Eίναι ο Καρμέλο Άντονι ο καλύτερος “closer” στο άθλημα? (ρε μήπως είναι τελικά..?)

 

Η εκπληκτική παράσταση που έδωσε ο Καρμέλο Άντονι τη Κυριακή στο Γκάρντεν σε ένα ματς ζωής και θανάτου για την ομάδα του, απέναντι σε μια από τις πιο δυνατές αμυντικές ομάδες της λίγκας (Μπούλς) τράβηξε πολλά βλέμματα και έδωσε τροφή για συζητήσεις.

Σε ένα κλασσικό Ανατολικό ντέρμπι από τα παλιά, με άμυνες μπετόν απέναντι στις οποίες έπρεπε να φτύσεις αίμα και δουλέψεις πολύ για κάθε πόντο που θα σκοράρεις, ο σταρ των Νικς έστυσε ένα απίστευτο σκηνικό με τα εκπληκτικά του σουτ που έκριναν το παιχνίδι, στο τέλος της κανονικής διάρκειας και στη παράταση, με τον Λουόλ Ντένγκ να παίζει σχεδόν τέλεια άμυνα πάνω TOY ( http://www.youtube.com/watch?v=LOqE93oM8qI&feature=relmfu ). Σε μια φωτό μάλιστα φαίνεται καθαρά ότι στο νικητήριο σουτ του Μέλο, τα δάχτυλα του Ντένγκ ακουμπάνε στα ρουθούνια του αντιπάλου του! Ο Άντονι είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους επιθετικούς παίκτες στο άθλημα σήμερα. Τολμώ να πω ο καλύτερος σε επίθεση μισού γηπέδου και ειδικά από μέση απόσταση και μέσα. Έχει ίσως το καλύτερο midrange game στη λίγκα (μαζί με τον Κόμπι) ενώ στο ποστ είναι πραγματικό πυρηνικό όπλο. Είναι φανερό ότι χωρίς τον Αμάρε παίζει καλύτερα, έχοντας περισσότερο χώρο δράσης στο κομμάτι του γηπέδου που αναφέραμε και αποτελεί το σημείο υπεροχής του. Γι’αυτό σοφά ο Γούντσον τον έβαλε στο «4», τακτική που εξυπηρετεί και την άμυνα που παίζει (πολύ πιεστική με παγίδες στο μισό γήπεδο).

Μια στατιστική έρευνα από το Elias Sports Bureau, προσπάθησε να αναδείξει τον καλύτερο closer στη λίγκα, καταμετρώντας όλα τα σουτ που παίρνουν οι go to guy του πρωταθλήματος στα τελευταία 15 δευτερόλεπτα κάθε κλειστού αγώνα τα τελευταία 10 χρόνια. Το αποτέλεσμα αφορούσε αθλητές που έχουν αναλάβει την ευθύνη σε τουλάχιστον 20 τέτοιες περιπτώσεις και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο Καρμέλο βρίσκεται μακράν στην 1η θέση σε αποτελεσματικότητα, έχοντας ευστοχήσει  σε 24 από τα 52 τέτοια «βαριά» σουτ (ποσοστό 46.2%). Τα 24 εύστοχα σουτ υπολείπονται μόνο των 26 του Κόμπι Μπράιαντ, οποίος όμως έχει πάρει 86 προσπάθειες (ποσοστό 30.2%)… Σίγουρα στη λίγκα υπάρχουν πολλοί και καλοί closers.O Κόμπι, που κουβαλάει μια ιδιαίτερη φήμη για την ικανότητα του αυτή στο τέλος των παιχνιδιών, ο Πολ Πίρς, ο Νοβίτσκι, οι Ρέυ Αλεν και Τζινόμπιλι, ο Ουέηντ και ο Κρίς Πόλ ή ο Στιβ Νας. Όμως η αδιαμφισβήτητη αυτή αποτελεσματικότητα του Αντονι σίγουρα κάτι λέει.. Η δικιά μας ψήφος πάντως έχει κλείσει για τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Ακόμα και σήμερα θα παίρναμε Μπιλαπς, έστω και αν τα έτη έχουν περάσει. Στο χωριό μου άλλωστε λένε, « μαλλί μπαμπάκι,….τζαμπ σουτ φαρμάκι…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ