Ο Khem Birch και η γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού..


Tο Hoopfellas αξιολογεί την επιλογή του Ολυμπιακού να υπογράψει τον Καναδό Khem Birch και στρέφει το βλέμμα του στην ενδιαφέρουσα (για την ερυθρόλευκη frontcourt) περίπτωση του Γάλλου Adrien Moerman της Banvit με το έντονο, τις τελευταίες ημέρες παρασκήνιο. .



Hoopfellas για Khem Birch: 4 μήνες πριν.. (17/2/16)
(+) Όταν τη προηγούμενη εβδομάδα στη κουβέντα μας σας εξέφρασα τη προτίμηση μου (για τον Παναθηναϊκό μάλιστα) για τον Birch είχα πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μου. Εκτιμώ ότι ταιριάζει σαν παίχτης καλύτερα δίπλα σε έναν Seven footer με κιλά και μέγεθος όπως ο Ραντούλιτσα και ένα δυνατό “4” όπως ο Γκιστ παρά στον Ολυμπιακό (όχι ότι δε θα μπορούσε να παίξει, ειδικά με τη τεχνογνωσία που έχουν στο λιμάνι στην ανάπτυξη τέτοιων παιδιών) που χρειαζόταν περισσότερη δύναμη στο αθλητικό πακέτο που ψάχνει (για αυτό παλαιότερα είχα αναφέρει τον Άιβερσον, σωστά επίσης πήγαν τώρα στον Ντόρσεη που προτίμησε τα περισσότερα χρήματα της Μπάρτσα) αλλά γοητεύτηκαν από το Defensive versality του Καναδού. Και ποιος δε θα γοητευόταν άλλωστε..; (εγώ πρώτος). Ο Birch είναι ένα σούπερ-ενεργητικός ψηλός με εξαιρετικό motor, που τρέχει πάνω-κάτω το γήπεδο, καλύπτει χώρους, παίζει άμυνα σε κάθε γραμμή (7’1” wingspan), και προστατεύει το καλάθι (είναι καταπληκτικός μπλοκέρ) χωρίς να έχει απαιτήσεις στο επιθετικό κομμάτι. Ζει από τα γκαρντς του, κεφαλαιοποιεί σε παραγωγή τις καλές του θέσεις και τη βελτίωση της Pick&Roll συμπεριφοράς του. Tου αρέσει το μπάσκετ συνεργασίας, παίζει για τους συμπαίχτες και το σύνολο. Εξαιρετικός ριμπάουντερ, ιδιαίτερα στην επίθεση όπου είναι δύσκολο να τον κρατήσεις μακριά από το καλάθι.

(-) Αυτό του χαρακτηριστικό αποτελεί και την άλλη όψη του νομίσματος. Είναι αρκετά limited στην επίθεση. Δεν έχει προσωπική φάση και αποτελεί απειλή μόνο εντός του ζωγραφιστού και σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για ψηλό παίχτη που δε παίζει με τη μπάλα στα χέρια κάνει αρκετά λάθη. Aν δυναμώσει τον κορμό του θα ανεβάσει το status του.”

Αυτά τότε ως εισαγωγή για τον παρόν κείμενο. Πάμε άμεσα (όπως άμεσα κινήθηκε και ο Ολυμπιακός) και στο τώρα όπου οι ερυθρόλευκοι κινούμενοι γρήγορα μετά την ανανέωση Σπανούλη, γεμίζουν τη γραμμή ψηλών του αντικαθιστώντας τον Οthelo Hunter με τον Καναδό Khem Birch. Πάμε να αξιολογήσουμε την επιλογή των πρωταθλητών Ελλάδας και να δούμε μαζί κάποιες γενικότερες σκέψεις της σελίδας για τη frontcourt του Ολυμπιακού..

Ο Birch ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορούσε να κάνει αυτή την off season ο Ολυμπιακός. Τα 400-450 χιλιάρικα που θα λάβει ο παίχτης ετησίως είναι μια αρκετά λογική τιμή για την ελληνική ομάδα η οποία αγοράζει σε αυτή την τιμή πραγματική αξία.
Μη ξεχνάτε ότι τον Φεβρουάριο οι ερυθρόλευκοι είχαν ζητήσει τον παίχτη όμως η Usak του 1.1 εκατομμυρίου συνολικού μπάτζετ αρνήθηκε να πάρει ένα αρκετά αξιοσέβαστο buy out από την ελληνική ομάδα θέλοντας να διατηρήσει στο ρόστερ της τον παίχτη που μόλις έχασε (και ήταν βέβαιο ότι θα χάσει..) αποκομίζοντας ως αντάλλαγμα για αυτή την τακτική μόνο ίσως την είσοδο της ομάδας στα playoffs και μια διδακτική σειρά απέναντι στη Φενέρ του Ομπράντοβιτς. .

Εμείς είχαμε μιλήσει για τον παίχτη σε συζητήσεις μας λίγο μετά τον τραυματισμό του Γιάνγκ αλλά και αργότερα, τον Φεβρουάριο, όταν ο Παναθηναϊκός έψαχνε έναν mobile ψηλό. Είναι φανερό, μετά τη πρώτη κρούση μέσα στη σεζόν, ότι ο Birch βρισκόταν στη κορυφή της λίστας των ερυθρολεύκων. Επιλογή η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο με τη προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η σωστή (όσον αφορά τη λειτουργικότητα γιατί όταν μπαίνει στην εξίσωση ο παράγοντας του “τι θέλει να παίξει ο κόουτς” πολλές λεπτομέρειες είναι υποκειμενικές) οπτική στη στελέχωση της θέσης “4” για την οποία θα μιλήσουμε αμέσως μετά.
O Birch είναι μια επιλογή η οποία καλύπτει πολλά από τα στάνταρντς που είχε νομίζω θέσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ξεκινώντας την αναζήτηση παίχτη στην αγορά (ειλικρινά ακόμα σκέφτομαι από την άλλη τι πραγματικά περίμενε από τον Ουόρικ..). Πρόκειται για έναν νέο φιλόδοξο αθλητή που μόλις τελείωσε τη πρώτη του χρονιά σε μια καλή ευρωπαϊκή λίγκα και παίρνει το call για να ανέβει γρήγορα στα ..ψηλά. Κρατήστε αυτό (δηλαδή τη φάση καριέρας στην οποία βρίσκεται ο Birch) γιατί θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πολλές από τις παρατηρήσεις της σελίδας που θα ακολουθήσουν.

Τον 24χρονο Αμερικανό σέντερ είχα την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω όταν μετακινήθηκε στο πανεπιστήμιο του UNLV και το Las Vegas από το Pittsburgh. Μου έκανε εντύπωση μάλιστα η απόφαση του να αφήσει τη Νεβάδα νωρίς καθώς είχε πράγματα να δουλέψει στο παιχνίδι του και αυτός ήταν ο σημαντικότερος λόγος που δε κατάφερε να γίνει ντραφτ. Στα δύο χρόνια του στο UNLV ο Birch δούλεψε υπό μια σημαντική persona του πανεπιστημίου, τον κόουτς Dave Rice (παλιός παίχτης στη πρωταθλήτρια ομάδα του κολεγίου το 1990, με σπουδαία επιτεύγματα ως φοιτητής που του άνοιγαν τη πόρτα για μια ακαδημαϊκή καριέρα) που μόλις είχε πάρει προαγωγή από τη θέση του assistant για να παρουσιάσει στο παρκέ αυτό που οι Runnin’Rebels εκπροσωπούν ως οργανισμός. Την up tempo φιλοσοφία και τη ταχύτητα σε κάθε δράση τους στο παρκέ. Αυτό το αγωνιστικό περιβάλλον βοήθησε τον Birch να δείξει γρήγορα τα προσόντα και τα καλά κομμάτια του παιχνιδιού του όχι όμως και τον κόουτς Rice (θεωρείται στην Αμερική αρκετά ικανός στο επιθετικό κομμάτι χτίζοντας High octane offenses) ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια παρουσίασε σύνολο με άσχημη εικόνα με συνέπεια να χωρίσει το πανεπιστήμιο στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα από τα δυνατά προγράμματα μπάσκετ της χώρας με τεράστια παράδοση όπου η ήττα δε συγχωρείται εύκολα..
Με τον Birch ο Ολυμπιακός ενεργεί όπως οι recruiters των κολεγίων στα διάφορα σχολεία ανά τη χώρα. Οι ερυθρόλευκοι είδαν εξαιρετική πρώτη ύλη για το δικό τους μπάσκετ. Και ο παίχτης ένα σπουδαίο πρόγραμμα για να ενταχθεί και να βελτιωθεί. Σας είπα πιο πάνω ότι ο Birch ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει ο Ολυμπιακός στη φετινή off season όμως το ίδιο ισχύει και για τη πλευρά του παίχτη. Ο Ολυμπιακός ήταν για αυτόν ίσως η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Τα “φυσικά εργαλεία” του παίχτη σε συνδυασμό με την αθλητική του ικανότητα δίνουν μια πολύ σπουδαία βάση στο coaching staff των ερυθρολεύκων. Ο Birch (2.07μ.- 7’1” άνοιγμα χεριών) είναι ένας ψηλός που “μικραίνει” το γήπεδο με τη παρουσία του για την επίθεση του αντιπάλου όντας τρομερά επιδραστικός όταν η μπάλα “ταξιδεύει” και αποφασίσει να πάει πάνω της. Τα χέρια του είναι ένα τεράστια συν στο φυσικό του πακέτο και αποτελούν μαζί με το timing τη βάση για τα δύο από τα μεγαλύτερα αγωνιστικά του προσόντα: Το επιθετικό ριμπάουντ και το μπλοκ. Δύο στοιχεία όπου αυτόματα με τη σειρά τους μεταφράζονται ως εξαιρετική προίκα για να αποτελέσει ο παίχτης έναν σημαντικό game changer στο υψηλό επίπεδο στις περιπτώσεις που θα έρχεται από πίσω στο rotation. Κινείται πολύ γρήγορα από στάση και έχει εξαιρετικό δεύτερο άλμα, χαρακτηριστικό το οποίο του δίνει πλεονέκτημα στις διεκδικούμενες μπάλες ψηλά. Φέτος στην Usak τελείωσε τη σεζόν με σχεδόν τον ίδιο αριθμό αμυντικών και επιθετικών ριμπάουντ στα συνολικά 9.1 που κατέβαζε ανά παιχνίδι. Καταλαβαίνετε αυτόματα πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί αυτό του το προσόν υποστηρίζοντας κατάστασης επίθεσης μισού γηπέδου τις οποίες επιδιώκει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Γιατί ο ίδιος ο Birch δεν είναι παίχτης μισού γηπέδου (ούτε το υπόβαθρο του στο UNLV τον βοηθάει). Το επιθετικό του παιχνίδι είναι πολύ ακατέργαστο. Ζει σε επίπεδο παραγωγής από το επιθετικό ριμπάουντ και τις καταστάσεις που παράγει η ενεργητικότητα και το motor του (κίνηση στον κενό χώρο, ταξίδια στη γραμμή των προσωπικών μέσω της επιμονής του να πάει στη μπάλα και επιτεθεί στο καλάθι, 4 σχεδόν προσωπικές ανά ματς στη TBL με το αξιοπρεπέστατο για παίχτη τέτοιας κοπής 65.1%). Θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ για να αποκτήσει αξιόλογο post up παιχνίδι δεδομένου του ότι δε τον διευκόλυνε σε πρώτη φάση ούτε το κορμί του ούτε η τεχνική του. Παράλληλα είναι αδύναμος και σε face up καταστάσεις. Ο μηχανισμός εκτέλεσης του από μέση απόσταση είναι ανεπαρκής ενώ ο ίδιος δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να βάζει με συνέπεια τη μπάλα στο παρκέ. Willing passer. Του αρέσει να συνεργάζεται. Οι ομάδες της TBL δε τον ντούμπλαραν φυσικά χαμηλά παρά μόνο όταν γυρνούσε προς τη base line όπου η αλήθεια του μήκους και του athleticism πολλές φορές είναι ..σκληρή, αναγκάζοντας τον να πασάρει. Η δεύτερη δράση μέσα από την οποία είχε ευκαιρίες τελικής ήταν κάποια short picks στον άξονα τα οποία οδηγούσαν τη μπάλα από τα χέρια του στo base line cut. 

Ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να βελτιωθεί πάντως σαν Pick & Roll ψηλός στο “σχολείο” του Ολυμπιακού. Και σε αυτό το κομμάτι φαίνεται η έλλειψη fundamentals καθώς οι ομάδες δυσκολεύονταν να ματσάρουν σε αυτές τις καταστάσεις την ορμή και το athleticism του (παίζει πραγματικά πολύ πάνω από το καλάθι, θα τον δείτε αρκετές φορές να κατεβαίνει με αλεξίπτωτο καρφώνοντας..) παρά τη γνώση του να παίξει το Pick & Roll. Στον Πειραιά είμαι σίγουρος ότι θα βελτιωθεί σημαντικά. Τα γκαρντ του Ολυμπιακού μοιράζουν απλόχερα πόντους αλλά είναι απαιτητικά από τους ψηλούς τους. Για να γίνει ο Birch μέρους αυτού θα πρέπει να βελτιωθεί. Πιστεύω ότι θα το κάνει..Επίσης αυτό το οποίο θα πρέπει να βελτιώσει άμεσα για να φανεί χρήσιμος στο μισό γήπεδο (σε μια ομάδα η οποία δε θα του ζητήσει να πάρει πολλές μπάλες ή να παίξει προσωπική φάση αλλά απλά να “τελειώσει” καταστάσεις και να λειτουργήσει υποστηρικτικά) είναι τα screens του. Γενικά το όλο παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από μια έλλειψη fundamentals και αυτή απεικονίζεται και στο screening.
Τα σωστά screens βελτιώνουν χώρους και spacing σε μια επίθεση και παράλληλα θα λειτουργήσουν ευεργετικά και για τον ίδιο τον Birch ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις στην ανάμειξη του στη τελική συνεργασία. Πρέπει να εστιάσει και να δουλέψει σε αυτό το κομμάτι.

Αντίθετα μιλάμε για έναν παίχτη που μεγιστοποιεί τη δυναμική του τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο. Το πακέτο του ενδείκνυται για τέτοιες καταστάσεις και το UNLV του έδωσε την έξτρα ώθηση γαλουχώντας τον σε ανάλογο περιβάλλον. Τρέχει καλά το γήπεδο, επιτίθεται στο ριμπάουντ και σηκώνει πολύ γρήγορα τα πόδια του από το έδαφος όταν πρέπει να τελειώσει, γαρνίροντας με τα εξαιρετικά δεύτερα άλματα για τα οποία σας έγραψα πιο πάνω. Το μήκος, η ταχύτητα και το effort (αρκετά ικανοποιητικό) που καταθέτει τον μετατρέπουν σε πολύτιμη μονάδα και στη transition άμυνα (ετοιμαστείτε για chasedown blocks..).

Πάμε πάλι σε αυτά τα fundamentals.. (ααχχχχχ) Δεν είναι τυχαίο ότι επηρεάζουν το performance του Birch στα μετόπισθεν και στην άμυνα μισού γηπέδου. Προσέξτε. Μιλάμε για ένα παιδί το οποίο κατά τη γνώμη μου βγαίνοντας από το πρόγραμμα του Ολυμπιακού μπορεί να είναι ένας από τους 3-4 καλύτερους και πιο versatile αμυντικούς ψηλούς στην Ευρώπη. Τώρα, μπαίνοντας σε αυτό, θα προσπαθήσει να εντάξει τα φυσικά/αθλητικά του στοιχεία και να βελτιώσει τη συμπεριφορά του αποκτώντας σκέψη, γνώση και αμυντικούς αυτοματισμούς σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο απέναντι στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. O Birch όπως σας έγραψα πριν, με τη παρουσία του μικραίνει τον διαθέσιμο χώρο για τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο. Απλώνει δίχτυ μπροστά από το καλάθι της ομάδας του ειδικά λειτουργώντας ως help defender και ερχόμενος από την αδύνατη πλευρά για να αμυνθεί ψηλά στη τελική προσπάθεια (πολύ καλός). Βάζει αποφασιστικά τα χέρια του στις διεκδικήσεις, φέρνει hustling και η ταχύτητα του ανοίγει τη γκάμα των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών για τον κόουτς Σφαιρόπουλο. Εξαιρετική πλευρική ταχύτητα, above average πίσω βήματα. Είναι αρκετά αποτελεσματικός αμυνόμενος σε καταστάσεις hard show, trapping (πάνω στον ball handler) και διακρίνεται για τα γρήγορα recovers του. Το αδύνατο σημείο του (αναφορικά με τη περιφερειακή άμυνα που ενδιαφέρει τους ερυθρόλευκους) εντοπίζεται στις περιπτώσεις που χρειάζεται να χαμηλώσει και αυτόματα χρησιμοποιεί τα χέρια του τσεκάροντας τον αντίπαλο ballhandler, Προσοχή εδώ λοιπόν σε close out καταστάσεις. Ο Birch φέρει “εξοπλισμό” για εξελιχθεί σε σημαντικό όπλο σε τέτοιες αμυντικές περιστάσεις όμως ακόμα δεν έχει τη τεχνογνωσία για να χειριστεί τον εαυτό του σε αυτές και εκτιμώ ότι μέχρι να φθάσει στο επίπεδο που μπορεί θα αποκομίσει σκληρές εμπειρίες και μερικά παραπάνω φάουλ. Αυτό ισχύει συνολικά για την άμυνα εδάφους γιατί ψηλά θα κάνει μεγάλο impact από το πρώτο κιόλας ματς. Ο αδύνατος κορμός του δε τον βοηθάει να αμυνθεί απέναντι σε μεγαλύτερα κορμιά και δυνατότερους αντιπάλους οι οποίοι θα τον βγάλουν εκτός θέσης. Έχει δρόμο να ανέβει στο κομμάτι του positioning ασχέτως αν το motor, τα αθλητικά προσόντα (max vertical 35’5”), οι γρήγορες αντιδράσεις και το μήκος του κρύβουν τη σκόνη κάτω από το χαλάκι..

Συνολικά, μου άρεσε αρκετά η επιλογή του Ολυμπιακού. Αναμενόμενο μιας και είχα εκφραστεί ήδη για τον παίχτη. Οι ερυθρόλευκοι συνεχίζουν να κινούνται σωστά στην αγορά εξασφαλίζοντας σε καλή τιμή έναν παίχτη ο οποίος μέσα από το εργασιακό πλαίσιο που του προσφέρει ο Ολυμπιακός μπορεί σύντομα να διπλασιάσει την αξία του βελτιώνοντας σημαντικά το παιχνίδι του και χτίζοντας βάσεις (ως ψηλός ακόμα χτίζει, αναπτύσσεται πιο αργά). Χρειάζεται υπομονή. Μη ξεχνάμε ότι ο Οθέλο Χάντερ ερχόμενος στο λιμάνι ήταν σαφώς πιο “παιγμένος” κουβαλώντας μαζί του χρονιές σε δυνατά πρωταθλήματα, παιχνίδια στο ΝΒΑ και εμπειρία από Ευρωλίγκα με έναν οργανισμό όπως η Μοντεπάσκι. Ο Birch έχει δρόμο να διανύσει αλλά τα upsides του μου αρέσουν αρκετά. Σας το είπα και το βράδυ της Δευτέρας μέσα από τα social media..
”Πιστεύω ότι ο Ραζνάτοβιτς, ακριβώς επειδή μυρίζει το χρήμα, θα προτιμήσει να τοποθετήσει τον Khem Birch στον Ολυμπιακό από το να πάρει το πρόσκαιρα χρήματα της Γαλατά. Oι ερυθρόλευκοι έχουν τη τεχνογνωσία να αναπτύσσουν τέτοια παιδιά και ο συγκεκριμένος έχει τις προδιαγραφές να γίνει πιο γρήγορα και με καλύτερες βάσεις “ψηλός του ενός εκατομμυρίου” αν ενταχθεί στην ομάδα του Πειραιά. Ο ¨Μίσκο” μακροπρόθεσμα θα κερδίσει περισσότερα χρήματα από το χαρτί-Birch ακόμα και εάν σήμερα αφήσει μια καλύτερη πρόταση στο τραπέζι..”
Ο Ραζνάντοβιτς ξέρει τι κάνει. Στη προκειμένη περίπτωση και ο Ολυμπιακός..

Ο Μoerman και η αρχική σκέψη του Κόλτον Άιβερσον..

Για να είμαι ειλικρινής στο ξεκίνημα αυτής της off season και με τους ερυθρόλευκους να προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υπογραφή του Οκάρο Ουάιτ, είχα στο μυαλό μου τον Κόλτον Άιβερσον (μέσα στις περυσινές προτάσεις της σελίδας για τον Παναθηναϊκό) για να συμπληρώσει τον mobile Γιανγκ στο “5” των ερυθρολεύκων. Οι δύο τους θα αποτελούσαν το πιο macho δίδυμο ψηλών στην επόμενη EL. Με δύο light PF όπως ο Πρίντεζης και ο Ουάιτ (και Big SF όπως οι Παπαπέτρου-Παπανικολάου οι οποίοι είναι ικανοί να πάρουν χρόνο στο “4”), ο Ολυμπιακός χρειαζόταν το μακρύ, μεγάλο κορμί του δυναμικού seven footer της Καρσίγιακα ώστε να τους ταιριάξει καλύτερα.Όμως η λογική της άμυνας του Γιάννη Σφαιρόπουλου βασίζεται στη παρουσία ενός ψηλού με τα πόδια του Birch ή του Γιανγκ σχεδόν πάντα στο παρκέ για αυτό και οι πρωταθλητές επέλεξαν τον Αμερικανό της Usak. Eπιλογή καθόλου λάθος, η οποία όμως δημιουργεί και την υποχρέωση να στηριχτεί σωστά με τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου που θα κάνει τη frontcourt όσο το δυνατόν πιο πολυδιάστατη και λειτουργική.

Με τον Birch να συμπληρώνει τον Γιάνγκ και τον Πρίντεζη “μπετόν” στο “4”, εκτιμώ ότι οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν έναν PF πιθανόν διαφορετικού τύπου από τον PF/SF White. Έναν παίχτη ο οποίος θα φέρει περισσότερα” κιλά” στο “4” (ή κάποιον που λόγω παιχνιδιού να λογίζεται ως “μέγεθος”) , κάποιον που να μπορεί να κρατήσει στη πλάτη του τους Φελίπε Ρέγιες αυτού του κόσμου χωρίς παράλληλα να του λείπει η ικανότητα να βάλει πίεση στις αντίπαλες άμυνες με την ικανότητα του να εκτελέσει από τη περίμετρο. Ένα παίχτη-ρόλων ο οποίος θα μπορεί να υποστηρίξει το παιχνίδι της ομάδας πέρα από το ρηχό “κάνω νούμερα” όπως το έκανε ουσιαστικά παλαιότερα ο Πέρο Άντιτς. Σε αυτή τη λογική εκτιμώ ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κοιτάξει τη περίπτωση του Γάλλου φόργουορντ της Μπάνβιτ Adrien Moerman.
Status

Εδώ και αρκετές ημέρες παίζεται ένα σκληρό πόκερ γύρω από το status του Moerman (2.03-F-1988) και ειδικά το τελευταίο διήμερο οι σύνδεσμοι μου στη Τουρκία με έχουν καλέσει δις ξημερώματα (γκρίνια η κυρά-Τζίμαινα που τα βλέπει ..όλα στην off season) για ενημερώσεις. Ο Moerman έχει συμβόλαιο με την Μπάνβιτ το οποίο προβλέπει αποδοχές τη σεζόν 2016-17 ύψους 600.000 ευρώ. Έρχεται από μια εκπληκτική σεζόν στα 28 του, όπου τελείωσε τη σεζόν στη TBL με μ.ο. 18 πόντους (53.2% στα δίποντα-45.8% στα τρίποντα- 77.8% προσωπικές) 10.1 ριμπ. – 1.9 τελικές- 1.5 κλεψ.- 0.6 τάπες ενώ στο Eurocup ήταν εξίσου εντυπωσιακός με μ.ο. 13.7 πόντους (54.7% 2π.- 40.2 3π.- 89.8 1π.) 8.6 ριμπ.- 1.2 τελικές- 1.2 κλεψ. – 0.7 τάπες. Το πρόβλημα στη περίπτωση του είναι ότι φέρεται να υπάρχει buy out ύψους 500.000 το οποίο αποτελεί εμπόδιο στη διάθεση του παίχτη να αφήσει τη Μπαντίρμα αυτό το καλοκαίρι. Φυσικά το ποσό του buy out είναι απαγορευτικό με την έννοια ότι αυτόματα χαμηλώνει την αξία της κινήσεως. Ο Ολυμπιακός δε μπορεί να διαθέσει ένα ποσό κοντά στο εκατομμύριο για τη θέση του back up-PF. Για κάποιο λόγο συντηρείται ένα κλίμα τις τελευταίες ώρες ότι ο παίχτης θα μπορέσει να αποδεσμευτεί (αν όντως ισχύει η πληροφορία για το buy out δε θα είναι εύκολο). Αν τα καταφέρει έχουμε παιχνίδι.. Με τη Γαλατά να τον λιγουρεύεται εδώ και καιρό.

Ο Moerman είναι ένας ιδιαίτερος αλλά αρκετά ικανός φόργουορντ. Post/Face up PF με σπουδαία ικανότητα στο να εκτελεί από τη περιφέρεια λειτουργώντας ως Stretch-4. Ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται αλλάζοντας δέρμα ανάλογα με τον αντίπαλο και τις συνθήκες του παιχνιδιού. Σουτάρει αρκετά αποτελεσματικά αν και απελευθερώνει πιθανόν λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο σημείο και τα πόδια του όντας στημένος είναι λίγο πιο κλειστά από όσο πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα σας έλεγα ότι έχει αρκετά “στοιχεία Καϊμακόγλου” στο παιχνίδι του όμως ο κορμός του δεν είναι τόσο δυνατός όσο του Έλληνα φόργουορντ γεγονός που δε τον βοηθάει στην άμυνα στο ζωγραφιστό ειδικά όταν σε small lineups κατεβαίνει βαθιά στο “5” ή βρίσκει απέναντι του Big 4s τύπου Μάτσβαν. Αξιολογώντας τη παρουσία του στα μετόπισθεν θα έλεγα ότι έχει αρκετά θέματα τα οποία συνδέονται άμεσα με τη μέτρια πλευρική ταχύτητα του και τα όχι τόσο γρήγορα πίσω βήματα. Αμύνεται περισσότερο με την εξυπνάδα του και με τον σπουδαίο τρόπο που δουλεύει τα χέρια του σε όλες του σχεδόν τις εκδηλώσεις προσπαθώντας να ματσάρει το μέτριο footwork του. O coach Selcuk Ernak έπαιζε συχνά με αλλαγές στα αντίπαλα PnR ανοίγοντας τη φάκα στον αντίπαλο με το εικονικό σε πολλές περιπτώσεις miss match της πίσω γραμμής όπου ο κοντοπίθαρος συμμορίτης Κόρτνεϊ Φόρτσον όχι απλά δεν ..κουνιόταν αλλά “δάγκωνε”.

Έχω και απ’τα άλλα βέβαια.. Ο Moerman είναι ένας πολύ αποτελεσματικός ριμπάουντερ. Εξαιρετικός σε αυτό το κομμάτι, τον διακρίνει μια εκ φύσεως ικανότητα να πηγαίνει πρώτος στη μπάλα ακόμα και όταν βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Τον βοηθούν πολύ τα χέρια του (6’10”). Του αρέσει να δουλεύει side post καταστάσεις πηγαίνοντας προς τα μέσα με ντρίμπλα, συνήθως γυρνώντας προς το κέντρο, όπου χαμηλώνει εξαιρετικά και τελειώνει (αρκετά συχνά) με έναν ανορθόδοξο, ασυνήθιστο, underground τρόπο (καλά οι φίλοι του Ολυμπιακού που βλέπουν Πρίντεζη τόσα χρόνια δε θα το παρεξηγήσουν ειδικά από τη στιγμή που είναι αποτελεσματικός) είτε με baby hook είτε δουλεύοντας προσποιήσεις. Όταν θα αποφασίσει να γυρίσει προς τη πλευρά της τελικής (πάλι σε post up καταστάσεις) συνήθως επιλέγει ένα floater. Είναι Sleeper. Παίζει κάτω από τη στεφάνη όμως η δραστηριότητα του πάνω από αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται με τη πρώτη ματιά σε κάποιον που αρχίζει να εξοικειώνεται με το παιχνίδι και το σουλούπι του. Average αθλητικά. Αρκετά καλός με τη μπάλα στο παρκέ, μπορεί να πάει σε ένας με έναν καταστάσεις από έξω προς τα μέσα. Πολύ καλός πασέρ, σημαντικό πλεονέκτημα του παιχνιδιού του (το οποίο μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στην επίθεση μισού γηπέδου των ερυθρολεύκων) είτε πασάρει από το βάθος του ζωγραφιστού προς τα έξω είτε επιτιθέμενος πρόσωπο με ντρίμπλα. Διαβάζει αρκετά καλά τις άμυνες αποκωδικοποιώντας γρήγορα τα καινούργια δεδομένα στο παρκέ. Υψηλό μπασκετικό IQ και αντίληψη του παιχνιδιού. Και κυρίως (πάνω από όλα), ένας παίχτης έτοιμος να πεθάνει στο παρκέ.. Ο Ολυμπιακός θέλει έναν παίχτη 7 πόντων και 4 ριμπάουντ από τον πάγκο, με blue collar ιδιοσυγκρασία ο οποίος δε θα καπελώσει τον Αγραβάνη. O Moerman σήμερα δεν έχει τα upsides του White όμως μπορεί να φέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά στη γραμμή ψηλών των ερυθρολεύκων ξεκλειδώνοντας νέους συνδυασμούς και αγωνιστικά σχήματα. Αυτό είναι που κάνει ένα ρόστερ να φαίνεται πιο μεγάλο και βαθύ από ότι στη πραγματικότητα είναι χωρίς να απειλείται η λειτουργικότητα του από traffic.. Αν και εφόσον μείνει ελεύθερος τις επόμενες ημέρες νομίζω ότι αξίζει μια ματιά..
Υ.Γ: Σε περιπτώσεις παιδιών όπως ο Birch, το βασικό θα επαναλάβω είναι ο παίχτης να έχει κίνητρο, να είναι “πεινασμένος”  και με διάθεση να μάθει και να βελτιωθεί. Τότε, αργά ή γρήγορα θα βρει τον πολυπόθητο “δρόμο του χρήματος” όπως το έκαναν και πολλοί άλλοι τέτοιοι παίχτες στην Ευρώπη. Όταν θα φτάσει εκεί το ακόμα πιο σημαντικό είναι να παραμείνει φιλόδοξος. Είναι θέμα χαρακτήρα..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ