Μόνο αλήθεια..

Οι “αιώνιοι” Ελλάδας και Ισπανίας μπαίνουν στη μάχη ενός εικονικού Final Four σήμερα το βράδυ. Δύο Έλληνες και δύο Ισπανοί προπονητές. Τέσσερα παιχνίδια στο υψηλότερο επίπεδο. Μόνο αλήθεια. Το Hoopfellas αναλύει..

Μοιάζει με ένα “ελιτίστικο” τουρνουά που κάνει ένα κλειστό κλαμπ premium ευρωπαϊκών ομάδων. Ή μήπως με ένα Virtual Final Four..; Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός. Τετάρτη και Παρασκευή. Mόνο αλήθεια κύριοι.. Αυτήν θα δώσουν σε όλους μας και πρωτίστως στις εμπλεκόμενες ομάδες αυτοί οι τέσσερις αγώνες-φωτιά. Τέρμα οι παραισθήσεις, τα “μπορεί” και τα “ίσως”. Μόνο αλήθεια. Και το Hoopfellas θα είναι πάλι εδώ για να την γράψει..

Δεν είναι ακριβώς οι τέσσερις τους κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο με μια μπριζόλα στη μέση.. Όμως μιλάμε για παιχνίδια-φωτιά τα οποία θα διαμορφώσουν κλίμα για το επόμενο διάστημα και θα ξυπνήσουν έντονα συναισθήματα. Ομάδες και πρόσωπα μπορεί να χρειαστούν να περάσουν γρήγορα από το ζενίθ στο ναδίρ ή το αντίθετο. Σε αυτές τις μάχες η κόλαση ή ο παράδεισος μπορεί να βρίσκεται μέσα στο σαραντάλεπτο ή να σε περιμένει μετά από αυτό.

Όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης όμως “για να ανέβεις στον ουρανό πρέπει να πάρεις φόρα από τον πάτο της κόλασης..”

Κάνω το δικό μου σχόλιο ως εισαγωγή και περιμένω τις γνώμες, τις εντυπώσεις, τους προβληματισμούς και συνολικά τη συζήτηση μας..

Ο Πασκουάλ

Θα παίξει σε ένα παραδοσιακά εχθρικό αλλά παράλληλα γνώριμο για αυτόν περιβάλλον στη Μαδρίτη ενώ τη Παρασκευή θα πάρει το “βάπτισμα του πυρός στα ελληνικά ντέρμπι. Πραγματικά έχει πολύ δουλειά ο Καταλανός κόουτς αρχίζοντας από το ματς της Μαδρίτης. Ο Παναθηναϊκός κατά τον κόουτς Πασκουάλ “παίζει τη καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη” αυτή τη στιγμή . Όμως κόουτς, αλήθεια ..παίζει ο Παναθηναϊκός τη καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη..; Το παρκέ του Barclaycard center θα προσφέρει μόνο αλήθεια και απαντήσεις. . Από το Σαββατοκύριακο έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο οι πράσινοι θα μπορούσαν να ελέγξουν το επιθετικό transition της Ρεάλ όταν ο Καλάθης δε θα βρίσκεται στη πεντάδα. Η άμυνα απέναντι στη Ρεάλ θέλει πόδια, πολύ κυνήγι στον ντριμπλέρ μετά την εισαγωγική, προσπάθεια να μείνεις μαζί με τη μπάλα όσο ο εκάστοτε Γιούλ με προωθητική ντρίμπλα εξερευνεί την ύπαρξη διαθέσιμου αεροδιαδρόμου. Είμαι αρκετά σκεπτικός σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας του Παναθηναϊκού σε αυτό το κομμάτι. Το δεύτερο σημείο για το οποίο υποβόσκει ανησυχία αφορά το ριμπάουντ. Η Ρεάλ είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα αντίθετα με τον Παναθηναϊκό ο οποίος χρειάζεται δουλειά. Είναι μια αδυναμία στην οποία η παρέμβαση του Πασκουάλ αναμένεται άμεσα. Οι πράσινοι έχουν μειώσει πολύ τα λάθη τους και δείχνουν να αφομοιώνουν το κλασσικό Low mistake-basketball που χαρακτηρίζει τα σύνολα του Καταλανού κόουτς όμως γρήγορα πρέπει να αφομοιώσουν και την αντίστοιχη ικανότητα στο αμυντικό ριμπάουντ, κομμάτι στο οποίο η Ρεάλ (είναι η φύση της τέτοια) θα τον βάλει να δουλέψει πολύ σήμερα.

Πιστεύω πως ο Πασκουάλ θα στείλει κάποια στιγμή τον Ρίβερς πάνω στον Κάρολ στη Ball screen επίθεση που τρέχουν οι Μαδριλένοι είτε αυτή λειτουργεί μέσα από Diamond Format (photo)  είτε με Staggered ή corner Pin Down Screens. Ο Ρίβερς έχει την ικανότητα να σπάσει screens, διαθέτει μακρά άκρα, είναι μαχητικός και γνωρίζει τους δρόμους που χρησιμοποιεί ο καλύτερος ίσως σουτέρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια για να φτάσει σε αυτό που λέμε “άμεση και σε πρώτο χρόνο εκτέλεση” στο μισό γήπεδο.

Είμαι θαυμαστής του Μορμόνου sniper του οποίου το μεγαλύτερο προσόν, κατά τη ταπεινή μου γνώμη, μιλώντας για μια τέτοια κόπια παίχτη είναι το aggressiveness και ο τρόπος που “επιτίθεται” στην αντίπαλη άμυνα.

Φυσικά (και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο) το σημερινό ματς βρίσκεται σε σύνδεση με το ντέρμπι της Παρασκευής για τους πράσινους. Ο Παναθηναϊκός έχει ταξίδι επιστροφής και παιχνίδι απέναντι σε έναν Ολυμπιακό ο οποίος θα μείνει στην Αθήνα. Όπως, μιας και μιλάμε για “κολλητά” παιχνίδια, θα παίξει μεγάλο ρόλο στο υπόβαθρο της ελληνικής μάχης για τον Παναθηναϊκό το τι θα γράψει στη ψυχοσύνθεση του η σημερινή αναμέτρηση. Συνήθως (δε μιλάω για πρόθεση βέβαια, το παρών format της φετινής διοργάνωσης δεν επιτρέπει σε κανέναν να καίει παιχνίδια..) μια άσχημη βραδιά σε ένα τέτοιο ματς όπως το σημερινό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει έναν πολεμικό χαρακτήρα πριν το εντός έδρας ντέρμπι. Αυτό που θα πω εγώ (και ο καθένας μπορεί να το μεταφράσει όπως θέλει) είναι ότι εάν ο Παναθηναϊκός είναι να φύγει με κάτι ικανοποιημένος από τη Μαδρίτη σήμερα αυτό πρέπει να είναι μόνο η νίκη. Όχι μια καλή ανταγωνιστική εμφάνιση που υποσυνείδητα θα τον “μαλακώσει” πριν το ματς του ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό. Ένας “θυμωμένος” Παναθηναϊκός σχεδόν πάντα πιάνει τους δείχτες αποφασιστικότητας που απαιτούν τέτοια παιχνίδια. Και ο Πασκουάλ το γνωρίζει..

Ο Σφαιρόπουλος

Οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν πίεση. Σήμερα το βράδυ ο κόουτς Σφαιρόπουλος είναι, εκ των τεσσάρων προπονητών, αυτός που θα βγει στο γήπεδο έχοντας στις πλάτες του τη μεγαλύτερη πίεση για ένα καλό αποτέλεσμα. Μια καλή βραδιά όπου στο τέλος της το γιατρικό της νίκης θα κυλήσει και πάλι στον οργανισμό του Ολυμπιακού επουλώνοντας τα πρόσφατα τραύματα. Οι ερυθρόλευκοι έφεραν τον εαυτό τους στη θέση αυτή.. Και ορμώμενος από τη φράση με την οποία τελείωσα του σχόλιο του Παναθηναϊκού (περί ψυχολογικής “ντόπας”) τολμώ να πω ότι έχουν το συναισθηματικό υπόβαθρο για να μπουν σήμερα το βράδυ “θυμωμένοι” (με τον εαυτό τους) απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Είναι κάποιες στιγμές στη ζωή και τον αθλητισμό όπου δρουν ως αποδείξεις σχετικά με την εξελικτική πορεία των πραγμάτων και σε οδηγούν στο να καταλάβεις από τι τελικά είναι φτιαγμένος ένας άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, ένας-στη προκειμένη περίπτωση- προπονητής. Ομάδες οι οποίες έχουν βιώσει βραδιές-πληγές όπως αυτή του Ολυμπιακού στη Πόλη τη περασμένη εβδομάδα επιστρέφουν και δαγκώνουν καρωτίδες στο παιχνίδι που ακολουθεί. Αυτό είναι σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο του καλού προπονητή, να είστε σίγουροι, Όταν δε, ο αποδεδειγμένα καλός προπονητής δε καταφέρνει να βάλει τους παίχτες του σε αυτή τη ψυχολογική διάσταση, τότε μιλάμε για τη φάση της “αρρώστιας” (βλ. Φενέρ).

Ο Ολυμπιακός καλείται σήμερα να κάνει ένα σπουδαίο αμυντικό παιχνίδι. Να εγκλωβίσει με την ενεργητικότητα και το athleticism του τη Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα ανοίγοντας το γήπεδο με άμεση μετατροπή της άμυνας σε επίθεση. Έχει τα εργαλεία. Η ικανότητα του στο αμυντικό ριμπάουντ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αυτό. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν όσο τίποτα να επιστρέψουν σε βραδιές όπως αυτές εναντίον της Αναντολού ή του Παναθηναϊκού όμως τώρα έχουν μια ομάδα σε άνοδο. Ένα σύνολο που έπεσε χαμηλά, δέχτηκε χτυπήματα όμως έχει αρχίσει και ισιώνει το τιμόνι του αφήνοντας μια αίσθηση (παρά τις πολλές απουσίες και τα προβλήματα) ότι οι ημέρες που ακολουθούν θα είναι καλύτερες. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ξέρουν να παίζουν τέτοιους αγώνες. Αυτή τη στιγμή όμως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν κάποια πράγματα με πρώτο τον προπονητή τους. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται τους παίχτες-ρόλων του αυτή τη στιγμή για να ανακάμψει αγωνιστικά. Ο Ντάνιελ Χάκετ είναι ο γκαρντ που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της ομάδας και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Έχει τα intangibles που είναι τρομερά αξιοποιήσιμα σε τέτοια ματς (όπως το σημερινό και της Παρασκευής) και με το τραχύ του στυλ μπορεί να ηλεκτρίσει το γήπεδο και την εξέδρα. Ίσως ο κόουτς Σφαιρόπουλος θα πρέπει να επαναφέρει στο προσκήνιο σχήματα με τρία guards διαλύοντας από τη σκέψη το σύννεφο που του έχει προκαλέσει το traffic στη θέση “3”. Ηλεκτροσόκ δε πετυχαίνεις μόνο “χαμηλώνοντας” στη frontcourt με τον Πρίντεζη στο “5” αλλά και με 3-guard lineups οι οποίες διόλου φουτουριστικές δε μπορούν να χαρακτηρισθούν ειδικά απέναντι σε αυτή τη Μπαρτσελόνα που πολύ συχνά παίζει ακόμα και με τον Όλεσον στο “3”. Ο Χάκετ έχει θέση σε τέτοια σχήματα. 

Ο Μιλουτίνοφ είναι ένας άλλος role player που πρέπει να βγει μπροστά σήμερα. Μετά την μάλλον ατυχή εμπειρία του συναπαντήματος με τον Χάινς και την ολιγόλεπτη συμμετοχή στη Πόλη, σήμερα έχει την ευκαιρία να κάνει αισθητή τη παρουσία του απέναντι στη πρόκληση που λέγεται “Τόμιτς”. Περιμένω επίσης τον Παπαπέτρου να κλείσει αυτή τη τριάδα. Ο Ολυμπιακός όπως έχουν τα πράγματα είναι υποχρεωμένος να μπει σαν “αγριεμένο ζώο” σήμερα στο Φάληρο, να παίξει το ματς με τη Μπαρτσελόνα και μετέπειτα να διευθετήσει τον συναισθηματικό του κόσμο για το μεγάλο ντέρμπι της Παρασκευής. Το “αλλά” του σημερινού αποτελέσματος είναι τόσο μεγάλο που για την ώρα κρύβει τον ορίζοντα προς το ντέρμπι της Παρασκευής..

The Spaniards

Ευρισκόμενες στο 4-2 ξέρουν ότι χαϊδεύουν με το δάχτυλο τη σκανδάλη σημαδεύοντας τα παιχνίδια αυτής της εβδομάδας στα οποία ένα ζευγάρι νίκες μπορεί να βοηθήσει (τη μια προφανώς εκ των δύο) να ξεχωρίσει κάνοντας το πρώτο μικρό βήμα μπροστά στη σεζόν το οποίο θα αφήσει τον ανταγωνισμό λίγο πιο πίσω. Αυτός είναι ουσιαστικά ο στόχος και των 4 ομάδων σε αυτές τις δύο αγωνιστικές. Ο Λάσο δείχνει να έχει (θεωρητικά πάντα) μια καλή ευκαιρία για αυτό. Ξεκινάει σήμερα το βράδυ στην έδρα του με τον “James-less” Παναθηναϊκό (το γράφω αυτό γιατί όπως σας είπα και σε σχετικό σχόλιο στο Stoiximan.blog είναι το πρώτο ματς στη φετινή σεζόν που πραγματικά θα ήθελα τόσο πολύ να έχει τον Αμερικανό ο Πασκουάλ στο οπλοστάσιο του) και συνεχίζει τη Παρασκευή στο Palau Blaugrana όπου έχασε σχετικά εύκολα στις 6 του μήνα. Η Ρεάλ έχει κενά στα μετόπισθεν καθώς παρά τη καλή περιφερειακή της άμυνα αφήνει διαδρόμους για drives που τη πληγώνουν μέσα από τους αργούς ακόμα χρόνους της στα αμυντικά rotations. Είναι ομάδα που σε σημαδεύει κατευθείαν στη “καρδιά” καθώς το finishing μέσα από lay ups, κάρφωμα ή γενικότερα η εκτέλεση μέσα από το ζωγραφιστό είναι τρόπος ζωής στην επίθεση τους. Η Μπαρτσελόνα προστάτεψε πολύ καλά τη ρακέτα της για αυτό και κέρδισε του Μαδριλένους χωρίς να απειληθεί. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο Παναθηναϊκός σημαδεύοντας τον Γκουστάβο Αγιόν στον οποίο οι γηπεδούχοι θα ακουμπήσουν πολλές μπάλες. Ο Λάσο γνωρίζει ότι δε πρέπει να παγιδευτεί ούτε σήμερα ούτε τη Παρασκευή σε παιχνίδια μισού γηπέδου. Περιμένω μια Ρεάλ με το γκάζι στο πάτωμα..

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι (ε ναι, και πάλι..) άτυχος γιατί η συγκυρία τον φέρνει μπροστά σε αυτά τα τόσο σπουδαία ματς πάνω ακριβώς που χρειαζόταν λίγη ακόμα ησυχία (ένα μικρό σσσσσσ…) για επαναφέρει την ομάδα του σε σταθερά καλό δρόμο. Η επιστροφή του Κοπόνεν έχει ανοίξει τη γκάμα των επιλογών σε μια επίθεση η οποία μέχρι τώρα είχε θέμα παραγωγικότητας σε συνάρτηση με τη ποιότητα του διαθέσιμου υλικού. Η Μπαρτσελόνα κρατήθηκε όρθια όλο αυτό το διάστημα της καταιγίδας με όπλο την άμυνα της. Οι Καταλανοί έχουν δουλέψει αρκετά στη πίσω γραμμή άμυνας και συνολικά στον τρόπο που προστατεύουν το ζωγραφιστό τους. Ο κόουτς Μπαρτζώκας ξέρει ότι οι παραγωγικές δυνατότητες που θα επιτρέψει η ομάδα του στον Γιώργο Πρίντεζη σήμερα το βράδυ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Έχει φέρει τον Χολμς πλέον στη Βαρκελώνη ο οποίος όμως είναι άπειρος για να κρατήσει τον εαυτό του μακριά από φθορά σε μια τέτοια αποστολή τη στιγμή που οι Βεζένκοφ -Περπέρογλου περιμένουν με τις μηχανές ανοιχτές. Γνωρίζει επίσης (σχετικά με το ματς της Παρασκευής) το πόσο δύσκολο είναι στη πραγματικότητα να πείσει τους παίχτες να “πεθάνουν” ώστε να κερδίσουν το ίδιο παιχνίδι για δεύτερη φορά.. Σήμερα το βράδυ στο Φάληρο, η λαβωμένη ακόμα Μπαρτσελόνα θα τεστάρει τον χαρακτήρα της. Και θα προσπαθήσει να εμφυσήσει στον Ολυμπιακό το συναίσθημα της αμφιβολίας. Χρειάζεται μια κλασσική “3&D βραδιά” για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ώστε να επιβιώσει σε ένα παιχνίδι όπου αντικειμενικά δεν είναι το φαβορί. Όταν (και εφόσον) η άμυνα της αρχίσει μέσα στο ματς και ρολάρει ενώ παράλληλα ακουστούν οι πρώτοι γλυκοί ήχοι από την ανάπαυση της μπάλας στο διχτάκι μετά από περιφερειακό σουτ, τότε ίσως τα δεδομένα να έχουν αλλάξει.

Άλλωστε, τίποτα δεν δίνει σε έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από τον φόβο ενός άλλου..

Υ.Γ: Ναι ήταν φάουλ κόουτς Τρινκιέρι.. Στο επόμενο ματς οι παίχτες σου πρέπει να βγάζουν φλόγες από τα ρουθούνια. It’s up to you..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ