ΜΑΤΣ-ΚΛΕΙΔΙ..


Ο Παναθηναϊκός καλείται σήμερα-χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη- να δώσει αξία στις δύο εντός έδρας επιτυχίες του στο ΤΟΠ-16. Δε ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά το σημερινό ματς είναι υψίστης σημασίας για την πορεία των πρασίνων στη συνέχεια. Απλά ΠΡΕΠΕΙ να το κερδίσουν..

Στην εκπληκτική Ο2 World Arena, γήπεδο προδιαγραφών ΝΒΑ (όπου οι πράσινοι έχουν σπουδαίες αναμνήσεις), ο Παναθηναϊκός καλείται να βάλει το τρένο με το τριφύλλι σε τροχιά πρόκρισης. Η νίκη αποτελεί προαπαιτούμενο (που λένε και οι φίλοι μας οι Γερμανοί..). Το Βερολίνο είναι μια πόλη-μουσείο, με άποψη, ρυθμό και κουλτούρα τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες πόλεις της Γερμανίας. Είναι λιγότερο “strict” αν με καταλαβαίνετε.. Είναι και η ιστορία του τέτοια. Δεν μυρίζεις τόσο τον «συντηρητισμό», οι ντόπιοι είναι διαφορετικοί, όχι τόσο κολλημένοι με το «πρέπει». Δυστυχώς η ελληνική ομάδα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό το «πρέπει»..

Είναι από τα ματς στα οποία η ήττα σε βάζει από κάτω, να κυνηγάς, να περιμένεις ίσως.. To timing είναι άσχημο. Η Άλμπα –η οποία έπαιξε καλά στην Πόλη απέναντι στην Εφές- παίζει ίσως το τελευταίο της χαρτί, ώστε να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή. Θα μου πείτε είναι ευχαριστημένοι οι Γερμανοί, έτσι και αλλιώς οι βλέψεις τους δε φτάνουν μέχρι την ποστ σίζον, αλλά πιστέψτε με προετοιμάζονται για τελικό (έτσι και αλλιώς δεν είναι στο DNA του λαού τους η λέξη «παρατάω»..). Στις επόμενες αγωνιστικές οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού πιθανόν να έχουν ευκολότερο έργο μαζί της, μιας και οι Γερμανοί δεν αποκλείεται να μην έχουν καν σφυγμό.

Η Άλμπα δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση τον τελευταίο καιρό.  Μετράει ένα 3-3 στα τελευταία 6 ματς της Γερμανικής λίγκας, ενώ στην Ευρωλίγκα έχει να νικήσει από τις 29 Νοέμβρη (Πρόκομ). Tην είδα κοντά στα Χριστούγεννα απέναντι στην Όλντερμπουργκ (όπου ο γνωστός στη Γερμανία Πολ Ρίντινγκ και ο “πρώην” Τζούλιους Τζένκινς τη χτυπούσαν χωρίς οίκτο από παντού) και πριν την πρωτοχρονιά στη συντριβή από την Μπαϊρόιτ (βραδιά στην οποία ήταν για λύπηση). Ο Ομπράντοβιτς παίζει με «βαριά σχήματα», επιλέγει  χαμηλό τέμπο και στηρίζει το πλάνο του για νίκη καθαρά στο αμυντικό κομμάτι.  Πηγαίνει βαθιά στον πάγκο του χρησιμοποιώντας ένα ροτέησιον 10 παικτών, οι οποίοι παίρνουν αρκετά λεπτά. Πρόσθεσε στα γκαρντ τον Ζε’κελ  Φόστερ (στο «1») αλλά ακόμα δεν έχει βρεί σταθερό σχήμα στην περιφέρεια, όσον αφορά το ταίρι του Ντισόουν Γούντ. Παίζει είτε με τον Ντζέντοβιτς στο «2» είτε με τον Φόστερ στο «1» εναλλάσσοντας τον Γούντ στις θέσεις των γκαρντ ανάλογα με τον παρτενέρ (και βγάζοντας τον Σάφαρτζικ από τον πάγκο συνήθως). 

Στο «3» ξεκινάει ένα μεγάλο κορμί, τον Ζάκ Μόρλεη  (κόμπο φόργουορντ, πάει στο ριμπάουντ και πασάρει σωστά τη μπάλα, έχει παιχνίδι και στο ποστ) ενώ στη ρακέτα του δεσπόζει ο γνωστός μας Ταρ Χιλ Ντιόν Τόμπσον (ο οποίος κάνει σπουδαία σεζόν) και ο Αλμπερτ Μιράγιες που βγαίνει συνήθως από τον πάγκο και τραβάει το σκόρ (ξεκινά συχνά τον Μαροκινό νατουραλιζέ Ιντμπαϊχι).  Το γήπεδο θα έχει πολύ κόσμο, η Άλμπα είναι παραδοσιακά τοπ-κλαμπ σε εισιτήρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.. Άλλωστε η Ευρωλίγκα παλεύει χρόνια να ξεκλειδώσει την αγορά της Γερμανίας η οποία κατά τη γνώμη μου μπορεί να αποτελέσει το μέλλον για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι Σ Ο Β Α Ρ Ο Σ. Να δεί το ματς ως must win, μόνο έτσι θα κερδίσει. Η ποιότητα της Άλμπα σε καμία περίπτωση δε φοβίζει, αλλά και η καινούργια ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί με ασφάλεια να περνά από τέτοιες έδρες χωρίς τον Διαμαντίδη. Μερικά κομμάτια που πρέπει να δώσει –κατά τη γνώμη μας πάντα- βάση η ελληνική ομάδα σήμερα, στο πλάνο της απέναντι στην  Άλμπα.

Άμυνα. 1.) Η Άλμπα είναι πολύ αδύναμη στο επιθετικό κομμάτι για ομάδα αυτού του επιπέδου. Βασίζεται στο inside game, ξεκάθαρα θα στοχεύσει να χτυπήσει από το ζωγραφιστό. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός απλά δεν πρέπει να δεχτεί πάνω από 70 πόντους από τους Γερμανούς. Έχει άλλωστε τα όπλα να παίξει άμυνα στο ποστ.

2.) Πίεση στη μπάλα. Η Άλμπα είναι ομάδα πολύ επιρρεπής στο λάθος. Αν οι πράσινοι πιέσουν τη μπάλα από την αρχή και δυσκολέψουν τις γωνίες πάσας των Γερμανών, θα δούμε συχνά  τους γηπεδούχους να πετάνε μπάλες στην εξέδρα.. Το ερώτημα είναι, έχει ο Παναθηναϊκός τα γκαρντ για να πιέσει τη μπάλα και –γιατί όχι- να ανοίξει την άμυνα του? Μόνο ο Ξανθόπουλος ίσως..

Προσοχή στο επιθετικό ριμπάουντ των Γερμανών. Κλειδί για να επιβιώσουν στο παιχνίδι λίγων κατοχών.

75+ πόντοι στην επίθεση, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Νομίζω ότι πάνω από αυτό το νούμερο (και με την προϋπόθεση ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι τουλάχιστον μέτριος στην άμυνα..) η Άλμπα θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να ακολουθήσει. Εφόσον υπάρχουν (που θα υπάρξουν..) ευκαιρίες για ανοιχτό γήπεδο, οι πράσινοι πρέπει να τρέξουν και κυνηγήσουν το εύκολο σκόρ. Μπορούν άνετα απέναντι στους Γερμανούς, αρκεί να το κάνουν με τις σωστές προϋποθέσεις.

Η ανάρτηση αυτή δε βγήκε τόσο με τη λογική του preview (που λέγαμε χθες με έναν φίλο) αλλά περισσότερο για να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό το ματς για τη μετέπειτα πορεία του Παναθηναϊκού. Τα λέμε το βράδυ πάλι..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ