2014-15 NBA MVP RACE


Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό δεν έχει προηγούμενο.. Τέσσερις παίκτες καταθέτουν κάθε βράδυ νούμερα βγαλμένα από ταινίες του Χόλυγουντ, κυνηγώντας το βραβείο του ΜVP του ΝΒΑ σε μια κούρσα με σασπένς και ανατροπές, οι οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «η καλύτερη όλων εποχών». Με αφορμή την αναβίωση των ημερών BigO από τον Ράσελ Ουέστμπρουκ, το Hoopfellas παραθέτει τους δελφίνους, καταθέτει την άποψη του και ζητά τη δική σας για το πολυπόθητο βραβείο..

Ο γκαρντ της Θάντερ έχει ξεσηκώσει μνήμες Όσκαρ Ρόμπερτσον και έχει βάλει φωτιά στη μάχη για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της φετινής σεζόν στο ΝΒΑ.. Το Hoopfellas αξιολογεί τους υποψηφίους και περιμένει τη δική σας οπτική επί ενός θέματος που καίει την μπασκετική επικαιρότητα..

Ξεκινάμε..

No1. OLD SCHOOL WIZZARD



 Stephen Curry (Warriors)

Stats: 23.6 pts (54% 2PT-41.9% 3PT-90.6% FT) 4.4 REB-7.8 AST-2.1 STL-3.1 TO

Salary (2014-15): $10.629.213



Ναι, ο Κάρι είναι αυτή τη στιγμή μισό βήμα τουλάχιστον μπροστά από τους αντιπάλους του γιατί απλά είναι ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας της λίγκας. Οδηγεί το Real Plus Minus της λίγκας (δείκτης που αντικατοπτρίζει την επιρροή ενός αθλητή στο παιχνίδι μιας ομάδας και στις δύο πλευρές του παρκέ). Οι φαινομενικά εκπληκτικοί «Πολεμιστές» συντρίβουν τον αντίπαλο με μ.ο. 17 πόντους όσο βρίσκεται στο παρκέ, ενώ ..υπολείπονται με τον «δολοφόνο» στον πάγκο. Η άμυνα του είναι πολύ βελτιωμένη φέτος (γεγονός που περνάει απαρατήρητο από τους πολλούς κατέχοντες επιδερμική σχέση με το άθλημα..) αλλά στα δικά μου μάτια το ..χρυσάφι δε βρίσκεται σε τίποτα από όλα αυτά τα μαγικά που παρουσιάζει κάθε βράδυ ο σούπερ-σταρ των Ουόριορς. Σε μια εποχή που το άθλημα έχει μπεί στις ράγες της παγκοσμιοποίησης , ο Κάρι είναι το πρότυπο του παγκόσμιου παίκτη. Και αυτός (έτσι λέω)  που θα πάρει τη σκυτάλη από τον Λεμπρόν ως το επόμενο «πρόσωπο της λίγκας». Το old school style του Κάρι μαγεύει το ίδιο πλέον τον μέσο φίλαθλο με τα αεροπερπατήματα των εξωγήινων αθλητών του πρωταθλήματος. Ένα παιδί της ..διπλανής πόρτας, χωρίς τα φυσικά προσόντα αλλά με το εκπληκτικό IQ και τη δεξιότητες, επαναφέρει το μότο του «η δύναμη του μυαλού νικά τη δύναμη του κορμιού», στο οποίο πνέει ο αέρας αλλαγής στην Αμερικανική λίγκα (Σπερς, αθρόα πλέον εισροή Ευρωπαίων παικτών σε όλα τα επίπεδα, επιστροφή σταδιακά στα βασικά και αποθέωση του fundamental παιχνιδιού, κτλ). Και ο Κάρι είναι η ίδια η «αλλαγή»..

Νο2. PITBULL



Russell Westbrook (Thunder)

Stats: 27.4 PT (46.4% 2PT-28.5% 3PT-83.8% FT) 7.1 REB-8.4 AST-2.1 STL-4.0 TO

Salary (2014-15): $15.719.063

Όλη η λίγκα χορεύει στον ρυθμό του πλέον και κάθε πρωί ο μισός μπασκετικός πλανήτης ανοίγει τα pc περιμένοντας να δεί τα πεπραγμένα του Ουέστμπρουκ. Κανείς άλλος δεν έχει κάνει αυτή την κούρσα τόσο ενδιαφέρουσα από το “πίτμπουλ” του Σκοτ Μπρούκς. Αν ο Κάρι είναι ένα ξωτικό του μπάσκετ, αυτός είναι ένα υπερηχητικό άρμα μάχης. Ίσως και στρατός ολόκληρος.. 5 τριπλ νταμπλ στα τελευταία 6 ματς με τα οποία ο «Ρας» έχει εξασφαλίσει μια θέση στην αιωνιότητα. Τον τελευταίο καιρό το όνομα του παίζει δίπλα στους μεγαλύτερους θρύλους του αθλήματος. Όσκαρ Ρόμπερτσον, Μάικλ Τζόρνταν (ο Ρας και ο Αιρ οι μοναδικοί με 4 συνεχόμενα τριπλ νταμπλς από το ’89 και μετά), Μάτζικ Τζόνσον (Ρας και Μάτζικ οι μόνοι στην ιστορία με παιχνίδι 30π+11 ριμπ.+17 ασσίστς+4 κλεψ.).. Στα ματς των Θάντερ χωρίς τον Ντουράντ από τον Φεβρουάριο ο Ουέστμπρουκ μετράει τριπλ-νταμπλ μέσους όρους. Αποτελεί απλά μια ασταμάτητη φυσική δύναμη που χύνεται σε όλο το παρκέ. Οδηγεί τη λίγκα σε σκοράρισμα αλλά και παραγωγή πόντων για την ομάδα (σκορ από δικούς του πόντους+πόντους από δικές του τελικές) με το εντυπωσιακό 47.5. Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι βελτιώνεται σαν ηγέτης κυρίως σε επίπεδο decision making ενώ παράλληλα πιάνει κορυφή και ως facilitator. Παρ’όλα αυτά παραμένει παρορμητικός ενώ αναμένεται η αγωνιστική του αντίδραση με το που επιστρέψει ο Ντουράντ. Μη ξεχνάμε ότι η Θάντερ δίνει μάχη για την ποστ σίζον και εάν δε τα καταφέρει δύσκολα ο Ουέστμπρουκ θα έχει τύχη για το βραβείο. Αυτή η παράμετρος μαζί με τα πολλά ματς (15 μέχρι τώρα) που έχει χάσει μέχρι τώρα ο Καλιφορνέζος πρώην γκαρντ του UCLA αποτελούν ίσως τους πιο ανασταλτικoύς παράγοντες στη πορεία του προς το βραβείο..

Νο3. ΤΗΕ ΒΕΑRD



James Harden (Rockets)

Stats: 26.8 PTS (48.8% 2PT-38% 3PT-86.8% FT) 5.9 REB-7.1 AST-1.9 STL-4.0 TO

Salary (2014-15): $14.728.844


O «Mούσιας»  κουβαλάει την ομάδα του στις πλάτες του όσο κανείς άλλος παίκτης στη λίγκα (αν και οι Ουόριορς χωρίς τον Κάρι χάνουν 16.1 πόντους ανά 100 κατοχές και οι Ρόκετς μόνο.. 11.3) Ο Χάρντεν αυτή τη περίοδο είναι απλά καταπληκτικός έχοντας βγάλει το καλύτερο μπάσκετ από μέσα του, κρατώντας όρθιο το Χιούστον σε μια μακρά περίοδο χωρίς τον Χάουαρντ. Τα νούμερα του είναι ενδεικτικά.. ΚατηγορείΤαι για solo αλλά είναι Νο1 SG σε τελικές, 2ος σε ριμπάουντς. Πρόκειται για τον πιο “durable elite player” της λίγκας έχοντας μείνει στο παρκέ περισσότερα λεπτά από κάθε άλλον παίκτη στη λίγκα (πολύ σημαντικό για τοπ-παίκτη με όλα αυτά που βλέπουμε πλέον γύρω) συμμετέχοντας σε όλα τα παιχνίδια της σεζόν. Κάνει χρήση του 30% των επιθέσεων των Ρόκετς όταν βρίσκεται στο παρκέ και οι iso καταστάσεις για αυτόν είναι προϊόν διαφήμισης για τη λίγκα. Nομίζω ότι κανένας άλλος παίκτης δε κρατά την αντίπαλη άμυνα τόσο στις ..μύτες των ποδιών όσο αυτός. Η προ ημερών παράσταση του απέναντι στον Λεμπρόν Τζέημς και τους Καβς ισχυροποίησε την υποψηφιότητα του ενώ το Χιούστον είναι η ομάδα που έχει δώσει το μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλη στη καμπάνια προώθησης του δικού της σταρ για MVP. Από την άλλη υπάρχουν ακόμα κάποια «αλλά».. Ο Χάρντεν δεν μπήκε στη λίγκα με το περιτύλιγμα ενός Λεμπρόν καθώς υπήρξε 6ος παίκτης όταν βρισκόταν στην ίδια ομάδα με τους Ντουράντ-Ουέστμπρουκ. Προσωπικά δε μου λέει απολύτως τίποτα αυτό (το αντίθετο) όμως στην Αμερική και όταν μιλάμε για σταρντομ και βραβεία MVP μετράει.. Σε αγωνιστικό επίπεδο ο Χάρντεν συνεχίζει να γεμίζει το διαδίκτυο με βίντεο που τον δείχνουν να μαρκάρει ..φαντάσματα και αόρατους παίκτες μια και ο δικός του κυκλοφορεί συνήθως ελεύθερος. Το χειρότερο είναι ότι έχει πείσει ότι τα αμυντικά θέματα του είναι θέμα διάθεσης. Όχι ότι καλύτερο για έναν υποψήφιο ΜVP της λίγκας. Η νοοτροπία είναι το παν..

No4 THE KING



Lebron James (Cavs)

Stats: 26.0 (54.1% 2PT-33.7% 3PT-71.5% FT) 5.8 REB- 7.3 AST- 1.6 STL- 4.3 TO

Salary: $20.644.400


Ο Λεμπρόν βιώνει μια καινούργια κατάσταση στην οποία προσπαθεί να αποτελέσει τον συνεκτικό ιστό για την καινούργια ομάδα των Καβς φέρνοντας τους συμπαίκτες του, με το δικό του παιχνίδι, πιο κοντά. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Καβς των τριών σούπερσταρς μετρούν ρεκόρ 2-9 χωρίς τον Τζέημς. O Λεμπρόν έχει βγεί μπροστά εδώ και αρκετό καιρό μετρώντας στα τελευταία 5 ματς (πριν το τελευταίο με τους Σανς) μ.ο. 33.8 πόντων (52% FG) 7.0 REB-7.0 AST-2.3 STL-1.3 BLK..  Είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι αυτό που λείπει στην καταρρακωμένη (11.2 πόντους κάτω), χωρίς τον Λεμπρόν, επίθεση των Καβς είναι όχι τόσο το σκοράρισμα του αλλά τα playmaking abilities του, κομμάτι στο οποίο έχει βασίσει φέτος ο Μπλατ το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του έχοντας στη διάθεση του ένα ρόστερ με αρκετούς ικανούς σκόρερς γύρω από τον Λεμπρόν. Ο Τζέημς έχει ήδη 4 MVP, έχασε τη «μάχη» πέρυσι από τον Ντουράντ και φέτος σαφώς δεν είναι το πρώτο φαβορί για το βραβείο με πολλά φρέσκα πρόσωπα-διεκδικητές με σπουδαία νούμερα και επιδόσεις ακόμα πιο φανταχτερές από τις δικές του. Όμως τώρα, στη τελική ευθεία της κανονικής περιόδου θα τα δώσει όλα για να δεί τους Καβς να πλασάρονται όσο το δυνατόν ψηλότερα και κανείς δε ξέρει που μπορεί να τον οδηγήσει αυτό σε ατομικό επίπεδο..

TO OUTSIDER



Νο5. Anthony Davis

Stats: 24.3 PTS (54.8% PT-83% FT) 10.3 REB-1.6 AST- 1.5 STL- 2.8 BLK- 1.4 TO

Salary (2014-15): $5.607.240

Πριν προλάβετε να σκεφτείτε ότι ο Ντέηβις ίσως δε θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα, θα σας πω ότι το ρεκόρ του θρυλικού Ουίλτ Τσάμπερλεην σε PIR σε μια σεζόν (31.8 το 1962-63) κινδυνεύει από τον νεαρό σούπερ-σταρ των Πέλικανς (31.7). Παρακολουθώντας τον Ντέηβις να αγωνίζεται βλέπω το μέλλον. Ο ίδιος είναι αυτή τη στιγμή ο πιο επικίνδυνος παίκτης στη λίγκα μέσα στο ζωγραφιστό έχοντας ανεβάσει την ομάδα του στο Νο1 παραγωγικότητας στη λίγκα μέσα από το ζωγραφιστό (47.1). Το impact του είναι απίστευτο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Φέτος ίσως να μη φτάσει στο μεγάλο βραβείο, όμως φαίνεται δεδομένο ότι θα είναι το φαβορί στην ημέρα που ξημερώνει..

Το Hoopfellas ψηφίζει..

Η απίστευτη πορεία και διάρκεια των Ουόριορς μέσα στη σεζόν τοποθετούν τον μοναδικό Στέφεν Κάρι στη κορυφή αυτή τη στιγμή. Ο Sniper των «Πολεμιστών» είναι σε αποστολή από την αρχή της σεζόν έχοντας κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι σε κάθε αντίπαλο, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πλέον πακέτο. Αν σήμερα έπρεπε να ψηφίσω, θα κύκλωνα το όνομα του. Παρ’όλα αυτά οφείλω να ομολογήσω ότι η κατάσταση είναι ρευστή ακόμα, τη στιγμή που μπαίνουμε στη τελική ευθεία της σεζόν και τίποτα δεν αποκλείεται. Ειδικά εάν ο Ουέστμπρουκ συνεχίσει τα θαύματα..

Περιμένω τις ψήφους σας, το θέμα έχει ..κουβέντα.

Υ.Γ: Το ΣΚ ήμουν «εκτός» και για αυτό δεν είχαμε ανάλυση των αγώνων της Ευρωλίγκας. Δύο λόγια. Δύο μεν, σημαντικά δε.

Για τους φιλάθλους των πρασίνων..

Κάντε υπομονή. Υ Π Ο Μ Ο Ν Η. Αυτό προσπαθεί να περάσει η σελίδα μας τόσα χρόνια. Αυτή είναι η φιλοσοφία της. Με αφορμή το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού προσπαθήσαμε το καλοκαίρι να περάσουμε αυτή τη φιλοσοφία στο ευρύ κοινό. Της υπομονής.. Αν μέσα από αυτή τη σελίδα καταφέρουν να αλλάξουν οπτική για το άθλημα έστω μερικά άτομα, η επιτυχία της θα είναι μεγάλη.

Αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός έχασε από το performance του στο αμυντικό κομμάτι. Ναι, υπάρχει ένα θέμα στο closing κλειστών παιχνιδιών. Έχει γραφτεί για το αδύναμο κομμάτι του κόουτς από το καλοκαίρι και διογκώνεται τη στιγμή που ο Διαμαντίδης δεν έχει ανάσες και τα πόδια πλέον να αξιοποιήσει κάθε τι που διαβάζει ο σκληρός του στις τελευταίες κατοχές. Πιστεύω ότι αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με ομαδική δουλειά και κατά τη γνώμη μου, σε ευρύτερο πλαίσιο, με μια αλλαγή στο rotation που θα φρεσκάρει την ομάδα. Παππάς στάρτερ στο «2», Νέλσον στο «1», Σλότερ από τον πάγκο σε ρόλο Τζέησι Κάρολ (διατηρώντας δηλ. το aggressiveness του) και ένας Διαμαντίδης ξεκούραστος για το τελευταίο 4-5λεπτο, έτοιμος να πιάσει το νυστέρι του χειρούργου με περισσότερες ανάσες.. Το συζητάμε.. Ο όμιλος είναι ακόμα ανοικτός.

Για τον Ολυμπιακό..

Άψογος κύριε Σφαιρόπουλε. Θα είναι κρίμα να κριθείς σε μια σειρά τελικών Α1 όπου μπορούν να συμβούν τα πάντα.. Είναι ίσως ο ανήφορος που πρέπει να διασχίσει ο κάθε άνθρωπος για να φτάσει στον προσωπικό του παράδεισο.  

Η ομάδα ήταν πολύ καλή και στο Μιλάνο και το πιο σημαντικό έτοιμη ψυχολογικά για ένα τέτοιο εκτός έδρας παιχνίδι. Εξαιρετική άμυνα στο ποστ (αρκετά δυναμική πάνω στον Σάμιουελς που ερχόταν από εκπληκτικό ματς 36 πόντων και 14/16 σουτ στη Ρωσία) ενώ ο Πρίντεζης αποδεικνύει συνεχώς γιατί παραμένει το καλύτερο «4» σε καταστάσεις τρανζίσιον στην Ευρώπη ακόμα. Περιμένω σταδιακά να ανεβάσει ρυθμούς και ο Παπαπέτρου. Το καλοκαίρι τον οραματιζόμουν ως στάρτερ..

Υ.Γ2: Βλέποντας τον Ουέστμπρουκ να .. σπάει τα κοντέρ, πηγαίνω λίγο πίσω και σας θυμίζω ότι τα κοντέρ τα έχει σπάσει άλλος. Ήταν Μάρτιος του 1989 όταν ο Μάικλ Τζόρνταν (μετά από δίωρη συζήτηση με τον Νταγκ Κόλινς με θέμα την έλλειψη βοήθειας του Αίρ από τους συμπαίκτες του) μετακινήθηκε στη θέση του PG. Mετά από ένα μικρό μεταβατικό στάδιο μερικών παιχνιδιών, ο Τζόρνταν κατάφερε να φτάσει στο τριπλ-νταμπλ 10 φορές σε 11 ματς, μετρώντας 33.6 πόντους-10.8 ριμπ.-11.6 τελικές σε αυτό το διάστημα. Το 5-6 των Μπούλς βέβαια δε βοήθησε και ο Τζόρνταν καθιερώθηκε ως ο καλύτερος off guard στην ιστορία του μπάσκετ. Ο ίδιος παρ’όλα αυτά θεωρεί ότι τότε χρειαζόταν τον χρόνο του για να αναμείξει σωστά και προς όφελος των Μπούλς τους συμπαίκτες του στην επίθεση της ομάδας..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ