EUROLEAGUE POWER RANKINGS (3)


Μετά από το τέλος της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας και λίγο πρίν το Τοπ-16, το Hoopfellas σας παραδίδει φρέσκα τα δικά του rankings..

Στο δρόμο για το Λονδίνο.. Για πάμε..

1. OLYMPIAKOS (8-2, LAST 5: 5-0):  Δικαιωματικά του ανήκει με αυτό που έβγαλε στον δεύτερο γύρο, παίρνοντας εκδίκηση για τα «σωφρονιστικά μπατσάκια» της πρώτης φάσης.. Είπαμε, ο Ολυμπιακός βγάζει εικόνες που θυμίζουν την περυσινή ξέφρενη πορεία του. Ο Πάουελ έχει προσθέσει ένα νέο σημείο αναφοράς στο επιθετικό κομμάτι, ο Σπανούλης κάνει πάλι MVP-season και ο Παπανικολάου με το energy-clutch παιχνίδι του είναι αυτός που δίνει την ώθηση. Φοβερή σεζόν από τον Χάινς ο οποίος έχει μπεί στις συζητήσεις για τον κορυφαίο σέντερ της φετινής διοργάνωσης, ενώ σημαντική παράμετρος το κομπιουτεράιζντ παιχνίδι του Μάντζαρη που λειτουργεί εξισορροπητικά  Ο Ολυμπιακός παίζει σύγχρονο και ισορροπημένο μπάσκετ ενώ στο σχήμα με τους Λο-Χάινς βάζει κυριολεκτικά φωτιά στο παρκέ. Πρέπει να «μπεί» δυνατά στο τοπ-16, γιατί ναι, κανένας προπονητής δε πέταξε από χαρά με τέτοιο φορμάρισμα νωρίς στη σεζόν..

– BARCELONA (9-1, LAST 5: 4-1): Παραμένει στη κορυφή όντας σοβαρή, μετρημένη και κυρίως καλά δουλεμένη. Η ολοκληρωτική στροφή στο σετ μπάσκετ δημιούργησε αμφιβολίες αλλά στο μισό γήπεδο μια τέτοια ομάδα μπορεί να πάρει το πάνω χέρι πλεονεκτώντας με το υψηλό επίπεδο των αυτοματισμών της. Πολύ ποστ παιχνίδι, κλειδί εδώ ο Τόμιτς που είναι εξαιρετικός και κυρίως η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης που αποτελεί το μεγάλο της όπλο (ειδικά ο τρόπος που προστατεύουν το ζωγραφιστό τους), με τους Σάδα-Μάικλ να κάνουν θραύση. Και πάλι θέλω να την δω «με άγχος», θα αποτελέσει το πραγματικό της τεστ. Για αυτό και ο Πασκουάλ θέλει τώρα να έχει «καλά» τον Ναβάρο..

3. CSKA MOSCOW (9-1, LAST 5: 5-0): Πάμε λίγο πίσω.. Θυμηθείτε τι γράφουμε εδώ και δύο περίπου μήνες.. «Η ΤΣΣΚΑ θα αρχίσει να βγάζει την καλή εικόνα που θέλει ο Μεσίνα όταν ανεβάσει και σταθεροποιήσει την άμυνα της σε ένα καλό επίπεδο, στα στάνταρντς του Ιταλού..» Αυτό γίνεται σιγά σιγά με τους νέους  παίκτες να μπολιάζονται με το αμυντικό DNA.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κρίστμας.. Θα μπορούσε να είναι πιο ψηλά στα ράνκινγκς λόγω καθαρών αριθμών αλλά ακόμα –παρά τα αποτελέσματα- έχει μεγάλα διαστήματα που δεν παίζει τόσο καλό μπάσκετ και αυτό μπορεί να της κοστίσει. Σταδιακά  της βγαίνει στο παρκέ το πλεονέκτημα του «μεγάλου προπονητή» στον πάγκο, που όσο περνά η σεζόν αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

4. PANATHINAIKOS (6-4, LAST 5: 4-1): Παίζει μακράν το πιο στοχευμένο μπάσκετ στην Ευρώπη (credit στο προπονητικό τιμ) διαβάζοντας και χτυπώντας σε συγκεκριμένα σημεία τον κάθε αντίπαλο. Η καλύτερη rebounding team της λίγκας, με το καλύτερο ποσοστό στα δίποντα (που σημαίνει ότι επιτίθεται με ευνοϊκές για αυτήν προϋποθέσεις περισσότερο από κάθε άλλον), κορυφή και στα κερδισμένα φάουλ. Ο Παναθηναϊκός του δευτέρου γύρου είναι πιο aggressive και στις δύο πλευρές του παρκέ και πιο δυσανάγνωστος για την αντίπαλη άμυνα έχοντας βάλει στο επιθετικό του κομμάτι τον Μπράμος και τον Μπανκς που έχει απελευθερώσει τον Διαμαντίδη σε έναν πιο passive ρόλο, που είναι το φόρτε του. Οι πράσινοι πρέπει να δουλέψουν πολύ στο τοπ-16. Τα λάθη και το μέτριο ποσοστό στις βολές (ειδικά τη στιγμή που κερδίζεις τόσα πολλά φάουλς) είναι λεπτομέρεις που θα κρίνουν πολλά, γιατί αυτή η φάση δεν συγχωρεί. Απαιτείται άμεση ενίσχυση στη φροντκόρτ, μετά τον τραυματισμό του Σχορτσιανίτη. Δείχνει ότι ΕΑΝ βγεί από το Τοπ-16, με βάση το στυλ που αγωνίζεται, μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο underdog για τη συνέχεια..

5. REAL MADRID (7-3, LAST 3-2): Ακόμα δεν πείθει, αλλά η ποιότητα της σαν ομάδα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παίζει εκπληκτικά το τρανζίσιον και είναι πολύ δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ, στοιχεία εύκολα αναγνώσιμα από μια ματιά στο ρόστερ της. Η επίθεση της δουλεύει καλά και έχει διαστήματα που γαζώνει αλλά βγάζει μάτι το κενό στο «5» που την πονάει πολύ. Μια καλά διαβασμένη άμυνα που θα της κλείσει το γήπεδο και θα της καρφώσει τα πόδια στη παρκέ μπορεί να την πάει όπου θέλει. Και αυτό είναι κακός οιωνός. Η Ρεάλ ακόμα δεν πείθει.. Θα είναι τώρα η ώρα της..?

6. ZALGIRIS KAUNAS (8-2, LAST 5:3-2): Έριξε ταχύτητα στον δεύτερο γύρο, σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού της προβλημάτισε και λίγο αλλά αξίζει ένα μπράβο στον Πλάθα. Αυτή η Ζαλγκίρις έχει αλλάξει DNA, παίζει πολύ αποτελεσματική άμυνα και έχει γερές βάσεις σαν ομάδα. Δεν είναι φαβορί από εδώ και στο εξής αλλά είναι πολύ μαχητική και νομίζω τα χαστούκια από Τσεντεβίτα και Ολυμπιακό την έφεραν στα ίσα της. Είναι πολύ δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ και στο τακτικό κομμάτι πλέον, με ισορροπημένη πολυπρόσωπη επίθεση. Από τα πιο ενδιαφέροντα σύνολα για να παρακολουθήσουμε στο τοπ-16 από την άποψη  ότι αφήνει υποσχέσεις αλλά παράλληλα αποτελεί και αίνιγμα. .

7. KHIMKI (6-4, LAST 5: 3-2): Αναμφίβολα ο Κουρτινάιτις κάνει καλή δουλειά, έστω και εάν η Κίμκι αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες σε κάποια ματς. Ομάδα που συνδιάζει το athleticism με την τακτική, έχει δημιουργία, σωστή δομή και τρέχει καλά το γήπεδο. Δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα των τεράστιων μεταπτώσεων μέσα στο 40λεπτο και αυτό τώρα πλέον μετράει διπλά. Το δίδυμο Πλάνινιτς-Φριντζόν στο πιο ώριμο σημείο της καριέρας τους. Παραμένει στις κορυφαίες θέσεις στο, πολυπόθητο για τους προπονητές, ASS/TO. Αμφίβολο όμως το mentality της για τη συνέχεια. Το επίπεδο αλλάζει..

8. UNICAJA (8-2, LAST 5: 4-1): Στη Τοσκάνη ζητούσε τάιμ άουτ γιατί δεν πρόλαβε να δεί την μπάλα αλλά πήρε μεγάλο διπλό στο Τελ Αβίβ δείχνοντας τα δόντια της. Άλλη μια ομάδα που έχει αλλάξει άρδην το DNA της και αξίζει να δώσουμε ένα credit στον Ρέπεσα ο οποίος έχει παρουσιάσει μια τοπ-5 αμυντική δουλειά. Αρκετά δυνατή στο ριμπάουντ. Συνολικά πάντως δεν μας πείθει για κάτι παραπάνω. Δε μιλάω κρίνοντας από τον σχετικά εύκολο όμιλο που βρέθηκε, αλλά από το γενικότερο performance της. Νομίζω ότι στο τοπ-16 θα δεί την αλήθεια κατάματα..

-MACCABI TEL AVIV (8-2, LAST 5: 3-2): Δεν έκανε καλό δεύτερο γύρο αντιμετωπίζοντας και αρκετά προβλήματα με το ρόστερ της  αγωνιστικής και μη φύσεως. Παίζει όμως ελέω Μπλατ ισορροπημένο μπάσκετ και σε σχέση με την αρχή της περιόδου έχει δυναμώσει πολύ στο αμυντικό κομμάτι. Είναι ψηλά στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες,  παίρνει πολύ δημιουργία από τα γκαρντ της και θυμηθείτε με, θα μπεί γερά στη συνέχεια. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι επικείμενες αλλαγές στη φροντκόρτ και κατά πόσο θα επηρεάσουν την ομάδα σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της σεζόν. Σε χαμηλή πτήση παρατεταμένα ο Κάνερ-Μέντλεη, με τη διοίκηση να ανακοινώνει ότι εξετάζει δύο προσθήκες..

10. MONTEPASCHI SIENA (5-5, LAST 5:3-2): Παίζει το πιο ιδιαίτερο μπάσκετ στην Ευρώπη με το ότι συνεπάγεται ο όρος. Επιθετικός οργασμός στην Τοσκάνη με τον Μπάνκι, όπου η Μοντεπάσκι παίζει μπάσκετ 85-90 επιθέσεων, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίθεση στη λίγκα, τα καλύτερα ποσοστά σε βολές και τρίποντα, τις περισσότερες ασσίστς και τα λιγότερα λάθη(!!). Κάποιος μπορεί να φέρει τους ..Λέηκερς του showtime στο μυαλό διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η ομάδα μπορεί να ρόλαρε κάνοντας το 5/5 σε κάποιο σημείο αλλά το αμυντικό κενό στο ζωγραφιστό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ καθώς ο εκάστοτε αντίπαλος ψηλός παίζεται στα γραφεία στοιχημάτων στο 1,08 απόδοση για MVP της αγωνιστικής.. Απλά παρακολουθείστε τα performance των ψηλών που αντιμετώπισαν του Ιταλούς.. Η Σιένα χρειάζεται ένα πολύ καλό αμυντικό στο «5» άμεσα, αλλιώς μπορεί να αποτελέσει την μεγαλύτερη απογοήτευση της φάσης αυτής..

11. ANADOLU EFES (5-5, LAST 5: 2-3): Έχει θέμα ο Μαχμούτι με αυτήν την Αναντολού καθώς σε πολλά ματς του δευτέρου γύρου κατέρρευσε βγάζοντας πρόβλημα στην επιθετική λειτουργία. Ο Φάρμαρ έχασε μερική από τη λάμψη του. Παραμένουν η καλύτερη ομάδα στα κλεψίματα μιας και έχουν πολλούς μετρ του είδους. Η Εφές χρειάζεται έναν γρήγορο undersized ψηλό άμεσα εάν θέλει να αλλάξει την εικόνα της και να βάλει επιλογές στο παιχνίδι της. Η πρόκληση του τοπ-16 είναι μεγάλη..

12. BESIKTAS (5-5, LAST 5: 2-3): Η Μπεσίκτας κατέβασε ρυθμό δικαιολογημένα μιας και δεν έχει το βαθύ ρόστερ να ανταπεξέλθει σε δύο τόσο απαιτητικά ματς την εβδομάδα. Ο Κουντέρ βλέπει ότι έχει πρόβλημα στην επίθεση γι’αυτό και προσέθεσε τον Γιούιν, ο οποίος ωστόσο δεν είμαι σίγουρος εάν θα «σπρώξει» ή θα «μπερδέψει». Ο Κέρτις Τζέρελς ήταν πραγματικά εντυπωσιακός και γενικότερα η aggressive περιφερειακή γραμμή των Τουρκών (Τσετίν, Κρίστοφερ,«δαγκώνει».  Συνολικά πολύ καλή δουλειά, εξαιρετική προσπάθεια.

– CAJA LABORAL (4-6, LAST 5: 3-2): Ομάδα από άλλο ανέκδοτο.. Γύρισε μια χαμένη κατάσταση καθώς με τον τρόπο που έπαιζε προ Τάμπακ δεν είχε τύχη. Αποδείχθηκε τελικά, όχι ότι ο Κροάτης είναι ο ..Πατ Ράιλι, πως χρειαζόταν μια «καινούργια φωνή» στον πάγκο να ηγηθεί ώστε να ξεμπουκώσει. Η ανατροπή στο ματς με το Μιλάνο άλλαξε όλη την ψυχολογία. Ακούγεται ότι θα ενισχυθεί με τον Κούκ στο πόιντ, παίκτη που θα της δώσει ποιότητα στο κομμάτι «επιλογές»και θα βελτιώσει  την άμυνα της στο μπακόρτ. Η Κάχα έχει σφυγμό..

14. FENERBAHCE (5-5, LAST 5: 2-3): Έχει κλειδώσει.. Βάσει της απόδοσης της στον δεύτερο γύρο πιθανόν δεν άξιζε ούτε την πρόκριση. Η Φενέρ παίζει «ξερό» μπάσκετ. Μηδενική δημιουργία και συνεργασίες, αδυναμία στο ριμπάουντ, κακή ανάπτυξη στην επίθεση. Είναι κρίμα να βλέπεις  μια ομάδα που έχει προδιαγραφές να σκοράρει 85+ κάθε βράδυ, να πασχίζει να φτάσει τους 70.. Ο Πιανιτζιάνι πρέπει να βρεί λύση άμεσα και έχει βγεί στην αγορά για παίκτες. Έχει ελαφρύνει τα σχήματα του προσπαθώντας να βάλει περισσότερη κίνηση στην επίθεση του αλλά το ριμπάουντ του κοστίζει την τρανζίσιον επίθεση με τον Μακάλεμπ, μιας και ο Αμερικανός είναι από μόνος του ένα τέτοιο είδος επίθεσης. Αν ο Ιταλός βρεί τη λύση μπορεί να ανατρέψει πολλά δεδομένα στο τοπ-16..

15. ALBA (4-6, LAST 5:2-3): Η Άλμπα ήταν σοβαρή όποτε έπρεπε χωρίς να παρουσιάσει κάτι 

εξεζητημένο, παίρνοντας το εισιτήριο για το τοπ-16. Μεγάλο μερίδιο πιστώνεται ο Ομπράντοβιτς  ο οποίος είχε στα χέρια του μια ομάδα με ταβάνι αλλά κατάφερε να βγεί από τον όμιλο κερδίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση εκτός έδρας (με Σιένα, Σαλόν). Εξαιρετικός ο Ντιόν Τόμπσον, δικαιολόγησε απόλυτα τον ντόρο που έγινε εδώ μέσα το καλοκαίρι. Ο Μπερτομέου δικαιολογημένα θα χαίρεται με δύο γερμανικές ομάδες στο τοπ-16, μιας και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ξεκλειδώσει την αγορά της Γερμανίας.

-CANTU (3-7, LAST 5: 1-4):  Η Καντού δεν ήταν τόσο κακή.. Προσπάθησε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, πιο σύγχρονο φέτος αλλά της έλειψε το «κάτι παραπάνω» στα κομβικά κλειστά ματς. Ο Αραντόρι έκανε πολύ καλή σεζόν και μαζί με τον Μαρκοϊσβίλι αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα shooting-wings της διοργάνωσης, ενώ ο Τάιους έδειξε ότι έχει μέλλον στη λίγκα. Της καταλογίζω όμως κάτι, όπως και πέρυσι. Αργά αντανακλαστικά στην αντικατάσταση του Σμίθ, με αποτέλεσμα να παίξει την πρόκριση μόνο με τον Τάμπου ουσιαστικά στο «1». Και πέρυσι αν θυμάστε καθυστέρησε χαρακτηριστικά να υπογράψει τον Ντορόν Πέρκινς, γεγονός που της κόστισε την πρόκριση. Τελικά δεν είναι τυχαίο..

17. BROSE BASKETS (3-7, LAST 5: 1-4): Είναι πραγματικά αστείο.. Πέρυσι, που ειλικρινά θαυμάζαμε το μοντέρνο μπάσκετ της πολύ καλής ομάδας του Φλέμινγκ, η Μπάμπεργκ έμεινε έξω. Φέτος, που η γερμανική ομάδα κατ’εμέ είναι κάτω του μετρίου, προκρίθηκε.. Ρε τι σου είναι η ζωή..

– PARTIZAN(2-8, LAST 5: 2-3): Τέρμα τα θαύματα..  H Παρτίζαν πήρε μπρος αργά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε το τρένο σε όμιλο ο οποίος ήταν βατός. Ο Βουγιόσεβιτς παρουσίασε τη γνωστή του συνταγή, με τις “big lineups” και το αργό του τέμπο αλλά τελικά ηττήθηκε στο νήμα. Έκλεψε την παράσταση ο Ουέστερμαν, καλός και ο Μπέρτανς με –φυσικά- τους Λούσιτς-Μιλοσάβλιεβιτς. Κόστισε πολύ η επιμονή στον Τόμας ο οποίος δεν προσέφερε τίποτα. Έχει «βάση» και  έναν κορμό παικτών ώστε να χτίσει για του χρόνου, αυτό είναι σίγουρο..

19. LIETOUVOS RITAS (2-8, LAST 5: 1-4): Διαβάστε τι γράψαμε στην αρχή για τους Λιθουανούς. Δεν έχουν πόιντ γκαρντ και θα τους κοστίσει.. Τραγικό λάθος, για μια ομάδα που θα μπορούσε να παίξει πολύ καλύτερο μπάσκετ. Τελευταία στις ασσίστς και η πιο αναιμική επίθεση στη διοργάνωση.. Εξαιρετική η τριάδα Σεϊμπούτις-Νέντοβιτς-Ραντόσεβιτς. Παρ’όλα αυτά έχασε την πρόκριση στο τέλος (ήταν και άτυχη..) δείγμα του ότι με έναν πραγματικό οργανωτή ο οποίος θα έβαζε τους υπόλοιπους να παίξουν τώρα μάλλον θα έκανε σχέδια για το Τοπ-16..

20.ARMANI MILANO (3-7, LAST 5: 1-4): Τραγωδία.. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.. Καμία κατεύθυνση, μηδενικός προσανατολισμός για ένα πολύ δυνατό ρόστερ. Αυτά συμβαίνουν όταν ο προπονητής «χάνει» τους παίκτες του (απολύτως δικαιολογημένα). Η φετινή προσπάθεια του κλαμπ θα διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή στα σχολεία του μπάσκετ..

21. UNION OLIMPIJA: (3-7, LAST 5: 2-3): Οι Σλοβένοι ήταν πιο ανταγωνιστικοί στο δεύτερο γύρο και έδειξαν ότι έχουν μέλλον. Μπλάζιτς, Πρέπελιτς, ο κέρβερος Μπέηνς με τον Πέητζ ήταν η πραμάτεια την οποία διαφήμισε στη βιτρίνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.  Δυνατή ανάμνηση το φινάλε του ματς με την Κίμκι. Και του χρόνου να’μαστε καλά…

–  CEDEVITA (2-8, LAST 5: 1-4): Ειλικρινά θα ήθελα να δώ την Τσεντεβίτα με τον Μάλκοβιτς μέχρι τέλους.. Δεν ήταν άσχημες οι πιθανότητες της..

23. CHALON (2-8, LAST 5: 2-3): Η Σαλόν αντιμετώπισε κάποια εσωτερικά προβλήματα γεγονός που επηρέασε την απόδοση της.  Τελικά έχασε την πρόκριση έντος με την Άλμπα. Δηλαδη δεν άξιζε να περάσει.. Εξαιρετικός ο Σκιλμπ, καλός ο Σέλντεν Ουίλιαμς αν και περιμέναμε περισσότερα βάσει δυνατοτήτων. Overall λίγα πράγματα πάντως οι Γάλλοι..

24. PROKOM (2-8, LAST 5: 1-4): Αφού εκλεισε τη σεζόν με 2η νίκη και μάλιστα στην Παλαέστρα.. Τι να πώ.. Θρίαμβος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ