ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: FOR SALE..




Η αποφράδα βραδιά της 26ης Απριλίου και η ήττα στον ημιτελικό του Final-Four της Αδριατικής φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην Παρτίζαν, ανοίγοντας την πόρτα σε μια νέα εποχή όπου προέχει η βιωσιμότητα του κλαμπ. Όπως δήλωσε ο Ντανίλοβιτς “όλοι μπορεί να πωληθούν..” Το Hoopfellas βάζει κάτω τα συμβόλαια και τους μισθούς των βασικότερων παικτών του σερβικού powerhouse τη στιγμή που ευρωπαϊκές (γιατί όχι, λέω εγώ, και οι ελληνικές) ομάδες τους ρίχνουν έντονες ματιές.. 


O Πρέντραγκ Nτανίλοβιτς τα είπε χύμα (ως συνήθως) εμφανίζοντας το μέγεθος του προβλήματος και προετοιμάζοντας το κλίμα για το φετινή -ζεματιστή- off season.. Εν ολίγοις είπε ότι η ομάδα ανοίγει έναν νέο κύκλο μετά από 14 χρόνια καθώς ήρθε η ώρα για αλλαγές.  Η Παρτίζαν της επόμενης σεζόν θα επικεντρωθεί στην Αδριατική λίγκα μέσα από την οποία θα προσπαθήσει να επανέλθει στην Ευρωλίγκα. “Xωρίς να παρατάμε τίποτα” η συμμετοχή στο Eurocup έχει πολύ υψηλό κόστος και είναι πολύ πιθανόν η ομάδα να επιλέξει να μη παίξει στη διοργάνωση.. Προέχει να εξοφληθούν οι άνθρωποι που εργάζονται (και έχουν εργαστεί) στο κλαμπ. Το χρέος είναι πολύ μεγάλο. “Η μόνη λύση είναι λοιπόν να πουλήσουμε κάποιον ή κάποιους παίκτες. Εάν χρειαστεί μπορεί να πουλήσουμε και όλη τη starting lineup..” Noμίζω καταλαβαίνετε..


Γενικά το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Η κόντρα με τον Ερυθρό Αστέρα έχει μεγαλώσει σε αντίθεση με τα επιδοτούμενα έσοδα από την περιφέρεια. Ο “Ντούλε” Βουγιόσεβιτς, τοτέμ του κλαμπ, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό.  Μια (μικρή είναι αλήθεια) μερίδα οπαδών του χρεώνει μέρος της κακής οικονομικής κατάστασης του συλλόγου κατηγορώντας τον ως “τακίμι” του Ντανίλοβιτς.  Το μεγαλύτερο μέρος φυσικά των οπαδών (σε συντριπτικό ποσοστό) ποντάρει πάνω του στη δύσκολη αυτή στιγμή της ιστορίας της ομάδας αν και το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε φέτος μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο να συνεχίσει να κάθεται στους πάγκους. Εκτός αυτού φημολογείται έντονα ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των τριών ισχυρών ανδρών του κλαμπ, Ντανίλοβιτς-Βουγιόσεβιτς-Τόντοριτς (sports director) για τη στρατηγική που ακολουθηθεί ώστε να βγεί ο σύλλογος και πάλι σιγά σιγά στον αφρό..Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα είναι στον αέρα. Ακόμα και η παραμονή Βουγιόσεβιτς, για πολλούς λόγους.. H προτεραιότητα για το front office φυσικά είναι να συνεχίσει με τον Ντούλε. Σε περίπτωση πάντως που αυτό δε συμβεί ο Βλάντο Γιοβάνοβιτς έχει “ρεύμα” μέσα στην Παρτίζαν και τύχη να επιστρέψει.. Αλλά αυτό το κομμάτι θα εξαρτηθεί κυρίως από τον ίδιο τον Βουγιόσεβιτς.


Με τα τωρινά λοιπόν δεδομένα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν μόνο σε περίπτωση που η Τσιμπόνα αποφασίσει ότι δε θα συμμετάσχει στην επόμενη Ευρωλίγκα (καθόλου απίθανο) και οι “γκρόμπαρι” πάρουν το εισιτήριο για τα προκριματικά (που πολύ πιθανόν να διεξαχθούν στο Βελιγράδι), η Παρτίζαν πρέπει να πουλήσει. Οι περισσότεροι από τους αθλητές του συλλόγου βρίσκονται με συμβόλαιο για τη νέα σεζόν όμως η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που χρειάζεται ριζική αλλαγή πλεύσης και δραστική μείωση του μπάτζετ που φέτος άγγιξε τα 4 εκ. ευρώ. Πάμε να δούμε την πραμάτεια λοιπόν και τα δεδομένα μαζί για τον “σκληρό πυρήνα” του συλλόγου την ώρα που η ομάδα μάχεται για τον εθνικό τίτλο με την ψυχολογία όμως στο ναδίρ..

ΣΑΣΑ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ



H επιστροφή του στη Σερβία μετά από 10 χρόνια στο ΝΒΑ προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού μιας και η παρουσία του και μόνο αποτελεί έμπνευση για τα νεότερα παιδιά. Ο 31χρονος γκαρντ-φόργουορντ ανέβασε σταδιακά ρυθμούς και αυτή τη στιγμή είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του συλλόγου, όντας ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου στον χαμένο ημιτελικό με την Τσεντεβίτα (25π. 4/6 τριπ.) και το προχθεσινό (επίσης χαμένο) ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα (20π. 7/10 διπ.) Με τον Μιλοσάβλιεβιτς και τον Κίνσεη εκτός, ο Βουγιόσεβιτς αναγκάζεται να τον ανεβάζει ακόμα και στο “4” τη στιγμή που είναι φανερό το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει στο “4” ως stretch-4. Δεν έχει τα πόδια που είχε παλιότερα όμως ο τρόπος που επιτίθεται στο καλάθι και τοποθετεί το σώμα του όταν “τελειώνει” και η εκτέλεση του σε διάφορες μορφές επίθεσης είναι απόσταγμα της τεράστιας εμπειρίας και των εικόνων του από τα 600 σχεδόν παιχνίδια του στην Αμερικανική λίγκα. Ο Πάβλοβιτς υπέγραψε στις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος της σεζόν συμβόλαιο ύψους 150.000 ευρώ με την Παρτίζαν και λόγω κόστους είναι ο πρώτος υποψήφιος να αποχωρήσει από τη ομάδα.

STATS: 11.4 PTS-3.3 REB-1.7 AST-1.1 STL,  41.7% 2PT-FG (EUROLEAGUE 2013-14)


ΜΠΟΓΚΝΤΑΝ ΜΠΟΓKΝΤΑΝΟΒΙΤΣ



Εδώ θα γίνει σφαγή.. Ο παίκτης έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο και ο Βουγιόσεβιτς προ λίγου καιρού του είπε να ..κάτσει στα αβγά του και να κοιτάξει να δώσει στην Παρτίζαν αυτά που του έχει προσφέρει το κλαμπ, θέλοντας να τον προσγειώσει. Μιλάμε για έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή με φοβερά προσόντα για περιφερειακό, μεγάλη καρδιά και Σέρβική αλητεία, plus ότι μπορεί να παίξει σχεδόν παντού.. Τα προβλήματα τραυματισμών της ομάδας (έξω όλο το μπακόρτ, Ουέστερμαν-Μιλοσάβλιεβιτς-Κίνσεη από ένα σημείο και μετά) τον ανάγκασαν να ξεχάσει τη ταμπέλα του wing και να παίξει καθαρά ως combo-guard, με πολύ χρόνο ως καθαρό “1”, ρόλος στον οποίο ανταποκρίθηκε αρκετά καλά αν και σαφώς δε πρόκειται για τη φυσική του θέση που είναι στα “φτερά”.  Είναι ακόμα λίγο παρορμητικός και ενώ βελτιώθηκε πολύ στο κομμάτι των αποφάσεων και της δημιουργίας θα πρέπει να γίνει  λιγότερο παίκτης-ενστίκτου.  Aπό τα πιο ακριβά προϊόντα του Αλεξάνταρ Ράσκοβιτς..(νιάου) Στο Βελιγράδι θεωρούν δεδομένο ότι αυτός και ο Πάβλοβιτς θα αποχωρήσουν στο τέλος της σεζόν με πιθανότερο, αυτή τη στιγμή, προορισμό του 22χρονου γκαρντ τη Φενέρμπαχτσέ. Το ύψος των αποδοχών κυμαίνεται στις 110.000 ευρώ.

STATS: 14.8 PTS-3.7 REB-3.7 AST-1.6 STL, 37% 3PT-FG (EUROLEAGUE 2013-14)


ΛΕΟ ΟΥΕΣΤΕΡΜΑΝ



Ο μεγάλος άτυχος της φετινής σεζόν καθώς τραυματίστηκε και τέθηκε νοκ-άουτ από νωρίς. Ο Ουέστερμαν είναι ένα σπουδαίο prospect με προοπτική να περάσει τον Ατλαντικό αρκεί να δουλέψει διπλά πλέον για να ξεπεράσει τον τραυματισμό και να καλύψει το πολύτιμο σε αυτή την ηλικία χαμένο έδαφος. Πόιντ γκαρντ στο 1.98μ. με σπουδαίες οργανωτικές ικανότητες και οξυδέρκεια. Οι “παλιοί” του μπλογκ θα θυμάστε πόσο κολακευτικά έχω εκφραστεί για την ωριμότητα του σε μικρότερη ηλικία, στοιχείο πολύ σημαντικό για τη θέση. Ξέρει να κρατά του συμπαίκτες του “μέσα” και “ζεστούς” στην επίθεση. Το ίδιο καλός δημιουργός στο μισό και ανοιχτό γήπεδο, θέλει χιλιόμετρα ακόμα όμως και πάνω από όλα υγεία για να κεφαλοποιήσει το ταλέντο του. Το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Παρτίζαν αφήνοντας τα 70.000 ευρώ (ετησίως) της Βιλερμπάν για τα 170.000 για κάθε χρόνο που του προσέφεραν οι Σέρβοι μαζί φυσικά με την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του στη βιτρίνα της Ευρωλίγκας.. Ανεξαρτήτου περικοπών η Παρτίζαν φημολογείται ότι είναι ο πρώτος (και ίσως ο μόνος ξένος) παίκτης που θα προσπαθήσει να διατηρήσει στο ρόστερ της για την επόμενη σεζόν.

STATS:  7.0 PTS-2.2 AST, 38.5% 3PT-FG, 5 GAMES (2013-14 EUROLEAGUE)


ZOΦΡΕΗ ΛΟΒΕΡΝ



Ο 23χρονος ταύρος από τη Μιλούζ της Γαλλίας είναι ότι καλύτερο διαθέτουν οι Σέρβοι στο ζωγραφιστό. Ήρθε το Δεκέμβρη του 2012 (μετά από ένα μικρό πέρασμα) από τη Βαλένθια όταν και υπέγραψε συμβόλαιο 2.5 ετών στο Βελιγράδι. Σέντερ-φόργουορντ που παίζει με μεγάλη ένταση και καταθέτει τρομερό effort στο παρκέ. Ο πρώτος ξένος αρχηγός στην ιστορία του κλαμπ.. Πρώτος ριμπάουντερ της φετινής Ευρωλίγκας και μέλος της καλύτερης πεντάδας της ABA (μαζί με τους Μπογκντάνοβιτς, Σάριτς, Μαριάνοβιτς, Νέλσον). Ντραφτ από τους Γκρίζλις που έστειλαν τα δικαιώματα του στο Ντένβερ. Έπαιξε στο “4” στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν και η επιμονή αυτή του Βουγιόσεβιτς κόστισε σε spacing στην επίθεση (ειδικά όταν δίπλα του βρισκόταν ο Μούσλι) αν και ο Γάλλος βελτίωσε σημαντικά το σουτ του όσο περνούσε η σεζόν. Ο Λοβερνί όμως είναι πρώτα “5” στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχει πολλά πράγματα να βελτιώσει όμως είναι μια πραγματικά σπουδαία περίπτωση (post offense, face up, παιχνίδι ψηλά) και θα συγκεντρώσει βλέμματα. Αποδοχές: 200.000 ευρώ (πιθανόν με αναπροσαρμογή γιατί αρχικά έχω πληροφόρηση ότι το ποσό του ήταν μικρότερο του Ουέστερμαν). Πολύ μεγάλη η πιθανότητα να αποχωρήσει.

STATS: 11.0 PTS-8.6 REB, 57.4% 2PT-FG (2013-14 EUROLEAGUE)


ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΜΙΛΟΣΑΒΛΙΕΒΙΤΣ



Ο ψυχολογικός ηγέτης της ομάδας, η απουσία του οποίου μάλλον κόστισε περισσότερο και μαζί τον τίτλο ίσως της Αδριατικής. Εξαιρετικό περιφερειακό εργαλείο (τύπου Χατζηβρέτα..) που πρέπει να βελτιώσει το παιχνίδι του με τη μπάλα στα χέρια για να γίνει ένας ολοκληρωμένος περιφερειακός. Παίζει με μεγάλη καρδιά και το “τραχύ” του στυλ λατρεύεται από την κερκίδα. Δεν είναι τόσο ταλαντούχος όσο ο Μπογκντάνοβιτς αλλά είναι ένας “ποντικός του γυμναστηρίου”. Καλή περίπτωση executive shooter που μπορεί να βγεί από μια ball-screen offense και να εκτελέσει ακαριαία. Θέλει δουλειά στη σκέψη ώστε να βελτιώσει τις αποφάσεις και να μειώσει απαραίτητα λάθη του. Το 2010 υπέγραψε τριετές με την Παρτίζαν, η οποία του επέκτεινε το 2012 το συμβόλαιο για δύο ακόμα χρόνια. Ετήσιες αποδοχές 130.000 ευρώ.

STATS: 12.1 PTS-3.7 REB-1.6 AST-0.9 STL, 50.5% 2PT-FG


ΜΠΟΡΙΣ ΝΤΑΛΟ



Ο 20χρονος πόιντ γκαρντ είναι το τρίτο προϊόν που υπέγραψε η Παρτίζαν από τη Γαλλική αγορά στην οποία στράφηκε αρκετά μετά την επιστροφή του Βουγιόσεβιτς. Ο Ντάλο τώρα ουσιαστικά θα έχει ευκαιρία να πάρει πραγματικό χρόνο, τη στιγμή που η Παρτίζαν διεκδικεί τον εθνικό τίτλο. Ο Βουγιόσεβιτς σχεδίαζε να του δώσει τον ρόλο του μπακ-απ πόιντ αλλά ο τραυματισμός του Ουέστερ,αν νωρίς στη σεζόν όνο καλό δεν έκανε στον ανέτοιμο σε εκείνο το σημείο συμπατριώτη του. Μακρύς, αθλητικός, έδειξε αρκετά καλά στοιχεία στο αμυντικό κομμάτι. Eίναι πολύ “άγουρο” το παιχνίδι του ακόμα αλλά έχει το πακέτο να πρωταγωνιστήσει, αυτό είναι δεδομένο. Το καλοκαίρι υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την Παρτίζαν διπλασίαζοντας τις ετήσιες αποδοχές που είχε στην Πουατιέ (από 25.000 σε 55.000 ευρώ). Είναι οικονομικός και έχει τύχη να παραμείνει ειδικά εαν συνεχίσει να κάνει εμφανίσεις ανάλογες με το τελευταίο ματς του απέναντι στην FMP. Και αυτός όπως και οι δύο συμπατριώτες του, παίκτης του Ραζνάτοβιτς..

STATS: 1.2 PTS-1.0 REB-0.8 AST, 8.5′ (EUROLEAGUE 2013-14)


NTEΗΒΙΣ ΜΠΕΡΤΑΝΣ



Επίσης πολύ σημαντική απουσία που επηρέασε τον τρόπο παιχνιδιού της Παρτίζαν μιας και δεν υπήρχε άλλος να παίξει τον ρόλο του strech-4 και να ανοίξει χώρους για τους καλούς slashers του Βουγιόσεβιτς. Οι Σπερς είχαν δώσει εντολή να μη γυρίσει πριν την άνοιξη ακόμα και εάν αισθάνεται έτοιμος. Ο θηριώδης (2.09μ) για wing (το παιχνίδι του μάλιστα είναι περισσότερο προς το “2” αλλά λόγω σωματοδομής παίζει 3 και 4) Λετονός σουτάρει από μακριά όσο λίγοι ισοϋψείς του στην Ευρώπη όμως πρέπει να βελτιώσει overall το παιχνίδι του και την ταχύτητα του (όπως και το κορμί του) για να κάνει το ταξίδι με αξιώσεις.. Έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο αλλά είναι ψηλά στη λίστα αποχωρήσεων.. Αποδοχές: 140.000 ευρώ

STATS: 12.5 PTS-3.8 REB-1.3 AST-0.8 STL, 43.5% 3PT-FG


Υ.Γ: O Τάρενς Κίνσεη δεν ανήκει στην Παρτίζαν μιας και τα έσπασε με την ομάδα μετά τον τραυματισμό του. Αυτό δεν αναιρεί το ότι έκανε μια εξαιρετική σεζόν όντας ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας και σίγουρα ένας εκ των καλύτερων περιφερειακών αμυντικών στην Ευρωλίγκα. Οι μηνιαίες αποδοχές του κυμαίνονταν στις 25.000 ευρώ.

Υ.Γ1: O Μιλουτίνοβ βγήκε μπροστά μέσα της σεζόν και καθιερώθηκε ως στάρτερ δίπλα στον Λοβερνί. Πολύ καλά στοιχεία και επαφή με το καλάθι, μόνο όμως θα χρειαστεί μυική μάζα. Μαζί με τον 19χρονο Σάλιτς πολύ πιθανόν να παραμείνουν στην ομάδα και να πλαισιώσουν το μπακόρτ των Ουέστερμαν-Μιλοσάβλιεβιτς για την παραμονή του οποίου θα γίνει μεγάλη προσπάθεια. Αντίθετα για τον Τέπιτς το μόνο που έχει βγεί είναι ότι θέλει να παραμείνει. Εάν δεχτεί μείωση, ίσως..





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ