To Lojeski or Not..?

O Oλυμπιακός ακολουθεί τη προσφιλή του τακτική στην ανανέωση συμβολαίου ενός ακόμα σημαντικού παίχτη της ομάδας και στη περίπτωση του Ματ Λοτζέσκι. Παίζουν οι ερυθρόλευκοι με τη φωτιά ή απλά δεν ..καίγονται; Το Hoopfellas σχολιάζει..

Φάκελος Λοτζέσκι λοιπόν.. Μια αξία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, ένα συμβόλαιο που λήγει.. Θέμα το οποίο καιρό τώρα ήθελα να συζητήσω σε μια πιο επίσημη βάση μαζί ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν τον ρεαλισμό αφαιρώντας το πέπλο της (υπαρκτής σε κάθε περίπτωση) υποκειμενικότητας σχετικά με του τι ορίζεται ως “σωστός δρόμος” και “ορθολογισμός”. Ξεκινάω κάνοντας “φωναχτά” τις δικές μου σκέψεις απλά ως αφορμή για να ξεκινήσει ο κάθε αναγνώστης την επιχειρηματολογία του σχετικά με το τι θα πρέπει να πράξει ο Ολυμπιακός με πολύ σημαντικό αυτόν παίχτη του.

Να θυμίσω ότι στη φετινή EL ο 32χρονος G/F μετράει 10.4 PTS (57.5% 2PT-42.4%-82,4% FT) 3.2 REB, 1.6 AST, 0.5 STL, 1.0 TO σε 21.3′.

Σκέψεις..

-Ο Λοτζέσκι βρίσκεται στα 32 του. Πηγαίνει για το “καλό” συμβόλαιο της καριέρας του. Πρέπει να πληρωθεί και θα πληρωθεί είτε στον Ολυμπιακό είτε οπουδήποτε αλλού. Έχει δουλέψει για αυτό και ήρθε η ώρα να αδράξει τους καρπούς της δουλειάς και της υπομονής του. Θα ξεκινήσει κάθε διαπραγμάτευση από διετή βάση, ευνόητο στην ηλικία που βρίσκεται..

-Θέλει να μείνει στον Πειραιά. Το δήλωσε ξεκάθαρα. Αρέσει σε αυτόν, στην οικογένεια του. Η Αθήνα είναι η πόλη τους πλέον.. Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο ο οποίος έμεινε 6 χρόνια στο Βέλγιο, τα 4 στην Οστάνδη. Του αρέσουν οι σταθερές καταστάσεις, όχι οι αλλαγές ή οι μετακινήσεις. Σημαντικό. Κάποιοι επαγγελματίες (ειδικά Αμερικανοί, ειδικά σε αυτό το επάγγελμα) είναι ικανοί να γυρίσουν όλο το πλανήτη ακολουθώντας τον δρόμο του χρήματος (“όταν παίζεις μακριά από τη χώρα, κοιτάς να μαζέψεις όσο περισσότερο” είναι μια ατάκα που έχω ακούσει από τα χείλη πολλών). Κάποιοι άλλοι όχι.

-Στο βάθος της καρδιάς του περιμένει ένα τηλέφωνο τώρα. Ιδανικά θα ήθελε μάλιστα να είχε ανανεώσει με ένα ποσό (χαμηλότερο μεν αλλά) κοντά σε αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι δικαιούται. Είναι ο τύπος του επαγγελματία που δε θα κάτσει στο συμβόλαιο του. Κλασσικό τέκνο της αθλητικής κοινωνίας του Ουισκόνσιν κουβαλάει αυτό το Hard working-Soft speaking style που χαρακτηρίζει πολλά παιδιά της περιοχής τα οποία κάνουν καριέρα στα επαγγελματικά σπορ. Δεσμεύεται. Δε πρόκειται να επαναπαυτεί.

-Λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν του 2014-15, οι ερυθρόλευκοι πλησίασαν τον Αμερικανό wing και ανανέωσαν για δύο ακόμα χρόνια το συμβόλαιο του το οποίο έληγε το καλοκαίρι του 2015. Ο Ολυμπιακός τότε εξαργύρωνε το λαχείο των 350.000 με πολλαπλά αγωνιστικά οφέλη. Έναν σπουδαίο G/F για τον οποίον στη τελευταία του χρονιά στην Οστάνδη, ζωηρό ενδιαφέρον είχε δείξει μόνο η Μακάμπι (η πρώτη ομάδα “από ψηλά” που ενδιαφέρθηκε ζεστά για τον Ματ).

Το παιχνίδι του και ο χαρακτήρας του (αγωνιστικός και μη) κούμπωσαν γάντι στο περιβάλλον του Ολυμπιακού. Ο Λοτζέσκι ξέρει πλέον ακριβώς κάθε φορά τι πρέπει να πράξει στο παρκέ. Προσωπικά τον απολαμβάνω.. Είναι ένα από τους αποτελεσματικότερους παίχτες παίζοντας στην αδύνατη πλευρά της επίθεσης όχι γιατί μπορεί σουτάρει αλλά γιατί έχει ευρεία γκάμα επιλογών οι περισσότερες από τις οποίες πηγάζουν από την ικανότητα του να παίξει με τη μπάλα στα χέρια και να δημιουργήσει ακόμα και σε δεύτερο χρόνο πηγαίνοντας βαθιά και εξερευνώντας την άμυνα με την αποτελεσματικότητα ποιοτικότερων από αυτόν δημιουργών. Η συμπεριφορά του στη Close out επίθεση είναι ξεκάθαρα ο τρίτος πυλώνας της επίθεσης μισού γηπέδου των ερυθρολεύκων με το PnR του Σπανούλη και τα Post ups του Πρίντεζη. Ο Λοτζέσκι φέρνει στο τραπέζι ένα καλογυαλισμένο pull up jumper, καλό drive, ικανότητα να κόψει την άμυνα με μια bounce pass ή ακόμα και να τη βάλει να κυνηγήσει με μια skip πάσα πάνω από τα κεφάλια όλων.

-Ο Λοτζέσκι είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη σήμερα και συνολικά τα τελευταία χρόνια. Η διοίκηση του Ολυμπιακού είχε εξωτερικεύσει τις σκέψεις \της μάλιστα χαρακτηρίζοντας τον ως τον “καλύτερο σουτέρ στην Ευρώπη” αλλά πολλές φορές ο αυθορμητισμός είναι κακός σύμβουλος γιατί τώρα έχει δημιουργηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η προσδοκία ότι πρέπει να πληρωθεί έως τέτοιος.. Η Ρεάλ Μαδρίτης (βασικός ανταγωνιστής του Ολυμπιακού κάθε χρόνο, διαφορετικό μπάτζετ, ίδιοι όμως στόχοι) το 2013 έδωσε τετραετές στον 30χρονο τότε Jaycee Carroll και πέρυσι (στον τρίτο χρόνο της συμφωνίας) του έδωσε επέκταση μέχρι το 2019. Eπενδύει δηλαδή σε έναν καλοπροπονημένο αθλητή από συγκεκριμένη πάστα θέλοντας να τον διατηρήσει στη Μαδρίτη έως τα 36 του. Ο Κάρολ βρίσκεται εκεί από το 2011.. Ο Λοτζέσκι όπως και ο Κάρολ, έκανε το μεγάλο βήμα στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωλίγκας στα 28 του. Η πάστα τέτοιων σουτέρ έχει τρόπο να μακροημερεύει σε αυτό το επίπεδο ειδικά με την ανάγκη που υπάρχει πλέον σήμερα για τέτοιους αθλητές. Ο Λοτζέσκι δεν έχει το aggressiveness του Κάρολ ο οποίος έχει απίστευτη εμπιστοσύνη στα χέρια του και μάχεται σαν λιοντάρι όταν το παιχνίδι έχει μετατραπεί σε ρουλέτα, με την αξία του χαρακτηριστικού αυτού να φαίνεται πολύ πειστικά και σε συνέχεια στις περιπτώσεις όπου η Ρεάλ βρίσκεται στα ..σχοινιά. Όμως ο G/F του Ολυμπιακού, ο οποίος θα κλείσει φέτος τέσσερα χρόνια στην ομάδα, μπορεί να κάνει άλλα πράγματα καλύτερα από τον Μορμόνο της Ρεάλ. Το παιχνίδι του είναι “σταθερά” για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Και σε μια χρονιά όπου ο Σπανούλης θα πατάει τα 35, η ομάδα θα χρειαστεί περισσότερα βράδια τέτοιες “σταθερές” για να ακουμπήσει..

-Ο Λοτζέσκι δεν είναι είναι ένας από τους 3 καλύτερους SF στην Ευρωλίγκα σήμερα. Ο Ντάριους Μίλερ είναι για παράδειγμα σαφώς πιο πλήρης παίχτης. Το πακέτο του Χάνγκα είναι πιο επιδραστικό εντός των τεσσάρων γραμμών. Δεν αλλάζει πρόσωπο όπως ο “Daniel Day Lewis” Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (G/F) όντας τώρα ο Defensive Stopper που θα κυνηγήσει τον Σπανούλη και μετά από ένα λεπτό ο ίδιος ο .. Σπανούλης στο παρκέ. Ο διεθνής με την εθνική Βελγίου βρίσκεται κοντά σε αυτή τη γραμμή της ελίτ αλλά πιο πίσω. Κάπου στο status του KC Rivers, ο οποίος είναι νεότερος, δεν έχει την ίδια ικανότητα με τον Λοτζέσκι σε καταστάσεις transition ή close out επίθεσης όμως παίζει καλύτερη άμυνα και μετράει μια Ευρωλίγκα στη τροπαιοθήκη του. Αποτελεί μια εξαιρετική τρίτη επιλογή στην επίθεση μιας τοπ-ομάδας ενώ ο μεγάλος βαθμός προσαρμοστικότητας του παιχνιδιού του (στέκεται άνετα σε επίθεση μισού γηπέδου αλά Brose και σε άλλη με up tempo βάση όπως π.χ. της Ρεάλ ή της Baskonia) μπορεί να του ανοίξει περισσότερες πόρτες στην αγορά.

Flashback: Μιας και ο λόγος για Μπογκντάνοβιτς.. Πριν κάποια χρόνια σας είχα μιλήσει για το πόσο θα ήθελα να δω στο λιμάνι εκείνο το οικονομικό πακετάκι της Παρτίζαν που περιείχε του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Λοβερνί. Ήταν παιδιά με δεξιότητες, intangibles αλλά κυρίως την ιδιοσυγκρασία να αποτελέσουν σπόρους που θα ανθίσουν στο περιβάλλον του Ολυμπιακού. Ένα περιβάλλον ποτισμένο με την ιδέα της ομάδας υψηλά στην ιεραρχία με τον αέρα των fundamentals να φυσάει στο πρόσωπο του οργανισμού. Έτσι γιατί μου ήρθε..

Μπορεί ο Ολυμπιακός να αντικαταστήσει, εάν χρειαστεί, τον Λοτζέσκι;

Σαφέστατα μπορεί. Θα μπει βέβαια πάλι στη διαδικασία να ψάξει το “λαχείο”, η οποία περιέχει και το σχετικό ρίσκο, όμως έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη τεχνογνωσία να το κάνει ως ένα ποσοστό. Ρεαλιστικά η πιθανότητα να βρει τόσο καλή προσθήκη όπως ο Λοτζέσκι σε όλα τα επίπεδα δεν είναι πολύ μεγάλη όμως υπαρκτή. Ο Ολυμπιακός έχει χάσει (λόγω της τακτικής του αυτής) παίχτες όπως ο Χάινς και ο Σλούκας (εδώ η απώλεια δεν ήταν αποτέλεσμα κυρίως οικονομικής φύσεως) τα τελευταία χρόνια. Έχει καταφέρει όμως σε ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό να τους αντικαταστήσει τηρώντας ένα δικό του πλάνο που περιλαμβάνει συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί παίχτες των 350-400 χιλιάδων οι οποίοι μπορούν να φέρουν στην ομάδα χαρακτηριστικά από το πακέτο του Λοτζέσκι. Αυτό (μαζί με τις επιτυχημένες επιλογές των τελευταίων ετών) είναι και το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί των ερυθρολεύκων στη περίπτωση αυτή.. Ο Ολυμπιακός του ισχυρού εγχωρίου κορμού, της απαράβατης ιεραρχίας και της επιμονής στις αρχές της συγκεκριμένης φιλοσοφίας θα παραμείνει ισχυρός και χωρίς τον Λοτζέσκι. Όμως σε αυτό το επίπεδο τη διαφορά κάνουν οι λεπτομέρειες. Από τα αποδυτήρια μέχρι το παρκέ.. Και το πακέτο του Λοτζέσκι έχει αρκετές από αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν τον Ολυμπιακό αρκετά συμπαγή και παράλληλα “φονικό” ώστε να διατηρείται εκεί ψηλά τα τελευταία χρόνια. Απορρίπτω με τη σημερινή εικόνα του ρόστερ (και με την έννοια ότι η λογική σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει πολλές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων το καλοκαίρι) τη προοπτική του να πάνε οι ερυθρόλευκοι αποκλειστικά με το δίδυμο Παπανικολάου-Παπαπέτρου στο “3” τη νέα σεζόν, χωρίς έναν wing που θα μπορεί να σουτάρει και να παίξει με τη μπάλα στα χέρια, δίνοντας τη θέση ξένου του Λοτζέσκι σε έναν PF. Η επίθεση τους θα είναι πολύ limited τότε.. Αντίθετα με τον Αμερικανό/Βέλγο σε μια πιο ώριμη ηλικία και σε πιο συγκεκριμένο ρόλο (shooting specialist+λεπτά στο “2” όπου ο Σπανούλης θα χρειαστεί μεγαλύτερη συντήρηση) οι ερυθρόλευκοι μπορούν να ανεβάσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τον Παπαπέτρου αναβαθμίζοντας τον χρόνο και τον ρόλο του Έλληνα φόργουορντ.

Έχω την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός, εφόσον προτίθεται να ανανεώσει τον Λοτζέσκι, θα θελήσει να κλείσει τη δουλειά προσφέροντας περίπου 1,5 (και λίγο παραπάνω) εκατομμύριο συνολικά για διετές συμβόλαιο, αρχίζοντας τις συζητήσεις από ένα νούμερο σημαντικά χαμηλότερο ώστε να μετατοπίσουν το σημείο επαφής των δύο πλευρών. Ο παίχτης από την άλλη θα αρχίσει τις συζητήσεις με αφετηρία τα 1,7-1,75 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά το διετές ως μίνιμουμ διάρκεια. Ξέρει ότι μπορεί να βρει περισσότερα χρήματα στην αγορά και ότι προτάσεις από καλά clubs με υψηλούς στόχους. Εάν το οικονομικό όμως ήταν αποκλειστικά η παράμετρος που θα καθόριζε την απόφαση του νομίζω δε θα κάναμε αυτή τη κουβέντα τώρα. Ο παίχτης δύσκολα θα έμενε στον Ολυμπιακό. Δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο μήνα (και πριν τα playoffs της EL) οι ερυθρόλευκοι να πλησιάσουν τον 32χρονο sharpshooter κυρίως για να του εκφράσουν τον ενδιαφέρον τους ως προς τη παραμονή του όμως . Πιστεύω ότι το νούμερο που έχουν στο μυαλό τους για αυτόν, είτε το κοινοποιήσουν τώρα είτε το καλοκαίρι, είναι πολύ συγκεκριμένο. Και τώρα, εν μέσω αγωνιστικής σεζόν, δεν είναι ότι καλύτερο να παίξεις πόκερ διαπραγματεύσεων και το παιχνίδι της “μετατόπισης του σημείου επαφής” καθώς μια πρώτη άρνηση του παίχτη σε μια πρόταση που ο ίδιος δε θεωρεί αντάξια της αξίας του μπορεί να χαλάσει το μυαλό του και να εισχωρήσει εντός των τεσσάρων γραμμών επηρεάζοντας ολόκληρο το σύνολο. Ο Λοτζέσκι είναι πολύ καλύτερος από πολλούς παίχτες οι οποίοι έχουν ετήσιες αποδοχές με επταψήφια (ή κοντά στο εκατομμύριο) νούμερα τριγύρω στην Ευρώπη. Όμως αυτό το νούμερο δε θα το βρει στο λιμάνι. Πρέπει να αποφασίσει λοιπόν.. Η διοίκηση του Ολυμπιακού δε θα ανέβει στο ποσό αυτό. Εάν θέλει όμως να διατηρήσει πραγματικά τον παίχτη στον Πειραιά, σημαντικό ρόλο θα παίξει η προσέγγιση της και η θέληση να κάνει μια τελική πρόταση στο ποσό που πιο πάνω σας ανέφερα ως “αφετηρία” για τη πλευρά του παίχτη. Η μέχρι τώρα ατμόσφαιρα δείχνει ότι ο Ολυμπιακός θα περιμένει το τέλος της σεζόν για να επαναξιολογήσει τα δεδομένα. Τότε πιθανόν όμως να είναι αργά..

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η γραμμή είναι λεπτή. Ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να ανανεώσει τον Λοτζέσκι. Όμως πάνω από όλα, επιβάλλεται να το πράξει στη σωστή τιμή..

Υ.Γ: Η Ζαλγκίρις προσπαθεί να ανανεώσει τον εξαιρετικό Brock Motum ο οποίος κολλάει γάντι στο Physical & Fundamental παιχνίδι της. Οι Λιθουανοί προσφέρουν λιγότερα από 400.000 ευρώ ετησίως (λεφτά καλά πάντως για το payroll της Ζαλγκίρις) και ο Αυστραλός φόργουορντ, ο οποίος έχει βοηθηθεί σημαντικά από το συγκεκριμένο περιβάλλον, προς το παρών περιμένει γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να βρει περισσότερα χρήματα μετά τη φετινή του σεζόν στην Ευρωλίγκα (11.0 PTS-59% 2PT, 42.4% 3PT- 3.5 REB) είναι αυξημένες ενώ στην άκρη του μυαλού του υπάρχει και η Αμερική. Καλός παίχτης, blue collar νοοτροπία, δουλεύει σκληρά δεν έχει πιάσει ακόμα το ταβάνι του..

Υ.Γ1: Τα όργανα άρχισαν και στη Βαμβέργη.. Φημολογείται έντονα ότι ο Νίκολo Μέλι είναι ο εκλεκτός της Ρεάλ Μαδρίτης για τη θέση “4” τη νέα σεζόν με τη “Βασίλισσα” να είναι διατεθειμένη να κλείσει νωρίς μάλιστα την υπόθεση του Ιταλού φόργουορντ. O Mέλι, αγαπημένο παιδί του επίσης Μπολονέζου GM της Brose Daniel Baiesi, φέτος έχει αποδοχές ύψους 450.000 ευρώ. Η γερμανική ομάδα γνωρίζει πως δύσκολα θα μπορέσει να ανέβει κοντά στο νούμερο που ενδεχομένως θα προσφέρουν οι Μαδριλένοι (προσπάθεια θα γίνει πάντως) και ήδη κοιτάζει εναλλακτικές.