THE BIG BOSS..


Είναι ο Κρίς Πολ η μετενσάρκωση του Αηζάια Τόμας στο σύγχρονο μπάσκετ?  Ίσως.. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «δικοί του» Κλίπερς πετάνε φωτιές και ο ίδιος έχει διαλύσει κάθε  αμφιβολία στο ερώτημα του καλύτερου πόιντ γκαρντ στον πλανήτη..

Έτσι είναι.. Στη δεύτερη του χρονιά στο L.A. ο Κρίς Πολ έχει αλλάξει τα κόζια  στην πόλη και κατ’επέκταση σε ολόκληρη τη λίγκα.  Οι Κλίπερς μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα έτρεξαν ένα σερί 17 νικών και τώρα μετρούν 19-2 μετά τις δύο τελευταίες νίκες επί των γειτόνων Λέηκερς και Ουόριορς, δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό στην Καλιφόρνια.

Όλο αυτό το διάστημα ο Πολ έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή των MVP contenders, δίνοντας σκληρή μάχη με τον κολλητό του Καρμέλο Άντονι για το αγαλματάκι..  Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι δύο τους είναι οι πιο καυτοί αθλητές στη λίγκα. Ο Πολ δίνει μια μοναδική παράσταση, «τρέχοντας» το σόου των Κλίπερς, της –ίσως- πιο θεαματικής ομάδας στο πρωτάθλημα τώρα. Και  όμως η ομάδα του Ντελ Νέγκρο είναι κάτι παραπάνω από απλά αρεστή στο μάτι. Πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο σύνολο το οποίο παίζει την καλύτερη –μετά το Μέμφις- άμυνα στη Δύση, οδηγεί τη λίγκα στα κλεψίματα, τρέχει εκπληκτικά το γήπεδο αλλά κυρίως δείχνει πιο «βαθύ» από ποτέ. Μη ξεχνάτε ότι διαθέτουν τον καλύτερο off the bench scorer της λίγκας, Τζαμάλ Κρόφορντ, τους Όντομ-Μπαρνς στα φόργουορντ, τον Τουριάφ και το «κτήνος» που λέγεται Έρικ Μπλέντσοε στα γκαρντς, ενώ περιμένουν χωρίς πίεση την επιστροφή του Τσόνσι Μπίλαπς, ενός από τους μεγαλύτερους winners του σύγχρονου ΝΒΑ. Το veteran spirit έχει δώσει άλλη όψη στην ομάδα, με τους οπαδούς της πλέον να βλέπουν την κατάκτηση της Δυτικής περιφέρειας και τη συμμετοχή στους τελικούς του ΝΒΑ σαν απολύτως εφικτούς στόχους. Ναι, οι Λέηκερς δεν είναι η καλύτερη ομάδα στην πόλη των αγγέλων και πολύ πιθανόν ο Κόμπι Μπράιαντ δεν είναι ο καλύτερος παίκτης στο γκλάμουρ L.A. παρά την εξαιρετική ατομικά σεζόν που κάνει..

Ο Πολ είναι το πλήρες πακέτο. Έχει την ανθεκτικότητα, το ballhandling και το leadership του Αηζάια Τόμας, παίζει καταπληκτική άμυνα (All defensive για δεύτερη φορά στην καριέρα του πέρυσι), σουτάρει καλά από μέση και μακρινή απόσταση, κάνει τους συμπαίκτες του να φαίνονται πολύ καλύτεροι παίκτες από ότι πραγματικά είναι, αλλά κυρίως κάνει θραύση όταν η μπάλα καίει. Πέρυσι θυμάμαι να αναλύουμε τη σειρά των Κλίπερς με το Μέμφις, λίγο πρίν το ξεκίνημα της. Σχολιάσαμε ότι το Μέμφις είναι πιο βαθιά ομάδα αλλά εάν η σειρά πάει στο τέλος, ο Κρίς Πολ μπορεί να αποδειχθεί too much για τις αρκούδες. ΄Ετσι και έγινε.. Ο 27 χρονος πόιντ γκαρντ είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος decision maker στο ΝΒΑ, ειδικά στο τέλος κλειστών ματς όπου είναι απίστευτα αποτελεσματικός. Γι’αυτό και ο μικρόσωμος, γεννημένος στη Νορθ Καρολάινα, πόιντ στην ποστ σίζον μοιάζει να φτάνει τα 3 μέτρα ύψος στα μάτια των αντιπάλων του. Έχοντας προσωπικά μεγαλώσει με Αηζάια Τόμας, τολμώ να πω ότι μου τον θυμίζει αρκετά. Δε θέλω να μπω σε συγκρίσεις τώρα, αλλά στα μάτια είμαστε μάρτυρες μιας μετενσάρκωσης.. Γι’αυτό και το πιο σκληρό αμυντικό προφίλ των φετινών Κλίπερς του ταιριάζει γάντι. Είναι 1ος στο ΝΒΑ σε κλεψίματα (2.6), 2ος σε τελικές (9.3), ακουμπά το 90% στις προσωπικές και «γράφει» 17.0 π.μ.ο. τη βραδιά. Και για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μακράν του δευτέρου ο πιο δημοφιλής, μεταξύ των συναδέλφων του, αθλητής στη λίγκα. Όλοι θέλουν να είναι στην παρέα του, είναι must να έχεις καλές σχέσεις μαζί του..

Η παράσταση που έδωσε προχθές στο ντέρμπι του L.A. απέναντι στους Λέηκερς, με τον Κόμπι (o oποίος έκανε επίσης μεγάλο ματς) κολλημένο πάνω του σε προσωπική άμυνα ήταν απλά classic.. Δε ξέρω που μπορούν να φτάσουν οι φετινοί Κλίπερς, σίγουρα όμως, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, αποτελούν ένα δυνατό αουτσάιντερ για τον τίτλο, ειδικά αν μείνουν υγιείς. Άλλωστε ο Κρίς Πολ βρίσκεται στα καλύτερα του και τα επόμενα 2-3 χρόνια θα πατήσει τα prime του σαν παίκτης. Είναι σπουδαίο πράγμα το ότι ουκ ολίγοι φαν του ΝΒΑ ανά τον πλανήτη θεωρούν ότι ναι.. ίσως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος να μην έχει ύψος πάνω από 1.83μ. Αλήθεια, πότε συνέβη τελευταία φορά αυτό..?

Υ.Γ: Eκπληκτικό ματς στη Βαλένθια ανάμεσα σε δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης φέτος (και ας μην παίζουν Ευρωλίγκα). Καυτός και clutch ο Βασιλειάδης, λάθος -από τις λίγες φορές που συμβαίνει- απόφαση από τον Ζήση στην τελευταία φάση. Συνεχίζει τις σούπερ εμφανίσεις ο 21χρονος Μαυροβούνιος Μπόγιαν Ντουμπλτζεβιτς..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ