Άνοιξε η πόρτα..


Η πόρτα της Αμερικανικής αγοράς άνοιξε πλέον για τη χώρα μας, η οποία μετρά 4 εκπροσώπους στη καλύτερη λίγκα μπάσκετ του πλανήτη. Το Hoopfellas ρίχνει τη δική του ματιά στη σεζόν τους αξιολογώντας την παρουσία των Ελλήνων λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο της χρονιάς..


Ναι, η πόρτα του Αμερικανικού μπάσκετ άνοιξε και για τη χώρα μας καθώς μετράμε φέτος 4 παίκτες με ρόλους σε ομάδες του ΝΒΑ. Μια πόρτα που είχαν ανοίξει πολύ πριν από εμάς (εκτός των “Γιούγκο”) οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί. Τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά. Και μόνο από τη ματιά του ΝΒΑ στα μέρη μας και τις προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσει αυτή για επόμενες γενιές παιδιών, επηρεάζοντας (θετικά πιστεύω γιατί είναι στο χέρι μας) και το μπάσκετ της σχολής μας ή την παραγωγή παικτών και τις προδιαγραφές αυτών. Η σοδειά αυτή των Ελλήνων που βρίσκεται στο ΝΒΑ έχει μια μεγάλη ευκαιρία αλλά και μια τεράστια υποχρέωση. Να κρατήσει αυτή την πόρτα ορθάνοιχτη για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν. Η πορεία των 4 αυτών παιδιών θα διαμορφώσει γνώμη και μπορεί να ανοίξει μια ακόμα φάμπρικα για το ΝΒΑ.  Επαναλαμβάνω, τα οφέλη θα είναι για εμάς σημαντικά.. Μερικά από αυτά θα εισπράξει (ελπίζω) σύντομα και η επίσημη αγαπημένη μας..


Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

ΥΨΟΣ: 2:11        HΛΙΚΙΑ: 20       MIΣΘΟΣ 2014-15: $ 1.873.200      ΡΕΚΟΡ: 9-7 (No4-East Conf.)

Ο Γιάννης έχει συγκεντρώσει πολλά φώτα πέρα από τη μικρή αγορά του Μιλγουόκι, έχοντας ξεπεράσει σε δημοτικότητα τον σταρ του Ντιούκ και φετινό ντραφτ των Μπακς, Τζαμπάρι Πάρκερ. Ας μη γελιόμαστε.. Τα “Ελάφια” αποτελούν την ιδανική κατάσταση για τον Έλληνα φόργουορντ και όλοι οι ειδικοί γνωρίζουν το πόσο σημαντικό (ειδικά σε μικρή ηλικία) είναι να βρεθείς στο σωστό περιβάλλον στη λίγκα. Ο Έλληνας φόργουορντ λοιπόν ξεκινά με ένα μεγάλο συν.. Μια ομάδα σε rebuilding process που έχει όλο το χρόνο και το χώρο να τον αναπτύξει μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση των πραγματικών αγωνιστικών συνθηκών χωρίς πίεση.


Ο ερχομός του Τζέησον Κιντ στην πόλη έδωσε άλλη αίγλη στους Μπακς και διαφορετική διάσταση στο πρότζεκτ-Αντετοκούνμπο.  Το θέμα είναι ότι το Μιλγουόκι έχει τρείς καλούς νέους παίκτες που χρειάζονται άμεσα λεπτά για να αναπτύξουν το παιχνίδι τους, στην ίδια ουσιαστικά θέση, αυτή του σμολ-φόργουορντ. Αντετοκούνμπο, Πάρκερ, Μίντλεντον.. Και εδώ ο Κιντ προσπαθεί να μοιράσει την τράπουλα, παρουσιάζοντας (σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πρότυπα της λίγκας) κάτι καινούργιο, παίζοντας αρκετά και με τους τρείς στο παρκέ στις ενδιάμεσες θέσεις. Ακόμα οι Μπακς λοιπόν βρίσκονται σε περίοδο αναζήτησης απαντήσεων. Ο Αντετοκούνμπο είναι αυτός όμως που έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα. Σε αντίθεση με τους άλλους δύο συμπαίκτες του (Πάρκερ, Μίντλεντον) που είναι καθαρά εκτελεστές, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα στο παρκέ και ο Κιντ του δίνει πολύ τη μπάλα στα χέρια ανεβάζοντας τον στα γκαρντς.  Ο Αντετοκούμπο έχει βελτιώσει σημαντικά το body control του (και θα το βελτιώσει κι άλλο, το περιθώριο είναι μεγάλο ακόμα) και έχει δουλέψει στο footwork ώστε να μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους αλλά και παράλληλα να γίνει πιο αποτελεσματικός στο ποστ απέναντι σε τύπους με πολύ πιο δυνατά κορμιά από το δικό του (βλ. Τομπίας Χάρις) αυτή τη στιγμή. Είναι πραγματικά απόλαυση να τον βλέπεις να χτυπά ψηλότερους αντιπάλους στα πόδια (ο Κιντ το “έπαιξε πολύ απέναντι στο Μέμφις με picks ψηλά και συγκεκριμένο spacing, με τον Γιάννη να νικά σε διαδοχικά 1on 1 τους Γκαζόλ-Ράντολφ) καθώς με τεράστια άκρα και την ταχύτητα στο κορμί και τις αντιδράσεις του φαίνεται να ..μειώνει τις αποστάσεις στο γήπεδο. Ο 20χρονος Έλληνας G/F ανοίγει κατά πολύ την γκάμα των διαθέσιμων lineups για τον Κιντ. Παίζει “2” δίπλα σε δύο φόργουορντς, στο “3” δίπλα στον Πάρκερ ή τον Ιλιασόβα, στο “4” μαζί με τον Ντάντλεη. Παιχνίδι με το παιχνίδι δείχνει ακόμα πιο άνετος με τη μπάλα στα χέρια ενώ είναι ραγδαία η βελτίωση του στον τρόπο που πασάρει στα double-teams. Σας είχα πεί το καλοκαίρι ότι θέλω να τον δω κάποια στιγμή να παίζει με τη μπάλα στα χέρια όπως ο Μπατούμ. Πιστεύω ότι δε θα αργήσει η στιγμή που θα ξεπεράσει τον Γάλλο σε αυτό το κομμάτι..


Ο Αντετοκούνμπο λειτουργεί στη παρούσα φάση ως facilitator στο παιχνίδι των Μπακς, κομμάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι το καλύτερο του μιας και του δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πολλά πράγματα από το παιχνίδι του στο παρκέ. Εκτιμώ ότι σε 1-2 σεζόν μπορεί να είναι ένας εκ των καλύτερων facilitators της λίγκας. Αυτό στο οποίο όμως πρέπει να εστιάσει από την άλλη, είναι το σουτ  το οποίο αποτελεί το αδύνατο σημείο του. Αν και ο μηχανισμός του έχει αποκτήσει ροή, τα ποσοστά του από την περιφέρεια είναι στο..πάτωμα και κυρίως ο ίδιος εμφανίζεται πολύ διστακτικός, δείχνοντας να μη πιστεύει ότι μπορεί να σκοράρει από μέση και μακρινή απόσταση. Θέλω οπωσδήποτε να δω βελτίωση (δεν είπα να γίνει Καρμέλο Άντονι αλλά να αποκτήσει σταθερή παραγωγή από μέση  απόσταση) μέχρι το τέλος της σεζόν ώστε να αλλάξει και τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι άμυνες. Είναι σημαντικό αυτό για τον Γιάννη. Μόνο έτσι θα παρουσιάσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του..

Σε 16 παιχνίδια: 11.9 PTS (48.3% FG-73% FT-16.7% 3PT) 5.7 REBS-1.9 AST-0.8 STL-0.4 BLK σε 26.6′

Kostas Papanikolaou



ΥΨΟΣ: 2.05  ΗΛΙΚΙΑ: 24 MIΣΘΟΣ: $ 4.979. 664  ΡΕΚΟΡ: 12-3 (No4-West Cnf)

Πάμε και στον “Παπ” που έχει ξεκινήσει αρκετά καλά τη rookie-season του έχοντας ξεπεράσει τις προσδοκίες που υπήρχαν αναφορικά με τα πρώτα του παιχνίδια στη λίγκα. Ο 24χρονος διεθνής φόργουορντ εισπράττει τα θετικά μιας καλής για αυτόν κατάστασης στην ομάδα που τον διάλεξε και της μεγάλης του εμπειρίας σε συνθήκες τοπ-ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας και είναι πολύ πιο έτοιμος να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει από παιδιά που βγαίνουν από το NCAA ή μπαίνουν στο ΝΒΑ μόνο με την εμπειρία της D-League. Ο Παπανικολάου έχει καταφέρει να εξελιχθεί στον 6ο παίκτη των φετινών Ρόκετς, επίτευγμα αν μη τι άλλο σημαντικό. Τον βοήθησε αρκετά η όλη στροφή της ομάδας φέτος στο αμυντικό κομμάτι όπου προσπαθεί να δώσει μεγαλύτερη βάση. Για αυτό τον λόγο, είναι πιο εύκολο ο Έλληνας φόργουορντ να απορροφηθεί στο παιχνίδι των Ρόκετς.


Είναι αξιοσημείωτο πραγματικά το γεγονός ότι αν και ο Παπανικολάου δεν είναι έτοιμος σε επίπεδο άνεσης με τη μπάλα στα χέρια, αποτελεί έναν από τους βασικούς δημιουργούς των Ρόκετς στο παρκέ. Όχι δεν έγινε ξαφνικά πόιντ-φόργουορντ, μη γελιέστε ότι κι αν διαβάζετε από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Όμως το παιδί είναι “παιγμένο” (σε υψηλό επίπεδο) και φαίνεται. Ο Παπανικολάου έχει μάθει να παίζει σωστό μπάσκετ και γνωρίζει άριστα το πότε πρέπει να πασάρει ή να σουτάρει. Γενικότερα ξέρει τι πρέπει να κάνει με τη μπάλα ακόμα και εάν η τεχνική του κατάρτιση παίρνει σημαντική βελτίωση, όπως και τα τελειώματα του εντός παιδιάς. Ο Μακχέηλ τον παίζει και στις δύο θέσεις τον φόργουορντς, χρησιμοποιώντας στο “4” σε σχήματα μαζί με τον Αρίζα ώστε να ανοίξει τους χώρους για τους δύο σούπερ-σταρ της ομάδας (Χάρντεν-Χάουαρντ) με τον Παπ σε ρόλο Stretch-4 εκμεταλλευόμενος το σουτ του και την ικανότητα του να βάλει τη μπάλα στη ρακέτα ή να προχωρήσει σε drive & kicks.. Ένα από τα safe plays του κόουτς μάλιστα βασίζεται στην κάθετη πάσα του Παπανικολάου (σαν “4” από την κορυφή του άξονα) στον Χάουαρντ που έχει κλειδώσει τον αντίπαλο.. Γενικά το σωστό μπάσκετ και η διάθεση του Παπ να μοιραστεί μπάλες με τους συμπαίκτες του λειτουργούν σαν λάδι στην επιθετική μηχανή του Χιούστον (στοχευμένα ο Μακχέηλ τον θέλει στο “3” όταν ο scoring-guard Τέρι παίζει στο “1”). Ο τρόπος που λειτουργεί η επίθεση των Ρόκετς είναι σχολείο για τον Έλληνα φόργουορντ καθώς του δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδευτεί και να βελτιωθεί στην close out επίθεση, μιας και συναντά πολύ τέτοιες καταστάσεις στο παρκέ.  Ο Παπ μπορεί να ανταγωνιστεί στο αμυντικό κομμάτι, να λειτουργήσει ως ball-distributor στην επίθεση όμως πρέπει να βελτιώσει τα ποσοστά του σε spot καταστάσεις και όπως σας είπα παραπάνω τα τελειώματα του, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίσει να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να περάσει προς τα μέσα. Το παν για τον Παπανικολάου αυτή τη στιγμή είναι να κάνει βήματα εμπρός, βελτιώνοντας σταδιακά κομμάτια του παιχνιδιού. Το status του starter στη λίγκα είναι πολύ κοντά αλλά και μακριά..


Σε 15 παιχνίδια: 6.0 PTS (32.3% FG-30% 3PT-66.7% FT) 4.5 REB-3.0 AST-1.0 STL-0.6 BLK σε 25.5′



Nick Calathes



ΥΨΟΣ: 1.96  HΛΙΚΙΑ: 25   MIΣΘΟΣ 2014-15: $ 816.482   ΡΕΚΟΡ: 13-2 (No1-West Cnf)

Ο Καλάθης βιώνει μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή και πρέπει να είναι υπομονετικός. Η περυσινή πολύ καλή του παρουσία έβαλε βάσεις για να χτίσει κάτι σταθερό/ καλό και να εδραιώσει τη θέση του στη λίγκα, όμως η τιμωρία με την υπόθεση του ντόπινγκ τον πήγε πίσω. Το γεγονός ότι τα δύο back-up PGs του Κόνλεη βρίσκονται πολύ κοντά ποιοτικά δεν τον βοήθησε και ο κόουτς Joerger είχε έτοιμη την λύση με τον βετεράνο Ούντριχ ο οποίος έχει αφήσει τον βασικό PG της Εθνικής μας εκτός rotation στην επιστροφή του στα παρκέ. Το πακέτο του Ούντριχ  είναι παρόμοιο με αυτό του Νικ και η εξαιρετική πορεία του Μέμφις (καθαρά πλέον διεκδικητής τίτλου) δεν έχει επιτρέψει αλλαγές. Βλέποντας λίγο πιο μακριά όμως, αξιολογώ ότι ο Καλάθης μπορεί να μακροημερεύσει στη λίγκα. Το playmaking/ballhandling αλλά κυρίως η οξυδέρκεια του (γαρνιρισμένη με την ευρωπαϊκή εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο) είναι σημαντικά εφόδια. Πέρυσι δούλεψε στο να γίνει με πολλούς τρόπους πιο επιθετικός απέναντι στην αντίπαλη άμυνα ενώ βελτίωσε την ικανότητα του να “τρέχει μια επίθεση αναμειγνύοντας όλους τους συμπαίκτες του σε αυτή. Το μπάσκετ του Μέμφις του ταιριάζει. Θα έχει την ευκαιρία να βγεί μπροστά και πάλι στο rotation. Απλά πρέπει να είναι έτοιμος και -σε καμία περίπτωση- να μην απογοητευτεί.

Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί μόλις 8 λεπτά σε ένα παιχνίδι μετά την επιστροφή του.

Kostas Koufos



ΥΨΟΣ: 2.13   ΗΛΙΚΙΑ: 25    MIΣΘΟΣ 2014-15: $ 3.000.000   ΡΕΚΟΡ: 13-2 (No1-West Cnf)

Ο Κουφός έχει το προνόμιο, γιατί περί προνομίου πρόκειται όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, να είναι ο back-up του καλύτερου ίσως σέντερ της λίγκας. Ή μάλλον για να είμαι πιο συγκεκριμένος με τον ακριβή ρόλο του, αποτελεί τον “μπαλαντέρ” που έρχεται πίσω από το καλύτερο δίδυμο ψηλών του πρωταθλήματος σήμερα. Ο David Joerger έχει δώσει στον Κουφό τον ρόλο του mobile ψηλού από τον πάγκο ο οποίος θα παίξει και στις δύο θέσεις της φροντκόρτ, πότε ως “4” δίπλα στον Μαρκ και πότε ως “5” σαν ζευγάρι με τον Ράντολφ παίζοντας πολύ τις high-low καταστάσεις με τον Κουφό ψηλά και το πιτ-μπουλ των Γκρίζλις στο post. Η χρονιά είναι πολύ κρίσιμη για τον Έλληνα σέντερ και υπάρχει πίεση (από τον ίδιο του τον εαυτό κυρίως) να αποδώσει καθώς το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι όπου και γίνεται free-agent, κομβικό σημείο για την καριέρα του. Ο Κουφός παρά το κορμί του δε μπόρεσε να σβήσει ποτέ το φόργουορντ δίπλα από το σέντερ στην ταυτότητα του. Ευχή και κατάρα.. Ένας sevenfooter που μπορεί να απειλήσει από μακριά, να βάλει τη μπάλα στο παρκέ , να τρέξει το γήπεδο και να παίξει άμυνα ψηλά όμως ποτέ δεν αξιοποίησε την πρώτη ύλη που είχε στα χρόνια του  Ohiao St. στο ποστ όπου του λείπει το “τραχύ” παιχνίδι που θα τον στείλει πιο εύκολα στις προσωπικές και θα φθείρει τον αντίπαλο. Πάνω από όλα θα ανέβαζε το αγωνιστικό και οικονομικό του status μιας και θα εκμεταλλευόταν πλήρως το κορμί του.  Στον Κουφό ο Joerger βλέπει ένα μπάνγκερ που θα προστατέψει πολύ καλά το ζωγραφιστό ψηλά, θα πάει στο ριμπάουντ και θα ανοίξει χώρους με ένα face up παιχνίδι που δε μπορείς να το υποτιμήσεις. Από τους 4 εκπροσώπους της χώρας μας φαίνεται ο πιο.. ταβανιασμένος σε potential. Έχει χρόνο να αλλάξει πράγματα στο παιχνίδι του όμως το  κλειδί (κατά τη γνώμη μου) για αυτή την αλλαγή βρίσκεται σε επίπεδο mentality..

Σε 14 παιχνίδια: 4.4 PTS (54.3% FG-73.3% FT) 4.1 REBS-0.6 ΑST-0.7 BLK σε 14.2′ 

Υ.Γ: Έχει πλάκα για τον Αντετοκούνμπο που ακόμα και στην Εθνική (πέρα από το Μιλγουόκι) θα έχει αυτό το θέμα “τρακαρίσματος” με τον Παπανικολάου. Όμως σίγουρα λύσεις υπάρχουν και στη δική μας μεριά. Πράττοντας ανάλογα με τον Κιντ, ο Κατσικάρης θα μπορούσε να συνδυάσει σε σχήματα παίκτες όπως ο Αντετοκούμπο, ο Παπανικολάου, ο Γιάνκοβιτς, ο Παπαπέτρου και μετέπειτα ο Χαραλαμπόπουλος. Παιδιά με θεωρητικά κοινή θέση  αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά..

Υ.Γ1: Θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνουμε και ένα θέμα και για τα παιδιά του NCAA. Ο Μήτογλου έχει ξεκινήσει δυνατά τη σεζόν και μπορεί να μάθει πολλά από τον Ντάνι Μάνινγκ.

Υ.Γ2: Ο Θανάσης εντωμεταξύ βγάζει στη D-League το καλύτερο κομμάτι του ρεπερτορίου του ως defensive specialist το οποίο ίσως κάποια στιγμή μάλιστα του ξεκλειδώσει τη ..μεγάλη πόρτα. Ίδωμεν..

 
Classic.. Ο 4χρονος Στέφεν Κάρι “φερμάρει” τον Ντράζεν Πέτροβιτς στην αγκαλιά του πατέρα του..Τώρα εξηγούνται όλα..  

Φυσικά και μιλάμε και για Ευρωλίγκα. Το διήμερο που ξεκινά είναι αρκετά ενδιαφέρον..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ