Tα γεγονότα δε παύουν να υπάρχουν επειδή τα αγνοούμε..

Tα γεγονότα δε παύουν να υπάρχουν επειδή απλά ..τα αγνοούμε. Το Hoopfellas για τους δύο “αιωνίους” και τη κατάσταση που βιώνουν στη τελική ευθεία της regular season..

Βίοι αντίθετοι για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αυτή την εβδομάδα με το “τριφύλλι” να χάνει στις λεπτομέρειες στη Πόλη ένα ματς το οποίο θα τον έφερνε σε πλεονεκτική θέση. Εύκολα διαχειρίστηκε τις δικές του απουσίες ο Ολυμπιακός κερδίζοντας την αποδεκατισμένη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ..

Welcome to Hell..

Ο Παναθηναϊκός έχασε ένα σημαντικό ματς στη Πόλη από τη Νταρουσάφακα και μαζί του την ασφάλεια που του παρείχε η μοναξιά της πέμπτης θέσης και η στενότερη επαφή με τη τετράδα των πρωτοπόρων. Έξι αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, οι πράσινοι έκαναν επίσημα Join σε ένα γκρουπ πέντε ομάδων, οι οποίες καλούνται να μείνουν όρθιες στο δικό τους μπασκετικό Survivor τεστάροντας τα όρια τους στη μάχη για τη πρόκριση και το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Η πίεση που βάζει στη πλάτη της κάθε μιας το φάντασμα του αποκλεισμού (με κάθε είδους ισοβαθμία να θεωρείται πιθανή) και η διαχείριση της θα μας σερβίρει μπόλικη “αλήθεια” σε όλα τα επίπεδα..

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ισοβαθμεί με τον Ερυθρό  Αστέρα πλέον στη πέμπτη θέση και τις επόμενες δύο αγωνιστικές πηγαίνει στο Κάουνας και υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μια νίκη πίσω του η Αναντολού η οποία παίζει τα 4 από τα 5 επόμενα ματς στην έδρα της. Στα δύο πρώτα μάλιστα (αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα δηλαδή) υποδέχεται τη Brose και τη Μακάμπι.. Την ίδια στιγμή η Νταρουσάφακα έχει “στοχεύσει” τη Μπασκόνια.

Κύριοι, καλώς ήρθατε στη κόλαση..

Στα κλειστά ματς θέλεις 1 on 1 άμυνα..

Ο Παναθηναϊκός “έπεσε” στη ρουλέτα των τελευταίων λεπτών στη VW Arena σε ένα παιχνίδι που έδειχνε ότι μπορεί να “κλείσει” σωστά, όμως δε το κατάφερε γιατί στη πραγματικότητα δε μπόρεσε ποτέ να το ελέγξει μέσα από την άμυνα του. Σε αυτό το κομμάτι επικεντρώνεται ο βασικός λόγος της ήττας μιας ομάδας η οποία σούταρε 27 δίποντα (με το πολύ κακό 40.7%) και 30 τρίποντα.. Το “τριφύλλι” έπεσε στη Τουρκία από το κακό αμυντικό του performance, σίγουρα εκ των χειροτέρων τη σεζόν που διανύουμε.

Οι παίχτες του Τσάβι Πασκουάλ έχασαν πολλές One on One μονομαχίες στο παρκέ, είτε μιλάμε για προσωπικές άμυνες είτε για διεκδικήσεις ή bra de fer μακριά από τη μπάλα που “πλήρωναν” με πολύτιμα εκατοστά τον νικητή στη μάχη της θέσης. Ίσως είναι η πρώτη φορά που χάνει τόσες πολλές προσωπικές μάχες η ελληνική ομάδα φέτος. Μεταφράζοντας το αυτό στο πεδίο της άμυνας, μπορείτε να καταλάβετε τη σημασία του όταν απέναντι του παρατασσόταν η ομάδα που βασίζει την επίθεση της στη προσωπική φάση περισσότερο από κάθε άλλη στη φετινή Ευρωλίγκα. Είναι η φύση της φετινής Νταρουσάφακα άλλωστε τέτοια. Μια ματιά στη κατασκευή του backcourt της άλλωστε είναι αρκετή..

Ο κόουτς Πασκουάλ εγκατέλειψε την “έμπνευση” του τελευταίου μήνα με τη συνύπαρξη Γκάμπριελ-Τζεντίλε στο ίδιο σχήμα στοχεύοντας να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ με τον Μπουρούση δίπλα στον Σίνγκλετον. Είναι φανερό όμως ότι στα κλειστά ματς τα οποία όπως έχουμε υπογραμμίσει πηγαίνουν στη προσωπική φάση, οι αντίπαλοι κόουτς σημαδεύουν πλέον κυνικά τον Μπουρούση (βλ. Την επιμονή Πασούτιν στα picks με Colom τη προηγούμενη εβδομάδα). Συνολική η πράσινη άμυνα:

Ήταν πρωτόγνωρα παθητική σε καταστάσεις Close outs. Μετά τη δεύτερη περιστροφή οι γηπεδούχοι αφού είχαν “μαζέψει” την ελληνική άμυνα με εισαγωγικές στη close out επίθεση δράσεις, όπως η Flip Action για τον Μόερμαν που βλέπετε στη φωτογραφία (μυρίζει Κεζμούρα), έστελναν συνεχώς τη μπάλα στη Weak side παράγοντας Close out καταστάσεις.

Eίχε υψηλούς χρόνους στα αμυντικά rotations, παράγωγο ολιγωρίας και κακών τοποθετήσεων. Παίχτες όπως ο Gentile και ο Gabriel χάνουν συχνά τη θέση τους και σπριντάρουν για να φτάσουν στη θέση που έπρεπε ήδη να βρίσκονται όταν η μπάλα έχει φτάσει στον ελεύθερο sniper του αντιπάλου. Τελειωμένη υπόθεση.

Έχασε “εκατοστά” στο παρκέ. Το “5” του ΠΑΟ μένει στη πλάτη του Ζίζιτς κάμποσες φορές όταν ο Κροάτης σκρινάρει μακριά από τη μπάλα καθαρίζοντας τον διάδρομο για τον περιφερειακό του. Η τακτική “αλλαγών” καταρρίφθηκε πλήρως δεδομένου του ότι ο Παναθηναϊκός δέχθηκε αρκετούς πόντους από κάθετο παιχνίδι ακόμα και ματσαρίσματα που θεωρητικά τον ευνοούσαν. Σημειώστε επίσης ότι σε δύο ματς φέτος απέναντι στον Παναθηναϊκό, η τουρκική ομάδα σουτάρει 44.4% τρίποντο και έχει κερδίσει τη μάχη των αιθέρων..

Επέδειξε κακή συμπεριφορά στο αμυντικό transition και ασυνήθιστα χαμηλή αντίληψη αποκωδικοποιώντας αυτά που παρουσίασε ο αντίπαλος. Η παραγωγικότητα της Νταρουσάφακα στο ανοιχτό γήπεδο άλλαξε τις ισορροπίες στο παρκέ όταν μάλιστα τα γκαρντ του Μπλατ έφταναν με χαρακτηριστική άμυνα ντριμπλάροντας μέχρι τη γραμμή των προσωπικών, στα σύνορα της πράσινης ρακέτας. Όταν λοιπόν στη Deadly Zone έρχεται με ταχύτητα το tank που λέγεται Ουοναμέικερ, το παιχνίδι είναι μάλλον χαμένο.

Tank

Ο Brad Wanamaker ήταν πραγματικό tank τη Παρασκευή το βράδυ περνώντας “πάνω από” τους αντιπάλους του. Η σωματική του διάπλαση, η οξυδέρκεια και η αποφασιστικότητα του συνέθεσαν έναν Non match πακέτο για τη πράσινη άμυνα, ειδικά σε καταστάσεις όπου ο γκαρντ από τη Φιλαδέλφεια είχε τον ρόλο του “μηχανοδηγού” στο επιθετικό transition. Όταν ο Ουοναμέικερ “έμπαινε” στον κεντρικό διάδρομο ορμώντας με προωθητική ντρίμπλα στο καλάθι κανένας δε μπόρεσε να τον στείλει στις γωνίες. Πέρασε πολλές φορές προς τα μέσα σε πρώτο χρόνο πηγαίνοντας αντίθετα από το σκριν πριν η πράσινη άμυνα ουσιαστικά προσαρμοστεί στη δράση του αντιπάλου με τον πρώην γκαρντ του Pittsburgh να διαβάζει άριστα το κορμί του αντίπαλου ψηλού που ανέβαινε μαζί με τον δικό του Screener και να “δαγκώνει” σε κάθε στιγμή αδυναμίας/ανισορροπίας. Ο Μπλατ του άνοιξε ουσιαστικά τον διάδρομο φτιάχνοντας το κατάλληλο πλαίσιο με Double Drags για αυτόν στο ανοιχτό γήπεδο (το κάνει αποτελεσματικά από την αρχή της σεζόν). Ίσως ο Πασκουάλ έπρεπε να ποντάρει περισσότερο στην ICE αντιμετώπιση στα Side picks του Ουοναμέικερ (ειδικά τη στιγμή που διατηρούσε στο παρκέ units με παίχτες που οι περιστροφές δεν είναι το δυνατό του σημείο), επιλογή όμως που απαιτούσε τη παρουσία του Καλάθη στο παρκέ και κλασσικού “5” από την άλλη πλευρά (δεδομένου του ότι οι Μόερμαν-Χαράνγκοντι μπορεί να πληγώσουν από μέση απόσταση). Ο Ουοναμέικερ ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση κερδίζοντας κατά κράτος κάθε αντίπαλο.

Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό σε νέες ιδέες κόουτς..

Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε κατά τεκμήριο δύσκολη αποστολή απέναντι στον Ντέηβιντ Μπλατ ειδικά από τη στιγμή που οι γηπεδούχοι έπαιζαν τη ζωή τους. Ο Παναθηναϊκός είχε κακά διαστήματα και ο ίδιος λανθασμένες εκτιμήσεις όμως είναι βασικό να κρατήσει σαν προπονητής το μυαλό του ανοιχτό σε νέες ιδέες και μαζί την ομάδα του φρέσκια. Αυτή τη στιγμή οι πράσινοι χρειάζονται τον προπονητή τους περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη σεζόν. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να επιτεθεί από τον άξονα τρέχοντας κυρίως Side pick καταστάσεις (ακόμα και στην 1-3-1) με στόχο κάθε φορά να μπει ο εκάστοτε γκαρντ στον κεντρικό διάδρομο με το καλό του χέρι, προσδοκώντας με αυτή την τακτική να ανοίξει την άμυνα. Μη ξεχνάτε ότι πλέον οι πράσινοι (ειδικά με τον Τζέιμς στο “1”) δεν έχουν στο ρεπερτόριο τους εκείνες τις Skip πάσες που έβαζαν την αντίπαλη άμυνα να τρέξει περισσότερο και να διανύσει πραγματικά πολλά μέτρα στα μετόπισθεν. Η Diamond επίθεση κατέληγε σε Post ups του Μπουρούση όμως εδώ ο Μπλατ ήταν έτοιμος. Η “επιθετική” βοήθεια πριν το drop step του Μπουρούση από τη δυνατή πλευρά (κάθετή ή από τη base line ώστε να τον δυσκολέψει να προσαρμοστεί, κόστος για τον Μπλατ το γεγονός ότι δεν επέλεγε το σουτ του Παναθηναϊκού) οδήγησε τον Έλληνα σέντερ σε πολλά λάθη κρατώντας τον μακριά από την εκτέλεση στο ζωγραφιστό. Με τον Clyburn παράλληλα στον Καλάθη κλείδωνε τον άξονα και γινόταν πιο δυνατός σε καταστάσεις όπου το “5” των πρασίνων κέρδιζε την αλλαγή και βουτούσε χαμηλά.

Ο Μπλατ παίζει αρκετά τον τελευταίο καιρό τις λεγόμενες Gaggle δράσεις μετά από Staggered Screen, γνωστές σε όσους ασχολούνται με το τεχνικό κομμάτι και μέσα από τη Motion επίθεση των Spurs. Gaggle (όταν παίζει με Μόερμαν-Χαράνγκοντι στη frontcourt) και Gaggle Post (όταν στο “5” είναι ο Ζίζιτς)

Gaggle

Gaggle Post

Mε αφορμή το ματς που έρχεται στο Φάληρο, μπορείτε να τις τσεκάρετε..

Ο Πασκουάλ έχει αρκετούς παίχτες σε κακό φεγγάρι αυτή τη περίοδο. Χρειάζεται κάποιον να τον σηκώσει αλλά πάνω από όλα επαναλαμβάνω θα χρειαστεί καινούργιες ιδέες. Είναι πλέον πασίγνωστο ότι σε κάθε σχεδόν τελευταία κατοχή οι πράσινοι ξεκινούν από 1-4 Low Stack η οποία καταλήγει σε 2-3 High Set με ένα ξεπέταγμα του Σίνγκλετον που σκρινάρει τον Τζέιμς. Οι αντίπαλοι επίσης προσαρμόζονται στην επιμονή των πρασίνων για δύο-δύο καταστάσεις στη δεξιά πλευρά για το ίδιο ζευγάρι αν και η ικανότητα των συγκεκριμένων παιχτών να σκοράρουν πάνω σε άμυνα τους κάνει λιγότερο προβλέψιμους.

Πιστεύω ότι ο Τσάβι Πασκουάλ διέγνωσε από την αρχή ότι με αυτό το υλικό που βρήκε στο ΟΑΚΑ μπορούσε να παίξει συγκεκριμένο μπάσκετ ώστε να πάρει γρήγορα αποτελέσματα σε βαθμολογικό επίπεδο. Δεν υπήρχε η πρώτη ύλη για να εγκαταστήσει μια πιο σύνθετη στη λειτουργία της επίθεση, η οποία πιθανόν δε θα πετύχαινε. Αυτός ο Παναθηναϊκός δεν έχει σπουδαίο playmaking για να το κάνει. Διαθέτει όμως παίχτες με περιφερειακή εκτέλεση και Face/Post up παιχνίδι. Εκτελεί συγκεκριμένα πράγματα πιστεύοντας ότι βρίσκεται πιο κοντά στις δεξιότητες των παιχτών του. Κάνει λάθη αλλά θα πρέπει να μείνει μακριά από εμμονές. Να ελευθερώσει ο ίδιος τη σκέψη του. Σας έχω εκθέσει τις απόψεις μου για το ρόστερ από την αρχή της σεζόν. Δε χρειάζεται πλέον να πούμε τίποτα παραπάνω.. “Tα γεγονότα δε παύουν να υπάρχουν επειδή τα αγνοούμε” όπως είχε πει και ο μέγας Huxley. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πιάσει υψηλά αμυντικά stantards στα υπόλοιπα 6 ματς και να κλείσει τη σεζόν στη πρώτη εξάδα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αυτή τη στιγμή. Κάνε αυτό που ξέρεις να κάνεις καλά. Στην άμυνα θα επενδύσει ο Παναθηναϊκός και με βάση αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να προσαρμόσει τις επιλογές του στο rotation. Mη ξεχνάτε ότι η περυσινή “3&D” Κουμπάν έφτασε μέχρι το F4 περνώντας τη Μπαρτσελόνα του Πασκουάλ. Αυτός είναι ο δρόμος σήμερα για να έχεις την ευκαιρία αύριο..

“The coach should be the absolute boss, but he still should maintain an open mind..”  Red Auerbach

Ο προπονητής πρέπει να είναι το απόλυτο αφεντικό αλλά ακόμα και έτσι πρέπει να παραμένει ανοιχτόμυαλος..

Εύκολα, όπως αναμενόταν, ο Ολυμπιακός..

Για το παιχνίδι του Ολυμπιακού δεν έχω να πω τόσα πολλά. Το ρόστερ της Μακάμπι στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν το λιγότερο ποιοτικό, το πιο αδύναμο που παρατάχθηκε φέτος σε αγώνας Ευρωλίγκας ανάμεσα στους 16 μονομάχους. Εύλογα η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μεγάλη παρά το γεγονός ότι το πλήθος των απουσιών συσπείρωσε την ομάδα του Μπάγκατσκις η οποία μπροστά στο κοινό της εμφανίστηκε μαχητική και με τον μπασκετικό εγωισμό που επιβάλλει η ιστορία του club. Δε κρύβω πως ήθελα να δω τη διαχείριση από πλευράς Ολυμπιακού σε ένα παιχνίδι όπου ο αντίπαλος θα είχε τους όλους τους Αμερικανούς του στο παρκέ, ειδικά μετά το ματς με τη Φενέρ στη Πόλη. Μια τέτοια μάχη θα περιείχε περισσότερη “αλήθεια”..

Δύο-τρία σχόλια..

-Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γνώριζε τη “σκληρή πραγματικότητα” του Μπάγκατσκις η οποία εκβιαστικά θα τον οδηγούσε σε χρήση double teams πάνω στον Γιώργο Πρίντεζη και την ενεργοποίηση περιστροφών στην άμυνα των γηπεδούχων. Η Μακάμπι δε μπορούσε να ματσάρει φυσικά και αθλητικά τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι ξέρουν να δουλεύουν καταστάσεις δύο εναντίον δύο, σχεδόν πάντα με την ανάμειξη του Πρίντεζη, στη πλευρά, μετακινούν σωστά τη μπάλα. Η λογική λέει ότι βοήθεια από τη δυνατή πλευρά δε θα υπάρχει όταν ο Σπανούλης βρίσκεται στο παρκέ. Όμως ο Μπάγκατσκις δε δίστασε να τον ντουμπλάρει αφήνοντας ελεύθερο τον Γκριν..

-Στην 1-3-1 ο κόουτς Σφαιρόπουλος τρέχει μια μορφή υπερφόρτωσης στήνοντας τους δύο εκτελεστές του στη weak side. Για κάποιο λόγο ένας PG με καλύτερο penetration θα μπορούσε να εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα τέτοιων καταστάσεων. Α ρε Χάκετ..

-Ο Ολυμπιακός “κλείδωσε” τους γηπεδούχους όταν βελτίωσε την άμυνα του στο low post μακριά από τη μπάλα. Ο Άιβερσον ήταν δραστήριος στο ξεκίνημα όμως η 4/4 άμυνα της συνέχειας ήταν υποδειγματική. Συνολικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν πιο συντηρητικός στο αμυντικό του πλάνο (χωρίς υπερβολική χρήση “αλλαγών”). Λογικό, από τη στιγμή που ο΄αντίπαλος είχε περιορισμένες επιθετικές δεξιότητες και βασική προτεραιότητα της ελληνικής άμυνας ήταν να μειώσει τον χώρο δράσης των γηπεδούχων κρατώντας τους slashers τους μακριά από το ζωγραφιστό.

-Καλό ματς από τον Ουότερς. Το παιδί παίζει ακριβώς αυτό για το οποίο αποκτήθηκε. Το midrange του είναι χρυσάφι. Σε αυτό το επίπεδο και απέναντι σε αυτές τις άμυνες δεν είναι ο PG με τα playmaking abilities παρότι ο passive χαρακτήρας του και ο τρόπος που παίζει ο Ολυμπιακός μπορεί να του δώσει νούμερα και μαζί τη ψευδαίσθηση σε κάποιους. Μου αρέσει ο ανταγωνιστικός του χαρακτήρας. Εκεί άλλωστε είχαμε εστιάσει όταν αποκτήθηκε..

Για τον Ολυμπιακό θα τα πούμε σύντομα, για άλλο θέμα..

Y.Γ: O Nikola Jokic έχει advanced stats ανάλογα με αυτά του 21χρονου Magic Johnson. Το Denver έχει μεγάλη παράδοση στους international αθλητές. Ξέρει να επιλέγει και να δουλεύει μαζί τους. Ο Jokic είναι σίγουρα ξεχωριστή περίπτωση. Η εμπειρία των τουρνουά της FIBA τον έχει βοηθήσει όπως και ο τρόπος που δουλεύει η εθνική ομάδα της Σερβίας την επίθεση της. Δείτε λίγο Νάγκετς και θα καταλάβετε τι εννοώ..

Υ.Γ1: Το ξαναγράφω. Παιχνίδια όπως αυτό της Γαλατά με τη Ρεάλ ή του Παναθηναϊκού με την Ούνιξ εκτοξεύουν το ποσοστό επιτυχίας του νέου format της διοργάνωσης. Παίζουν όλοι μέχρι τέλους..