ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ..


Ο Άρης διανύει την  πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του, στη μετά-Δαμιανίδη εποχή με τα κατάλοιπα της προηγούμενης διοίκησης εμφανή. Το Hoopfellas αξιολογεί το πλάνο των κιτρίνων για την κατάρτιση του ρόστερ..


 Όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής η διοίκηση πληρώνει τρείς ομάδες για να έχει μια. Ίσως λοιπόν όταν..ξεχρεώσει (?)  να μπορέσει ο Άρης να γίνει πάλι ανταγωνιστικός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Προς το παρόν γίνεται προσπάθεια ώστε οι Θεσσαλονικείς  να στελεχώσουν το ρόστερ, με το ενδιαφέρον των φιλάθλων να έχει πιάσει πάτο. Λογικό, αφού η ομάδα δεν έχει συνέχεια..

ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ



 Αυτό που πραγματικά πάει πίσω την ομάδα είναι το ότι δεν κέρδισε τίποτα από την προηγούμενη σεζόν. Το πλάνο πήγε απλά στα σκουπίδια. Στις αρχές της χρονιάς που τελείωσε πριν μερικούς μήνες γράφαμε ότι είναι ευκαιρία για τον σύλλογο να χτίσει πάνω στα νέα παιδιά που είχαν επιλεγεί χρησιμοποιώντας –μετά από χρόνια- τη σεζόν ως try outs ώστε να επιλέξει αυτούς  που θα στελεχώσουν τον βασικό κορμό για τα επόμενα χρόνια. Ο Μαυραειδής είχε πολλά upsides αλλά έδειξε και σπουδαία δείγματα σκληροτράχηλου περιφερειακού που μπορεί να φτάσει μέχρι την εθνική σε βάθος χρόνου ενώ παράλληλα «τρίφτηκε» και στον άσσο μετά τη φυγή του Τζέημς. Ο Κεηρούς ήταν ο παίκτης που βελτιώθηκε περισσότερο από όλους έχοντας διαστήματα εξαιρετικού μπάσκετ ενώ ο Μάλντροου παρά τα σκαμπανεβάσματα του, τελείωσε ως πρώτος μπλοκερ στη λίγκα και με το γενικότερο performance του άφηνε υποσχέσεις για το μέλλον. Που πήγαν αυτά τα παιδιά? Σε τέτοιες περιπτώσεις ή τα μοσχοπουλάς ή επενδύεις σε αυτά.  Ναι ζήτησαν 70-80 χιλ. ποσά εξωπραγματικά αλλά ποιο ήταν το πλάνο όταν αποκτήθηκαν? Γιατί όταν υπογράφεις αθλητές με τριετή συμβόλαια, βλέπεις σε βάθος τριετίας το μπάτζετ σου προσδωκόντας σε δημιουργία υπεραξίας που θα φέρει πώληση εφόσον δεν μπορεί ο σύλλογος να ανταποκριθεί. Άρα στον Άρη υπέγραψαν ουτοπικά συμβόλαια γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

 H μεγαλύτερη απώλεια πάντως –που θα φανεί άμεσα- σε σχέση με πέρυσι κατ’εμάς είναι αυτή του Σωτήρη Μανωλόπουλου από τον πάγκο της ομάδας. Η παρουσία του Έλληνα προπονητή αποτελούσε εγγύηση για μια σεζόν χωρίς περιπέτειες. Ο Μανωλόπουλος που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στο αμυντικό κομμάτι αλλά και σε αυτό των συνεργασιών,  πήρε τα ταλέντα του.. και μετακόμισε στον Παναθηναϊκό.

PLAN A

 Η ομάδα μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει έναν πυρήνα παικτών, ο οποίος αξιολογείται ως καλός με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Καλός, θα μπορούσε καλύτερος… Άλλωστε είναι εμφανές ότι οι κίτρινοι κοιτάνε περισσότερο αθλητές από τη Β. Ελλάδα που έχουν δικό τους σπίτι  και αυτοκίνητο στην Θεσσαλονίκη ώστε να αποφευχθούν τα περαιτέρω έξοδα. Τραγική πραγματικότητα..

 Ο Λευτέρης Μποχωρίδης και ο Aλεξάνταρ Βεζένκοφ αποτελούν το πιο λαμπρό σημείο του κιτρινόμαυρου ρόστερ. Τα παιδιά αυτά πρέπει φέτος να μπουν δυνατά στο ροτέησιον και να παίξουν. Πατώντας στην περυσινή περίοδο ο Έλληνας κόμπο γκαρντ μπορεί να πάρει θέση στάρτερ δίπλα στον πόιντ γκαρντ του Άρη. Να το δούμε και αυτό, γιατί όχι. Δεν είναι υποχρεωτικό  να έχεις τον Ίβκοβιτς στον πάγκο για να τολμήσεις. Ο 18χρονος γκαρντ με τα μακρά άκρα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ. Θέλει πολύ δουλειά βέβαια (ειδικά στο κομμάτι επιλογές/σουτ) αλλά και ποιος δε θέλει σε αυτήν την ηλικία..? Ο Βεζένκοφ από την άλλη είναι σπουδαίο πρόσπεκτ και θέλει ειδική μεταχείριση μιας και πέρυσι ήταν εκτός ροτέησιον λόγω σχολείου όπως σωστά ανέφερε ο προπονητής του. Οι προδιαγραφές του  είναι εξαιρετικές (2.05μ. shooting-forward).  Μιας και μιλήσαμε για Παρτίζαν πρόσφατα, αυτά τα δύο παιδιά θα έπαιζαν εκεί, γιατί όχι εδώ? Απλά πρέπει να τα ετοιμάσεις για να παίξουν..

 Ο υπόλοιπος κορμός αποτελείται από το δίδυμο της Καβάλας στα γκαρντ, Πάσαλιτς-Καραποστόλου, δύο «παιγμένα» κόμπο με πολύ καλό εξωτερικό σουτ, τον Ασημακόπουλο που βάσει των ονομάτων που ακούστηκαν θεωρώ ότι ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή και τον Ζήση Σαρικόπουλο, η μόνη μεταγραφή που θα μπορούσε να γίνει ακόμα και εάν ο Άρης είχε 5πλάσιο μπάτζετ. Η απόκτηση του Σαρικόπουλου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη μιας και η ομάδα αποκτά μια σεβαστή παρουσία στο ποστ, με ένα ψηλό παίκτη καλό τεχνικά, στον οποίο μπορεί να ακουμπήσει τη μπάλα και να αποκτήσει διάφορα πλεονεκτήματα, μεταξύ άλλων και ισορροπία στο επιθετικό κομμάτι. Όλο ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις κορμιά με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά στην Α1. Στη προκειμένη περίπτωση ο παίκτης ήρθε για να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Καλή κίνηση.

 Το plan A της διοίκησης για το ρόστερ, περιλαμβάνει και την απόκτηση ξένων παικτών με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή να έχει καταλήξει σε κάποια παιδιά από το NCAA. Πολύ οικονομικές επιλογές με το ανάλογο ρίσκο. Ας τις τσεκάρουμε..

Όριον Άουτερμπριντζ(24, 2.05) : Φόργουορντ από το Ρόουντ Άιλαντ. Μακρύς και αρκετά αθλητικός, τρέχει γρήγορα το γήπεδο. Έχει την ικανότητα να καλύψει και τις 3 θέσεις της φρόντλαϊν (..που τώρα έχουν γίνει 1,5 )από το «3» μέχρι το «5», θέση που αγωνίστηκε κυρίως  πέρυσι. Στον Άρη Θα καλύψει το «4» . Κατάφερε να γίνει στάρτερ  τη senior season του. Αρκετά καλός σουτέρ τριών πόντων, προτιμά το face up από το post up παιχνίδι  (όπου λανσάρει ένα «μπέημπι χούκ») . Αδύναμος, χρειάζεται άμεσα μυϊκό όγκο. Καλός μπλοκέρ, βοηθούν τα μακρά του άκρα και το σωστό τάιμινγκ. Είναι εμφανής στο επιθετικό του παιχνίδι η έλλειψη body control. Σύμφωνοι, καλύτερος και πιο έτοιμος ο Ρούμπεν Μπόικιν, αλλά ζητούσε παραπάνω από τα διπλά λεφτά..

Κλίφ Κόλιμον(23, 183): «Gunner» με όλη τη σημασία της λέξεως. Τη μπουμπουνάει από παντού, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Γρήγορη εκτέλεση, υποδειγματικό release. Το τρίποντο είναι το φόρτε του. Εξαιρετικός ballhandler διαθέτει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από ντρίμπλες ώστε να οδηγήσει εκτός ισορροπίας τον αντίπαλο. Δυνατό κορμί, τον βοηθά στην άμυνα, όπου όμως θέλει δουλειά όπως και στα τελειώματα του. Σκόρινγκ γκαρντ και όχι  πόιντ γκαρντ. Ξέρει να πασάρει (δημιουργώντας μέσα από προσωπικές φάσεις καταστάσεις), όχι να οργανώνει. Η Ιταλική λίγκα θα του πήγαινε καλύτερα, στη δική μας Α1 είναι περισσότερο two-guard. Θα αισθανόμουν καλύτερα εάν ο Άρης είχε έναν Στεφανίδη δίπλα του…

Τσέης Σίμον(23, 1.98): Κομπλέ περιφερειακός παίκτης, μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο όπλο του Άρη στην επίθεση μισού γηπέδου. Wing player, στο λύκειο έπαιζε πόιντ γκαρντ γι’αυτό και λειτουργεί πολλές φορές ως πόιντ-φοργουορντ. Εξαιρετικό court vision και ικανότητα στη πάσα. Σπουδαίος καρπός, πολύ καλή μηχανική στο σουτ. Λίγο soft για παιδί του Ντιρόιτ.. Το προηγούμενο παλικάρι που είχε φέρει ο Άρης από εκεί, δάγκωνε λαρύγγια (Μάσεϋ). Γενικά προτιμά να κινείται περιφερειακά και όχι να πηγαίνει με δύναμη προς τα μέσα.

 Όπως καταλαβαίνετε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας ομάδας που θα παίξει πολύ με το τρίποντο φέτος, με την παρουσία των Καραποστόλου-Πάσαλιτς δίπλα στους τρείς Αμερικανούς. Γι’αυτό και είναι σημαντική η απόκτηση του Σαρικόπουλου, ώστε να μπορεί η μπάλα να μπεί μέσα και με την έξοδο της να δώσει ένα καλό εξωτερικό σουτ. Η ισορροπία στην επίθεση είναι εξόχως σημαντική στις μέρες μας..

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΥΡΑΕΙΔΗ



 Το γράψαμε σε ένα φίλο στα σχόλια κάποιας εκ των τελευταίων αναρτήσεων.. Θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να φύγει ο Νταν Μαυραειδής από τον Άρη. (http://hoopfellas.blogspot.gr/2011/10/aris-bc-univercity.html ) Οι κίτρινοι συμπληρώνουν το ρόστερ έχοντας ήδη τρείς παίκτες στα γκαρντ, χωρίς ακόμα ξένους, πράγμα που δείχνει ότι ίσως ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ δεν είναι τόσο απαραίτητος. Λέγεται ότι ζήτησε 50 χιλιάρικά, ποσό που σαφώς μπορεί να πάρει στο εξωτερικό, άλλωστε μερικές εμφανίσεις του στο Εurocup απέσπασαν ματιές. Εμείς λέμε ότι ο παίκτης πρέπει να μείνει και μάλιστα σε ακόμα πιο βασικό ρόλο. Ας αποκτηθεί ένας Αμερικανός λιγότερος.. Είναι μεγάλη υπόθεση για τον Άρη να κρατήσει τον Μαυραειδή, να επιμείνει και να δει την εξέλιξη του. Ακόμα και για το status του συλλόγου..

PLAN B


 O Aλεξανδρής μίλησε σοφά –θέλοντας να ρίξει τον πήχη- για παραμονή σε περίπτωση που ο Άρης παραταχθεί δίχως ξένους, ανάλογα με την απόφαση της FIBA. Όντως στις περιπτώσεις των Αμερικανών που αγωνίστηκαν πέρυσι στην Α1, δε βρίσκεται κάποια καλή και συνάμα προσιτή. Σίγουρα όμως υπάρχουν αξιόλογες περιπτώσεις παιχτών με σημαντική εμπειρία από τη λίγκα που μπορούν να σηκώσουν την ομάδα και να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Το θέμα είναι ότι ίσως μέχρι να βγεί η απόφαση κάποιοι από αυτούς να κλείσουν αλλού. Για να δούμε μερικές.. 

-Αυτονόητη η παραμονή του Μαυραειδή..

-Αλέξης Κυρίτσης(30, 1.97): H ευχέρεια στο σκοράρισμα και στη προσωπική φάση που διαθέτει ο Κυρίτσης μπορεί να βρεθεί μόνο σε ξένο παίκτη.

-Κώστας Χαρίσης(33, 2.11): Εγγύηση στην ρακέτα, αποδεδειγμένα καλή συνεργασία με τον Ασημακόπουλο. Με αυτόν και τον Σαρικόπουλο στο «5» ο Άρης ψηλώνει πολύ. Πολύ καλό δίδυμο (αν και χάνουν σε ταχύτητα ενώ έχουν και παρόμοια χαρακτηριστικά) ακόμα και εάν δεν υπήρχε ο περιορισμός της FIBA.

-Στέλιος Ιωάννου (25, 2.00): Kόλλησε στο περιφερειακό traffic του Πανιωνίου καθώς είχε να ανταγωνιστεί παιδιά με ανάλογα σωματικά προσόντα αλλά καλύτερα playmaking abilities (Αθανασούλας, Μπατής) ή σουτ (Γιάνκοβιτς, Ντίμπλερ).  Καλά πόδια, μπορεί να δώσει ενέργεια στα «φτερά».

-Στήβ Πάνος(26, 2.05): Δυνατό παιδί, πολύ physical. Πέρυσι πήγε καλά σε μια ομάδα με εξαιρετική κατανομή ρόλων και χημεία ως χαμηλό «5».

-Γιώργος Γαλιώτος (26, 2.13): Mπορεί να είναι λίγο μονοκόμματος, αλλά έχει κορμί ντουλάπα και επιμένουμε ότι μπορεί να δουλευτεί και να αποδόσει πολύ καλύτερα.

-Στέφαν Νατσφέι (33, 2.02): Δύσκολη περίπτωση, υψηλό κασέ. Παίκτης-σταθερά όμως, με εμπειρία και ποιότητα. Ότι καλύτερο εφόσον δεν μπορείς να κινηθείς για ξένο εκτός Ελλάδος..

*Mιχάλης Γιαννακίδης: Nαι, έχει υπογράψει στον Ίκαρο, αλλά δε μπορούσα να μην το αναφέρω. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ  ο Άρης να χάνει τέτοιον παίκτη, σε τέτοια περίοδο. Ποιος Αρειανός δε θα ήθελε να βλέπει στα γκαρντ μια τριάδα με τους Μαυραειδή-Γιαννακίδη-Μποχωρίδη και ας μην είχε ξένο.. Ύπνος βαθύς..? Μπράβο στον Ίκαρο που αποτελεί ένα από τα πιο οργανωμένα σωματεία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και υπέγραψε τον παίκτη.

Ας περιμένουμε λοιπόν στωικά την απόφαση και το συζητάμε..

Υ.Γ: O Nτόρ Φίσερ είναι μια πολύ καλή επιλογή για τον Παναθηναϊκό. Θα προσφέρει above the rim παιχνίδι (ανύπαρκτο με το υπάρχον ρόστερ) και θα δώσει άλλη αμυντική υπόσταση στους πράσινους. Όχι βέβαια με τα ποσά που ζητάει.. Με 650-700 χιλ. (σε ευρώ) καλώς να γίνει η δουλειά. Τα εκατομύρια ας τα δώσουν άλλοι που είναι πιό αβέρτοι.. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ