ΕL TOP-16 POWER RANKINGS (II)



Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ του δευτέρου γύρου του φετινού TOP-16 της Ευρωλίγκας το Hoopfellas βάζει το κοινό του στη ..πρίζα με τα φρέσκα Power Rankings. To Βερολίνο αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα..


Η εβδομάδα της διακοπής έμοιαζε με αιώνα. Οι ομάδες έκαναν τα τελευταία τους ..κουμάντα ενισχύοντας τα ρόστερς τους και είναι πλέον έτοιμες να κοιτάξουν την αλήθεια του δευτέρου γύρου στα μάτια. Πάμε να δούμε τη θέση τους στη γραμμή εκκινήσεως με βάση το performance στον πρώτο γύρο του TOP-16 και τη δυναμική που έχουν διαμορφώσει στο παιχνίδι και το μομέντουμ τους σήμερα. 
Τα νούμερα με τις επιδόσεις σε Pace, ORAT και DRAT αφορούν τα 7 ματς του πρώτου γύρου.


No1. Fenerbahce (7-0)

Pace: 71.1 ORAT: 121.3 DRAT: 101.7
Η φετινή version της Φενέρ είναι πιο gritty παρουσιάζοντας ένα πιο σκληροτράχηλο, τραχύ πρόσωπο στο τέλος κλειστών παιχνιδιών και αυτό μοιάζει ως ο καλύτερος συνοδός της για το δεύτερο μισό της σεζόν. Ο Ομπράντοβιτς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο-χαμαιλέοντα, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί για να επιβιώσει απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Balance basketball με μια πολύ efficient επίθεση και αρκετά αποτελεσματική άμυνα που σπρώχνει τη μπάλα στο σημείο που θέλει. Η τριάδα των Παρτιζάνων (Ζοτς, Βέσελι, Μπογκντάνοβιτς) ακουμπά ατομικά τον ευρωπαϊκό ουρανό, ο καθένας στη κατηγορία του. Η Φενέρ έχει δύο ισχυρές δοκιμασίες σε ΟΑΚΑ-Κράσνονταρ, όμως με λίγη προσοχή θα διατηρήσει τη πρώτη θέση στον όμιλο.

No2. CSKA Moscow (5-2)

Pace: 74.4 ORAT: 120.0 DRAT: 107.0
Σε ένα γκρούπ που όλα είναι ρευστά, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη δείχνει αυτή τη στιγμή το πιο σίγουρο στοίχημα για μια θέση μέσα στις τρεις πρώτες. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Η ΤΣΣΚΑ προσπαθεί να βελτιώσει την άμυνα της και θεωρώ ότι σε αντίθεση με τα νούμερα που δείχνουν μια στασιμότητα, ότι έχει κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός αν αναλογιστούμε ότι έχει ανέβει το επίπεδο ανταγωνισμού. Ακόμα δε μου βγάζει την αίσθηση της εμπιστοσύνης κάτω από συνθήκες πίεσης και αυτό έχει σίγουρα να κάνει με τη καμπύλη στην αποτελεσματικότητα της άμυνας της (πρέπει να προστατέψουν καλύτερα το καλάθι τους από τα 5 μέτρα και μέσα). Ο Χίγκινς είναι εξαιρετικός. Είναι πολύ σημαντικό (επιτυχία και του προπονητικού τιμ) να πετυχαίνεις τη μετάβαση ενός καλού σκόρερ ως facilitator (χωρίς μάλιστα να χαθούν τα scoring insticts του) στο επόμενο επίπεδο τόσο άμεσα.

No3. Lokomotiv Kuban (5-2)

Pace: 71.0 ORAT: 111.1 DRAT: 102.4
Μετά την (μόνη) αήττητη Φενέρ, η Λοκομοτίβ δείχνει ως η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες ανάμεσα στις υπόλοιπες 15 αυτή τη στιγμή για να περάσει στα playoffs., παρ’όλο που ουσιαστικά βρίσκεται μόλις μια νίκη μπροστά από τον τρίτο στο γκρούπ. Η Λόκο δουλεύει πολύ περισσότερο συνεργασίες μέσα από τη κυκλοφορία της μπάλας πλέον και παράγει πολύ περισσότερο μέσα από αυτές. Ενώ στη κανονική περίοδο μόλις το 57.6% των καλαθιών που σκόραρε προερχόταν από τελική πάσα, στο TOP-16 το αντίστοιχο νούμερο ακουμπά το 66.3. Ο Τζάνινγκ είναι σωστή προσθήκη με χαρακτηριστικά (ball handling/passing, τρίποντο, συνέπεια στην άμυνα) που μεταφράζονται σωστά στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει μια αθλητική “3&D” ομάδα που εκτός το ότι ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις σε επίπεδο recruiting, εναρμονίζει την αγωνιστική συμπεριφορά της με την επιστήμη της στατιστικής στο άθλημα. Σας το έχω εξηγήσει παλαιότερα. Ένα τρίποντο είναι πολύ πιο efficient από ένα μακρινό δίποντο..

No4. Caja Laboral (5-2)

Pace: 75.2 ORAT: 104.9 DRAT: 95.7
Επίσημα πλέον Dark horse για ένα ταξίδι μέχρι το τέλος του δρόμου. Προσέξτε, το συμπέρασμα αυτό δεν οφείλεται στο εντυπωσιακό για τα δεδομένα του ομίλου ρεκόρ του 5-2 αλλά στον χαρακτήρα που συνεχίζουν να επιδεικνύουν στα ματς με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Σας είχα πει το καλοκαίρι ότι ο Περάσοβιτς θα φέρει winning culture και πάλι στον οργανισμό σε επίπεδο ACB όμως η ομάδα πλέον έχει βρει ρυθμό δίνοντας την αίσθηση ότι πατάει σε ράγες.. Το μεγάλο όπλο της Λαμποράλ εκτός του No fear χαρακτήρα είναι η ταχύτητα των παιχτών της στη προσωπική άμυνα (με συνέπεια να καλύπτουν γρήγορα αποστάσεις και να αφήνουν λίγα uncontested shots). Όσο μαθαίνουν να αμύνονται “μαζί” τόσο το αποτέλεσμα θα γίνεται πιο εντυπωσιακό. Παιδιά όπως ο Ι. Diop, o Τillie, o Hanga καταθέτουν τεράστιο effort. Ο τελευταίος ειδικά (και ο τρόπος που αμύνεται στο τρανζίσιον) μπορεί να αποτελέσει το επόμενο σπουδαίο entry στην ελίτ ομάδων τοπ-επιπέδου.

No5. Khimki Moscow (4-3)

Pace: 75.6 ORAT: 110.6 DRAT: 105.0
Ωραία όλα στη Κίμκι.. Μια ομάδα που σε πολλές βραδιές μοιράζει σακούλες αγγίζοντας το μπάσκετ της ισορροπίας. Καλά δομημένη επίθεση βασισμένη στη ταχύτητα εκτέλεσης και τη παραδοσιακά εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας του Κουρτινάιτις, αποτελεσματική άμυνα, πόδια, ικανότητα να παίξει με το μέγεθος και παράλληλα τη ταχύτητα της, πολλές ατομικές δεξιότητες και ικανότητα στη προσωπική φάση. Να υπογραμμίσω κάτι που οι περισσότεροι ίσως δεν έχετε προσέξει.. Η Κίμκι έχει μόνο 2 (επαναλαμβάνω 2..) παιχνίδια στην έδρα της στον δεύτερο γύρο. Με 5 εντός στον πρώτο τελείωσε με ρεκόρ 4-3.. Σημειώστε επίσης ότι αναζητά τον χαρακτήρα της σε καταστάσεις διαχείρισης πίεσης.. Είναι προαπαιτούμενο λοιπόν να κερδίσει μακριά από τη Μόσχα, τώρα που φουσκώνουν τα μπράτσα. Δε τον έχει περπατήσει αυτόν τον δρόμο.. Έχει την ποιότητα να φτάσει μέχρι τέλος αλλά θα χρειαστεί να σφυρηλατήσει αυτόν τον χαρακτήρα τώρα όπου θα παίξει τα πάντα μέσα σε 1.5 μήνα. Μεγάλο και δύσκολο τεστ.

No6. Real Madrid (4-3)

Pace: 73,6 ORAT: 113.8 DRAT: 112.9
Βρε, βρε, βρεεε.. Η Ρεάλ μπαίνει στην αρένα με τα λιοντάρια με τις δάφνες του κυπελλούχου Ισπανίας. Οκ. Καθαρά μπασκετικά το καράβι μπάζει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η άμυνα των πρωταθλητών είναι γεμάτη πράσινα για τον αντίπαλο και εξακολουθώ να πιστεύω ότι όποια ομάδα καταφέρει να ελέγξει τη μπάλα και στις δύο πλευρές του γηπέδου απέναντι της σε αυτό το επίπεδο θα τη κερδίσει. Δε μπορώ όμως να μη σταθώ στα περίφημα intangibles που βγάζουν όταν βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Γιούλ και Αγιόν σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουν 5 παιχνίδια εκτός, τα τέσσερα συνεχόμενα. Αγωνιστικά θέλουν ανακατασκευή, όμως ακόμα φοβίζουν. Και θα το κάνουν μέχρι να μείνουν οριστικά εκτός. Όταν έχεις το φίδι κάτω να ψυχορραγεί, του κόβεις το κεφάλι..

No7. Crvena Zvezda (4-3)

Pace: 69.7 ORAT: 112.7 DRAT: 106.8
Εντάξει, γουστάρω.. Στο Βελιγράδι βελτίωσαν την ομάδα τους λίγο πριν το ξεκίνημα του TOP-16 και ετοιμάστηκαν για μάχη. Όταν βλέπετε μια ομάδα να ανεβάζει την απόδοση της όταν ο πήχης του ανταγωνισμού επίσης ανεβαίνει, αυτόματα ξέρετε ότι έχει ικανό προπονητικό τιμ. Καλή δουλειά από τον πάγκο με ένα σύνολο που δουλεύει σωστά, με στόχους και “μαζί” και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το πρόγραμμα στον δεύτερο γύρο είναι μάλλον δύσκολο αν και οι Σέρβοι θα παίξουν τους δύο βασικούς τους ανταγωνιστές (Αναντολού, Παναθηναϊκό) στο Βελιγράδι. Νομίζω ότι από το πρώτο ματς με την Αναντολού θα καταλάβουμε πολλά για τη συνέχεια..

No8. Panathinaikos (4-3)

Pace: 70.3 ORAT: 104.9 DRAT: 103.4 
Ο Παναθηναϊκός έστω και λίγο καθυστερημένα έβαλε βάθος στο ρόστερ του και μαζί φρέσκα πόδια σε ένα σημείο της σεζόν όπου μερικά τζάουλ ενέργειας παραπάνω μετρούν διπλά. Το κλειδί θα είναι το πως ο κόουτς Τζόρτζεβιτς θα εντάξει τα νέα παιδιά στο αμυντικό του πλάνο. Εκεί θα παιχτεί όλο το παιχνίδι και ας δίνουν σημασία οι περισσότεροι στη παραγωγικότητα. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να κατεβάσει και άλλο η ομάδα τα νούμερα του αντιπάλου. Οι πράσινοι βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση τις επόμενες 20 ημέρες, ξεκινώντας από το ματς με τη Φενέρ στο ΟΑΚΑ. Το ίδιο και ο προπονητής τους που καλείται να δείξει ότι μπορεί να δουλέψει με αυτά τα παιδιά.

No9. OSFP (3-4)

Pace: 71.6 ORAT: 105.6 DRAT: 112.2
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Φαίνεται ότι παίζει με ερωτηματικά στο κεφάλι του οπότε πρέπει να πάρει αποφάσεις. Φιλτράροντας την εικόνα του πρώτου γύρου θα έλεγα ότι η ομάδα έπαψε να έχει συνέχεια στο παιχνίδι της. Να παράγει επίθεση μέσα από την άμυνα της και το αντίστροφο (όπως στα τελευταία 15 λεπτά του ματς με την Κίμκι). Οι ερυθρόλευκοι βάζουν δύο παίχτες στη frontcourt (Ουόρικ, Παπανικολάου) και εκτιμώ ότι θα στραφούν στη σταθερά τους, η οποία αποτελεί και το πιο ασφαλές αγωνιστικό στήριγμα. Την άμυνα τους. Με φοβίζει η νέα απουσία του Λοτζέσκι, παίχτη τον οποίον περίμενα να βγει μπροστά σε αυτό το κομμάτι της σεζόν και η έλλειψη “κιλών” στο ζωγραφιστό που φορτώνει με ένα πρεσάρισμα τη περιφερειακή γραμμή. Ο Ολυμπιακός έχει θέματα να λύσει (ανακατανομή ρόλων, συνδυασμούς στα σχήματα) όμως εκτιμώ ότι εάν ανεβάσει την άμυνα του στα γνωστά στάνταρντς θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο.

No10 Barcelona (3-4)

Pace: 68.3 ORAT: 114.5 DRAT: 114.9
Η Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή ακουμπά το status του outsider για τη πρόκριση. Ο Πασκουάλ έχει να διαχειριστεί μια ισχυρή αγωνιστική κρίση και ένα πρόγραμμα-φωτιά στο ξεκίνημα του δευτέρου γύρου. Οι Καταλανοί έχουν σοβαρό αμυντικό πρόβλημα και τον Τόμιτς σβηστό από ενέργεια. Ελπίζουν στον Ντόρσει ώστε να φέρει πίσω την αμυντική φλόγα ενώ θα πρέπει να δουλέψουν στο να ελέγξουν τη μπάλα στο αμυντικό τρανζίσιον, αδυναμία η οποία τους έχει κοστίσει μέχρι τώρα. Το σουτ του Ντόελμαν στη Μαδρίτη πάντως τους κρατά ζωντανούς και αποδεικνύεται καθοριστικό..

No11. Brose Baskets (3-4)

Pace: 72.1 ORAT: 103.2 DRAT: 104.6
Είναι τεράστια επιτυχία για τη Brose ότι αποτελεί condenter σε αυτή τη φάση, σε ένα τόσο δύσκολο γκρούπ. Δείχνει την επιτυχία του προγράμματος του Τρινκιέρι ο οποίος παίζει “μπάσκετ Βαλκανίων” βουτηγμένο σε μια γυάλα με υγρό από τις σύγχρονες τάσεις του αθλήματος. Όμως, παρότι η Μπάμπεργκ έχει 5 εντός έδρας ματς στον δεύτερο γύρο δεν λογίζεται ως φαβορί για το εισιτήριο. Της λείπουν οι έξτρα 1-2 παίχτες οι οποίοι θα τη σήκωναν πολύ τώρα που η φθορά σιγά σιγά θα αρχίσει να φαίνεται. Εκτός έδρας έφαγε τρεις κατηφόρες χοντρές. Ο Ουοναμέηκερ είναι ένα κομπλέ γκαρντ. Κομπλέ. Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο θα αντέξουν αλλά δηλώνω φαν του οργανισμού τους.

No12. Anadolu Efes (3-4)
Pace: 71.7 ORAT: 112.0 DRAT: 109.7
Η Αναντολού έχει πιεί θάλασσα. Το χειρότερο απ’όλα είναι το κλίμα εκνευρισμού που κυριαρχεί στο εσωτερικό της ομάδας. Ένα μεγάλο στοίχημα για το προπονητικό τιμ..Το άσχημο για αυτούς είναι ότι άμεσα, στα 2 επόμενα παιχνίδια δηλαδή (Βελιγράδι, εντός με Λοκομοτίβ) , θα παιχτεί ένα μεγάλο ποσοστό των πιθανοτήτων τους για τη συνέχεια. Το πρόβλημα τους εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία. Στην άμυνα όπου αδυνατούν να παίξουν “μαζί” και στον ρυθμό όπου δυσκολεύονται να αλλάξουν ταχύτητα στο παιχνίδι τους για να παγιώσουν ευνοϊκές για αυτούς καταστάσεις. Κλειδί το διπλό στην Ανδαλουσία. Αν υπάρξει αντίδραση θα τη δούμε άμεσα. Πιστεύω πως έχει μείνει δύναμη μέσα τους και μπορούν το ντεμαράζ. Αλλιώς καληνύχτα και καλή τύχη..

No13. Unicaja Malaga (2-5)

Pace: 70.4 ORAT: 100.8 DRAT: 111.3
Η Ουνικάχα έχει γονατίσει.. Παίζει μπάσκετ μισού γηπέδου χωρίς δύο πολύ βασικούς της παίχτες πλέον και παράλληλα σημαντικές πηγές δημιουργίας όπως ο Χέντριξ και ο Μάρκοβιτς, με τον αντίκτυπο να είναι άμεσος στο Shot selection της ομάδας. Ούτε το ξωτικό της Βαλτικής (Κουζμίνσκας) μπορεί να αλλάξει τώρα τα δεδομένα.. Η εικόνα της είναι κακή.

No14. Cedevita (2-5)
Pace: 72.7 ORAT: 100.6 DRAT: 115.5
Η Τσεντεβίτα πέρασε ισχυρή αγωνιστική κρίση τον τελευταίο 1.5 μήνα όπου τα προβλήματα τραυματισμών “έσκασαν” τους Κροάτες του μικρού rotation. Σπρώχνουν τη μπάλα γρήγορα μπροστά όμως η άμυνα τους καταρρέει και αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη φυσική κατάσταση και την έλλειψη φρεσκάδας του ρόστερ. Το πρόγραμμα ίσως τους βοηθήσει να σηκωθούν. Θα χρειαστεί όμως ενέργεια και μαζί ένα μικρό θαύμα από τον τιμονιέρη της.

No15. Darussafaka (1-6)

Pace: 75.7 ORAT: 96.4 DRAT: 108.0
Be quick but don’t hurry.. Ο Μαχμούτι έχει επιλέξει να ανεβάσει το τέμπο ψάχνοντας τη λύση απέναντι στο υψηλότερο επίπεδο αμυνών που βρίσκει μπροστά της η Νταρουσάφακα στο TOP-16 όμως οι Τούρκοι έχουν προσκρούσει σε τοίχο. Παίζουν βιαστικά, είναι κακοί στο κομμάτι της “τελικής αποφάσεως” και πρώτοι σε λάθη σε αυτή τη φάση. Ο Ουίλμπεκιν παίζει αισθητά καλύτερα πλέον. Έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο κύπελλο όπου πραγματικά τα έδωσαν όλα, ίσως ήταν το σημαντικότερο ματς της σεζόν για το κλαμπ. Με 4 εντός στο β’ γύρο θεωρητικά ελπίζει, η εικόνα της όμως λέει το τελείως αντίθετο..

No16. Zalgiris (1-6)

Pace: 72.1 ORAT: 102.4 DRAT:123.8
Η Ζαλγκίρις υστερεί πολύ στο κομμάτι της ταχύτητας για να μπορέσει να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό σε αυτό το επίπεδο της διοργάνωσης. Είναι αργή στην άμυνα και δυσκολεύεται να δημιουργήσει “χώρους” στην επίθεση. Σε αυτή, τη δεύτερη φάση παραείναι Old School σύνολο. Ο Σάρας έχει πολύ δουλειά..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ