Το αύριο είναι..σήμερα


Παππάς ή Σλούκας; Ή μήπως Γιάνκοβιτς..; Τι λέει για αυτό ο Βαγγέλης Μάντζαρης; Το Hoopfellas βάζει στο παρκέ του τους 90αρηδες  των δύο αιωνίων και σχολιάζει το παρών και το μέλλον τους.. Το αύριο είναι σήμερα..


Πλέον και οι 4 τους βρίσκονται σε πρώτο ρόλο στους δύο αιωνίους. Οι δύο ερυθρόλευκοι σαφώς πιο “παιγμένοι” στο κορυφαίο επίπεδο, με παραστάσεις που θα ζήλευαν πολλοί συνομήλικοι τους και τις οποίες έχουν στην ατζέντα τους για την επόμενη ημέρα οι δύο πράσινοι. Αυτή η τετράδα θα μπορούσε να αποτελέσει υπό προϋποθέσει το backcourt της Εθνικής μας ομάδας τα επόμενα χρόνια. Συνδυάζει μέγεθος, ταχύτητα, scoring intsticts και playmaking, (ενίοτε) αμυντική ικανότητα.Φέτος, για τον καθένα ξεχωριστά είναι σημαντική σεζόν. Ο ένας τρέχει την πρώτη χρονιά του νέου του συμβολαίου, ο άλλος την τελευταία.. Κάποιοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δόθηκε.. Και οι 4 όμως, δεν έχουν πιάσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Μπαίνοντας σιγά σιγά στο 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν πολλά περιθώρια. Πρέπει ΤΩΡΑ ο καθένας να κάνει το προσωπικό του step up.

Πάμε να δούμε που βρίσκεται ο κάθε παίκτης με γνώμονα τη φετινή σεζόν πάντα και που πρέπει να δουλέψει. 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (1.95-G)


Παρόν Status: Η ένταξη του Παππά σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός  αποτελεί μια ιδιάζουσα κατάσταση λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει συνήθως η μετάβαση τέτοιων παικτών σε ομάδες ΤΟP-επιπέδου με συγκεκριμένους προσανατολισμούς. Στην περίπτωση του Παππά η ομάδα θα πρέπει να απορροφήσει τις δεξιότητες του χωρίς η καμπύλη αποτελεσματικότητας του  παιχνιδιού της να παρουσιάζει μεγάλες μεταβολές και κυρίως –εδώ είναι το πιο ευαίσθητο σημείο- να δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει ο παίκτης να αναπτύξει όλες τις πτυχές του ταλέντου ώστε οι πράσινοι να καρπωθούν το μέγιστο σε κάθε επίπεδο.  Το θετικό είναι ότι ο Παππάς μοιάζει καλό fit στο μπάσκετ του Ιβάνοβιτς. Είναι κάθετος παίκτης (ένας από τους καλύτερους που διαθέτει η χώρα μας) και έχει το aggressiveness στο επιθετικό κομμάτι, ενώ φέτος το αρκετά δυνατό του κορμί για γκαρντ μοιάζει πιο καλοπροπονημένο. Ο Μαυροβούνιος προσπαθεί να εξελίξει το παιχνίδι του, χρησιμοποιώντας τον ως περιφερειακό εργαλείο καθώς παίρνει λεπτά (εκτός της θέσης «2») και στο «3» αλλά και στον «άσσο».  Το μπακόρτ των πρασίνων είναι γεμάτο καθώς εκτός του κανονιέρη Σλότερ, ο 24 Έλληνας έχει να ανταγωνιστεί και τον σκληροτράχηλο βετεράνο Γιάννις Μπλούμς.

Work on Progress: Στα ματς της Ευρωλίγκας όπου έπαιξε 19+ λεπτά, ο Παππάς σκοράρει 10.5 πόντους μ.ο. Επίσης ο δείκτης σκοραρίσματος του ανά 40 λεπτά ακουμπά τους 18.5 πόντους.. Τι είναι αυτό λοιπόν που κρατά τον Παππά μακριά από το παρκέ για περισσότερο χρόνο?  Είναι προφανές. Ο παίκτης δεν έχει τις δεξιότητες που θα λειτουργήσουν ως «κόλλα» (συνδετικό υλικό) στο παιχνίδι της ομάδας, ώστε να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να είναι πιο παραγωγικοί. Αν και παραμένει ο καλύτερος finisher της ομάδας σε καταστάσεις τρανζίσιον (το τραχύ του στυλ και το 6’7’’ άνοιγμα χεριών τον βοηθούν πολύ) υστερεί ακόμα στο αμυντικό κομμάτι (δεν διατηρεί την ίδια ένταση στο δεύτερο μισό χρονικά μιας άμυνας, έχει αργές αντιδράσεις και recovers) και στο playmaking. Και στα δύο αυτά κομμάτια όμως φέτος είναι βελτιωμένος (παρατηρείστε ότι διαχειρίζεται πιο σκεπτόμενα pick & roll καταστάσεις) και αυτό είναι σημαντικό . Ειδικά στα playmaking abilities θεωρώ ότι έχει μεγάλη ακτίνα βελτίωσης  αρκεί να μπορέσει να πιάσει τον «στόχο» του προγράμματος του Παναθηναϊκού για την περίπτωση του. Δηλ. ο Παππάς να γίνει από παίκτης ενστίκτου ένας σκεπτόμενος γκαρντ που θα διατηρεί τα πρωτόγονα scoring instincts του ως το πιο δυνατό (όχι όμως το μοναδικό) όπλο στη φαρέτρα του.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ (2.02-G/F)

Παρόν Status:  Ο Γιάνκοβιτς έχει μπροστά του μια κατάσταση που θα ονειρευόταν κάθε νέος παίκτης που προσπαθεί να κάνει το βήμα παραπάνω σε αυτό το επίπεδο. Ένα από τα μεγαλύτερα brands της Ευρώπης του έχει δημιουργήσει το πλαίσιο και όλο τον  χώρο στην πρώτη γραμμή, χρίζοντας τον όχι απλά βασικό αλλά παραδίδοντας του ουσιαστικά τα κλειδιά της θέσης «3» και μαζί τους αυτό το μάξιμουμ των 25 λεπτών ανά βράδυ στο σύγχρονο μπάσκετ. Ο Γιάνκοβιτς είναι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής (25.4) στην ομάδα στην ελληνική λίγκα (και δεύτερος της σκόρερ με 10.9π.) . Πρόκειται φανερά για ένα skilled forward που έχει την πρώτη ύλη να παράγει στην επίθεση με διάφορους τρόπους και μια μεγάλη γκάμα που περιέχει face και post up παιχνίδι, σουτ μετά ντρίμπλα ή καθαρά spot, αποτελεσματικό finishing στο τρανζίσιον. Ενδιάμεσος παίκτης που μπορεί με την ίδια ευκολία να ανέβει στο «2» και στην επόμενη φάση να κατέβει στο «4». Όσο προχωρά η χρονιά βέβαια, περνά το 90+% των λεπτών του στο «3» μιας και ο τρόπος που είναι δομημένο το ρόστερ και οι δικές του αδυναμίες κάνουν τη μετάβαση σε άλλη θέση «σχήμα ειδικών καταστάσεων».

Work in progress: Το βασικό πρόβλημα του Βλάντο έχει να κάνει με το mentality του. Έχει σπουδαίες προδιαγραφές και σωστή νοοτροπία αλλά θα πρέπει να αγριέψει γιατί είναι soft. Στη θέση που αγωνίζονται κυκλοφορούν πολλά ..μούτρα ανά την Ευρώπη, με μπασκετική σκληράδα και πονηριά (χωρίς  το ταλέντο του Βλάντο) που μπορούν και ελέγχουν τέτοιους παίκτες. Είναι και αυτός ένας λόγος της βουτιάς που κάνουν τα νούμερα του από την Α1 στην Ευρωλίγκα (Α1: 38.3% 3π.-Euroleague: 21.6%), τη στιγμή που τα touches του στην επίθεση των πρασίνων είναι σχεδόν τα ίδια. Αυτό το mentality και η έλλειψη aggressiveness ταβανιάζουν τον 24χρονο wing των πρασίνων. Πάμε παρακάτω.. Ξαναδιαβάστε λίγο την περιγραφή της γκάμας στο επιθετικό του παιχνίδι. Σε όλους αυτούς τους τομείς ο Γιάνκοβιτς είναι θεωρητικά καλός και έχει potential, σε κανέναν όμως δε διαπρέπει. Σε κανέναν δε διαθέτει execution. H δεξιότητα είναι εκεί, υπάρχει. Δε υπάρχει αμφιβολία (για αυτό και είμαι αυστηρός με τον συγκεκριμένο παίκτη).  Έχω και άλλα.. Playmaking & defensive ability και εδώ. Οι προδιαγραφές του Βλαδίμηρου δημιουργούν (κακά τα ψέμματα) προσδοκίες για έναν πόιντ-φόργουορντ, που όμως θα πρέπει να βελτιωθεί με τη μπάλα στα χέρια σε επίπεδο αποφάσεων (γιατί τεχνικά είναι καλός). Αμυντικά θα πρέπει να δυναμώσει τον κορμό του. Βγάζει μάτια όταν αμύνεται στο ποστ.. Στο σάπιο το μυαλό μου, έχω φανταστεί τον Γιάνκοβιτς να ανεβαίνει στο «2» σε επίπεδο διεθνών τουρνουά και να αποτελεί τον ψηλό γκαρντ δίπλα σε «3» όπως ο Αντετοκούνμπο, ο Παπανικολάου ή ο Παπαπέτρου μελλοντικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ (1.91-G)


Παρόν Status: Ο Σλούκας είναι ο πιο έτοιμος παίκτης από τους 4 της λίστας, αυτός που είναι πιο κοντά στο stardome του υψηλού επιπέδου του ευρωπαϊκού μπάσκετ σήμερα. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το επίπεδο προσόντων αλλά κυρίως με αυτό της ωρίμανσης σε συνδυασμό πάντα με τις δεξιότητες του παίκτη. Λατρεύω αυτή την αλλαγή στο φετινό του στυλ και πιστεύω ότι το καλοκαίρι που πέρασε πήρε μια γερή δόση βίντεο με ..Στιβ Νας. Ο Σλούκας βρίσκεται σταθερά σε passive mode από την αρχή της σεζόν, έχοντας δουλέψει και άλλο στο κομμάτι του ballhandling και του passing execution, μεταφέροντας τη μπάλα με κινηματογραφική ταχύτητα ορισμένες φορές. Φέτος, που η ομάδα έχει έναν δεύτερο (μετά τον Μάντζαρη) defensive minded-PG, σε συνδυασμό με την αλλαγή στο στυλ του ίδιου του Σλούκα, παγίωσε ιεραρχικά τη θέση του στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων, τη στιγμή που τα σχήματα με αυτόν και τον Σπανούλη στο μπακόρτ, στο τέλος κλειστών παιχνιδιών, αρχίζουν να γίνονται ανάγκη για τους ερυθρόλευκους. Ο Σλούκας –σας το είχα γράψει προ καιρού-είναι ο καλύτερος δημιουργός στο μισό γήπεδο σε μια ομάδα με αρκετούς ικανούς τέτοιους.. Πολλάκις η half court offense του Ολυμπιακού ανεβάζει ταχύτητα όταν μπαίνει στο παρκέ ο 24χρονος γκαρντ.

Work in Progress: Η αλήθεια είναι ότι ο Σλούκας έχει την ατυχία (?) –όπως το βλέπει κανείς γιατί  ο αντίλογος λέει ότι  τα γαλόνια των τίτλων δε θα έρχονταν έτσι..- να βρίσκεται σε ένα ρόστερ όπου υπάρχει μπροστά του ο Βασίλης Σπανούλης.  Το performance του λέει ότι τα έχει βρεί με τον εαυτό του καθώς βγάζει ηγετικό ρόλο στον φετινό Ολυμπιακό παρά την παρουσία ενός εκ των τοτέμ  του ευρωπαϊκού μπάσκετ –ουσιαστικά- μπροστά του. Αυτό είναι πολύ θετικό και για τις δύο πλευρές (παίκτης και ομάδα) τη στιγμή που το συμβόλαιο του Σλούκα λήγει αυτό το καλοκαίρι και ο παίκτης σίγουρα θα έχει προτάσεις από τοπ-κλαμπς κιόλας (λέω εγώ). Αγωνιστικά, παράλληλα με αυτή την αλλαγή σε έναν πιο passive χαρακτήρα, παρατηρείται μια πτώση στα ποσοστά του διεθνή γκαρντ. Ο Σλούκας είναι περισσότερο efficient για την επίθεση του Ολυμπιακού έτσι, όμως η πνευματική αλλαγή στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων του (μέχρι  πρότινος ήταν ένας γκαρντ με playmaking abilities που λειτουργούσε όμως πιο επιθετικά προς το καλάθι βγαίνοντας από τον πάγκο ενώ τώρα είναι pass-first) έχει φέρει μια μείωση της αποτελεσματικότητας του στο σουτ. Αυτό θα πρέπει να το προσέξει (αν και διατηρεί τον clutch χαρακτήρα του). Θα ήθελα να τον δω να δουλέψει τον κορμό του όπως έκανε με τα πόδια του δύο χρόνια πριν, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικός πηγαίνοντας προς τα μέσα και πιο δυνατός στο αμυντικό κομμάτι (όπου όμως έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο τη τελευταία διετία). Η όλη αυτή μεταστροφή του ίσως μας υποδεικνύει να τον δούμε περισσότερο ως PG στα διεθνή τουρνουά πλέον.. Καθόλου άσχημα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ (1.96-PG)

Παρόν Status: Μετά το πολύκροτο καλοκαιρινό σήριαλ, ο Μάντζαρης υπέγραψε καινούργιο συμβόλαιο (το οποίο κέρδισε πανάξια) με τον Ολυμπιακό και φόρεσε τα γαλανόλευκα σε ένα σημαντικό διεθνές τουρνουά. Η πορεία του όμως στο πρώτο μισό της σεζόν δεν είναι ακριβώς ανοδική ή τουλάχιστον αυτή που θα περιμέναμε από ένα παιδί που θέλει να κλειδώσει τη θέση του βασικού PG σε ένα από τα πιο ποιοτικά μπακόρτς της Ευρώπης.  Ο ερχομός του Όλιβερ Λαφαγιέτ  -ενός PG με επίσης αμυντικούς/οργανωτικούς προσανατολισμούς- είναι αλήθεια ότι τον έχει κάνει λιγότερο απαραίτητο. Αυτό δεν απεικονίζεται  τόσο στον χρόνο συμμετοχής του αλλά στο παιχνίδι της ομάδας όπου ο διεθνής γκαρντ τρέχει λιγότερες καταστάσεις με κύριο ρόλο στο επιθετικό κομμάτι να διατηρεί με τη παρουσία του το σωστό spacing. Αμυντικά  πλέον υπάρχουν παίκτες που μπορούν να πιέσουν το ίδιο καλά τη μπάλα με αυτόν. Ξέρετε ότι μου αρέσουν γκαρντς με το στυλ του Μάντζαρη.. Ο Βαγγέλης ναι μεν βρίσκεται σε χαμηλή πτήση φέτος, όμως στη πραγματικότητα δεν είναι μακριά από το «κομπιούτερ» του πρόσφατου παρελθόντος, τον γκαρντ με τα λιγότερα λάθη ανά λεπτό συμμετοχής στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Και ας φαίνεται έτσι σήμερα..

Work in Progress:  Θα είμαι ωμός.. Στο δρόμο που περπατάει ο Μάντζαρης θα ταβανιάσει γρήγορα. Το ότι (σωστά) έχεις ρόλο ball mover/stopper σε ένα μπακόρτ  δε σημαίνει ότι δεν αναπτύσσεις το υπόλοιπο παιχνίδι σου.  Το πρόβλημα με τον 24χρονο διεθνή  είναι ότι δεν έχει προσωπική φάση. Ίχνος.. Μεγάλο πρόβλημα για πόιντ στο σύγχρονο μπάσκετ.. Ο Μάντζαρης, σε 12 ματς στη φετινή Ευρωλίγκα έχει σουτάρει μόλις 2 προσωπικές (0/2)..!  Αποφεύγει τη διείσδυση εκτός περιπτώσεων που βρίσκεται ψηλά με καταφανέστατο μις ματς και χτυπάει μόνο σε πρώτο χρόνο.  Για αυτό εστίασα στη προηγούμενη ανάρτηση στις φάσεις που του έδωσε ο Σφαιρόπουλος στο ματς με τη Φενέρ.  Κάπως έτσι, ο Μάντζαρης δύσκολα θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτό επίπεδο (στάρτερ σε τοπ-κλαμπ) έξω από το προστατευμένο περιβάλλον του Ολυμπιακού όπου αποτελεί με quarterback skills ιδανικό συμπλήρωμα του Σπανούλη. Προσθέστε ότι σουτάρει και με χαμηλότερα ποσοστά.. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για τον πόιντ γκαρντ των ερυθρολεύκων να πάει περισσότερο προς το καλάθι, να τον νιώσουν πραγματικά οι αντίπαλες άμυνες. Αλλιώς θα μείνει στάσιμος.

ΥΓ: Γράφοντας ενημερώθηκα. Θλάση ο Παππάς, τενοντίτιδα ο Γιάνκοβιτς.. Ας ελπίσουμε να χάσουν μόνο το ματς στη Μαδρίτη..

ΥΓ1: Η καλύτερη πεντάδα στην Ευρώπη σήμερα κατά τον Νάντο Ντε Κολό..

Τεόντοσιτς, Σπανούλης, Ουίμς, Ν. Μπιέλιτσα, Τόμιτς..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ