ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΒΟΜΒΕΣ


Ο Παναθηναϊκός έχασε τον Τάιους με συνέπεια το front office της ομάδας να προβληματίζεται πλέον για τον ψηλό που θα πλαισιώσει τον Ραντούλιτσα στη θέση «5». Το Ηοοpfellas  αξιολογεί τις καλύτερες και θεωρητικά πιο ασφαλείς επιλογές στην αγορά σήμερα παραθέτοντας  τα συν και τα πλην κάθε περίπτωσης..



Όπως σας έγραψα προχθές, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ρίξει μια προσεκτική ματιά στις πραγματικές ανάγκες του ρόστερ του και να κλείσει τη φετινή off season με πολύ μελετημένες κινήσεις. Αν εξαιρέσεις την έλλειψη ενός δυναμικού Defensive-SF/PF αντί του οποίου αποκτήθηκε ο Πάβλοβιτς, οι κινήσεις κρίνονται καλές μέχρι τώρα αρκεί συγκεκριμένοι παίχτες να πλαισιωθούν κατάλληλα.

Ο Μεζρί με τον οποίο έγινε κουβέντα δεν είναι ο τύπος του ψηλού που χρειάζεται πραγματικά η ομάδα του Τζόρτζεβιτς. Ανεξάρτητα από το τι θέλει να παρουσιάσει (ειδικά στο αμυντικό κομμάτι) ο κάθε προπονητής, το σύγχρονο μπάσκετ σχεδόν υπαγορεύει στις τοπ-ομάδες την ύπαρξη ψηλού με γρήγορα πόδια. Όχι απαραίτητα undersized αλλά σίγουρα mobile ο οποίος ανοίγει τη γκάμα επιλογών στη pick & roll άμυνα και μειώνει τον χώρο δράσης της αντίπαλης επίθεσης. Βλέπεται ότι και στην Αμερική οι ομάδες που ανταποκρίνονται καλύτερα στο small ball προχωρούν γιατί πολύ απλά είναι πιο έτοιμες να παίξουν σε ειδικές καταστάσεις. Έτσι και στην Ευρώπη.. Χρειάζεσαι λοιπόν τέτοιους παίχτες όπως σας έχω πει, ειδικά στα τελευταία λεπτά όπου τα κλειστά ματς πάνε πολύ στο ένας εναντίον ενός.  Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι προσεκτικός στην επιλογή του και να κινηθεί γρήγορα γιατί ήδη έχει χάσει παίχτες σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έφερε τον εξαιρετικό Πάτρικ Γιάνγκ. Έξτρα γκαρντ θα βρούν οι πράσινοι. Υπάρχει υλικό και χρειάζεται υπομονή. Για ψηλό όμως πρέπει να δράσουν άμεσα.

Πάμε να δούμε και να αξιολογήσουμε μερικές περιπτώσεις παιχτών που κρίνονται ως θεωρητικά ασφαλείς επιλογές με την έννοια ότι έχουν το πακέτο να ανταποκριθούν σε αυτό το επίπεδο. Στη λίστα αυτή παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός ώστε να βοηθηθεί η συζήτηση μας. Ξεκινάμε..

ΒRANDEN DAWSON (2.01μ.-22)



Πρωτοπαλίκαρο του Ίζο και ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας των Σπάρτανς με την ικανότητα του να αμυνθεί σε 4 θέσεις. Επιλέχθηκε φέτος στο Νο56 του ντραφτ από τους Πέλικανς για να σταλεί στους Κλίπερς. Το καλούπι του φωνάζει για Ευρώπη μιας και δεν έχει καθόλου περιφερειακό παιχνίδι για ανταποκριθεί σαν SF στο ΝΒΑ και παράλληλα του λείπει το μέγεθος για να αγωνιστεί στη ρακέτα.

ADVANTAGES (+)


-Σκυλί του πολέμου.. Τρομερή φυσική παρουσία στο ζωγραφιστό. Πολύ δυνατός, εξαιρετικός στο positioning. Δυνατός κορμός, δε σπρώχνεται εύκολα. Μπορεί να αμυνθεί εξίσου αποτελεσματικά στο ποστ και στη περιφέρεια (αν και η κατασκευή του κορμιού του στερεί μεγάλο μέρος της πλευρικής ταχύτητας η οποία του λείπει πολύ στην pick & roll άμυνα). O Ίζο τον βοήθησε πολύ στο να αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα τα δρώμενα στο παρκέ.

-Πολύ καλός ριμπάουντερ. Στο δρόμο για τη μπάλα μπορεί να γκρεμίσει τοίχο. High Motor.

-Έχει παιχνίδι με τη μπάλα κάτω και μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην Ευρώπη παίζοντας απέναντι σε βαρύτερα κορμιά. Δυναμικός finisher στο transition

DISADVANTAGES (-)


-Θα πρέπει να καταλάβει ότι το μέλλον του μάλλον είναι στην Ευρώπη και να δουλέψει περισσότερο το παιχνίδι του στο βαμμένο. Παίζει καλά στα SL και ίσως βρεί συμβόλαιο από μια ομάδα που θα εκτιμήσει τη versatile αμυντική του ικανότητα όμως κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για παίχτες της κοψιάς του μακροημέρευση στη λίγκα.

– Ακόμα λειτουργεί ως «4», χωρίς καθόλου περιφερειακό παιχνίδι. Αυτό σε συνδυασμό με το φυσικό/αθλητικό του πακέτο μεταφράζεται ως «5» στην Ευρώπη, θέση για την οποία θα χρειαστεί χρόνο ώστε να κατανοήσει τα ζητούμενα.

-Ειλικρινά, θεωρώ ότι ο Ντόουσον δεν είναι ακόμα έτοιμος για αυτό το επίπεδο (το υψηλό της Ευρωλίγκας). Τον τοποθέτησα όμως στη λίστα για να τσεκάρεται το όνομα του και να τον παρακολουθούμε μαζί. Έχω την αίσθηση ότι γρήγορα μπορεί να τον δούμε στα μέρη μας..

Συνεχίζουμε..

ΑNTHONY RANDOLPH (2.11μ.-26)



Ο Ράντολφ είναι ο φόργουορντ-σέντερ της λίστας μιας και οι υπόλοιποι είναι μόνο «5». Το άλλοτε Νο14 του ντραφτ (2008) από τους Ουόριορς, δεν έκανε ποτέ τη μεγάλη καριέρα που υπόσχονταν οι προδιαγραφές του στην Αμερική. Τελείωσε τη σεζόν στη Λοκομοτίβ Κούμπαν και τώρα αποτελεί μέλος της Αμερικανικής εθνικής ομάδας για τους Παναμερικανικούς (έπαιξε πολύ καλά εχθές απέναντι στη Βενεζουέλα).

ADVANTAGES (+)


-Δε χρειάζονται πολλές κουβέντες. Το παιδί είχε τα πάντα για μια σπουδαία καριέρα στην Αμερική. Μέγεθος, ταχύτητα (τρέχει καταπληκτικά το γήπεδο), ballhandling, shooting mechanics (με 3pt range), σούπερ αθλητικά προσόντα.. Πλήρες πακέτο, μπορεί απλά να κάνει τα πάντα.

-Πλαστικός. Γεγονός που απορρέει από το ότι στην Αμερική προοριζόταν για SF. Μπορεί να επιτεθεί με τη μπάλα στο παρκέ ή να εκτελέσει με το καλό του αριστερό στη περιφέρεια.

-Εξαιρετικός μπλοκέρ. Τον διακατέχει μια σπάνια ικανότητα σε αυτό το κομμάτι.

DISADVANTAGES (-)


-Δεν έγινε ποτέ ο παίχτης ρακέτας καθώς συνεχώς έχει μια ροπή στο να συμπεριφέρεται πιο..περιφερειακά. Το αδύνατο frame τεράστιο κορμί του και η δεξιότητες του με τη μπάλα μας οδηγούν σε έναν PF ο οποίος λόγω μεγέθους και ικανότητας ψηλά έπαιξε αρκετά στο «5» δίπλα στον Μπράουν.

-Ποτέ πίεσε πραγματικά τον εαυτό του ώστε να πιάσει τα όρια του και να ανέβει στο επίπεδο που επιτάσσουν τα προσόντα του. Νωθρός, με τάσεις αγωνιστικής κυκλοθυμίας. Underachiever 110%.. Προσπαθεί τώρα να αλλάξει ρώτα στη καριέρα του. Προσωπικά δε μου αρέσει να επενδύω σε τέτοιους χαρακτήρες.

 JUAN PALACIOS (2.03μ.-30)



Ο Κολομβιανός σέντερ της Καρσίγιακα και προϊόν του Λούισβιλ του Ρικ Πιτίνο, αποτέλεσε perfect fit για αυτό που ήθελε να παίξει φέτος ο Σάριτσα, κεφαλαιοποιώντας ο ίδιος και σε ατομικό επίπεδο τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή του.

ADVANTAGES (+)


-High Motor. Φέρνει ένταση στο παρκέ. Αρκετά μαχητικός.

-Γρήγορα πόδια, εξαιρετικά recovers. Μπορεί να αμυνθεί πολύ καλά και στην περίμετρο, χαρακτηριστικό που αποτέλεσε κλειδί για τη φετινή Καρσίγιακα η οποία διάλεγε κατά συρροήν Switch στη Pick & roll άμυνα στοχεύοντας να πιέσει στις γραμμές πάσας. Expert στα Ηigh Show ups  που παρουσίασε ο Σάριτσα.

-Μπορεί να χειριστεί τη μπάλα και να απειλήσει από τα 4-5 μέτρα. Χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία ως σκαλοπάτι στο High Post πασάροντας πολύ καλά τη μπάλα. Τρέχει καλά το γήπεδο, χρήσιμος σε καταστάσεις transition επίθεσης.

DISADVANTAGES (-)


-Δεν είναι ο rim protector. Οι αριθμοί του στα κοψίματα είναι ενδεικτικοί. Το press 2-2-1 (με αυτόν τελευταίο) του Σάριτσα πληγώθηκε ουκ ολίγες φορές από την αδυναμία του Palacios να αμυνθεί πάνω από το καλάθι.

-Ποιοτικά και αξιολογώντας όλο το πακέτο του υστερεί σε σχέση με τους υπόλοιπους ψηλούς της λίστας. Φέτος έκανε τη καλύτερη χρονιά όμως αυτοί που τον παρακολουθούν χρόνια πιστώνουν το γεγονός στο ότι ταίριαξε άψογα με το μπάσκετ που ήθελε να παρουσιάσει ο Σάριστα. Σε διαφορετικό περιβάλλον δύσκολα θα έχει την ίδια επιτυχία.

RICHARD HENDRIX (2.04μ.-29)



Ελεύθερος έμεινε ο Χέντριξ από τη Λοκομοτίβ και πλέον ψάχνει για ομάδα. Η σελίδα εκτιμούσε αρκετά τον απόφοιτο του Αλαμπάμα για τις δεξιότητες του μέχρι που τον είδε πέρυσι να παίζει προσέχοντας μη του φύγει κανένας πόντος από το καλσόν..

ADVANTAGES (+)


-O Hendrix ξέρει μπάσκετ. Βασικά είναι ο πιο μπασκετικός ψηλός της λίστας (μετά τον Ράντολφ φυσικά). Έχει μαλακά χέρια που τον βοηθούν να τελειώνει πολύ καλά γύρω από το καλάθι. Συνδυάζει Post & Face Up παιχνίδι, βλέπει γήπεδο (καλός πασέρ) και έχει υψηλό μπασκετικό IQ. Η ποιότητα του είναι εμφανής.

-Ικανός, fundamental rebounder με μακριά χέρια και καλό timing στα μπλοκς. Μπορεί να αμυνθεί αξιόπιστα ψηλά χωρίς να είναι σούπερ αθλητικός.

-Παίχτης ομάδας. Του αρέσει να δουλεύει με και για τους συμπαίχτες του. Δυνατό frame το οποίο τον βοηθά να αμυνθεί στο ποστ.

DISADVANTAGES (-)


-Πέρυσι με απογοήτευσε πλήρως με αυτό που κατέθετε στο παρκέ. Έδειχνε σαν να μην είχε κίνητρο και καμία διάθεση για μάχη. Απογοητευτικό τα πόσο αυτό του το attitude ταβάνιαζε την απόδοση του. Εύθραυστος, μηδέν πολεμικό ένστικτο, γλυκανάλατος. Όσο ποιοτικός να είναι ένας παίχτης, αν διακατέχεται από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά προσωπικά αποστασιοποιούμαι. Γενικά η συμπεριφορά του bon viver εκτός παρκέ δεν τον βοηθήσει σίγουρα.. Κρίμα γιατί το πακέτο του μου αρέσει πολύ. Είναι μόνο 29 ετών..

-Σουτέρ προσωπικών λίγο πάνω του 60%. Έχει χάσει σε χρόνους αντίδρασης στην άμυνα ενώ δεν είναι ιδιαίτερα ικανός όταν ανεβαίνει στη περίμετρο για να αμυνθεί (ανέκαθεν δεν είχε τη καλύτερη δυνατή πλευρική ταχύτητα).

STEPHANE LASME (2.03μ.-32)



Ο Λάσμε είναι ελεύθερος και έχει ξανανοίξει γραμμή επικοινωνίας με τη Γαλατά. Ξεκινάει τις συζητήσεις από τα 800χιλ. ψάχνοντας  διετές κλειστό συμβόλαιο και όχι 1+1.

ADVANTAGES (+)


-Ο Λάσμε πριν τρία χρόνια ήταν ίσως ο pio apote mobile ψηλός στην Ευρώπη. Πλέον ο χρόνος έχει γράψει πάνω του αλλά παραμένει ένας από τους πολύ αξιόπιστους του είδους για ον οποίο εκ των προτέρων γνωρίζεις τι θα φέρει στο τραπέζι. Υψηλό μπασκετικό IQ το οποίο θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί άμεσα στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

-Πολύ αποτελεσματικός από τη γραμμή του φάουλ. Στα early 30s του έχει δουλέψει το midrange shot του και τον τρόπο που τελειώνει γύρω από το καλάθι.

-Αν και δεν είναι πλέον ο παίχτης που θα απλώσει δίχτυ μπροστά από το καλάθι, παραμένει αρκετά αξιόπιστος αμυντικός. Μπορεί να βγεί στη περίμετρο και να μείνει μπροστά από γκαρντς ή να πνίξει με τα χέρια και τις έξυπνες τοποθετήσεις του πιο ψηλά κορμιά στο ποστ.

DISADVANTAGES (-)


-Ξεχάστε το αμυντικό τέρας της πρώτης χρονιάς στη μετά-Ζοτς εποχή. Οι χρόνοι του Λάσμε στα αμυντικά recovers είναι μεγαλύτερη, το ίδιο και η ανθεκτικότητα του στη μάχη σώμα με σώμα στο ποστ. Παραμένει καλός, σε καμία περίπτωση μεταξύ των 3-4 (όπως τότε) καλύτερων αμυντικών ψηλών στην Ευρωλίγκα.

-Έχουν μειωθεί τα καλά του παιχνίδια μέσα στη σεζόν. Σίγουρα λοιπόν το να υποκύψει ο Παναθηναϊκός στην απαίτηση του για κλειστό διετές αποτελεί τουλάχιστον τζόγο.

JEFF ADRIEN (2.02μ-29)


Από τα πουλέν της σελίδας, τη γνώμη μου την ξέρετε..

http://hoopfellas.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5591.html

Χάνει λίγο σε πλευρική ταχύτητα και πίσω βήματα όμως δε κουνιέται στο ζωγραφιστό και παίζει με μεγάλη καρδιά. Έπιασε το μάξιμουμ του πρόπερσι με τους Μπακς σε μια εξαιρετική σεζόν. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Καλό fit..

ADVANTAGES (+)

Πρώην του Τζόρτζεβιτς στο Τρεβίζο, έχει ιδέα από του τι σημαίνει ο συγκεκριμένος κόουτς.

-Πολύ δυνατό κορμί και frame, δε κουνιέται στο ζωγραφιστό (φοβεροί ώμοι, μακριά άκρα). Η σωματοδομή του, του επιτρέπει να στέκεται χαμηλά με πολύ ψηλότερους αντιπάλους. Καλό positioning

-Hustle παίχτης, δε κλέβει στην άμυνα.

DISAVANTAGES (-)

-Δεν ανέπτυξε ουσιαστικά ποτέ επιθετικό ρεπερτόριο. Ζεί από “τάισμα”..

-Υστερεί στη πλευρική ταχύτητα γεγονός που τον κάνει επιρρεπή αμυνόμενο μακριά από το καλάθι

JOEY DORSEY (2.06μ.-32)



Ο Ντόρσεη σαφέστατα μπορεί να κάνει τη διαφορά εφόσον επιστρέψει στην Ευρώπη, ακόμη και στα 32 του. Οι Ρόκετς τον έστειλαν (μέσω του trade του Lawson) στο Ντένβερ και σε μια γεμάτη γραμμή ψηλών. Οι πιθανότητες λένε σήμερα ότι οι Νάγκετς δε θα τον κρατήσουν.

ΑDVANTAGES (+)


-Παρότι έφτασε τα 32 του παραμένει το ίδιο καλοπροπονημένος και εξίσου φυσικός ώστε μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι στην Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά το αμυντικό κομμάτι. High Motor.

-Ο Ντόρσεη και τον Ben Wallace-style του αποτελούν ιδανικό fit για πολλές ομάδες στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο με τον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ σήμερα στα μέρη μας. Βράχος κάτω από το καλάθι, ελέγχει τα πάντα γύρω και πάνω από αυτό, leader στην άμυνα, πολύ αξιόπιστος και όταν αποφασίζει να μαρκάρει περιφερειακό. Έχει defensive pride και δε παραχωρεί τίποτα στον αντίπαλο. Είναι versatile defender και  αυτό δίνει επιλογές στον προπονητή του στο αμυντικό κομμάτι.

-Δε ζητάει πολλές μπάλες και πάντα προσπαθεί να τελειώσει δυναμικά τις ευκαιρίες για σκορ που του παρουσιάζονται γύρω από το καλάθι. Καλός πασέρ.

DISADVANTAGES (-)

-Μυστήριο τραίνο, πολλές φορές αδυνατεί να χειριστεί συναισθηματικά τον εαυτό του. Xρειάζεται διαχείριση.

-Κακός σουτέρ ελευθέρων βολών γεγονός που μπορεί να κοστίσει στην ομάδα που θα τον χρειαστεί στο παρκέ στα τελευταία λεπτά ενός κλειστού ματς.  Δε κατάφερε ποτέ ουσιαστικά να αποκτήσει πραγματικό ρεπερτόριο στην επίθεση όπου τρέφεται από την ικανότητα του να κερδίσει μπάλες στο ζωγραφιστό.

ΜΟΝΤREZL HARRELL (2.03μ.-21)



Είναι ο παίχτης που θα ήθελα να δω φέτος στην Ευρώπη (όπως πέρυσι ήθελα τον Γιάνγκ) όμως η επιλογή του από τους Ρόκετς με «κώλωσε».  Ο Harrell επιλέχθηκε στις αρχές του δεύτερου γύρου από μια ομάδα που έχει μάθει να χρησιμοποιεί τέτοιους παίχτες και μάλιστα μετά το πρόσφατο trade ο σέντερ του Λούισβιλ και του Πιτίνο είναι πιθανό να πάρει τη θέση του Ντόρσεη στο ρόστερ. Πιστεύω ότι είναι φτιαγμένος για το μπάσκετ μας.. Οι περισσότεροι θα θυμάστε το εξαιρετικό πρώτο του ημίχρονο στους προημιτελικούς του φετινού τουρνουά του NCAA απέναντι στους Σπάρτανς, με τον Ίζο να καταφέρνει να τον περιορίζει στην επανάληψη με πολύ ομαδική δουλειά.

ADVANTAGES (+)


-Ο τύπος είναι θηρίο. Καρφώνει και ..τους συμπαίκτες του όταν πατήσει βαμμένο μιας και αποτελεί φοβερή φυσική παρουσία. 7’3’’ άνοιγμα χεριών, δυνατός κορμός. Πολύ καλός finisher βαθιά στη ρακέτα, αποτελεσματικός και σε καταστάσεις transition.

-Γρήγορα πόδια. Τρέχει πολύ καλά το παρκέ και μπορεί κάλλιστα να μαρκάρει περιφερειακό ανεβαίνοντας ψηλά. Πολύ καλός σε αυτό το κομμάτι. Hustle player.

-High Motor. Mε το πατάει παρκέ το μετατρέπει σε πεδίο μάχης..

-Έχει δουλέψει σταδιακά το σουτ του από μέση απόσταση φτάνοντας σε σημείο να κερδίσει τη προσοχή της άμυνας με τα baby jumpers του.

DISADVANTAGES (-)


-Είναι παίχτης ενστίκτου και όχι μυαλού. Χάνει συχνά τη συγκέντρωση του και αυτό επηρεάζει την απόδοση του ακόμα και στο αμυντικό κομμάτι. Θέλει αρκετή δουλειά πνευματικά παρόλο που ο Πιτίνο τον έχει βοηθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.

-Μέτριος σουτέρ προσωπικών. Χρειάζεται δουλειά στο κομμάτι της αποφάσεις (π.χ. όταν ντουμπλάρεται χαμηλά) καθώς είναι επιρρεπής στο λάθος όταν πιεστεί. Κοιτώντας κανείς το φυσικό του πακέτο θα περίμενε καλύτερες επιδόσεις στο αμυντικό ριμπάουντ (αντίθετο με το επιθετικό).

Οverall


Εάν ήμουν στη θέση των δύο ελληνικών ομάδων θα προσπαθούσα από την αρχή της off season να κλείσω το δίδυμο Μακλίν-Πάτρικ Γιανγκ. Θεωρώ ότι έχουν «αξία» όπως και αν τη μεταφράσετε αυτή και αποτελούν έναν συνδυασμό που μπορεί να δώσει λύσει στο σύγχρονο μπάσκετ. Δε διαφωνώ λοιπόν με την επιλογή του Ίβκοβιτς να παντρέψει τον Ντάνστον με τον Τάιους. Ο πρώην Gator θα ήταν μια  καλή επιλογή για τον Παναθηναϊκό όμως χάθηκε και πλέον οι πράσινοι είναι αναγκασμένοι να κοιτάξουν αλλού. Η παραπάνω λίστα χτίστηκε ουσιαστικά στη βάση ενός mini-ranking, από την λιγότερο αρεστή επιλογή (Ράντολφ) στις κατά τη γνώμη μου καλύτερες (Χάρελ, Ντόρσεη, Άντριεν, Λάσμε). Σίγουρα δεν είναι πλέον εύκολα τα πράγματα, γιατί για να έχει αυτή τη σχετική «ασφάλεια» αυτών των επιλογών ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πληρώσει. Εφόσον αποφασίσει να κοιτάξει κάτι πιο οικονομικό (υπάρχουν περιπτώσεις) θα πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει και το κατάλληλο ρίσκο..