα δικά μου μάτια- που έχει πραγματικό φαβορί τηρουμένων των συνθηκών και της παρούσας κατάστασης.  Ο Μεσίνα βλέπει (μετά από πολύ κόπο και δουλειά) τη δική του καινούργια ΤΣΣΚΑ να ρολάρει στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, με τους Ρώσους να αρχίζουν να βγάζουν μια αίσθηση σταθερότητας και σιγουριάς στο παιχνίδι τους. Η ΤΣΣΚΑ ματσάρει καλά με την Κάχα. Τα ψηλά σχήματα που λανσάρει τελευταία ο Ιταλός (Κριάπα «3», Ουίμς «2») μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική απάντηση στις πεντάδες μεγέθους που χρησιμοποιούν οι Βάσκοι από την αρχή της σεζόν με Νοτσιόνι στο «3» και Σαν Εμετέριο  στο «2». Ο Τάμπακ σίγουρα θα προσπαθήσει να κάνει θόρυβο και η αλήθεια είναι ότι η ομάδα έχει κάποια χαρακτηριστικά για να το κάνει, όντας δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ, με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και παίκτες που σουτάρουν σε όλες τις θέσεις του ρόστερ. Θα πρέπει να επιδιώξει γρήγορο ρυθμό και παιχνίδι πολλών κατοχών με άξονα τον Ερτέλ και τα καλά τρεξίματα των ψηλών του. Νομίζω όμως ότι θα έχουν πρόβλημα με την άμυνα της ΤΣΣΚΑ, η οποία θα σημαδέψει τον Λάμπε. Ελέγχοντας το αμυντικό ριμπάουντ και πηγαίνοντας τη σειρά σε παιχνίδια μισού γηπέδου, οι Ρώσοι θα έχουν το πάνω χέρι. Δε θεωρώ απίθανο να κλέψουν οι Βάσκοι ένα από τα δύο πρώτα ματς, χωρίς αυτό να αλλάζει το φαβορί της σειράς, αλλά για να το κάνουν θα πρέπει να σουτάρουν πολύ καλά από το τρίποντο. Αυτό είναι δεδομένο..

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Έχω σαν αρχή να μην υπερβαίνω το παρακάτω ποσοστό σε εκτίμηση μιας σειράς πλέη-οφς στην Ευρωλίγκα. Δίνω στην ΤΣΣΚΑ το δικό μου μάξιμουμ (και στην Κάχα την ευχή μου..) 70%-30%..

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ


Μυστήριο match-up.. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, έστω και εάν στο λιμάνι είναι ξαλαφρωμένοι καθώς πήραν ότι θεωρητικά καλύτερα μπορούσαν για τη συνέχεια. Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρεθεί στο 110% όσον αφορά το κομμάτι συγκέντρωση- αγωνιστική ετοιμότητα. Η Εφές είναι μια ομάδα με ποιότητα, βάθος αλλά και αρκετά τρωτά σημεία τα οποία οι ερυθρόλευκοι πρέπει να χτυπήσουν κυνικά. Το τελευταίο do or die ματς με την Κίμκι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια στροφή στο αμυντικό κομμάτι, το οποίο θα είναι και τώρα το σημείο αναφοράς στην ερυθρόλευκη τακτική. Ειδικά απέναντι στο πολύ δυνατό starting backcourt των Λούκας και Φάρμαρ, από τους οποίους πρέπει πάση θυσία να κοπεί η δημιουργία. Οι Τούρκοι στερούνται τα γρήγορα πόδια στη φροντκορτ (για αυτό και ο Μαχμούτι φαγώθηκε το καλοκαίρι να κρατήσει τον Γκονλούμ) και δεν έχουν τον σπουδαίο back to the basket ψηλό για να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό. Περιμένω σύνθετες άμυνες του Μαχμούτι για την αναχαίτιση του πικ εν ρολ του Ολυμπιακού και σωστό timing στη πάσα (σε αυτή τη κατάσταση και όταν φεύγει από τα χέρια του δημιουργού) από την άλλη πλευρά για την ελληνική ομάδα. Κλειδί η απόδοση του Βούγιασιτς, τον οποίο πρέπει να προσέξει πολύ ο Ολυμπιακός σε αυτή τη σειρά, μιας και έχει την ιδιοσυγκρασία να σηκώσει την Εφές, αλλά και το shooting performance των ερυθρολεύκων από τη θέση «4». Ο Ολυμπιακός δε θα πρέπει να φοβηθεί το ανοιχτό γήπεδο και να χτυπήσει με τα ντράιβς του Χάινς τα βαριά κορμιά των Τούρκων. Πολύ σημαντικό το πώς θα διαχειριστεί ο Σπανούλης τον εαυτό του σε αυτή τη σειρά. Έχει τις ευκαιρίες του, αρκεί να αφήσει τον παρορμητισμό του στην άκρη. Όλα τα μάτια θα είναι πάνω στην μονομαχία του με τον Φάρμαρ άλλωστε.. Πολύ σημαντικά τα δύο πρώτα ματς. Θεωρώ αδιαπραγμάτευτο το 2-0 για την ομάδα του Μπαρτζώκα, με ήττα θα μπλέξει (αφήστε το καλό εκτός έδρας ρεκόρ, εδώ μιλάμε για πλέη-οφς). Και οι δύο ομάδες δε βρίσκονται σε καλό φεγγάρι.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Aρκετά ποιοτικές ομάδες και οι δύο. Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός είναι πιο «παιγμένο» και σκληροτράχηλο σύνολο αλλά φοβάμαι τον Μαχμούτι ο οποίος έχει μάλλον τα ίδια πλεονεκτήματα απέναντι στον ομόλογο του, Γιώργο Μπαρτζώκα. 55%-45%..

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ


Καταλαβαίνετε τι θα γίνει.. Μάχη στα ίσα ανάμεσα σε δύο παραδοσιακές δυνάμεις με εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία μέσα στη σεζόν.  Η Ρεάλ περνά ένα κακό διάστημα, έχοντας «κλειδώσει» ψυχολογικά αφού έμοιαζε εύθραστη και προβλέψιμη στο παρκέ, όμως ο Λάσο ελπίζει ότι η εμφατική επικράτηση επί της Αναντολού θα αποτελέσει ένεση για την ομάδα του. Αντίθετα η Μακάμπι βγήκε στην κυριολεξία από τον τάφο, σκορπώντας όποιον βρήκε μπροστά της . Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ειδικοί της έχουν ήδη απονείμει τον τίτλο του “Dark Horse” της φετινής ποστ σίζον. Οι Μαδριλένοι έχουν μεγάλο οπλοστάσιο στη διάθεση τους αλλά όχι την απαιτούμενη σκληράδα και το mentality (πληροφορίες που λένε ότι ο Μπλατ μόλις έμαθε τον αντίπαλο έκανε χάι φάιβ με τον Σαρπ ελέγχονται ως αναληθείς). Καθοριστικό σημείο στη σκακιέρα θα είναι η αντίδραση του Λάσο στο smallball του Μπλατ. Θα χαμηλώσει με τον Σουάρεθ στο «4» για να κυνηγήσει τον Σμιθ? Αν ναι, νομίζω αυτό θα αποτελέσει μια πρώτη νίκη για την Μακάμπι, που θα «πάει» τον αντίπαλο στο εκεί που θέλει. 

Παίκτες-κλειδιά της Ρεάλ, οι Μίροτιτς και Κάρολ και το πώς θα «πατήσουν» στη συνδιασμένη άμυνα της Μακάμπι. Ο Μπλατ από την άλλη θα προσπαθήσει να κρατήσει τον Τζέημς όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στο παρκέ, αυτή η παράμετρος νομίζω είναι η πιο κομβική στη σειρά μιας και η φετινή Μακάμπι δεν έχει μεγάλο βάθος. Πέρα από ότι ακούγεται θεωρώ ότι ο Αμερικανός απόφοιτος του Πρίνσετον θα επιλέξει ελεγχόμενο τέμπο, στοχεύοντας με τη ματς απ ζώνη να χαλάσει το μυαλό των Ισπανών.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Έχει ποιοτικότερο ρόστερ και περισσότερο βάθος η Ρεάλ αλλά παρά την εμφάνιση της τελευταίας αγωνιστικής δεν πείθει ότι ξεμπούκωσε. Ο Μπλάτ έχει ξυπνήσει τον “No Fear” χαρακτήρα του γίγαντα που λέγεται Μακάμπι και θα παλέψει με ότι έχει. Μάχη στα ίσια, πιθανά και τα 5 ματς. Με break σε ένα από τα  δύο πρώτα παιχνίδια, φαβορί η Μακάμπι.. 50%-50%..

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


Μάχη στο μισό γήπεδο. Άλλη μια σειρά που μυρίζει.. Οι Καταλανοί έχουν μέχρι στιγμής, δίχως αμφιβολία, αποδώσει το καλύτερο μπάσκετ στη διοργάνωση με αξιοθαύμαστη σταθερότητα αλλά η απουσία του Μάικλ είναι υπέρ του δέοντος σημαντική, ειδικά σε αυτό το κομμάτι της σεζόν, μιας και αποτελούσε τον συνεκτικό ιστό μεταξύ ενός πολύ δημιουργικού μπακόρτ και μιας ποιοτικής φροντκόρτ, ενώ έχει αναγκάσει τον Πασκουάλ να αλλάξει πράγματα (τα φημισμένα «συστήματα ασφαλείας» έχουν μοιραστεί). Ο Παναθηναϊκός, κακά τα ψέματα,  είναι ένας αντίπαλος με τον οποίο δεν είσαι χαρούμενος να παίζεις. Πειθαρχημένη και σκληρή ομάδα, με το hard nose attitude που έχει εμφυτεύσει στα νέα παιδιά ο Αργύρης Πεδουλάκης και εξαιρετικά στημένος στο αμυντικό κομμάτι. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παρουσιάσει τον «έξτρα» παίκτη σε αυτή τη σειρά για να μείνει όρθιος. Δεδομένης της φύσης του ρόστερ και του ρηχού ροτέησιον στα γκαρντ, αυτός θα πρέπει να είναι περιφερειακός. Μήπως ήρθε η ώρα του Μπανκς? (ή ετοιμάζει ο Πεδουλάκης τον Ξανθόπουλο για ειδική αμυντική αποστολή..?)


Είπαμε στην αρχή της ανάρτησης για την ιδιαιτερότητα της φάσης αυτής και το step up ορισμένων παικτών (θυμηθείτε την περίπτωση Καλάθη στην αντίστοιχη σειρά του 2011). Ο Πασκουάλ ετοιμάζει τον Αμπρίνες για να πάρει λεπτά στα «πλάγια». Ο νεαρός wing είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και πειθαρχημένος αλλά για να παίξεις και να κερδίσεις τέτοιο ματς στο ΟΑΚΑ δε φτάνει αυτό, πρέπει να είσαι από ιδιαίτερη πάστα. Βλέπω Σάδα στον Διαμαντίδη και περιμένω πιο επιθετικό τον Ούκιτς (ο τραυματισμός τον Ναβάρο τον θέτει σε αμφισβητούμενη αμυντική ετοιμότητα), καλή άμυνα στο ποστ από την ελληνική ομάδα (προσοχή στον Λόρμπεκ, σημαντικό να μείνει μακριά από φθορά ο Λάσμε) τρεξίματα στο μισό γήπεδο και χτύπημα από τη θέση «3» η απόδοση της οποίας μπορεί να αποβεί καθοριστική στη σειρά για τον Παναθηναϊκό. Μην βρεθείται προ εκπλήξεως εάν ο «έξτρα» παίκτης που αναφέραμε πιο πάνω είναι ο Σχορτσανίτης.. Εάν συμβεί, θα καταλάβετε με πιο πνεύμα το γράφω αυτή τη στιγμή.. Και οι δύο ομάδες επιλέγουν low pace επίθεση, τέμπο το οποίο αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο η ελληνική ομάδα, η οποία αποσκοπεί σε κλειστά ματς ποντάροντας στον καλύτερο 5/5 παίκτη στην Ευρώπη (Διαμαντίδης). Όσο για την άμυνα στον Ναβάρο (βαρόμετρο η κατάσταση της υγείας του στη σειρά) προτίμησα να σας παραθέσω ένα εγχειρίδιο-περυσινή ανάρτηση πριν τον ημιτελικό του φάιναλ-φορ.. (http://hoopfellas.blogspot.gr/2012/05/blog-post_09.html )

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Έχει τύχη ο Παναθηναϊκός. Χωρίς προλόγους και περιστροφές, η Μπαρτσελόνα είναι φαβορί στη σειρά αλλά όχι «τόσο φαβορί» όσο παρουσιάζεται, Περιμένω (ανεξαρτήτου αποτελέσματος) αρκετά  δυνατά ματς σε όλη τη σειρά. 60%-40%..