MADE IN USA: ΠΑΙΧΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (CLASS OF 2018)

 

 

Είναι το must κάθε καλοκαιριού.  Η στιγμή της πιο πολυαναμενόμενης ανάρτησης για την Offseason έφτασε και  το Hoopfellas για όγδοη συνεχή χρονιά παρουσιάζει την “Made in USA List” του με τους επίδοξους σταρ του μέλλοντος για όλες τις βαθμίδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η “τάξη” του 2018 παραδίδεται στα χέρια σας..

 

 

 

Badgers men's basketball: Wisconsin's Bronson Koenig a changed ...

 

Η στιγμή που κάθε χρόνο πλέον  ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού του Hoopfellas περιμένει, έφτασε. Για όγδοη συνεχή σεζόν, το Hoopfellas κάνει βουτιά στις σημειώσεις του και δημιουργεί τη γνωστή σε όλους Made in USA List με επιλογές παιχτών για όλα τα βαλάντια. Η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτελεί παραδοσιακά μια από τις πιο δημοφιλείς της σελίδας. Μια σύντομη ματιά στις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών θα σας πείσει. Αθλητές οι οποίοι είναι έτοιμοι να ανεβάσουν το αγωνιστικό και οικονομικό τους status, δεξιότητες για διαφορετικά γούστα και πορτοφόλια. Η “τάξη” του 2018 είναι έτοιμη..

 

 

Isaiah Briscoe (1.90-G-1996)

 

Αποτέλεσμα εικόνας για isaiah briscoe kalev

Η υπογραφή του Briscoe από την Εσθονική Kalev Tallin αποτέλεσε έκπληξη τη περυσινή σεζόν. Και στη διάρκεια της χρονιάς που αφήσαμε πίσω όλοι κατάλαβαν το γιατί.. Πρόκειται για ένα ταλαντούχο παιδί που συγκεντρώνει πολλά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους περιφερειακούς οι οποίοι γεννιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Υόρκης. Ο Briscoe έπαιξε δύο χρονιές στο Κεντάκι υπό τον Calipari και άφησε τις επόμενες δύο για να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του 2017, μένοντας undrafted. Διαθέτει ένα σπουδαίο φυσικό πακέτο για περιφερειακό. Μέγεθος, πολύ δυνατό κορμό, καταπληκτικά χέρια (6’9’’ άνοιγμα, δύναμη, τον βοηθούν σημαντικά ως ριμπάουντερ αλλά και στη πίεση της μπάλας). Πρόκειται για σπουδαίο κάθετο παίχτη. Δημιουργεί ρήγμα πολύ εύκολο (έχει καλό πρώτο βήμα) και η ικανότητα του να τελειώσει στο ζωγραφιστό είναι παροιμιώδης. Καλός αμυντικός παίχτης, χρησιμοποιεί όλα τα «εργαλεία» του φυσικού του πακέτου σε αυτή τη κατεύθυνση . Στα καλύτερα του με τη μπάλα στα χέρια. Βελτίωσε το σουτ το οποίο υπήρξε το αδύναμο του σημείο (ισχύει για πολλά παιδιά που γαλουχήθηκαν στα playgrounds του Μ.Μήλου και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τους «άγραφους νόμους» του παιχνιδιού εκεί) αν και ακόμα χρειάζεται δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης ικανότητας θα καθορίσει σημαντικά τη συνέχεια της καριέρας του. Αγωνίζεται και στις δύο θέσεις του backcourt (στο Κεντάκι έπαιξε μέχρι και στο «3» αρκετά μάλιστα λεπτά). Υψηλό motor, πρόβλημα συγκέντρωσης (και στις δύο πλευρές του παρκέ) απόρροια της ιδιοσυγκρασίας αλλά και εν μέρει της ηλικίας του. Οφείλει να γίνει πιο efficient στο κομμάτι της απόφασης. Και να διαχειριστεί ίσως λίγο καλύτερα τον υπέρμετρο εγωισμό που τον διακρίνει..

Στη VTB με τη Kalev: 22.0 PTS (37% 3PT-47% 2 PT-71.7% FT) 3.3 REB- 4.0 AST (3.4 TO) -1.3 STL

 

UPDATE: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές φαίνεται ότι ο Briscoe παίρνει διετή συμφωνία από τους Ορλάντο Μάτζικ.

 

 

Tonye Jekiri (2.13-C-1994)

Αποτέλεσμα εικόνας για tonye jekiri oostende

Θυμάστε φέτος τον χειμώνα που ήμουν στο Βέλγιο..;  ;Ήταν μια ευκαιρία να λάβω μερικά σημαντικά updates για ονόματα τα οποία είχαμε κυκλώσει. Ένα από τα θέματα συζήτησης με τον εκεί συνεργάτη αφορούσε τη πρόγνωση για τον σέντερ της Οστάνδης και το κατά πόσο αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε έναν καινούργιο Benjamin Eze στο επόμενο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο γεννημένος στο Λάγος της Νιγηρίας seven footer έκανε μια αρκετά καλή σεζόν με τους πρωταθλητές τερματίζοντας πρώτος σε Defensive Rating στη Βελγική λίγκα. Ο Jekiri δούλεψε με τον Τζιμ Λαρανάγκα στους Hurricanes του Miami, προπονητή γνωστό για την αμυντική του φιλοσοφία, τη πειθαρχία και τη λεπτομερή τακτικά αλλά και γεμάτη ένταση προπόνηση που κάνει  (ρωτήστε τον Σέιν Λάρκιν για αυτό). Ο Jekiri διαθέτει καλή πρώτη ύλη. Καλό κορμί, τεράστια άκρα (7’2’’ wingspan), πολύ καλά τρεξίματα στο γήπεδο, καλό timing αμυνόμενος ψηλά. Αρκετά καλός ριμπάουντερ. Έχει επίσης παρουσιάσει σημαντική πρόοδο στο κομμάτι της πάσας. Eίναι ακόμα ακατέργαστος στο επιθετικό κομμάτι. Για παράδειγμα συχνά κατεβάζει τα χέρια του (μετά από επιθετικό ριμπάουντ ή σε υπέρ του mismatch όταν επιτίθεται στο ζωγραφιστό). Μου αρέσει αρκετά το motor του. Του λείπει η πλαστικότητα, οφείλει να βελτιώσει τα τελειώματα του χαμηλά.

Στη Βελγική λίγκα με την Οστάνδη: 9.2 PTS (60.2% 2PT-63.2% FT) 7.5 REB -1.2 AST -0.8 BLK

 

 

Amile Jefferson (2.05-F/C-1993)

Αποτέλεσμα εικόνας για amile jefferson

Μπασκετικό προϊόν του Durham και της «ευλογημένης γης» της Βόρειας Καρολίνας, μέλος των Blue Devils στο Duke του Coach-K. Ποιοτικός ψηλός φτιαγμένος για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το γεγονός ότι δε παίζει μισό μέτρο επάνω από το καλάθι σε συνάρτηση με το ότι δε διαθέτει (ούτε) περιφερειακή εκτέλεση έχουν μειώσει  τις πιθανότητες του να βρει θέση και συμβόλαιο στη μεγάλη λίγκα. Αντίθετα στην Ευρώπη (στη σωστή κατάσταση) ο Jefferson μπορεί να αποδειχθεί  «θησαυρός». Φέρνει στο τραπέζι έναν πολύ ενδιαφέρον συνδυασμό face & post up παιχνιδιού, στοιχείο σημαντικό για έναν παίχτης της θέσης «5» στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το underground επιθετικό στυλ  παιχνιδιού του είναι πολύ αποτελεσματικό. Πάντα βρίσκεται στη σωστή θέση ενώ έχει εξαιρετικά scoring instincts εντός του ζωγραφιστού, εντοπίζοντας τα shortcuts για το καλάθι εκεί που φαινομενικά «δεν υπάρχει φως». Ένας από τους καλύτερους ψηλούς παίζοντας με τη μπάλα στο παρκέ. Πολύ αποτελεσματικός σε 1οn 1 καταστάσεις με αφετηρία τα 5-5.5 μέτρα. Προικισμένος ριμπάουντερ, ιδιαίτερα στο κομμάτι των επιθετικών όπου είναι σπουδαίος. Έμαθε το άθλημα στη σωστή του βάση. Πασάρει πολύ καλά και κινείται σωστά μακριά από τη μπάλα. Καλός αμυντικός παίχτης, χρησιμοποιεί τα μακριά του χέρια (7’0’’), το IQ και την ικανότητα του στο positioning για να μείνει μπροστά από τον αντίπαλο. Του λείπουν κιλά για να αμυνθεί σε 1on1 καταστάσεις απέναντι σε μεγάλα κορμιά στο κέντρο της ρακέτας. Πρέπει να δείξει ότι μπορεί σταθεροποιήσει τη βελτίωση που έδειξε φέτος εκτελώντας από τη γραμμή των προσωπικών, κατάσταση η οποία ήταν το αδύνατο στοιχείο του στο κολέγιο. Αλτρουιστής, παίχτης συνόλου. Euroleague material.

Στη G-League με το Ιowa: 17.9 PTS (63.1% 2PT-72.9% FT) 12.8 REB (3.6 OFF) -2.5 AST (2.3 TO) -1.1 STL -0.7 BLK

 

 

Dominic Artis (1.91-PG-1993)

Αποτέλεσμα εικόνας για DOMINIC ARTIS IGOKEA

O «τιραμόλα» του UTEP έκανε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο φέτος στη Πολωνία με τη Czarni πριν μετακομίσει τον Ιανουάριο στην ΑΒΑ και την Igokea. Μακρύς περιφερειακός με σπουδαία άκρα τα οποία κάνουν τη μεταβίβαση σε μικρή ακτίνα γύρω του «επικίνδυνη αποστολή». Βρίσκεται σε διαδικασία εκμάθησης ακόμα. Γρήγορος, ικανός στο ένας εναντίον ενός, αρκετά καλό court vision. Ο αδύνατος κορμός του (μεταφράζεται πολυεπίπεδα) και το περιφερειακό σουτ αποτελούν τα βασικά του μειονεκτήματα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να δυναμώσει για κοιτάξει ψηλότερα και να γίνει πιο αποτελεσματικός εκτελώντας από τη περίμετρο. Καλός ριμπάουντερ, ικανός στο να αναπτύξει ή να τελειώσει επίθεση στο ανοιχτό γήπεδο. Οικονομικός γκαρντ, ζει για το μπάσκετ. Μπορεί γρήγορα να δείξει τα προσόντα του σε επίπεδο BCL.

Στην ΑΒΑ με την Igokea: 13.3 PTS (45.0% 2PT- 30.8% 3PT- 93.1% FT) 2.9 REB -4.3 AST (2.4 TO) -2.0 STL

 

Nuni Omot (2.06-F-1994)

 

Πάμε λίγο σε Baylor και Σκοτ Ντρου..  Ο undrafted Omot φέρνει ένα ενδιαφέρον πακέτο στο τραπέζι για αυτό και οι Ουόριορς θέλησαν να δουλέψουν μαζί του φέτος στο SL. Ο 24χρονος Κενυάτης φόργουορντ έχει αξιοπρόσεκτη πρώτη ύλη μιας και διαθέτει το μέγεθος (7’0 άνοιγμα χεριών) και τη ταχύτητα για να αμυνθεί σε διάφορες θέσεις, γαρνίροντας με ένα εξαιρετικό σουτ τριών πόντων το οποίο αποτελεί το βασικό όπλο του παιχνιδιού του. Σουτάρει γρήγορα και από τέτοιο ύψος που είναι δύσκολο να ακολουθηθεί. Καλός αθλητής. Έξυπνος παίχτης που μπορεί να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να επιτεθεί σε συνθήκες close out επίθεσης. Υστερεί σε δύναμη και γενικότερα παρουσιάζει μια ροπή στο να εκτελεί μακριά από το ζωγραφιστό. Ακόμα και mismatch καταστάσεις στη πίσω γραμμή επίθεσης προτιμά να δημιουργεί απόσταση και να εκτελεί με turnaround jumper, όχι πολύ καλό σημάδι για παίχτη αυτού του μεγέθους. Επίσης δεν έχει την απαιτούμενη ικανότητα στην άμυνα ψηλά. Πρέπει οπωσδήποτε να βάλει κιλά. Έχει τη προοπτική να γίνει ένας καλός 3&D φόργουορντ καλύπτοντας το «4» στην Ευρώπη.

Στο Baylor: 9.9 PTS (55.3% 2PT- 43.3% 3PT- 85.5% FT) 3.3 REB -1.7 AST se 23.7’

 

Bronson Koenig (1.93-G-1994)

Αποτέλεσμα εικόνας για BRONSON KOENIG WISCONSIN

Εντάξει τώρα.. Ουισκόνσιν, swing offense και τέτοια, ξέρετε.. Ο Κoening είναι η επιτομή αυτού που λέμε «αντιπροσωπευτικό μπασκετικά προϊόν» της περιοχής. Γεννημένος στο La Crosse o 24χρονος πρώην SG των Budgers , δούλεψε 2.5 σεζόν με τον θρυλικό Μπο Ράιαν, πέφτοντας επάνω στην αλλαγή σκυτάλης με τον κόουτς Greg Gard. Κyle Kuric type of player.. Σπουδαίος σουτέρ, υποδειγματική shooting form. Μπορεί να σε σκοτώσει από θέση, μετά από ντρίμπλα, βγαίνοντας από Pin Down. Η όλη διαδικασία από το ξεμαρκάρισμα μέχρι την ανάπαυση της μπάλας στο καλάθι είναι πραγματικά ένα ωραίο θέαμα. Στη Swing Offense έπαιξε αρκετά και ως PG. Ξύνοντας απαλά την επιφάνεια του παιχνιδιού του θα δείτε ότι είναι καλύτερος δημιουργός από ότι δείχνουν τα νούμερα του. Διαβάζει σωστά το παιχνίδι και ξέρει να μεταβιβάσει τη μπάλα εκεί που πρέπει για να κρατήσει την επίθεση σε ροή. Αυτό λέγεται σωστή μπασκετική παιδεία. Έχει καλό ball handling το οποίο του επιτρέπει να δημιουργεί τον χώρο του (τον διευκολύνει να φτάσει στο καλό του σημείο). Above average αμυντικός παίχτης, μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος (μέτρια ταχύτητα στα recovers από στάση). Δεν έχει το πακέτο για να μακροημερεύσει στο ΝΒΑ. Δεν είναι άσσος, υστερεί αθλητικά για να αμυνθεί ή να περάσει τους φτεροπόδαρους γκαρντ της αμερικανικής λίγκας. Με λίγα λόγια δεν έχει ξεκάθαρη «θέση». Μπορεί να βοηθήσει άμεσα μια μεσαία ομάδα σε ένα από τα εθνικά πρωταθλήματα πρώτης ταχύτητας  στην Ευρώπη.

Στους Grand Rapids και τη G-League: 9.8 PTS (39.9% 3PT) 1.9 REB- 1.3 AST σε 20.7’

 

Rion Brown (1.98-G/F-1991)

 

Brown Rion | LNB.fr

 

Ο wing της Ντιζόν έκανε μια πολύ καλή σεζόν στη Γαλλία φέτος δείχνοντας σε πιο σταθερή βάση το επίπεδο των δυνατοτήτων του. Ο Brown (προϊόν του πανεπιστημίου του Μαϊάμι και αυτός) άργησε λίγο να βρει τον δρόμο του αφού περιπλανήθηκε σε Ισραήλ, Βέλγιο και Φινλανδία πριν φτάσει στη ProA φέτος όπου η αποτελεσματική επίθεση του Laurent Legname (έκανε καλή δουλειά φέτος) ανέδειξε τις αρετές του. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό shooting wing ο οποίος είναι αποτελεσματικός δουλεύοντας γύρω από τα σκρίν ή σουτάροντας μετά ντρίμπλα. Τα corner 3s είναι η σπεσιαλιτέ του (εξ ου και η έντονη παρουσία «Hammer» καταστάσεων στη γαλλική επίθεση). Έχει γρήγορη απελευθέρωση και σωστό συνολικά μηχανισμό. Μακρύς και αθλητικός, ο τύπος του φόργουορντ που κυνηγάει τις λόμπες κατά μήκος της τελικής γραμμής. Καλός αμυντικός παίχτης, κουβαλάει έναν ενδιαφέρον 3&D χαρακτήρα. Αδυνατεί να τελειώσει αποτελεσματικά μετά από επαφή και η προσωπική φάση δεν είναι το φόρτε του. Είναι αποτελεσματικός παίζοντας κυρίως μακριά από τη μπάλα.

Στη ProA: 12.2 PTS (58.2% 2PT- 42% 3PT- 79.7% FT) 2.8 REB -1.5 AST -1.3 STL

 

Pierria Henry (1.91-PG-1995)

Αποτέλεσμα εικόνας για pierria henry tofas

Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους περιφερειακούς που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη τη σεζόν που πέρασε. Ο κινητήριος μοχλός της εξαιρετικής φετινής Τόφας καθώς το IQ του ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η επίθεση του Orhun Ene έμοιαζε τόσο efficient. Pure quarterback skills. Μακρύς με γρήγορα άνω και κάτω άκρα, εξαιρετικός στο να ελέγχει τη μπάλα και στις δύο πλευρές του παρκέ (βγαίνοντας πρώτος σε αυτήν στα μετόπισθεν). Έχει βελτιώσει τη περιφερειακή του εκτέλεση σε σχέση με τα κολεγιακά του χρόνια στη Σάρλοτ, στοιχείο που έφερε το παιχνίδι του σε αυτό το επίπεδο. Αυτή η παράμετρος θα είναι και η πιο σημαντική μεταφράζοντας το πακέτο του σε συνθήκες ελίτ ανταγωνισμού. Ικανός στη προσωπική φάση. Ξέρει να παίζει επάνω στο κορμί του αντιπάλου περνώντας προς τα μέσα. Μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι χωρίς κατ’ανάγκη να σκοράρει πολύ. Αποτελεσματικός στο μισό και το ανοιχτό γήπεδο. Ο τύπος του γκαρντ που μπορεί να αναμείξει τους συμπαίχτες του στην επίθεση. Στους 4 τελευταίους τελικούς απέναντι στη Φενέρ είχε 9.0 τελικές για 3.3 λάθη αγωνιζόμενος σχεδόν 38 λεπτά κατά μέσο όρο. Euroleague material.

Στη TBL: 10.7 PTS (51.3% 2PT-42.5% 3PT-74.1% FT) 4.4 REB- 6.2 AST (2.0 TO)- 1.7 STL

 

Katin Reinhardt (1.98-G/F-1993)

Αποτέλεσμα εικόνας για katin reinhardt shooter

Από τη τελευταία (και μοναδική) του χρονιά στο Marquette ο Καλιφορνέζος γκαρντ έμοιαζε ιδανικό fit για ευρωπαϊκές ομάδες της πρώην ανατολικής σχολής που επιλέγουν συχνά τέτοιους sharpshooters για το σύστημα τους. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα το πρώτο του συμβόλαιο να είναι με ένα κλαμπ καλύτερο από τη λιθουανική Djukica όμως στη πορεία τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους (μπράβο πάντως στην ομάδα του Alytus). O Reinhardt είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ ο οποίος έχει δύο πολύ βασικά πλεονεκτήματα για παίχτη αυτής της κάστας. Μπορεί να εκτελέσει από θέση ή μετά από ντρίμπλα (προσθέστε ότι μπορεί να το κάνει επίσης σε πρώτο χρόνο ανεβαίνοντας από pin down, έχουμε τονίσει εδώ μέσα πόσο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό για την αξιολόγηση ενός σουτέρ στο σύγχρονο μπάσκετ που απαιτεί ταχύτητα ανάπτυξης και εκτέλεσης στο μισό γήπεδο) και παράλληλα βλέπει γήπεδο όντας καλός πασέρ. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Igokea υπέγραψε στην Ουλμ. Ξέρει να παίζει μακριά από τη μπάλα, δουλεύει σωστά γύρω από τα σκριν, κινείται έξυπνα κατά μήκος της τελικής και έχει τα πνευματικά χαρίσματα που απαιτούνται για να πάρει σημαντικά σουτ. Όπως καταλαβαίνεται, από ένα σημείο και μετά, η γερμανική ομάδα (με αυτόν και τον Fotu) ήταν από τις αγαπημένες μου στο να παρακολουθώ..

 

Στη BBL: 14.4 PTS (36.2% 2PT- 41.6% 3PT- 90.3% FT) 2.1 REB- 2.3 AST- 1.1 STL

 

Scott Eatherton (2.05-F/C-1991)

Αποτέλεσμα εικόνας για scott eatherton loewen

Από τη Πενσυλβάνια στους Huskies του Northeastern και τη Βοστώνη. Τράβηξε πολλά βλέμματα στη δεύτερη σεζόν του στη Μπουντεσλίγκα με τη Μπραουνσβάιγκ. Παίχτης εργάτης με πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού. Το επιθετικό πλαίσιο της καινούργια του ομάδας τον βοήθησε να δείξει στο έπακρο τα χαρίσματα του σε παραγωγικό επίπεδο. Του αρέσει να δουλεύει με τους συμπαίχτες του. Εξαιρετικός ριμπάουντερ και υποτιμημένος πασέρ. Λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά ως playmaker (κυρίως) από το High post. Μαχητικός, προσπαθεί με τη θέληση του και καταφέρνει να καλύψει τα limitations του αθλητικού του πακέτου. Καλό positioning και εξαιρετικό timing στην άμυνα ψηλά. Έβαλε περισσότερο το σουτ στο ρεπερτόριο του φέτος (υπήρχε αυτή η ανάγκη καθώς ο προπονητής του τον ταίριαζε σε πολλές των περιπτώσεων με τον Anthony Morse στη frontcourt, παίχτης που δεν απειλεί από τη περίμετρο). Πιστεύω ότι θα αποτελούσε καλό fit για το μπάσκετ της ACB.

Στη ΒΒL: 17.3 PTS (63.2% 2PT- 27.5% 3PT- 75.2 FT) 9.3 REB (3.2 OFF) -1.8 AST -0.8 STL -1.3 BLK -2.7 TO

 

 

Garrett Sim (1.88-G-1990)

Σχετική εικόνα

Aπό το Όρεγκον, περιπλανώμενος στη Δυτική Ευρώπη, πάτησε τα 28 για να αποδείξει ότι μπορεί να εξίσου αποτελεσματικός στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Πολύ έξυπνος πόιντ γκαρντ με ανεπτυγμένο leadership και αντίληψη του παιχνιδιού. Εξαιρετικός περιφερειακός σουτέρ. Άρτιος μηχανισμός εκτέλεσης με πολύ γρήγορο release. Το pull up είναι δολοφονικό. Η ικανότητα του στο ball handling τον βοηθάει να δημιουργεί τον απαιτούμενο χώρο ενώ σε πολλές των περιπτώσεων είναι ο λόγος για τον οποίον μπορεί να περνάει προς τα μέσα όπου έχει τον τρόπο του να τελειώνει. Ανταγωνιστικός. Efficient στο κομμάτι της απόφασης. Φέτος, στη μεγάλη γαλλική κατηγορία, φίλτραρε περισσότερο τις μεταβιβάσεις του ρίχνοντας τον αριθμό των λαθών του. Έκανε ένα σπουδαίο ματς απέναντι στο Στρασβούργο (Bost, Wright έμοιαζαν να μη ξέρουν τι τους είχε βρει). Η παρουσία του MVP της λίγκας  Zacher Peacock δίπλα του, του άνοιξε περισσότερους διαδρόμους αλλά παράλληλα του αφαίρεσε και μέρος της δόξας που ίσως δικαιούταν το παιχνίδι του.

Με τη Bourg: 12.9 PTS (51.5% 2PT- 41.1% 3PT- 87.7% FT) 2.3 REB -4.4 AST (1.9 TO) -0.8 STL

 

 

Amida Brimah (2.13-C-1994)

Αποτέλεσμα εικόνας για amida brimah

Η θύμηση του Στεφάν Λάσμε είναι ακόμα ζωντανή στο Βελιγράδι με τη Παρτίζαν να προσπαθεί να βρει μια κόπια του στον Γκανέζο seven footer. Οκ, η επιτυχία δεν ήταν ανάλογη.. Όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Brimah είναι ένα παιδί που τώρα αναπτύσσει πτυχές του παιχνιδιού οι οποίες μετρούν διπλά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχει μερικά σπουδαία εργαλεία για να εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα στο αμυντικό κομμάτι. Είναι σπουδαίος μπλοκέρ, έχει καταπληκτικό motor. Άνοιγμα χεριών του φοβίζει (7’6’’), ο τύπος του ψηλού που απλώνει «δίχτυ» μπροστά από το καλάθι της ομάδας του.. Τρέχει καταπληκτικά το γήπεδο και είναι ικανότατος στο επιθετικό ριμπάουντ. Του λείπουν σε μεγάλο βαθμό τα fundamentals και η αντίληψη του παιχνιδιού δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Πολύ ακατέργαστος επιθετικά. Οι Σπερς δούλεψαν μαζί του φέτος υπογράφοντας τον στη θυγατρική τους.

Στη Σερβία με την Παρτίζαν: 7.6 PTS (69.8% 2PT- 56.8% FT) 4.4 REB- 1.2 BLK σε 12.7′

 

Βen Lammers (2.08-C-1995)

Ben Lammers - Zimbio

 

Πάμε Georgia (Tech).. Γιός αρχιτέκτονα, διάλεξε το πανεπιστήμιο της Ατλάντα (και) για τη φήμη του στις σπουδές μηχανολογίας πέραν του αθλητικού κομματιού. Ο 23χρονος Τεξανός είναι ένας πολύ καλός αμυντικός σέντερ με υψηλό IQ, στοιχεία που στη προσωπική μου ιεραρχία αποτελούν πολύ καλή βάση για παίχτες αυτής της κοπής. Ο Lammers διαθέτει εξαιρετικό timing στο μπλοκ, είναι καλός ριμπάουντερ και τελειώνει πολύ αποτελεσματικότητα όταν πάρει τη μπάλα σε κίνηση. Το non stop-motor του και η ικανότητα του να λειτουργήσει ως εναλλακτικός playmaker (από το High post) κάνουν το πακέτο του ελκυστικό για το  δικό μας μπάσκετ. Δεν είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος στην επίθεση, χρειάζεται δουλειά στο low post και συνολικά στα τελειώματα του. Και κάτι τελευταίο Μπεν.. Έμαθα εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη «τρομερή ατμόσφαιρα» στο Cameron Stadium (Duke). Ναι είναι όντως σπουδαία. Όμως μάλλον δεν έχεις παρακολουθήσει την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία ούτε στο διαδίκτυο..

Στο Georgia Tech: 11.7 PTS (47.0% 2PT-74.7% FT) 8.1 REB -1.7 AST- 1.2 STL -2.4 BLK

 

Jordan Hulls (1.80-G-1990)

Αποτέλεσμα εικόνας για jordan hulls hoosiers

Θυμάστε εκείνο το μικρόσωμο παιδί στη ταινία «Hoosiers» που εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή απέναντι σε όλα τα προγνωστικά; Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται καθημερινά ξανά και ξανά στο παγκόσμιο μπάσκετ και η γη της Ιντιάνα δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτήν την κατάσταση. Ο Hulls είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Μικρόσωμος, με αθλητικά και αμυντικά limitations, έλαμψε στους πραγματικούς Hoosiers μέχρι την αποφοίτηση του το 2013. Σπουδαίος σουτέρ που μπορεί να πάει παντού με τη μπάλα στο παρκέ. Παίζει και στις δύο θέσεις των γκαρντ. Aggressive επιθετικός χαρακτήρας, επιτίθεται στις άμυνες χωρίς να φοβάται την επαφή. Δουλεύει πολύ αποτελεσματικά το floater για να βρει πόντους μέσα από το ζωγραφιστό. Διαβάζει και πασάρει σωστά. Ικανός με τη μπάλα και μακριά από αυτή. Στη Bremerhaven και τη BBL βρήκε τον δικό του παράδεισο. Έξυπνος παίχτης με σπουδαία πραγματικά intangibles και νοοτροπία μαχητή. Κάπου στα τέλη Απρίλη και σε τρία κολλητά ματς απέναντι σε Μπαϊρόιτ, Ούλμ και  Μπάγερν μέτρησε 23.3 πόντους με 16/24 τρίποντα και 5.0 τελικές. Η Wuezburg είναι πολύ κοντά στην υπογραφή του θέλοντας να τον διατηρήσει στη Γερμανία. It’s not the side of the dog in the fight..

Με τη Bremerhaven φέτος: 15.5 PTS (54.8% 2PT- 51.8% 3PT- 97.7% FT) 3.6 REB -4.1 AST- 1.2 STL

 

 

Robert Carter Jr (2.05-PF-1994)

Αποτέλεσμα εικόνας για robert carter jr gaziantep

Ο Κάρτερ είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση skilled ψηλού. Απόφοιτος του Maryland, έπαιξε πέρυσι στη Brindisi, ξεκίνησε φέτος στη Ρίτας αφήνοντας τη λιθουανική πρωτεύουσα γρήγορα για τη Gaziadep  και την τουρκική λίγκα. Πληθωρικό ταλέντο. Και εδώ διακρίνουμε τον συνδυασμό Face & Post up ικανότητας. Είναι ο ψηλός που μετά το screen (στη Τουρκία επαιξε αρκετά ως main screener) είναι εξίσου επικίνδυνος στο pop out (το καλό του κομμάτι) αλλά και στο ρολάρισμα. Η δεξιότητα του στη πάσα συνιστά εξαιρετικό περιτύλιγμα για το πακέτο του. Καλός 1 on 1 παίχτης, επικίνδυνος με τη μπάλα στο παρκέ. Έχει μακριά άκρα (7’3’’) που τον βοηθούν σε επίπεδο rebounding και blocking. To conditioning του αποτελούσε πρόβλημα από τα κολεγιακά του χρόνια. Παρότι δυνατός, δε δούλεψε ποτέ τόσο ώστε πλησιάσει τον όρο «καλοπροπονημένος». Αυτό είναι ένα θέμα προς επίλυση σχετικά με τη μετάφραση του πακέτου του στο επόμενο επίπεδο. Η ταχύτητα του στα αμυντικά rotations (ειδικά όταν αναγκάζεται να ακολουθήσει τη μπάλα στη περιφέρεια) χρίζει βελτίωσης.

Στη Τουρκική λίγκα:  15.5 PTS (62.7% 2PT- 37.7% 3PT- 67.9% FT) 7.9 REB- 1.6 AST- 1.1 BLK

 

 

Georges Niang (2.03-F-1993)

Αποτέλεσμα εικόνας για georges niang iowa state

 

Φυσικά ο Niang δεν αποτελεί κάποια σημαντική ανακάλυψη της σελίδας δεδομένου του ότι ο παίχτης είναι πασίγνωστος. Απλά αυτή η ανάρτηση είναι μια ευκαιρία να ανοίξουμε τον φάκελο του στο Hoopfellas ώστε το ευρύ κοινό να μπορέσει ευκολότερα να παρακολουθήσει τη πορεία του. Πρόκειται για έναν αθλητή ο οποίος προσωπικά μου αρέσει πολύ από όταν ήταν πυλώνας της επίθεσης του Φρεντ Χόιμπεργκ στο σπουδαίο παρεάκι του Iowa State (Abdel Nader, Dustin Hogue, Matt Thomas, DeAndre Kane, Mitrou Long κτλ). Γεννημένος στη Μασαχουσέτη, το παιχνίδι του αποτελεί έναν ύμνο των fundamentals του αθλήματος. Πολλά πνευματικά χαρίσματα. Ισχυρό mindset, υψηλό ΙQ, leadership, σπουδαίος χαρακτήρας εντός και εκτός παρκέ. Παιχνίδι με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη τεχνική του «παραμαζώματος» (αποτελεσματικός σκόρερ μετά από επαφή) ή να τελειώσει με φινέτσα στον δρόμο του για το καλάθι. Point-forward. Σπουδαίος δημιουργός, μπορεί να πασάρει από κάθε σημείο του γηπέδου, είτε ανοίγοντας τον αιφνιδιασμό με τη μπάλα στα χέρια είτε μετά από ντουμπλάρισμα στο χαμηλό ποστ. Αποτελεσματικός σουτέρ από τη περίμετρο, το αρκετά καλό shot selection τον συνοδεύει καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Δουλεύει σωστά στην άμυνα (τηρεί με προσήλωση τη διαδικασία σε τομείς όπως τα box outs) και συνολικά είναι δυνατός σε close out καταστάσεις (εκεί που παίζεται το σύγχρονο μπάσκετ) και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Νiang δεν έχει βρει τον δρόμο του στη μεγάλη λίγκα γιατί απλά είναι κατασκευασμένος να παίξει πολύ καλό μπάσκετ στην Ευρώπη. Δε διαθέτει elite athleticism και είναι παγιδευμένος στο status του tweener. Όμως η τάση του ΝΒΑ να «χαμηλώσει» και η διάδοση των pace & space επιθέσεων του έχουν αφήσει ένα περιθώριο να ελπίζει. Kαλός παίχτης, θα ήθελα να τον δω στην Ευρώπη.

Με τη θυγατρική των Τζαζ στη G-League:  22.0 PTS  (65.2% 2PT- 52.7% 3 PT- 91.7% FT) 6.8 REB- 3.3 AST (2.9 TO)- 0.9 STL

 

Darrun Hilliard (1.98-SF-1993)

Σχετική εικόνα

Πάρτε τις τρεις πρώτες γραμμές από το κείμενο που αφορά τον Niang και κολλήστε τις και εδώ. Είναι λοιπόν όντως μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τον Hilliard, ο οποίος πήρε ένα από τα περυσινά two way-contracts των Σπερς. Προϊόν του Βιλανόβα και της επίθεσης του Jay Wright, ένας κομπλέ περιφερειακός παίχτης με πολλά στοιχεία που μεταφράζονται πολύ καλά στο δικό μας μπάσκετ. Δυνατός κορμός, εξαιρετικό body control . Παίχτης που μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλούς, διαφορετικούς ρόλους. Έχει τη δυνατότητα να ανέβει στη πρώτη γραμμή άμυνας και να αναλάβει τον αντίπαλο ball handler, να κυνηγήσει σπάζοντας σκριν έναν σουτέρ ή να παλέψει στη πίσω γραμμή απέναντι σε ψηλότερο αντίπαλο. Efficient με τη μπάλα στα χέρια. Παίζει το παιχνίδι στη σωστή του βάση, κοντρολαρισμένος περιφερειακός που διαβάζει και επιτίθεται. Μπορεί να δημιουργήσει ως ball handler τρέχοντας PnR καταστάσεις, επιτίθεται στο καλάθι (παρότι του λείπει το σπουδαίο αθλητικό πακέτο) δουλεύοντας εξαιρετικά τις αλλαγές κατευθύνσεων. Δε θα σε απογοητεύσει εάν τον χρησιμοποιήσεις ως floor spacer (παρότι κατά καιρούς κουβαλάει τη ταμπέλα του streaky shooter) δρώντας αποτελεσματικά στην αδύνατη πλευρά με έξτρα όπλο το καλό διάβασμα στα close outs. Αριστερόχειρας. Ηγήθηκε(παρότι σούταρε άσχημα από το τρίποντο)  της ΤΕΑΜ USA στο Americas Cup του 2017, δείγμα της σωστής μετάφρασης των δεξιοτήτων και του υψηλού IQ του στο FIBA Basketball.  Θα ήθελα να τον δω στην Ευρώπη επίσης..

Στη G-Leagueμε τη θυγατρική των Σπερς: 20.8 PTS (52.6% 2PT- 39.3% 3PT- 883.6 FT) 4.5 REB- 3.7 AST (3.1 TO)- 1.1 STL

 

 

 

 

Σχετική εικόνα

Y.Γ: O Παναθηναϊκός έχει μια σπουδαία ευκαιρία μετά από καιρό να χτίσει ένα πραγματικά σωστά δομημένο backcourt προσθέτοντας τον Κοπόνεν στον περυσινό αρχικό κορμό παιχτών. Ελπίζω ότι δε θα τη χάσει. Και δεν είμαι κάποιος που γράφει παραβλέποντας το οικονομικό κομμάτι οποιασδήποτε υπόθεσης. Το αντίθετο. Ένας από τους λόγους δημιουργίας αυτής της σελίδας ήταν να περάσει τη κουλτούρα του ότι μπορείς να νικήσεις χωρίς αλόγιστη σπατάλη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως εάν δεν βγαίνουν τα «κουκιά» κάποια από τις προηγούμενες αποφάσεις στον σχεδιασμό είναι λάθος..

 

Σχετική εικόνα

Υ.Γ1: Με τον Ντέηβιντ Μπλατ στο τιμόνι ο Ολυμπιακός παίζει με τελείως διαφορετικούς όρους στην αγορά πλέον ως προς τον τρόπο που βλέπουν οι αθλητές (και δη οι Αμερικανοί) ένα, ούτως ή άλλως, σπουδαίο κλαμπ. Η συνύπαρξη με τον κόουτς οδηγεί όχι απλά στην ατομική βελτίωση αλλά και στον δρόμο του χρήματος..

 

 

Υ.Γ2: Μεγάλη (σε όλα τα επίπεδα) κίνηση για τη Μακάμπι η οποία επένδυσε στον Ουίλμπεκιν ως τον επόμενο ηγέτη που θα τη ξαναφέρει στη “Γη της Επαγγελίας”. Ωραία ιστορία ξεκινάει εδώ..

 

Εικονίδιο

Υ.Γ3: Το δέντρο της ζωής..