2013-14 ΝΒΑ PLAY-OFFS: Μ Υ Λ Ο Σ . .! !


Το τερέν των play-offs του ΝΒΑ έχει μετατραπεί σε ναρκοπέδιο, με τις βόμβες να σκάνε παντού, στον πιο απρόβλεπτο πρώτο γύρο των τελευταίων ετών. Το Hoopfellas σχολιάζει..


Μόνο οι πρωταθλητές Χιτ κατάφεραν να περάσουν ατσαλάκωτοι τους Μπόμπκατς του Μάικλ Τζόρνταν στη μόνη σειρά από τις 8 συνολικά που η διαφορά ποιότητας και το ..προηγούμενο των συναντήσεων στην κανονική περίοδο δεν άφηνε περιθώριο αμφισβήτησης για το φαβορί. Στις υπόλοιπες? Μπουρλότοοοοοοοοο….!

ANATOΛΗ

BULLS-WIZZARDS 1-4



Σχεδόν σκούπα για το Σικάγο, την οποία οι Μπούλς μάλιστα γλίτωσαν λόγω της καταπληκτικής βραδιάς του Ντανλίβι (35π. με 8/10 τρίποντα) στο τρίτο ματς. Οι ταύροι έχασαν από μια απλά καλύτερη ομάδα που κυριάρχησε σε όλη τη σειρά μέσα στο παρκέ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ουίζαρντς κέρδισαν κατά κράτος τους αντιπάλους τους στα σημεία που υποτίθεται ότι το Σικάγο υπερείχε, μιας και η ομάδα του Ράντι Ουίτμαν έβγαινε συνεχώς πρώτη στη μπάλα βγάζοντας πολλά hustle plays που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι στην ποστ σίζον. Ο Θίμποντο δε μπόρεσε να ελέγξει την υπεροχή της Ουάσινγκτον σε φρεσκάδα και athleticism, συνάντησε μεγάλα προβλήματα στο μπακόρτ όπου αποδείχτηκε ρηχό και άστοχο την ώρα που ο Ουίτμαν έβγαζε πίσω από τους Ουόλ-Μπιλ τον Αντρέ Μίλερ (εξαιρετικός στα 2 πρώτα ματς) ενώ οι “Ταύροι” έχασαν τη μάχη των ριμπάουντς καθώς το δίδυμο Γκόρτατ-Νένε αποδείχθηκε too much ειδικά από τη στιγμή που -όπως αποκαλείφθηκε- ο Νόα έπαιζε τραυματίας. Οι Ουίζαρντς εντυπωσίασαν με την ποιότητα που έβγαλαν σε αυτή τη σειρά, την ικανότητα τους στο ανοιχτό γήπεδο και στο να κερδίζουν ακόμα και στην άσχημη επιθετικά βραδιά σε σημείο που πολλοί μιλούν για το dark horse της Ανατολής.. Γιατί όχι? Φαίνονται σε stroke, έχουν ποιότητα,φρεσκάδα και παίζουν ισορροπημένο μπάσκετ. Ίσως, με τα τωρινά δεδομένα, να είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να προβληματίσει το Μαϊάμι.. Για τους Μπούλς που είχαν θέμα στο επιθετικό κομμάτι, ο Γκίμπσον τα έδωσε όλα όντας ο κορυφαίος παίκτης της σειράς για την ομάδα του. Πάνω σε αυτόν και τον Νόα θα χτίσει ο Θίμποντο την επόμενη σεζόν στη φροντκόρτ περιμένοντας και τον Μίροτιτς ως μπαλαντέρ στις 2 θέσεις των φόργουορντς..

PACERS-HAWKS 2-3



Πολύ κλάμα.. Η Ιντιάνα είναι πραγματικά “άρρωστη” εδώ και πολύ καιρό, μιας και είναι φανερό ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τα αποδυτήρια και τις σχέσεις των παικτών. Το πράγμα δε “τσουλάει”.. Οι Χοκς είναι εξαιρετικοί. Ξέρουν ότι απέναντι τους έχουν μια “μακριά” ομάδα (σωματοδομικά) και από το πρώτο λεπτό της σειράς στόχευσαν να ανοίξουν τις αποστάσεις στο μισό γήπεδο. Ποντάρουν για αυτό πολύ στο τρίποντο από όπου και σουτάρουν με τεράστια αυτοπεποίθηση συμπληρώνοντας με εξαιρετικό spacing. Η δήλωση του Τζόρτζ μετά τη νίκη της ομάδας του στο τέταρτο παιχνίδι (“Κουράστηκα..Δε μπορώ να τους κυνηγάω άλλο στην άμυνα”) τα λέει όλα. Ο Πέρο Άντιτς (ναι, αυτός) έχει εξαφανίσει τον πολύ Ρόι Χίμπερτ (έχει περισσότερα φάουλ από το άθροισμα καλαθιών και προσωπικών βολών στη σειρά) εν απουσία  του οποίου από το παρκέ η Ιντιάνα παίζει καλύτερα.. Σούπερ ο Πολ Μίλσαπ τον οποίο οι Πέησερς δυσκολεύονται πάρα πολύ να ματσάρουν. Κλειδί και έξτρα παίκτης από τον πάγκο, η περυσινή πρόταση του Hoopfellas για Παναθηναϊκό (μέσα της σεζόν) Σέλβιν Μακhttp (://hoopfellas.blogspot.gr/2013/02/deadline.html) .. Η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη για την Ιντιάνα λόγω εικόνας όχι λόγω 2-3.. Ο Βόγκελ είναι καλός προπονητής αλλά στη συγκεκριμένη σειρά δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί το πλεονέκτημα του μεγέθους που έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την ομάδα του, η οποία χρειάζεται πέρα από αυτό και ένα σοκ ενόψει του do or die game 6.. Γνώμη μου, η Ιντιάνα πρέπει να “χαμηλώσει”. Έξω Χίμπερτ, μέσα Σκόλα, σχήματα με Τζόρτζ-Τέρνερ στα φόργουορντς ώστε να κυνηγήσει και να μαρκάρει καλύτερα τα περιφερειακά σουτ. Δε υπάρχει πλεονέκτημα μεγέθους έτσι κι αλλιώς.. Η σειρά αυτό δείχνει.

RAPTORS-NETS 3-2



Οι Νετς έχουν μεγάλο θέμα με το να ελέγξουν την ενεργητικότητα των Ράπτορς όσο προχωράει η σειρά, παρά τις undersized lineups του Κιντ. Οι “Καναδοί” έχουν κυριαρχήσει στο κομμάτι των ριμπάουντ όπου η φροντκόρτ των Γκαρνέτ-Πιρς αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους Βαλαντσιούνας και Αμίρ Τζόνσον. Ειδικά ο Τζόνσον πηγαίνει αρκετά καλά πάνω στον Πιρς μιας και έχει τα πόδια να ακολουθήσει τον Truth μακριά ενώ του δημιουργεί παράλληλα μεγάλο πρόβλημα με την υπεροχή του ψηλά. Ο Λόουρι είναι εξαιρετικός και ο Ντε Ρόζαν σκοράρει με μεγάλη σταθερότητα. Παρ’όλα αυτά ίσως το παρών σκηνικό είναι φτιαγμένο για να αποδείξουν κάποια πράγματα οι Νετς και να φανεί το περίφημο mentality που έφεραν οι Πιρς-Γκαρνέτ από τη Βοστόνη. Ο τύπος έχει πέσει πάνω τους μετά το 5ο ματς όπου οι Νετς χωρίς αυτούς στην 4η περίοδο γύρισαν από το -22 τελειώνοντας το δωδεκάλεπτο με σκορ 44-24, χωρίς βέβαια αντίκρυσμα. Γενικότερα τίθεται το ερώτημα εάν το Μπρούκλυν πρέπει να βάλει τα γρήγορα πόδια του Άλαν Άντερσον και το κορμί του Πλάμλι περισσότερα λεπτά στο παρκέ όμως οι δύο γερόλυκοι ζουν για τέτοια ματς και καταστάσεις και νομίζω πως η σειρά έχει ψωμί ακόμα. Μένει να φανεί η “αλήθεια”..

ΔΥΣΗ

CLIPPERS-WARRIORS 3-2



Είναι πραγματικά κρίμα που η πιο αμφίρροπη (τουλάχιστον αρχικά) σειρά του πρώτου γύρου, με δύο αντιπάλους-διεκδικητές του τίτλου να έχει στιγματιστεί με τα ρατσιστικά σχόλια του Στέρλινγκ, τα οποία όπως έχετε καταλάβει παίζουν μεγάλο ρόλο στο ψυχολογικό κομμάτι των αγώνων. O αντίκτυπος στα παιχνίδια 4 και 5, τεράστιος. Ενώ λοιπόν στο 4ο ματς η ομάδα του Ρίβερς έβλεπε ανήμπορη τον Κάρι να ασελγεί πάνω της, στο επόμενο ματς το “ενωτικό” κατά του Στέρλινγκ κλίμα επηρέασε και τον αντίπαλο μιας και ξαφνικά οι παίκτες των Κλίπερς έγιναν η συμπαθέστερη ομάδα του πλανήτη.. Το Γκόλντεν Στέητ παρά την απουσία του Μπόγκουτ έχει κερδίσει τη μάχη των ριμπάουντ και παράλληλα ο Τζάκσον βρήκε στο πρόσωπο του Ντρέημοντ Γκρίν τον παίκτη που θα μείνει μαζί με τον Γκρίφιν στην άμυνα της ομάδας (όσο αυτό είναι εφικτό). Το θέμα είναι ότι οι πολεμιστές κάνουν πολλά λάθη και απέναντι στην ομάδα με το ποιοτικότερο και πιο βαθύ μπακόρτ στη λίγκα αυτό δεν είναι καλός οιωνός.. Θεωρώ ότι οι Ουόριορς θα μπούν σήμερα με μεγάλη ορμή την οποία όμως θα πρέπει (οι ίδιοι) να διαχειριστούν γιατί οι Κλίπερς θα προσπαθήσουν να τους στρεσάρουν και τελειώσουν τη σειρά. Πιθανό 7ο ματς πάντως. Το προγνωστικό μου από την αρχή της σεζόν ισχύει αν και το θέμα-Στέρλινγκ και ο τραυματισμός του Μπόγκουτ είναι σημαντικοί παράγοντες. Όποιος περάσει πάει για πολλά..

SPURS-MAVS 3-2



Το εκπληκτικό τρίποντο του Βινς Κάρτερ έδειχνε να αλλάζει το μομέντουμ της σειράς, με τη νίκη των Μαβς στο τρίτο ματς, όμως οι Σπερς “γύρισαν” την κατάσταση και πήραν πάλι κεφάλι. Οι δύο ομάδες είναι πολύ κοντά αυτή τη στιγμή καθώς το Ντάλας βγάζει το καλύτερο του πρόσωπο, σουτάροντας καταπληκτικά και παίζοντας με μεγάλη αυτοπεποίθηση απέναντι στο Νο1 της λίγκας, απόσταγμα της εμπειρίας των παικτών του. Ο Πόποβιτς έχει καταλάβει βέβαια ότι για να καταβάλλει τους Μαβς πρέπει να βασιστεί στην άμυνα του. Όσο μπορεί να τους κρατάει χαμηλά ελέγχει το παιχνίδι. Το τεράστιο βάθος του Σαν Αντόνιο (ο πάγκος οδήγησε τη λίγκα σε πόντους και τελικές στη κανονική περίοδο) κάνει σπουδαία δουλειά στο να ανοίγει τον ρυθμό, την ώρα που από την άλλη μεριά ο Βινς Κάρτερ έχει ξανανιώσει και κάνει σπουδαία παιχνίδια. Πολύ σημαντικός παράγοντας η κατάσταση του Τζινόμπιλι που δείχνει φρέσκος και αρκετά άνετος στο να πάει προς τα μέσα και να τελειώσει, απόρροια της συντήρησης του στη regular season. Το Ντάλας έχει ποιότητα και χιλιόμετρα στην ποστ σίζον για να σταθεί δίπλα στους Σπερς αλλά κάτι μου λέει ότι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία στα δύο προηγούμενα ματς..

THUNDER-GRIZZLIES 2-3



Καταπληκτική σειρά, με την κόντρα ανάμεσα στις δύο ομάδες να γίνεται πλέον classic.. To προχθεσινό ματς ήταν το τέταρτο συνεχόμενο που πήγε στην παράταση σε σύνολο πέντε αγώνων.. Το Μέμφις είναι Η ομάδα. Βγάζει τεράστια ψυχικά αποθέματα όταν βρίσκεται θεωρητικά από κάτω και μια σκληράδα που δεν υπάρχει στη λίγκα. Οι περιφερειακοί του κάνουν καταπληκτική δουλειά, με τον Άλεν να έχει χαλάσει το μυαλό του Ντουράντ και μαζί με τον Κόνλεη να βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για το καλύτερο αμυντικό μπακόρτ του ΝΒΑ. Τα ποσοστά της Θάντερ έχουν πέσει σημαντικά (μόνο 9 φορές στη κανονική περίοδο η Οκλαχόμα σούταρε κάτω από 40% και όμως απέναντι στους Γκρίζλις δυσκολεύεται να πιάσει αυτό το νούμερο..) ενώ το low mistake basketball του Μέμφις δε τους δίνει καταστάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Όλα είναι ανοιχτά βεβαίως. Το έκτο ματς θα είναι πόλεμος αν και οι Γκρίζλις στο παρελθόν έχουν δείξει ότι μπορούν να ελέγξουν τέτοια οριακά παιχνίδια. Τοπική εφημερίδα της Οκλαχόμα έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει τον Ντουράντ “αναξιόπιστο”.. Αυτό από μόνο του είναι σοβαρό κίνητρο..

ROCKETS-BLAZERS 2-3 



Το Πόρτλαντ έχει το πάνω χέρι και μια καλή ευκαιρία να καθαρίσει τη σειρά στο σπίτι του, στο έκτο ματς. Ο Όλντριντζ ξεκίνησε με διαστημικές εμφανίσεις, με τον Μακχέηλ να επιμένει να στέλνει μεγάλα κορμιά πάνω του. Μη γελιόμαστε όμως.. Οι Ρόκετς απλά δεν παίζουν άμυνα. Βασικά είναι τραγικοί σε αυτό το κομμάτι και τέτοιες ομάδες σπάνια έχουν μεγάλη τύχη στην ποστ σίζον. Ο μόνος που παλεύει σε αυτό το κομμάτι είναι ο Πάτρικ Μπέβερλι, ο οποίος έχει κολλήσει πάνω στον Ντάμιαν Λίλαρντ χωρίς πάντα αυτό να έχει αποτέλεσμα καθώς οι ικανότητες του πόιντ γκαρντ των Μπλέηζερς είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Έκπληξη για το Χιούστον (που κυριαρχεί στα ριμπάουντς)  η έξτρα βοήθεια από τον Τρόι Ντάνιελς (ο οποίος κέρδισε ένα παιχνίδι στο τέλος μάλιστα), ένα παιδί που μέχρι πρότινος ήταν στη D-League ενώ ο Λιν ήταν ο παράγοντας-Χ στο τελευταίο ματς.. Τα παιχνίδια πάνε σε μεγάλα σκορ και οι Ρόκετς θα χρειαστούν μεγάλη εμφάνιση από τον Χάρντεν (προκλητικά αδιάφορος στα μετόπισθεν) και αμυντικά από τον Χάουαρντ για να μείνουν ζωντανοί στο επόμενο ματς. Η σειρά πάντως έχει πολύ τρέλα..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ