2015 NBA PLAYOFFS PREDICTIONS-LET’S BASKETBALL..


Το Hoopfellas κάνει ένα μικρό διάλειμμα από την Ευρωλίγκα και σας δίνει τις προβλέψεις του για τα ζευγάρια του πρώτου γύρου των playoffs του ΝΒΑ που ξεκινούν σήμερα..


Μικρό break από την Ευρωλίγκα με την οποία θα επανέλθουμε άμεσα για να κάνουμε focus στα playoffs του ΝΒΑ που ξεκινούν σήμερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και αναμένονται με τρομερό ενδιαφέρον μιας και είναι πολλές οι ομάδες που έχουν δυνατότητες να κοιτάξουν ψηλά. Πάμε να δούμε τα ζευγάρια, το σχόλιο και τις προβλέψεις της σελίδας. Φυσικά περιμένω και τις δικές σας..

Let’s Basketball..


Hawks-Nets

  • Hawks’ offensive efficiency: 106.2 | Nets’ offensive efficiency: 101.9
  • Hawks’ defensive efficiency: 100.7 | Nets’ defensive efficiency: 105
  • Season series: 4-0 Hawks.

Για τους Χοκς μιλήσαμε αναλυτικά πριν 2 μήνες στο Hoopfellas. Μια ομάδα με τεράστια βελτίωση, ένα καταπληκτικό προπονητικό αποτέλεσμα. Και σε αυτή τη σειρά περιμένω πράγματα από την Ατλάντα. Είναι ξεκάθαρο φαβορί απέναντι στους Νετς, με τους οποίους ματσάρει πολύ καλά εάν λάβουμε υπόψη τα παιχνίδια της κανονικής περιόδους.

Η space and pace επίθεση των Χοκς θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους Νετς που δεν έχουν τα πόδια να κυνηγήσουν τη μπάλα στην περιφέρεια και να σπάσουν το πολύ καλό spacing του Budenholzer που παράγει ελεύθερα σουτ συνεχώς. O Λόπεζ παλεύει αλλά δε φτάνει. Το Μπρούκλυν πρέπει να κλείσει το γήπεδο και να πάρει σπουδαία ματς από τους Ντερόν-Τζόνσον για να έχει τύχη.. Δύσκολο με τα τωρινά δεδομένα. To μόνο στοιχείο που μπορεί να μας βάλει σε σκέψεις είναι ότι οι Χοκς δεν είναι  “παιγμένη” ομάδα στα playoffs..

PICK: Χοκς. Το πολύ στα 5.. 

 Cavs-Celtics

  • Cleveland — Offensive efficiency: 107.7 (4th) | Defensive efficiency: 104.1 (20th)
  • Boston — Offensive efficiency: 101.7 (20th) | Defensive efficiency: 102.1 (13th)
  • Season series: 2-2.

Νομίζω όλοι καταλάβατε γιατί αυτή η επιμονή μου την τελευταία διετία, στο να γράφω για το επόμενο σπουδαίο προϊόν της αμερικανικής προπονητικής σκηνής, Μπραντ Στίβενς.;Έναν άνθρωπο που στο άρθρο της σελίδας  “Βοston Democracy”  χαρακτήρισα ως “επιστήμονα του χώρου”. Οι Σέλτικς, χωρίς να το περιμένουν οι περισσότεροι έφτασαν μέχρι τα playoffs σε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά με τον οργανισμό να βρίσκεται σε φάση αναδόμησης με ένα μάτσο πικς να περιμένουν στη μπάντα.. Κάπου εδώ βέβαια η Βοστώνη συναντά ένα δυνατό φαβορί όπως οι Καβαλίερς..

Οι δύο ομάδες είναι τελείως διαφορετικές. Το φαβορί, οι Καβς, διαθέτει το απόλυτο star-power με τους Τζέημς-Ίρβινγκ-Λοβ τη στιγμή που οι Σέλτικς είναι ένα σύνολο που στηρίζεται στο ομαδικό πνεύμα και βγάζει τον πιο παραγωγικό του παίκτη (Αηζάϊα Τόμας) από τον πάγκο. Ο Στίβενς θα ρίξει τον Κράουντερ στον Λεμπρόν και θα αμυνθεί με αλλαγές στο pick & roll των Καβς. Η ομάδα του Μπλατ θα χρειαστεί βοήθεια από τους role players της πάντως για να ανεβάσει το αμυντικό της αποτέλεσμα στη προσπάθεια να φτάσει ψηλά σε αυτά τα playoffs. 

PICKS: Καβς. Η Βοστόνη μπορεί να πάρει ένα ματς, στη καλύτερη δύο αν ο Στίβενς κάνει μαγικά. Το ρεκόρ του Lebron (24-3) στα ματς πρώτου γύρου είναι αποστομωτικό πάντως..


Raptors-Wizzards

  • Raptors’ offensive efficiency: 108.1 | Wizards’ offensive efficiency: 101.8
  • Raptors’ defensive efficiency: 104.8 | Wizards’ defensive efficiency: 100
  • Season series: 3-0 Raptors 

Επίθεση εναντίον άμυνας σε ένα πολύ ενδιαφέρον ματσάρισμα στην Ανατολική περιφέρεια. Oι Raptors διαθέτουν μια elite επίθεση με πολλές επιλογές, βασιζόμενη στην πολύ ποιοτική τριάδα των Λόουρι-ΝτεΡόζαν-Λούις Ουίλιαμς στο μπακόρτ, η οποία μπορεί να κάνει την καυτή έδρα του Τορόντο να μοιάζει κατηφορική για πολλούς αντιπάλους. Το πρόβλημα της ομάδας είναι ότι δεν έχει τους παίκτες που θα δώσουν defensive stops και αυτό μετράει πολύ στα play-offs ενώ επιτρέπουν πολλά επιθετικά ριμπάουντς στον αντίπαλο, στοιχείο με το οποίο οι Ουίζαρντς μπορούν να υποστηρίξουν την όχι ιδιαίτερα παραγωγική επίθεση τους.


Οι “πρωτευουσιάνοι” παίζουν ένα μπάσκετ που θυμίζει παλιότερες εποχές υπό τον κόουτς Ουίτμαν, με ψηλά σχήματα, όχι ιδιαίτερα λεπτομερειακό spacing βασίζοντας την εκτέλεση στην επίθεση τους στον χώρο που εκτείνεται από τα 5.5-6 μέτρα και μέσα. Πιστεύω πολύ το δίδυμο Wall-Beal. Θεωρώ ότι είναι το επόμενο μπακόρτ του Σιζέφσκι στην Team-USA ενώ η παρουσία του Πολ Πιρς δίνει μια διαφορετική αύρα στην ομάδα αυτή την περίοδο της σεζόν.

PICK: Πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα και παίρνω Ουίζαρντς. Eίμαι defensive-minded, τι να κάνουμε..

 Bulls-Bucks

  • Bulls’ offensive efficiency: 104.7 | Bucks’ offensive efficiency: 100.5
  • Bulls’ defensive efficiency: 101.5 1 Bucks’ defensive efficiency: 99.3
  • Season series: 3-1 Bulls.

Άλλη μια προσπάθεια ξεκινάει για τους Μπούλς ώστε να φτάσουν στους τελικούς της λίγκας και να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Οι “Ταύροι” έχασαν σε αμυντική συνοχή φέτος όμως οι προσθήκες τον Γκαζόλ-Μίροτιτς τους σήκωσαν πολύ στο κομμάτι της παραγωγής δίνοντας άλλη διάσταση στην επίθεση τους.

Ακριβώς εκεί έχει εστιάσει ο Κιντ μιας και το Μιλγουόκι δύσκολα θα καταφέρει να ματσάρει την ποιότητα, τη δύναμη και το βάθος των Μπουλς στο ζωγραφιστό. Οι Μπακς έχουν τους περιφερειακούς για να πιέσουν τη μπάλα και να αποκόψουν τη φροντκόρτ από τα γκαρντς των Μπούλς όμως ο Θίμποντο παίρνει πολύ δημιουργία και από μέσα προς τα έξω, γεγονός που βάζει προβλήματα παραπάνω στον αντίπαλο. H switching defense του Κιντ θα πρέπει να πιάσει υψηλά στάνταρντς απέναντι σε ένα σαφώς πιο παιγμένο σύνολο.

PICK: Mπούλς στα 5 ή 6 ματς. Θέλω να δω τον Ρόουζ πίσω τώρα που η ομάδα του τον χρειάζεται.

Warriors-Pelicans


  • Warriors’ offensive efficiency: 109.7 | Pelicans’ offensive efficiency: 105.4
  • Warriors’ defensive efficiency: 98.2 | Pelicans’ defensive efficiency: 104.7
  • Season series: 3-1 Warriors. 

Το Golden State δεν είναι μόνο Κάρι και Τόμπσον.. Στη πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ βαθιά και ποιοτική ομάδα, η οποία έχει τα αμυντικά όπλα για να κλειδώσει οποιαδήποτε σχεδόν επίθεση. Σε αυτό το κομμάτι ποντάρει πολύ ο Κερ στην post season που ξεκινάει. Οι Bogut, Lee, Iguodala, Speights και φυσικά Draymond Green είναι παίκτες που δίνουν ένα σκληρό προφίλ στην ομάδα το οποίο αποτελεί το κλειδί για να φτάσει κάθε βράδυ στη νίκη, πίσω από τη βιτρίνα του Show που δίνουν οι καταπληκτικοί Splash Brothers.

Οι Πέλικανς είναι καλύτεροι από ότι δείχνουν. Ο βασικός κορμός τους έπαιξε “μαζί” 18 μόλις παιχνίδια της σεζόν. Έχουν βάθος στα γκαρντς και τον σούπερ-Άντονι Ντέηβις όμως ειλικρινά δε βλέπω πως η άμυνα τους μπορεί να κρατήσει τους Ουόριορς χαμηλά στο παραγωγικό κομμάτι. Αντίθετα, όσο περνά η σειρά και η άμυνα του GS αποκωδικοποιεί, ίσως έχουν οι ίδιοι οι Pelicans πρόβλημα στο σκοράρισμα.

PICK: Warriors. Είναι πολύ καλοί για να φοβούνται στον πρώτο γύρο. Χτίζουν ακόμα χαρακτήρα και αυτό είναι το μείον τους. Μια νίκη για τη Ν.Ορλεάνη θα είναι τιμητική και θεωρώ πως είναι μέσα στις δυνατότητες της.


Rockets-Mavs

  • Rockets’ offensive efficiency: 104.2 | Mavericks’ offensive efficiency: 107.2
  • Rockets’ defensive efficiency: 100.5 | Mavericks’ defensive efficiency: 103.7
  • Season series: 3-1 Rockets.

Τexas Showdown. Οι Ρόκετς και ο Τζέημς Χάρντεν έχουν δώσει show στη κανονική περίοδο, με τον Μακχέηλ να παρουσιάζει μια πολύ καλή ομάδα με τεράστια βελτίωση και αποτελεσματικότητα στο αμυντικό κομμάτι ακόμα και μέσα στο διάστημα όπου έλειπε ο Ντουάητ Χάουαρντ. Οι οπαδοί των Ρόκετς περιμένουν πως και πως τον Πάρσονς. Είναι σημαντικό από την άλλη να σημειώσουμε τους τραυματισμούς των Μπέβερλι-Μοντεγιούνας που έχουν κλείσει το rotation των “Ρουκετών”, όμως με τη παρουσία παικτών όπως ο Αρίζα και ο Τέρενς Τζόουνς το Χιούστον φαίνεται ότι ματσάρει καλά με τους Μαβς.

Το πρόβλημα στο Ντάλας έχει να κάνει με το μαρκάρισμα του Χάρντεν, με τον Ρόντο να φαίνεται ο βασικός υποψήφιος. Μη ξεχνάμε όμως ότι την τελευταία διετία τα αμυντικά του στάνταρντς έχουν πέσει και ο ίδιος απέχει από τον αμυντικό που πήγαινε πάνω στον Λεμπρόν σε αρκετές περιπτώσεις στις σειρές με τους Καβς. Η επίθεση των Μαβς βέβαια είναι μια από τις καλύτερες στη λίγκα (αν και μετά το trade του Ρόντο το spacing δεν είναι πλέον υποδειγματικό),ο Τσάντλερ έχει τις δυνατότητες να κρατήσει τον Χάουαρντ (όσο αυτό γίνεται) μακριά από το καλάθι και ο Ρικ Καρλάισλ είναι μια από τις σύγχρονες ιδιοφυΐες του ΝΒΑ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην αφήσουν την rapid-motion offense των Ρόκετς να “πατήσει” , βρίσκοντας καλές περιφερειακές ματιές.

PICK: Προβλέπεται μεγάλη σειρά με αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να πάμε μέχρι τέλους όσον αφορά τα παιχνίδια. Όλοι οι ειδικοί στην Αμερική δίνουν Ρόκετς (απόλυτα κατανοητό) όμως εγώ είμαι αγύριστο κεφάλι και τζογαδόρος.Θα πάω με την προπονητική ευφυΐα  του κόουτς Καρλάισλ, του μοναδικού προπονητή που έχει δέσει τόσες πολλές φορές κόμπο τον Γκρέγκ Πόποβιτς. Μαβς..


Clippers-Spurs

  • Clippers’ offensive efficiency: 109.8 | Spurs’ offensive efficiency: 106.2
  • Clippers’ defensive efficiency: 103 | Spurs’ defensive efficiency: 99.6
  • Season series: 2-2.

Η καλύτερη σειρά του πρώτου γύρου. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τελικός της Δύσης ανάμεσα σε δύο ομάδες οι οποίες δε θα μου έκανε εντύπωση αν κατακτούσαν τον τίτλο της λίγκας στο τέλος της σεζόν. Οι Κλίπερς τρέχουν μια καταπληκτική επίθεση, με σπουδαία ισορροπία και επιλογές για σκορ με μέσα-έξω παιχνίδι, με ακρογωνιαίο λίθο τον καλύτερο floor general του ΝΒΑ, Κρις Πολ. Υπερέχουν σημαντικά σε athleticism κοντά στο καλάθι με τους Γκρίφιν-Τζόρνταν όμως ο Ρίβερς προβληματίζεται από την έλλειψη παραγωγής από τον πάγκο, ένα κομμάτι στο οποίο ο αντίπαλος είναι πολύ δυνατός και αυτό μπορεί να μετρήσει σε μια βαθιά σειρά.


Οι Σπερς έχασαν στο τέλος τη δεύτερη θέση και έπεσαν πάνω σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο. Όμως ας μη γελιόμαστε. Είναι οι Σπερς.. Δε φοβούνται, φοβίζουν. Ο Πόποβιτς παρουσίασε μια πολύ καλή αμυντική δουλειά φέτος και βλέπει την παιχτούρα που λέγεται Λέοναρντ να παίρνει σταδιακά τα ηνία με περισσότερες προσωπικές φάσεις (δημιουργώντας συνεχώς miss matches) στη read and react επίθεση των πρωταθλητών. Σημαντική παράμετρος η κατάσταση του Σπλίτερ που περνάει τραυματισμό και πονάει ακόμα στη γάμπα.

PICK: Θα έχουμε 6-7 ματς, με τις πιθανότητες μοιρασμένες στη μέση. Θέλω Κλίπερς αλλά οριακά θα έπαιρνα Σπερς. Άλλο είμαι, άλλο θέλω να γίνω champ.. Περιμένω τον Πολ. Μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο τέλος των ματς..

Memphis-Portland

  • Trail Blazers’ offensive efficiency: 105.5 | Grizzlies’ offensive efficiency: 103.1
  • Trail Blazers’ defensive efficiency: 101.4 | Grizzlies’ defensive efficiency: 99.9
  • Season series: 4-0 Grizzlies.

Μετά τον πρώτο περίπου μήνα της σεζόν σας είπα πόσο μου αρέσουν αυτοί οι Γκρίζλις, οι οποίοι μάλιστα εκτιμώ ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι τέλους στη μάχη για τον τίτλο. Η σκληρή υφή της ομάδας του Μέμφις και η αμυντική της συνοχή είναι στοιχεία που με γοητεύουν. Τα θέματα στη συγκεκριμένη σειρά είναι δύο. 1.) η κατάσταση του Μάικλ Κόνλεη ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Η ομάδα δεν είναι ίδια με τους Ούντριχ-Καλάθη, ειδικά από τη στιγμή που ο Κόνλεη θα ήταν αυτός που θα κλεινόταν να αμυνθεί στον Λίλαρντ. 2.) τα περιφερειακά ποσοστά απέναντι σε μια άμυνα που κλείσει προς τη ρακέτα με double-teams για να σταματήσει το “πιτμπουλ” που λέγεται Ράντολφ και τον καλύτερο facilitator ψηλό της λίγκας, Μαρκ Γκαζόλ.

Το Πόρτλαντ είναι μια αρκετά καλή ομάδα όμως απέναντι στο Μέμφις μοιάζει σοφτ. Πιθανή απουσία του Κόνλεη όμως μπορεί να τους δώσει φτερά. Η ομάδα αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς μέσα στη σεζόν και έχασε τον Μάθιους οριστικά. Το δίδυμο Όλντριντζ-Λίλαρντ είναι από τα καλύτερα της λίγκας όμως ο κόουτς Στοτς μετράει 2-9 απέναντι στο Μέμφις και φέτος έχασε όλα τα ματς απέναντι στον τωρινό αντίπαλο. Κλειδί ο Μπατούμ που πρέπει να ανεβάσει το παιχνίδι του. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τους Μπλέηζερς..

PICK: Μέμφις.. Ακόμα και οι Μπλέηζερς πάρουν δύο ματς, το κοντρόλ της σειράς δε θα φύγει από τα χέρια των Γκρίζλις. Ειδικά από τη στιγμή που ο Κόνλεη θα βρίσκεται στο παρκέ..

Υ.Γ: Σύντομα μαζί με Ευρωλίγκα.. Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού εχθές. Την πιστεύαμε και την περιμέναμε. Θέλει πολύ προσοχή τώρα. Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή η Μπαρτσελόνα δύσκολα θα πάρει το τέταρτο ματς, ανεξάρτητα με το τι θα έχει γίνει στο τρίτο. Η ζαριά της είναι αυτή την Τρίτη. Θα τα πούμε πολύ σύντομα πριν τα τρίτα ματς. Έχουμε πολύ κουβέντα και για Παναθηναϊκό και για Ολυμπιακό..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ